Από την πρώτη στιγμή που φόρεσε τη φανέλα του Ohio State, ο Κώστας Κουφός βάλθηκε να πείσει και τον τελευταίο που αμφέβαλλε για την αξία του. Του πήρε μόλις 5 παιχνίδια για να κερδίσει την αναγνώριση και να κάνει το NCAA (και το NBA και εμάς και…) να μιλάει για την πάρτη του…
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρέθηκε στην Αμερική για να τον παρακολουθήσει και γύρισε πίσω σκεφτόμενος πώς θα μπορέσει να τον χωρέσει στη δωδεκάδα της Εθνικής από φέτος. Τόσο ο προπονητής του στο κολέγιο, Θαντ Μάτα, όσο και ο έγκυρος σχολιαστής του ESPN, Άντι Κατζ, δηλώνουν ότι οι δυνατότητες εξέλιξης του Κώστα δεν έχουν ταβάνι.
Τα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική υποψιάζονταν από πριν καταλήξει στο Ohio τι παίκτης ήταν ο Κουφός, τώρα όμως, δεν είναι καθόλου φειδωλοί πια στα σχόλιά τους και στο πρόσωπό του βλέπουν τη… βελτιωμένη έκδοση του Όντεν (ο προηγούμενος σέντερ-σταρ του Πανεπιστημίου), ή ένα κράμα Νοβίτσκι – Γκασόλ. Όπως και να έχει, είναι νωρίς φυσικά για τέτοιες συγκρίσεις, αλλά εμάς δε μας ενοχλεί καθόλου να ακούμε τόσο κολακευτικά σχόλια για ένα δικό μας παιδί.
Τα διαπιστευτήριά του στο ελληνικό κοινό τα έδωσε το καλοκαίρι με τη μικρή εθνική και μας άφησε όλους άφωνους (τα είχε γράψει τότε ο Rasheed: «Η Ευρώπη γνώρισε το νέο Σαμπόνις»). Όσοι θελήσαμε να κοιτάξουμε (ή μάλλον να ονειρευτούμε) πιο μακριά φανταστήκαμε στην ίδια γαλανόλευκη πεντάδα τον νέο με τον προηγούμενο παίκτη – αποκάλυψη του ελληνικού μπάσκετ: Κουφό με Σχορτσιανίτη – ποιος θα θέλει να παίζει εναντίον τους;
Έτσι, δεν αντιμετωπίσαμε με έκπληξη το πρώτο προσωπικό βραβείο του Κώστα: παίκτης της εβδομάδας στη, δυνατή, περιφέρεια Big-Ten. Τα πρώτα 5 παιχνίδια του (4-1 το αντίστοιχο ρεκόρ για το Οχάιο) μοιάζουν με εμφανίσεις παίκτη για το νο.1 του draft: 18.6 πόντοι, 8.2 ριμπάουντ, 1.8 τάπες, 1 ασίστ μέσο όρο με 56% στα δίποντα και 46% στα τρίποντα! Και είναι πρωτοετής! Η αλήθεια πάντως είναι ότι μοιάζει πολύ δύσκολο να… γίνει τεταρτοετής αφού από το NBA δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τέτοιο κελεπούρι να χαραμιστεί 4 χρόνια στα κολέγια.
Ο Κουφός έχει κάνει το πρώτο, σημαντικό βήμα για την καριέρα του. Καθώς μεγαλώνει, φτάνει σε σταυροδρόμι αποφάσεων: draft, ομάδα, Εθνική… Προς το παρόν φαίνεται ώριμος και προσγειωμένος. Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι τεράστια ταλέντα μπορεί να χαθούν μέσα σε ένα χρόνο ή ακόμα και σε ένα βράδυ. Στο χέρι του είναι να ανέβει ακόμη ψηλότερα…
“Good night, and good luck”
3 σχόλια:
Για τη φροντ-λάιν με Κουφό-Σχορτσανίτη τα είχαμε ξανασυζητήσει με τον Rasheed αν δεν κάνω λάθος.
Πραγματικά μια τέτοια πεντάδα μου φαίνεται μαγευτική αλλά συνάμα μακρινή.
Κι αυτό γιατί πρέπει να περιμένουμε τον Κουφό και να δούμε την εξέλιξή του.
Γιατί δεν είναι μόνο τα κολλεγιακά χρόνια (μέχρι 2 τον κόβω,εκτός και αν ο ίδιος θελήσει να μείνει παραπάνω) αλλά και η παρουσία που θα έχει στο nba.
Τόσοι και τόσοι παίκτες έχουν πάει στο nba με τις καλύτερες περγαμηνές και τελικά κατέληξαν στα αζήτητα ή έστω έγιναν χρυσές μετριότητες.Ως παράδειγμα αναφέρω τον Ντάρκο Μίλισιτς, ο οποίος ήταν Νο2 στα ντράφτ και τον Kwame Brown που ήταν Νο1!!!
Χρειάζεται υπομονή και να μην πιέσουμε το παιδί (αναφέρομαι κυρίως στα Μ.Μ.Ε. ),παρόλα αυτά είμαι υπέρ της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς του 2008.
Και εμπειρίες θα πάρει αλλά και να προσφέρει μπορεί.Ειδικά όταν δε θα θεωρείται το αστέρι της ομάδας -άρα δε θα πέφτει μεγάλο βάρος πάνω του.
Το δίδυμο αυτό πάντως,μοιάζει μακρινό όχι μόνο λόγω της άγνωστης εξέλιξης του Κουφού αλλά και λόγω της άγνωστης εξέλιξης της φυσικής κατάστασης του Σόφο.Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ολοκληρωμένο παίκτη,ξέρουμε τις -τεράστιες- δυνατότητές του αλλά δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει στα γήπεδα και κυρίως σε ποια κατάσταση.
ΥΓ Γι'αυτόν τον Νικ Καλάθης γνωρίζετε τίποτα ? Είναι όσο καλός λένε ? Είναι δηλαδή,όνομα και πράγμα ?
Οι υπόλοποι Έλληνες που αγωνίζονται στο κολλεγιακό πρωτάθλημα πως παίζουν ?
@patrick star
Ο Νικ Καλάθης είναι Έλληνας τρίτης γενιάς (από τη μεριά του πατέρα του) και είναι τόσο καλός όσο... φαίνεται. Το ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντόνοβαν άλλωστε δεν είναι μικρό πράγμα. Παίζει και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας και φέτος είναι κάτι σαν τον διάδοχο του Κόρεϊ Μπρούερ (του περσινού σταρ των πρωταθλητών Γκέιτορς) που πλέον φοράει τη φανέλα των Γουλφς.
Όσο για τον...νέο Σαμπόνις (πετυχημένος ο τίτλος σου Rasheed) από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται καλύτερος και το σημαντικό είναι οτι δείχνει πως δεν υπάρχει ταβάνι γι΄αυτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι σελίδες όπως η nbadraft.net που αναλύουν τα draft prospects έχουν τον Κουφό σε πολύ υψηλές θέσεις, πάνω από παίκτες όπως ο γίγαντας Ρόι Χίμπερτ (κόντραρε στα ίσα πέρσι τον Όντεν στον ημιτελικό του φάιναλ φορ με το Georgetown) και το νέο παιδί θαύμα των Αμερικανών, Κέβιν Λαβ του UCLA. Και κάτι μου λέει ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα από αυτά που μπορεί να κάνει ο Κώστας.
"katsam"
@patrick star, katsam: Φίλε patrick star, νομίζω ότι σε κάλυψε ο katsam, μπορείς να τον εμπιστευτείς αυτά που σου λέει! Φυσικά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τον Κουφό, αλλά νομίζω ότι θα δούμε πολλά περισσότερα. Όσο για τον Σόφο, η ιστορία είναι γνωστή. Ένας ολόκληρος μπασκετικός λαός θέλει να τον δει να παίζει όπως αληθινά μπορεί.
Για τους υπόλοιπους Έλληνες:
- ο Σαρικόπουλος (UAB Blazers) παίζει γύρω στα 7 λεπτά ανά αγώνα και έχει 3 πόντους μ.ο.
- ο Μάταλον (Wyoming) παίζει περίπου 8 λεπτά με 1,3 ασίστ μ.ο.
Θα τα ξαναπούμε αυτά και προσεχώς που θα έχει προχωρήσει λίγο η σεζόν.
BEN
Δημοσίευση σχολίου