ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Στην "πράσινη" ρακέτα


Η αγωνιστική στην Ευρωλίγκα τελείωσε και, όπως χτες, η ελληνική ομάδα που έπαιξε την Πέμπτη, βάδισε ακριβώς στα μέχρι τώρα χνάρια της. Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που έπρεπε απέναντι στην Μπαρτσελόνα, έπαιξε ώριμα στο τέλος, πήρε τα σουτ που έπρεπε από τον Γιασικεβίτσιους, καλές άμυνες από το Διαμαντίδη και μερικές φάσεις κοντά στο καλάθι και κέρδισε δίκαια, εύκολα και απλά.

Αν κάτι πρέπει να προβληματίσει τους «πρασίνους» είναι το πρόβλημα στα καλάθια, όπου οι ψηλοί τους χάνουν αρκετές μάχες με τον σέντερ της αντίπαλης ομάδας (Κασούν) να είναι για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρώτος σκόρερ του αγώνα (όπως ο Πέκοβιτς την περασμένη εβδομάδα). Προς σκέψη είναι και τα 19 λάθη, αλλά θεωρώ ότι αυτά πολύ εύκολα θα μειωθούν κατά πολύ όταν θα μπούμε στο 2008. Για να γυρίσω στο προηγούμενο περί σέντερ, θα σας παρουσιάσω ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο από τη φετινή χρονιά. Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 8 αγώνες (4 σε Ελλάδα και 4 σε Ευρώπη). Από τα 8 ματς που έδωσε, ο αντίπαλος βασικός σέντερ ήταν 1ος σκόρερ της ομάδας του στα 4. Συγκεκριμένα, ο Τόπιτς (ΑΓΟΡ, 21π.-7ρ.), ο Σόντερς (ΠΑΟΚ, 13π. 10ρ.), ο Πέκοβιτς (Παρτιζάν 28π. 10ρ.) και ο Κασούν (Μπαρτσελόνα, 16π. 6ρ.). Στα άλλα 4 ματς, ο σέντερ των αντιπάλων ήταν 2ος σκόρερ της ομάδας του και αν όχι ο καλύτερος, σίγουρα στους 2 διακριθέντες αυτής: Τζάκσον (Ολυμπιακός, 14π. 7ρ. με τον Γκριρ να έχει 23π.), Μάσεϊ (Άρης, 17π. 7ρ. με τον Τσαλδάρη να έχει 20π.), Λόρμπεκ (Ρόμα, 18π. 5ρ. με τον Στέφανσον να έχει 25π.) και Ενσμίνγκερ (Μπαμπέργκ 11π. με τον Σούπουτ να έχει 16π.). Επιπρόσθετα σε αυτό το στατιστικό, μπορεί να προσθέσει κανείς ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού υποπίπτουν κατά μέσο όρο σε 4,6 φάουλ ανά αγώνα στον βασικό σέντερ της αντίπαλης ομάδας. Νομίζω ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι πολύ ενδιαφέροντα και δείχνουν εύγλωττα πού είναι μέχρι στιγμής η αδυναμία των «πρασίνων» φέτος.

Πάντως, η Πέμπτη σημαδεύτηκε και από κάτι άλλο: την απόλυση/παραίτηση δύο προπονητών ομάδων της Α1. Του Στέργιου Κουφού από τον ΑΓΟΡ και του Ντάρκο Ρούσο από το Μαρούσι. Ο Κουφός αντικαταστάθηκε ήδη με τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος θεωρώ ότι θα φτάσει τον ΑΓΟΡ στα όριά του. Πάντως, ο Κουφός δεν έφυγε «σαν φίλος», αλλά τα όσα είπε γέρνουν και προς τις δύο πλευρές. Άδειασε το διοικητικό συμβούλιο, αλλά μίλησε με καλά λόγια για τον πρόεδρο, άφησε χοντρές μπηχτές για την ομάδα, αλλά εξήρε την οργάνωσή της και την ελευθερία που είχε στη δουλειά του. Ο Ρούσο, αντιθέτως, ακόμη δεν αντικαταστάθηκε. Μετά την άθλια κίνηση του ΕΣΑΚΕ να αρνηθεί το αίτημα του Αμαρουσίου για μετακίνηση του αγώνα τους την Κυριακή από τις 19:00 στις 13:00 (δεν το δέχτηκε κι ο Παναθηναϊκός, αλλά και να το δεχόταν δεν θα άλλαζε κάτι, αφού ο ΕΣΑΚΕ έχει ανοίξει πόλεμο με το Μαρούσι), οι άνθρωποι της ομάδας θεώρησαν πιο λογικό να φέρουν νέο προπονητή μετά την άλλη Τρίτη (μετά τα ματς με Παναθηναϊκό και Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης δηλαδή). Υποψήφιοι, απ’ ότι μου είπαν οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα, είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος και ο Ηλίας Ζούρος. Ο Ρούσο ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του, σε μία σπάνια κίνηση από προπονητή που φεύγει στη μέση της χρονιάς.

Να περάσουμε λίγο τον Ατλαντικό; Ο Κέβιν Γκαρνέτ είναι ο Ζιντρούνας Ιγκλάουσκας των Η.Π.Α.! Ο KG έριξε και νέα χυλόπιτα (όπως κάνει κάθε χρόνο μετά το Σίδνεϊ) στην αμερικανική ομοσπονδία όσον αφορά την πιθανότητα να παίξει στην Ολυμπιάδα, όντας ξεκάθαρος: «Έχω αφιερώσει το χρόνο που μου αναλογεί στην εθνική. Δεν θέλω να το συζητάω. Δεν υπάρχει κανένα θέμα». Αν το έλεγε ο Αρίνας αυτό (χωρίς την πρώτη πρόταση) θα τον έβριζαν για… προδότη της χώρας επί 4 χρόνια. Α, ξέχασα, ο Αρίνας δεν μπορεί να παίξει εθνική. Έχει θέσει βέτο ο Κόμπι.

Κι επειδή το θέμα του Μάρμπερι μας αρέσει, πάμε και στο 3ο επεισόδιο της σαπουνόπερας. Την ώρα που ο Στέφον επέστρεφε στην ομάδα του και δεχόταν να καθίσει στον πάγκο (αλλά να παίξει και 34 λεπτά), οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον ΛεΜπρον Τζέιμς για τις φήμες της μετεγγραφής του Μάρμπερι στο Κλίβελαντ. Τι είπε ο Τζέιμς; «Δεν θα άντεχα να έχω έναν τύπο σαν κι αυτόν στην ομάδα μου». Τώρα, αν τολμάει η διοίκηση του Κλίβελαντ, ας τον πάρει. Όσο για τον Μάρμπερι; Οι παίκτες των Νικς ψήφισαν 1 μέρα πριν το ματς με τους Κλίπερς αν θέλουν να επιστρέψει στην ομάδα. Όλοι (μηδενός εξαιρουμένου) ψήφισαν ότι δεν θέλουν να παίξει ο Μάρμπερι. Ο Τόμας, πριν την ψηφοφορία, είχε υποσχεθεί ότι έστω κι ένας από τους παίκτες να μη θέλει τον Μάρμπερι, δεν θα τον έβαζε. Τι έκανε ο Τόμας μετά την ομόφωνη ψήφο; Κράτησε τον Μάρμπερι για 9 λεπτά στο 1ο δωδεκάλεπτο στον πάγκο και μετά τον έβαλε στα 34 από τα υπόλοιπα 39 του αγώνα. Έτσι…

Ο Λέικερς συμφώνησαν με τους Πίστονς για τη μετεγγραφή του Κόμπι Μπράιαντ. Οι Λέικερς θα έπαιρναν τον Ταϊσόν Πρινς, τον Ριπ Χάμιλτον και τον Αμίρ Τζόνσον συν ένα ντραφτ πρώτου γύρου και οι Πίστονς τον Κόμπι. Αλλά ο Μπράιαντ έθεσε βέτο και η μετεγγραφή δεν έγινε.

by Rasheed.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρονια εχει προβληματα με ψηλα κορμια ο Παναθηναικος. Ακομη βλεπω εφιαλτες με τον Σαντιαγκο.

Ο Μαρμπορι θα επρεπε να αφοσιωθει στα παπουτσια του...

Σιγα μην δεχοταν να παει απο το Χολιγουντ στο... Ντιτροιτ ο Κομπι. Τρελλος ειναι?

El Pollo Diablo είπε...

Τον αγώνα τον είδα μέχρι την τρίτη περίοδο. Μετά έφυγα, γιατί είχα δουλειά και ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Ο λόγος είναι ότι η Μπαρτσελόνα μου φάνηκε πολύ λίγη. Ρε παιδιά ειλικρινά ο Άρης, με βάση τις εμφανίσεις του, είναι πιο πιθανό να πάει στο φάιναλ φορ. Ο Άκερ είναι χώμα (και έχει χαντακώσει και τον φίλο μου τον patrick star στο φαντασυ). Ο Λάκοβιτς είναι λίγος (αποδεδειγμένα) για αποκλειστικός ηγέτης. Ο Ιλιασόβα χώμα (αυτός είναι ο παλαι πότε Τούρκος σουπερσταρ;). Ο Κασούν είναι καλός αλλά όχι ηγέτης (κάτι σε πιο γρήγορο Γιαφτόκας μου κάνει). Οι υπόλοιποι έιναι καλοί και τίμιοι ρολίστες και όταν περιμένεις από τον Μορανταις να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, χ***ε μέσα.
Όσα τραγικός και να ήταν ο Παναθηναικός, από αυτή την ομάδα δεν χάνει. Και επίσης πιστεύω, όσο αλλοπρόσαλος (που με διαψεύδει σιγά σιγά) και να είναι ο Ολυμπιακός, αν βρεθεί αργότερα μπροστά της, θα την κάνει μια χαψια. Οι άλλες Ισπανικές είναι πιο υπολογίσιμες. Βέβαια ο προπονητής της δεν είναι χθεσινός, οπότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο στη συνέχεια, αλλά ζόρικα τα βλέπω.
Η Παρτιζάν μου φαίνεται ότι θα είναι ομάδα ρυθμιστής, ικανή για ζημίες άλλα όχι αρκετά tough. H Ρίτας μπορεί να είναι στην ίδια κατηγορία με την Παρτιζάν ,αλλά μέχρι τη β' φάση δε νομίζω να το ξέρουμε.
Για τους σέντερ έχεις δίκιο. Ώρες ώρες μας έπεζε βόλει ο Κασούν και πολλές φορές καθάριζε και ο Μήτσος (πότε θα κλατάρει αυτό το παιδί και θα τρέχουμε όλοι, Παναθηναϊκοί και Πελαργοί). Εγώ το έχω αποδεχθεί ότι ο Ομπράντοβιτς τα τελευταία χρόνια γουστάρει περιφέρεια (μετά - Ρέμπρατσα, Λάζο εποχή) και light σχήματα. Μέχρι να το βαρεθεί, αυτό θα βλέπουμε. Μετράει πάντως που και ο Ζίζιτς είναι εκτός κλίματος.
ΝΒΑ
Αυτός ο James παιχταράς, αλλά το παιδί από κάπου χάνει (σόρι κιολας). Να δεις που κάποιος του σφύριξε ότι θα δώσουν ανταλλαγή το πουλέν του (και δικό μας), την παμμέγιστη βραζιλιάνικη αφάνα και τα πήρε κρανίο.
Απότι έχω καταλάβει, τα τελευταία χρόνια, οι παικταράδες-ηγέτες π.χ. Γκασόλ (τι να κάνουμε, είναι),Γκαρνέτ, Τζέημς παρότι πληρώνονται χρυσά, λένε ότι θέλουν και δεν τολμάει να τους αντιμιλήσει κανείς. Ο Γκαρνέτ καλά τους κάνει. Ακόυς εκεί να κρατάνε μούτρα στο Γιωργάκη που έπαιξε στην εθνική Ισπανίας.

Άσχετο, αλλά αν έλεγε ο Διαμαντίδης ή ο Παπαλουκάς "ρε παιδία τέρμα η εθνική, από εδώ και πέρα διακόπές τα καλοκαίρια" τι θα λέγαμε. Εγώ προσωπικά δε θα τους έλεγα τίποτα. Ας όψεται που τους λείπει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο...
Σόρι για την πολυλογία, αλλά... αυπνίες...

Age of Basketball είπε...

@αρκάδιος: Ήταν όντως δύσκολο να πάει στο Ντιτρόιτ ο Κόμπι, εκ προοιμίου. Όσο για τους ψηλούς έτσι είναι τα πράγματα.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Η Μπαρτσελόνα μοιάζει να είναι η χειρότερη από τις 4 ισπανικές. Αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι που δεν μοιάζει με ομάδα του Ιβάνοβιτς. Τελικά, ο Ιβάνοβιτς δεν μπόρεσε να επιβληθεί στους... τεράστιους εγωισμούς της ομάδας. Κι αν πέρσι υπήρχε ο Ναβάρο, φέτος μου κάνει εντύπωση.

Πάντως, έχει δρόμο η χρονιά, αν και μέχρι στιγμής με το μπάσκετ που παίζει η Μπαρτσελόνα γελάει το σύμπαν. Δεν γίνεται να θέλει 14 δευτερόλεπτα να τελείωσει η περίοδος να κλέβεις την μπάλα και να κάνεις άστοχη επίθεση με 9 δευτερόλεπτα να απομένουν και να δίνεις τη δυνατότητα στον άλλον να σκοράρει!

Με την Παρτιζάν και τη Ρίτας, θα δούμε. Η Ρίτας μοιάζει δυνατή και ίσως παίξει ρόλο και στους 16. Η Παρτιζάν δεν ξέρω.

Όντως, ο Τζέιμς υπάρχουν ώρες που οι δηλώσεις του είναι τουλάχιστον περίεργες. Αλλά έτσι ειναι τα πράγματα. Βρίσκουν και τα κάνουν. Και καλά κάνουν...

Όσο για τον Γκαρνέτ, το πόσο μεγάλος παίκτης είναι το δείχνει το γεγονός ότι τους έχει όλους γραμμένους κι όμως όλοι κάθονται σούζα. Κανείς δεν τολμάει να πει άσχημη λέξη.

Αν ο Διαμαντίδης ή ο Παπαλουκάς αποχωρούσαν από την εθνική, νομίζω ότι θα χύναμε (ο ελληνικός Τύπος ή να στο πω αλλιώς... οι γνωστοί) πολύ πολύ μελάνι σε κατάρες και αναλύσεις λιποψυχίας. Πάντως, προσωπικά, θεωρώ ότι ναι μεν είναι η ύψιστη τιμή, αλλά είναι δικαίωμα του κάθε παίκτη το τι θα κάνει. Είναι η ζωή του εξάλλου και όποτε γουστάρει την τροποποιεί αναλόγως.
Rasheed.

enypnio είπε...

σορρύ παίδες αλλά το ματσάκι το έχασε ο Ιβάνοβιτς μόνος του

ο Μορονταίς έκανε παπάδες και τον έβγαλε

ο Πέπε συμάζευε την ομάδα και επίσης τον έβγαλε

τώρα με τους ψηλούς, πάντα έτσι γίνεται αλλά και πάλι δίκοπο μαχαίρι είναι, να αφήσεις τον ψηλό να αλωνίζει

όσο για τον παπαλούκα που είναι και μιας ηλικίας, δεν θα πω τίποτα άμα δεν πάει στην Εθνική γιατί, άμα δεν αντέχει καλύτερα να μην πιεστεί

Bobos είπε...

Σε παλιότερο σχολιό μου είχα αναφέρει οτι το πρόβλημα του ΠΑΟ είναι η έλλειψη μπαμπούλα στη ρακέτα... Ήμουν και είμαι από αυτούς που θεώρησαν την φυγή του Γιαφτόκας πλήγμα για τον ΠΑΟ. Καλός και άγιος ο Ζίζιτς αλλά δεν είναι ο παίχτης που θα σε τρομάξει...

enypnio είπε...

ναι γιατί ο Γιαφτόκας προσέφερε πολλά πέρσυ

ούτε ο Ελ σίντ να ήταν μπαμπούλας από τον Πάγκο

Age of Basketball είπε...

@enypnio: Ο Ιβάνοβιτς έκανε λάθη, αλλά κάθε ομάδα έχει και τα στάνταρ της, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Κάθε παίκτης πρέπει να παίξει όσο του αναλογεί σε γενικές γραμμές. Και πριν διαφωνήσουμε με αυτό, ας θυμηθούμε ότι το ίδιο κάνουν και οι δύο δικοί μας "αιώνιοι".

Πάντως, συμφωνώ μαζί σου ότι ο Ιβάνοβιτς έκανε λάθη. Αν και θεωρώ άναρχο το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα όποιος κι αν είναι μέσα.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@bobos: Φίλε θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα. Άλλωστε, από εδώ ήμασταν όταν πέρσι το καλοκαίρι γράφαμε για τον Γιαφτόκας και όλοι μας κοιτούσαν λες και ήμασταν εξωγήινοι.

Μπορεί πολλοί να μην το πρόσεξαν, αλλά ο Γιαφτόκας ήταν 1ος ριμπάουντερ και 1ος μπλοκέρ του Παναθηναϊκού σε σύνολο και σε μέσο όρο στην Α1 πέρσι με μόλις 17 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Αυτό δείχνει κάτι για τον παίκτη, αλλά και για την αξιοποίηση που είχε. Περνάμε πια από την προσωπική γνώμη στη στατιστική αλήθεια.

Ο Ζίζιτς πάντως είναι χρήσιμος παίκτης. Βεβαίως, όχι στο στιλ Γιαφτόκας, ούτε και για τις ίδιες δουλειές.
Rasheed.

Bobos είπε...

Έχω την εντύπωση πως ο Γιαφτόκας δεν έπιασε γιατί δεν μπορούσε να αφομοιώσει όπως ήθελε ο Ζοτς τα συστήματα στην επίθεση. Τον θυμάμαι πάντα λίγο πελαγομένο και κομπλαρισμένο. Τέλος πάντων... Για να κάνουμε και λίγο πλάκα... το καλοκαίρι που θα έρθει ο Βούισιτς ο ΠΑΟ δεν θα έχει πρόβλημα... Και για να κάνω και πρόβλεψη καλοκαιρινή πιστεύω πως ΟΣΦΠ και ΠΑΟ θα σκοτωθούν στην κυριολεξία για τα μάτια του Κροάτη :-)

enypnio είπε...

είναι η μόνη μας ελπίδα να δούμε ψηλό τις προκοπής στον Παναθηναϊκό

να ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός για τον Βούιτσιτς μπάς και τον πάρουν από πείσμα

γιατι αλλίως

El Pollo Diablo είπε...

Ποιος Vuicic.... Ο Πέκοβιτς να έρθει. Θα τους δώσουμε και το ματσάκι στο δεύτερο γύρο και θα τον κλέισουμε από τώρα.

Age of Basketball είπε...

@bobos, el pollo diablo, enypnio: Ο Βούισιτς είναι λοιπόν ο πόθος των "πράσινων" φίλων. Και δεν σας κακολογώ καθόλου, ο τύπος είναι παικταράς.

Δεν θέλω να το χαλάσω, αλλά ο Κροάτης θέλει να δοκιμάσει στο NBA το καλοκαίρι. Πάντως, από την πλευρά μου να δηλώσω ένθερμος οπαδός του Βούισιτς. Τον θεωρώ τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη και μακάρι να έρθει στην Ελλάδα, όποιος κι απ' τους δύο "αιώνιους" τον πάρει.

Όσο για τον Πέκοβιτς, έχω την αίσθηση ότι θα ακολουθήσει το δρόμο του Πέροβιτς και θα δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ. Ίσως όχι φέτος, αλλά του χρόνου.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Η Μπαρτσελόνα έχει καλούς παίκτες.Μέχρι εκεί όμως.Δεν έχει παικταράδες και το κυριότερο παίκτες-ηγέτες.
Ο Ναβάρο ήταν απο δαύτους...
Αυτό γίνεται φανερό στα εκτός έδρας παιχνίδια (γενικότερα για τις ομάδες που έχουν έλλειψη ηγετών).
Ο Παναθηναϊκός έχει αυτήν την ανίατη ασθένεια,η οποία ενδεχομένως να διατηρεί την ισορροπία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Δηλαδή με Βούισιτς στον ΠΑΟ,πόσο δίκαιο θα ήταν για τις άλλες ομάδες ? Δε θα'μενε και τίποτα.
Ή φανταστείτε το Βούισιτς στην ΤΣΣΚΑ ? Θα το βλέπατε το ματσάκι και το κυριότερο,θα το παίζατε στο στοίχημα ?
Ρε,μην είστε πλεονέκτες. :) Μου θέλετε και Βούισιτς!!!Δε σας φτάνουν Γιασικεβίτσιους-Διαμαντίδης-Σπανούλης ?
Αδηφάγα καταπράσινα πλάσματα!!!Αλλά εδώ θέλετε και τον Παπαλουκά!!Αφήστε και τίποτα για τους υπόλοιπους. :(
Ο Πέκοβιτς μια χαρά θα ήταν πάντως.
Ο Παναθηναϊκός αυτό που χρειάζεται είναι ένα Γιαφτόκας στην άμυνα,με ουσιαστικότερη συμμετοχή στην επίθεση.
Άλλωστε εκεί εντοπίστηκε το πρόβλημα με το Γιαφτόκας.Δεν αφομοίωσε ποτέ τα επιθετικά συστήματα του Ζοτς.
Ώρες ώρες ήταν σαν να έχει μανταλάκια στα χέρια!!!Ούτε καν την μπάλα δεν μπορούσε να πιάσει...
Ο Ζίζιτς είναι παίκτης που ταιριάζει στον ΠΑΟ και γι'αυτό απορώ που δεν αποδίδει.Του χρόνου που λογικά θα φύγει ο Τομάσεβιτς (θα σταματήσει ? ),θα αποκτηθεί ένας παίκτης-σκιάχτρο.Το θέμα είναι να μπορεί να συμμετέχει ενργά και στην επίθεση.Και ειδικά με τα pick n roll (αλήθεια,ο Μπουρούσης γιατί δεν αποκτήθηκε πέρυσι ? ).

ΥΓ Ναβάρο:28 πόντοι με 8/9 τρίποντα!!!Αλλά και ο Σκόλα πολύ καλή εμφάνιση με 20 πόντους και μόλις ένα άστοχο σουτ!!

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Δεν θα αναφερθώ στη "συνομιλία" σου με τους άλλους φίλους, άλλωστε δεν μου πέφτει και λόγος.

Όσο για τον Ναβάρο και τον Σκόλα, πράγματι έκαναν καταπληκτικό παιχνίδι αμφότεροι. Ο Ναβάρο δεν θα χαθεί στο NBA, γιατί όσο λίγο και να παίζει, πάντα θα σουτάρει. Άρα, στη μέρα του, κανείς δεν είναι τόσο τρελός που θα τον βγάλει έξω.
Rasheed.