ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Τι είδατε στην Ευρωλίγκα;


Τι μπορούμε να κρατήσουμε από την πρώτη εβδομάδα της Ευρωλίγκας; Ας αρχίσω από τις ελληνικές ομάδες και, βεβαίως, μπορεί όποιος θέλει να συμμετέχει στη συζήτηση μέσω των σχολίων, προσθέτοντας κάτι.

- Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει τουλάχιστον 4 παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να σκοράρουν πάνω από 20 πόντους. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους υπόλοιπους (χαρισματικούς) παίκτες στην επίθεση, οι «ερυθρόλευκοι» μάλλον δεν θα αντιμετωπίσουν φέτος πρόβλημα στο μπροστά άκρο του γηπέδου.

- Ο Γκέρσον δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τον Τεόντοσιτς από τον Μπλάκνεϊ, που μάλλον δεν έχει ρόλο. Όμως, άποψή μου, ο Μου-Μου είναι παίκτης που μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό φέτος, κρατώντας τα χαλινάρια της ομάδας σε στιγμές όπως το τρίτο δεκάλεπτο με την Ταού.

- Ο Μαυροκεφαλίδης, όπως είχαμε πει, δεν έχει ρόλο στην ομάδα. Ενώ και ο Πρίντεζης, μάλλον με την επιστροφή του Βασιλόπουλου δεν θα παίζει. Εκτός, κι αν ο Γουντς δεν πάρει (ή αργήσει να πάρει) βουλγαρικό διαβατήριο κι έτσι ο Τζάκσον δεν παίξει στην Α1.

- Ο Παναθηναϊκός έδειξε το αυτονόητο: ότι ακόμα κι όταν παίζει άσχημα, ματς όπως αυτό με τη Ρόμα, έχει τους Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους (με τον Σπανούλη από κοντά) για να τα «καθαρίζει» στο τέλος. Δείγμα μεγάλης ομάδας προφανώς.

- Ο Περπέρογλου μάλλον δεν θα έχει θέση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ο Ντικούδης, παρά το πολύ καλό Ευρωμπάσκετ, φαίνεται ότι στην Ευρώπη (με Τομάσεβιτς) θα χρησιμοποιείται όπως και πέρσι. Λίγο.

- Και οι δύο «αιώνιοι» έδειξαν ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμοι, με πολλές διακυμάνσεις στο παιχνίδι τους, οπότε το μεταξύ τους παιχνίδι με 7 ημέρες δεν θα αποτελέσει παρά πολύ μικρή ένδειξη του τι θα ακολουθήσει την άνοιξη. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα μετρήσει στην ψυχολογία. Τα είχε πει άλλωστε ο BEN.

- Ο Άρης παίζει πιο επιθετικό μπάσκετ από πέρσι και οι παίκτες του έχουν ήδη αρχίσει να «βγάζουν» αυτοματισμούς στο γήπεδο.

- Ο Χέρμπερτ είχε πρώτο δείγμα γραφής πολύ, μα πάρα πολύ, καλό. Ειδικά όταν οι «κίτρινοι» έμεινα πίσω με 57-65 απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μάλαγα, έδειξαν ότι φέτος θα είναι πιο ώριμοι από ποτέ. Ο Άρης δεν σταμάτησε να παίζει οργανωμένα και σωστά στην επίθεση. Αν παίξει και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα την άμυνα που έπαιξε στο τέταρτο δεκάλεπτο με τους Ισπανούς, τότε θα μιλάμε για μια ομάδα που μπορεί να φτάσει στα πλέι οφ (οκτάδα Ευρωλίγκας δηλαδή…).

- Η Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι απογοήτευσαν. Ακόμη είναι αρχή βέβαια και όποιος βγάζει συμπεράσματα, στο τέλος μασάει τη γλώσσα του. Θυμηθείτε τι διαβάζατε πέρσι στον πρώτο γύρο για τη Μάλαγα και πόσοι από αυτούς που τα έγραφαν έκαναν «κωλοτούμπες» στο Top-16.

- Η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ και η Σιένα, επιβεβαίωσαν τα όσα λέγαμε, η καθεμία βεβαίως στο δικό της επίπεδο.

- Η Τσιμπόνα, η Παρτιζάν και η Ρόμα, μας εξέπληξαν.

- Ο Μίχα Ζούπαν έγινε ο πρώτος κουφός παίκτης που παίζει στην Ευρωλίγκα. Αγωνίστηκε στο Σιένα-Ολίμπια για 13:03 και είχε 5 πόντους (1/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο. Μπορεί η ομάδα του να είχε ένα πολύ άσχημο βράδυ, αλλά κάτι μου λέει ότι για εκείνον ήταν ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα της ζωής του. Μακάρι και στο NBA, Μίχαν.

- Το Age of Basketball έφτιαξε ένα σταυρόλεξο κι ένα quiz για σας, απ’ όπου και προέρχεται η φωτογραφία του σημερινού άρθρου. Είναι το wallpaper του quiz, αλλοιωμένο, με μειωμένη ανάλυση και σε σμίκρυνση προφανώς. (Όλα στο χέρι τα θέλετε; Γραφτείτε μέλη, ή αν είστε απαντήστε το quiz. Τότε θα το πάρετε!)

- Μία από τις γυναικείες παρουσίες στο πρωτάθλημα fantasy του Age of Basketball της Euroleague, έβαλε τα «γυαλιά» σε όλους του μαντράχαλους που βλέπουμε 200 ώρες την εβδομάδα αθλητικά και προηγείται στη βαθμολογία. Επειδή φαντάζομαι ότι εκείνη δεν θα επιλέξει την οδό του «trash talking» στα comments, το κάνουμε εμείς από εδώ! Προφανώς με δόση χιούμορ, αφού μια παρέα είμαστε.

by Rasheed. and BEN

8 σχόλια:

Bobos είπε...

Ego eida ton pao na exei safestato provlima stous psilous eidika sta markarismata 1-1 alla kai stin eleipsi skiaxtrou mesa stin raketa. Leipei enas Giaftokas gia na kanei to mpampoula...
O osfp tha exei kai autos provlima an sunexisei eidika i epithesi na vasizetai se atomikes energeies...Bebaia einai akoma noris... Apo dekemvri tha exoume safeseri apopsi...

Age of Basketball είπε...

@bobos: Ο Παναθηναϊκός ποτέ τα τελευταία 5 χρόνια δεν βασίστηκε στους ψηλούς του. Ακόμη και πέρσι, η συμμετοχή του Γιαφτόκας στην ομάδα, στην Ευρωλίγκα ήταν απολύτως τυπική και μόνο σε εύκολα ματς. Ιδίως φέτος με τις μετεγγραφές 4 περιφερειακών κι ενός ψηλού, ο Παναθηναϊκός έδειξε ξεκάθαρα το αγωνιστικό προφίλ που θα ακολουθήσει.

Δεν νομίζω η επίθεση του Ολυμπιακού να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αν και έχεις δίκιο ότι πρέπει να ενταχθούν περισσότερα συστήματα στο παιχνίδι της ομάδας. Μόνο έτσι θα γίνει σωστή εκμεταλλευση όλων των παικτών.

Και βέβαια είναι σωστό ότι από Δεκέμβρη θα έχουμε σαφέστερη άποψη.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

1)Απογοήτευση σήμερα ο Χέρμπερτ.Ωρες ώρες νομιζα πως κοιμήθηκε.
2)Δεύτερη απογοήτευση ο Μοτολα.Δεν το βλέπω να καλύπτει το κενο του Ουίλκινσον.Ο Αγαδάκος τα πήγε καλύτερα.
3)Απογοήτευση και ο Γκριρ.Απο τι φαινεται ο ΟΣΦΠ πήρε απλά έναν καλύτερο(;) Πεν.Καμμια εννοια ομαδικοτητας.
4)Εξέπληξαν ευχάριστα οι Πρίντεζης(για μένα έκανε την έκπληξη και ηταν ο mvp),ο Τσακαλίδης και ο Τσαλδάρης(έχει δυνατοτητες πολλές το παιδι).

Πάντως νομιζω η λογική του Γκέρσον φανηκε ξεκάθαρα: εκανε παρατηρήσεις μονο για τις επιθέσεις που δεν κατέληξαν σε καλάθι ενώ για την άμυνα ασχολήθηκε λιγο.Και εντάξει,ετσι θα τα πάρεις τα παιχνιδια απέναντι σε ομάδες οπως ο Αρης ή η Μακάμπι.Σε ομάδες οπως η ΤΣΣΚΑ ή η Ρεάλ τι γίνεται;

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Δεν νομίζω ότι ο Άρης ή ο Χέρμπερτ ήταν κακοί. Απλώς, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος. Ο Χέρμπερτ και πάλι κράτησε την ομάδα ήρεμη και μόνο έτσι κατάφερε ο Άρης το 50-64 να το κάνει 63-63. Μην ξεχνάς ότι απέναντί του είχε μία από τις καλύτερες 4 ομάδες της Ευρώπης, όχι την Ολυμπιάδα.

Ο Μότολα όντως δεν πήγε καλά, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Εξάλλου, ο τρόπος που διαχειρίζεται το υλικό ο κάθε προπονητής είναι διαφορετικός (για τη σύγκριση με τον Ουίλκινσον). Αυτό θα φανεί στο τέλος. Ο Αγαδάκος όμως ήταν πολύ χειρότερος, καθώς παρότι φιλότιμος και εργατικός είχε το πολύ κακό 0/4 δίποντα και 0/4 τρίποντα. Σε τέτοια παιχνίδια, όταν ένας παίκτης κάνει 8 άστοχα σουτ (και μάλιστα παίκτης ρολίστας) καταδικάζει την ομάδα του.

Για τον Γκριρ θα διαφωνήσω τελείως πάντως. Όταν ένας παίκτης παίζει έτσι και ουσιαστικά παίρνει το παιχνίδι, δεν μπορείς να λες απογοήτευση. Ο Γκριρ είχε 22 πόντους με μόλις 4 άστοχα σουτ και 5 ασίστ και 2 κλεψίματα. Αυτή είναι στατιστική που θα ζήλευε κάθε παίκτης στην Ευρώπη. Και είναι καλύτερος του Πεν. Θα το δείτε στην πορεία. Είναι αυτό ακριβώς που ήθελε ο Γκέρσον.

Ο Πρίντεζης έχει όντως πολλές δυνατότητες, άλλωστε το έχουμε πει από πέρσι. Ο Τσακαλίδης είναι ο Τσακαλίδης! Και είναι λογικό να νιώθουν τόσο άβολα οι αντίπαλοί του μέσα στη ρακέτα. Όσο για τον Τσαλδάρη, το παιδί δουλεύει πάρα πολύ και όποιος δουλεύει, φαίνεται στο γήπεδο.

Ο Γκέρσον φτιάχνει επιθετική ομάδα. Όπως η Μακάμπι πριν από 4 χρόνια έβαζε 100 και έτρωγε 95 έτσι θα είναι και φέτος ο Ολυμπιακός (συν τον παράγοντα Βασιλόπουλο). Τον γαμπρό τον κουρεύουν στο τέλος οπότε τότε θα δούμε αν θα δουλέψει το σύστημα αυτό. Εμένα προσωπικά που αρέσει το τόσο επιθετικό μπάσκετ.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Για την άμυνα του Γκέρσον θα ασχοληθώ και εγώ λίγο. Δεν ξέρω αν όλα τα παιχνίδια θα τελειώνουν 100-95 και θα πάμε final-four και θα κερδίσουμε τον ΠΑΟ, αλλά πραγματικά νιώθω άβολα να δεχόμαστε απανωτά τρίποντα και να εξακολουθούμε να παίζουμε μία χαλαρή ζώνη. Στο τέλος των παιχνιδιών και με την Ταού και με τον Άρη αναρωτήθηκα αν θα βγάλουμε έτσι την σεζόν. Δηλαδή, να δέχεται ο Γκέρσον ότι θα τρώει 12-15 τρίποντα το παιχνίδι και θα το κερδίζει καθώς καμία ομάδα δεν θα μπορέσει να έχει πάνω από 50% στα τρίποντα. Οπότε και 35 να δοκιμάζουν (η Ταού είχε 32 νομίζω?), αυτός θεωρεί ότι είναι μέσα. Υπάρχει λογική αλλά πάλι όταν βλέπεις κάτι λάθος στο μπάσκετ, τείνεις να το διορθώνεις και όχι να παίζεις με την λογική των ποσοστών. Δεν ξέρω αν με καταλαμβαίνετε?

Ψες ο ΟΣΦΠ έδειξε καθαρά ότι το πρωτάθλημα θα είναι υπόθεση των αιωνίων. Παρόλο που ο Άρης πάλεψε και κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι, προσωπικά είδα διαφορά κλάσης και αυτό έγκειται στο μεγάλο βάθος του ΟΣΦΠ ακόμα και χωρίς τον Jackson. Α μην βάλω και τον Σοφοκλή μέσα σε αυτή την ομάδα...

Για τον Πρίντεζη το σκεφτόμουν και εγώ. Τι θα γίνει όταν επιστρέψει ο Βασιλόπουλλος? Είναι κρίμα διότι έχει τα προσόντα.

Πάντως παιδιά εγώ από τον Woods περιμένω μία βελτίωση μέχρι τα Play-offs της τάξης του 40% και ας ακούγομαι υπερβολικός. Βλέπεις τα στοιχεία του πάιχτη...

Νάστε καλά όλοι...

Άνθος

ΥΓ Για την φίλη που πήρε 200, μην το σκέφτεστε. Είναι θέμα ιπποτισμού αλλά θα την "καθαρίσουμε" αργότερα (-:

Age of Basketball είπε...

@Άνθος: Φίλε έχεις δίκιο για τη ζώνη και μου έκανε κι εμένα εντύπωση. Μιλώντας με κάποιους ανθρώπους από την ομάδα, μου ανέφεραν ότι ο Γκέρσον έχει αρχίσει να δουλεύει και στο man-to-man, αλλά θεωρεί ότι οι πιθανότητες να εκτεθεί η ομάδα του πιο εύκολα έτσι, είναι περισσότερες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης, την προτιμάει γιατί υπάρχουν παίκτες (π.χ. Μάτσε) που δείχνουν να έχουν τρελή έφεση στο να κόβουν μπαλιές μέσα στη ζώνη.

Πάντως, καταλαβαίνω την αναρώτησή σου που είναι απολύτως λογική. Σκέψου ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού με τη ζώνη κρατάνε και πιο πολλές δυνάμεις για την επίθεση, εκεί δηλαδή που θέλουν να παίξουν. Βλέπω να αλλάζει μέσα στη χρονιά, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Βασιλόπουλου.

Για το πρωτάθλημα που θα είναι υπόθεση των αιωνίων, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Ο Άρης είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά όχι σε εκείνο το επίπεδο.

Ο Πρίντεζης έχει όντως τα προσόντα. Ο Γουντς έχει ακόμη περισσότερα και όσοι δεν τον ξέρουν, θα το δουν σύντομα. Για 40% δεν ξέρω (με την έννοια ότι δεν μπορώ να υπολογίσω το ποσοστό) αλλά θα δείξει στην πορεία ότι είναι παικταράς με όλη τη σημασία της λέξης.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω για Μαυροκεφαλιδη. Κριμα να χαραμιζεται ετσι. Ας τον δωσουν δανεικο στον ΠΑΟΚ να παιζει 35 λεπτα κ να βαζει 20+ ποντους.

Μου αρεσει πολυ σαν παικτης ο Πριντεζης. Πιστευω πως κ με ολα αυτα τα αστερια μπροστα του θα παρει τα λεπτα που δικαιουται. Αλλιως ας σηκωθει να παει ΝΒΑ.

Για τον ΠΑΟ γενικα μπορω να πω πως μιας κ εχει 14 παικτες μπορει να ξεκουραζει σε καθε αγωνα απο 1-2 παικτες. Αποψε ξερκουραστηκε ο Μπετσιροβιτς με τα αδυνατα γονατα κ ο ταλαιπωρημενος απο το Ευρωμπασκετ Τσαρτσαρης.

Ο Ντικουδης ποτε δεν μου γεμισε το ματι. Κατα την γνωμη μου υπαρχουν κ αλλοι του επιπεδου του που θα μπορουσαν να παιξουν στον ΠΑΟ. Ειναι ελληνας ομως κ γι αυτο προτιμηθηκε. Δεν μπορω να βλεπω τον Ντικουδη να παιζει στην πιο ηρεμη κ ψυχραιμη ομαδα της Ευρωλιγκα.

Η Παρτιζαν ειναι η μοναδικη Γιουγκοσλαβικη ομαδα που θα περασει στον επομενο γυρο. Μπραβο τους που καθε χρονο βγαζουν κ απο 1-2 παικταραδες. Εφυγε ο Περοβιτς κ ηρθε ο Πεκοβιτς... Κ αμα χρειαστει κ καμια εξτρα νικη για να περασει θα τσονταρει ο Ζελικο...

Ο Γουντς ειναι παικταρας, κ θα το δειξει, αρκει να μην υποκυψει σε πειρασμους... βλεπε σκυλους...

Age of Basketball είπε...

@αρκάδιος: Δεν νομίζω να δώσουν παίκτη δανεικό στον ΠΑΟΚ από τον Πειραιά... και ο λόγος δεν είναι οι δύο διοικήσεις. Πάντως, αν ο Σχορτσιανίτης ήταν καλά, νομίζω ότι ο Μαυροκεφαλίδης θα πήγαινε αλλού δανεικός φέτος. Και θα ήταν καλύτερα έτσι.

Ο Πρίντεζης μου αρέσει κι εμένα. Όσο για τον Γουντς, παικταράς.

Ο Ζέλικο, όντως, όποτε χρειάζεται η Παρτιζάν τσοντάρει ό,τι μπορεί.

Και οι δύο αιώνιοι έχουν γεμάτο ρόστερ και η κούραση δεν θα είναι δικαιολογία για κανέναν από τους δυο τους φέτος.
Rasheed.