ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Το αντίο του Κρις Ουέμπερ - Μέρος Ι


Ένας από τους πολύ μεγάλους του σύγχρονου μπάσκετ, ένας από τους παίκτες που έχτισε τον δικό του μύθο στο NBA, ένας παίκτης που προσφάτως συνδέθηκε στενά με τον… Ολυμπιακό, αλλά δεν είχαμε ποτέ την τύχη να τον δούμε στα μέρη μας, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την απόφασή του να αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους. Ο λόγος βεβαίως για τον Κρις Ουέμπερ, ο οποίος στις 25 Μαρτίου «κρέμασε» κι επισήμως τα παπούτσια του.

Ο Ουέμπερ είχε εκπληκτικά στατιστικά στα 15 χρόνια καριέρας του: με 20.7 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ είναι μόλις ένας από τους 6 παίκτες στην ιστορία του NBA, που έχουν μέσους όρους πάνω από 20 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Οι υπόλοιποι 4 είναι ήδη στο Hall of Fame (Μπέιλορ, Μπερντ, Τσάμπερλεν και Κάνινγχαμ), ενώ ο 5ος είναι εν ενεργεία (Γκαρνέτ). Το Espn.com το 2008 τον κατέταξε 11ο στη λίστα με τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών, ενώ το SLAM τον έχει κατατάξει (2003) στην 64η θέση με τους καλύτερους παίκτες του NBA όλων των εποχών. Γενικά, θεωρείται ο καλύτερος ψηλός πασέρ στην ιστορία του NBA, ενώ αυτά δεν είναι τα μόνα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που τον ακολουθούν. Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (που τον απέκτησαν μετά το ντραφτ του 1993) έκαναν 12 χρόνια να εμφανιστούν στα πλέι οφ από τη στιγμή που έδωσαν τον Ουέμπερ σε άλλη ομάδα (έπαιξαν το 1993-94 και ξανά το 2006-07). Επίσης, οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς με τον Ουέμπερ στο ρόστερ τους έκαναν το 1997 την πρώτη τους εμφάνιση στα πλέι οφ από το 1989 και μετά που έφυγε μπόρεσαν ξανά να παίξουν σε πλέι οφ το 2005.

Στα βραβεία του περιλαμβάνεται και ο τίτλος του καλύτερου αθλητή Λυκείου της χώρας τη χρονιά 1990-91, ενώ το Ντιτρόιτ Κάουντρι Ντέι (το Λύκειό του) έχει αποσύρει τη φανέλα του με το νούμερο 44. Στο κολέγιο του Μίσιγκαν (όπου έπαιξε για δύο χρόνια πριν δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ), ο Ουέμπερ ήταν ο καθοδηγητής της περίφημης «Fabulous Five», μιας πεντάδας παικτών που περιλάμβανε εκείνον, τον Ζουάν Χάουαρντ, τον Τζέιλεν Ρόουζ, τον Τζίμι Κινγκ και τον Ρέι Τζάκσον (δεν έπαιξε ποτέ στο NBA). Οι πέντε αυτοί παίκτες ήταν όλοι πρωτοετείς το φθινόπωρο του 1991 και οδήγησαν το Μίσιγκαν σε 2 τελικούς NCAA (1992, 1993), χάνοντας και τα δύο εκείνα ματς. Ένα ξεχωριστό στοιχείο των κολεγιακών χρόνων του Ουέμπερ ήταν ότι οι 5 πρωτοετείς ξεκίνησαν βασικοί στον τελικό του 1992, ενώ ως δευτεροετείς ξεκίνησαν βασικοί και στον τελικό του 1993. Βέβαια, αυτό είναι ένα παιχνίδι που ο Ουέμπερ θα θέλει να το ξεχάσει. Ο λόγος; Με 11 δευτερόλεπτα να απομένουν και την ομάδα του να χάνει με 73-71 ζήτησε τάιμ άουτ, ενώ το Μίσιγκαν δεν είχε δικαίωμα για άλλο, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή, που βοήθησε το Νορθ Καρολάινα να πάρει τον τίτλο.

Το καλοκαίρι του 1993 ο Κρις Ουέμπερ έγινε ο πρώτος δευτεροετής μετά τον Μάτζικ Τζόνσον που δηλώνει συμμετοχή στο ντραφτ και επιλέγεται στο νούμερο 1. Την επιλογή έκαναν οι Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι αμέσως τον έστειλαν στο Γκόλντεν Στέιτ για τον Πένι Χάρνταγουέι (είχε επίλεχθεί από τους Ουόριορς στο ίδιο ντραφτ στο νούμερο 3) και 3 μελλοντικά ντραφτ πικ πρώτου γύρου.

Με τους Ουόριορς την πρώτη του χρονιά είχε 17,5 πόντους και 9,1 ριμπάουντ καταφέρνοντας να κερδίσει το βραβείο του Ρούκι της χρονιάς και οδηγώντας τους Ουόριορς στα πλέι οφ. Όμως, οι διαφορές του με τον Ντον Νέλσον ήταν αγεφύρωτες και ο C-Webb δήλωσε ότι δεν είχε κανέναν σκοπό να επιστρέψει στην ομάδα για την επόμενη σεζόν, ενεργοποιώντας τον αντίστοιχο όρο στο συμβόλαιό του. Οι Ουόριορς μη έχοντας άλλη επιλογή τον υπέγραψαν και τον έστειλαν στους Ουάσινγκτον Μπούλετς (πλέον Ουίζαρντς) για τον Τομ Γκουλιότα και 3 μελλοντικά ντραφτ πικ πρώτου γύρου.

Εκεί ο Ουέμπερ έσμιξε ξανά με τον Ζουάν Χάουαρντ, αλλά από τις 3 χρονιές που έπαιξε στην Ουάσινγκτον, η δεύτερη πήγε χαμένη, αφού λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε σε μόλις 15 αγώνες. Το 1996-97 έκανε μια εκπληκτική σεζόν, επιλέχθηκε για το all-star game και οδήγησε τους Ουίζαρντς στα πλέι οφ, όπου αποκλείστηκαν από τους Μπουλς του Τζόρνταν.

Όμως δεν επρόκειτο να συνεχίσει στην Ουάσινγκτον. Στις 14 Μαΐου του 1998 μετεγγράφηκε στους Σακραμέντο Κινγκς για τον Μιτς Ρίτσμοντ και τον Ότις Θορπ. Ο Ουέμπερ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν ήθελε να παίξει για τους Κινγκς, καθώς ήταν μέτρια ομάδα. Όμως το ίδιο καλοκαίρι έφτασαν στην πόλη ο Βλάντε Ντίβατς και ο Τζέισον Ουίλιαμς και τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ουέμπερ έκανε τρομερές χρονιές, ήταν ασταμάτητος και οι Κινγκς θεωρούνταν η ομάδα που έπαιζε το καλύτερο ίσως μπάσκετ στο NBA, αλλά και διεκδικητές του τίτλου. Το 1998-99 ήταν 1ος ριμπάουντερ του NBA με 13.0 μέσο όρο, ενώ το αποκορύφωμα ήρθε το 2000-01, όταν με 27.1 πόντους, 11.1 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ και 1.7 τάπες ήταν 4ος στην ψηφοφορία για τον MVP της χρονιάς. Αντίστοιχα νούμερα είχε και το 2001-02, όταν οδήγησε τους Κινγκς στο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία τους (61-21) και στους τελικούς της Δύσης, όπου έχασαν με 4-3 από τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Το 2003 είχε μια εξίσου καλή χρονιά, επιλέχθηκε για 5η συνεχόμενη φορά για το all-star game, το οποίο όμως έχασε λόγω τραυματισμού. Στους ημιτελικούς της δυτικής περιφέρειας εκείνη τη χρονιά, απέναντι στους Ντάλας Μάβερικς, ο Κρις Ουέμπερ είχε έναν πολύ άσχημο τραυματισμό, διαλύοντας το γόνατό του. Έκανε εγχείρηση (την περίφημη microfracture surgery) και μετά από περίπου 1 χρόνο επέστρεψε για τα τελευταία 25 παιχνίδια του 2003-04.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Στο επόμενο, 2ο, μέρος του αφιερώματος διαβάστε για τις χρονιές στη Φιλαντέλφια, τους Πίστονς και την επιστροφή στους Ουόριορς, τα προβλήματα με τον νόμο, την… αλλαγή της ιστορίας του κολεγιακού μπάσκετ, αλλά και τη σημαντική φιλανθρωπική προσφορά του Ουέμπερ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού δεν έπαιξε τελικά φέτος στο NBA, γιατί δεν ερχόταν στολ Ολυμπιακό που θα ήταν βασιλιάς;

Age of Basketball είπε...

Προφανώς δεν ήθελε. Τουλάχιστον ήταν ειλικρινής και δεν έπαιξε παιχνίδια. Το κακό που δεν ήρθε δεν είναι γι' αυτόν, αλλά για μας που δεν τον είδαμε από κοντά.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Ερωτηση κρίσεως: κάποια που ακούγονται για
1)Διαμαντιδη στον ΟΣΦΠ
2)Βασιλόπουλο στον ΠΑΟ
3)Ιτουδη προπονητή και τον Ζοτς να σταματάει
4)Πελεκάνο στον ΟΣΦΠ
5)Πιτσίλκα manager στον ΟΣΦΠ
6)Σμόντις στον ΠΑΟ
ισχύουν;
Γιανα το θέσω πιο κομψά ανήκουν στην λογική "κόκκινος ο παικταράς" ή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά;

Age of Basketball είπε...

Γεια σου. Η καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις που θέτεις είναι διαφορετική. Ας δούμε κάποιες:

- Το θέμα του Βασιλόπουλου είναι αντίστοιχο με αυτό του Τσαρτσαρή. Αμφότεροι έχουν συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι και για τους δύο έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τον αντίπαλο αιώνιο. Μέχρι στιγμής η κατάσταση έχει ως εξής: ο Βασιλόπουλος μάλλον μένει στον Πειραιά γιατί οι Αγγελόπουλοι και ο Γιαννάκης θα του κάνουν τεράστιο συμβόλαιο, ενώ ο ΠΑΟ είναι φαβορί για τον Τσαρτσαρή, με αυτή την περίπτωση να είναι πιο πολύπλοκη. Ο παίκτης έχει ήδη αρνηθεί πρόταση (550+650+750 χιλ. ευρώ για 3 χρόνια) και ζητάει ακατέβατα 1 εκ. το χρόνο. Την πόρτα του έχουν χτυπήσει και ο ΟΣΦΠ και η ΤΣΣΚΑ, και οι δύο δίνουν πάνω από 1εκ. το χρόνο. Μέχρι στιγμής φαβορί είναι ο ΠΑΟ, αλλά όχι απόλυτο.

- Ο Διαμαντίδης θα είναι πάντα ο ανεκπλήρωτος πόθος του Ολυμπιακού, με τον παίκτη να έχει ζητήσει να παίξει στην ομάδα, αλλά για 40.000 ευρώ να μην τον παίρνουν (τις περίφημες εποχές Σούμποτιτς και σία). Για μένα δεν υπάρχει κανένα θέμα τώρα και δεν νομίζω να υπάρξει αργότερα φέτος.

- Ο Πελεκάνος έχει πρόβλημα στην Ισπανία (όπως και ο Παπαδόπουλος) αλλά ακόμη δεν έχει γίνει επαφή σοβαρή. Είναι και δύσκολο με τον παίκτη να παίρνει 500.000 ευρώ. Πάντως, εδώ δεν έχω πρόσφατη ενημέρωση και δεν μπορώ να σου πω στα σίγουρα.

- Για τον Πιτσίλκα τα είχαμε γράψει. Υπήρξε επαφή των δύο πλευρών, αλλά το θέμα πάγωσε ο διαιτητής, καθώς φοβήθηκε τα μέσα. Όπως λες, υπάρχει καπνός και φωτιά, απλώς προσπάθησαν να τη σβήσουν και δεν ξέρω αν θα έχει αναζωπύρωση το καλοκαίρι.

- Ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον Σμόντις, ιδίως σε περίπτωση που χάσει τον Τσαρτσαρή. Πάντως, μέχρι στιγμής φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα, εφόσον ο Μεσίνα καταλήξει εκεί.

- Το "Ιτούδης προπονητής και Ζοτς μάνατζερ" το ακούμε χίλια χρόνια τώρα. Γνώμη μου ότι ο Ομπράντοβιτς είναι πολύ μικρός για να σκεφτεί να σταματήσει την προπονητική. Για πρώτη φορά φέτοςοι Γιαννακόπουλοι πήγαν να "βάλουν" χέρι σε αγώνα της ομάδας, οπότε μην αποκλείεις τίποτα. Όμως, δεν πιστεύω ούτε ότι θα φύγει, αλλά και αν φύγει δεν θα σταματήσει. Κι αν με ρωτάς, θα είναι τεράστιο λάθος του Παναθηναϊκού και να διώξει τον Ομπράντοβιτς και να βάλει τον Ιτούδησ τη θέση του.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

Εκ παραδρομής ανέφερα ότι ο Τσαρτσαρής δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του. Έγινε μετά τον τελικό Κυπέλλου. Κράτα όλα τα υπόλοιπα εκτός από αυτό.

Όσο για τον άλλο αναγνώστη του οποίου το ξέρασμα διαγράφηκε, απλώς... περαστικά και τον οίκτο μας.
Rasheed.