ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Το παιδί και ο ώριμος


Η Ευρωλίγκα ξεκινάει και… κανονικά την Τετάρτη με ένα χορταστικό πιάτο και το Age of Basketball έχει ετοιμάσει το καινούργιο του σταυρόλεξο, αλλά κι ένα quiz για τη νέα διοργάνωση. Αυτά, ως μία πρόγευση του τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, κι ενόψει των αγώνων στην Ευρωλίγκα θα ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό. Με αυτό που προφανώς έκανε σε όλους τη μεγαλύτερη εντύπωση κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας. Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την παρουσίασή του, με ωραίες πρωτοτυπίες, αλλά εκείνος που έκλεψε την παράσταση ήταν ο μόνος παίκτης της ομάδας που δεν προβλέπεται να αγωνιστεί στο άμεσο μέλλον.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης έδωσε το «παρών» και είπε (κάνω μια επιλογή από τις δηλώσεις του): «Είμαι έτοιμος να παίξω. Όποτε με χρειαστούν μπορώ να το κάνω. Ό,τι κι αν πω θα έρθει σε αντίθεση με αυτά που λέει ο Ολυμπιακός. Χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το βάρος μου, αλλά πέρσι όταν με χρειάστηκαν, ξέχασαν ότι ήμουν υπέρβαρος. Δεν θέλω να φύγω από τον Ολυμπιακό. Η διοίκηση με θέλει και το έχει δείξει. Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ να παίξω, αλλά μόνο σε όσους είναι διατεθειμένοι να δουν ότι όντως μπορώ. Ο καρδιολόγος μου, μου είπε ότι η υγεία μου και η ζωή μου δεν κινδυνεύει, σε αντίθεση με όσα μου είχαν πει οι γιατροί του Ολυμπιακού. Δεν ήταν μόνο δική μου ευθύνη που δεν πήγα στην εθνική. Είχα θέση στη δωδεκάδα του Ευρωμπάσκετ. Ο Π. Γιαννάνης είναι ένας άνθρωπος που ό,τι κι αν μου ζητήσει θα το κάνω».

Αυτά είπε ο… μεσημεριανός Big Sofo. Τι είπε δηλαδή; Εν ολίγοις ότι είναι έτοιμος να αγωνιστεί αλλά δεν τον αφήνουν. Ότι ο Γκέρσον δεν τον πιστεύει, ότι δεν είναι καν έτοιμος να του δώσει ευκαιρία, ότι οι γιατροί του Ολυμπιακού ήταν παραπλανητικοί και φούσκωσαν τα πράγματα (για να μην πω το χειρότερο που ουσιαστικά εννοεί ο παίκτης) και ότι εκείνος μπορεί να παίξει. Τέλος, κατηγόρησε εμμέσως τον Ολυμπιακό που δεν πήγε στην εθνική (τα είχαμε πει από το καλοκαίρι αυτά) και… ανακοίνωσε στον Αγγελόπουλο ποιον θέλει για προπονητή στον Πειραιά (Γιαννάκη). Ο μόνος που έμεινε έξω από την κριτική του ήταν ο ίδιος ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, στον οποίο ο Σοφοκλής τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση.

Όσο για τα κιλά του; «Δεν μου επέτρεψαν οι συνθήκες να αδυνατίσω». Τώρα θα πείτε ποιες συνθήκες την ώρα που ο Big Sofo ήταν 4 μήνες υπό παρακολούθηση γιατρού και γυμναστή για να αδυνατίσει; Οι δηλώσεις του, εκτός από το ότι είναι η πρώτη «φωνή» του παίκτη μετά από πολύ καιρό, δείχνουν μόνο ένα πράγμα: Έναν αθλητή με καταρρακωμένη ψυχολογία.

Έναν αθλητή που νιώθει χάλια, έναν παίκτη από τον οποίο όλοι περιμένουν κάτι απλώς και μόνο για να του δώσουν τη δυνατότητα να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα. Δεν θα γυρίσω στα ίδια που λέγαμε το καλοκαίρι. Ο Καζλάουσκας και ο Γιαννάκης πρόσεξαν τον Σοφοκλή, ο Γκέρσον τον πήγε κόντρα από την αρχή και ιδού το αποτέλεσμα. Φταίνε πλέον εξίσου και οι δύο. Το θέμα είναι ο πόλεμος να τελειώσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Ο… απογευματινός Σχορτσιανίτης ανασκεύασε. Τι μεσολάβησε; Ένα πουλάκι, που τον συμβούλεψε να τα μαζέψει για να επιστρέψει πιο γρήγορα στην ομάδα. Ένα πουλάκι που του ζήτησε να διευκρινίσει όλα όσα είχε πει, πριν παρεξηγηθούν από τον Τύπο. Και αυτό έκανε. Οι δύο δηλώσεις, μεσημεριανές και απογευματινές, είναι σε διαλογική σχέση μεταξύ τους αν το προσέξετε. Ο Σοφοκλής μίλησε στην προσωπική του ιστοσελίδα και είπε άλλα πράγματα. Τι; «Δεν είμαι ακόμη τελείως έτοιμος για να μπω με την ομάδα. Κάνω επίπονη προσπάθεια με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και γι’ αυτό αργεί» και ότι ευχαριστεί τον Π. Αγγελόπουλο και τον κόσμο της ομάδας που του στέκονται. Ουσιαστικά, 3 ίδια σημεία έχουν οι δύο δηλώσεις.

1ον: Ο Σοφοκλής είναι χάλια ψυχολογικά, όπως θα ήταν άλλωστε κάθε αθλητής που δεν θα μπορούσε ούτε καν προπόνηση να κάνει με την ομάδα του. Όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, τα πράγματα θα γίνονται μόνο χειρότερα. Πρέπει και ο Ολυμπιακός να κάνει πίσω, έστω κι αν ο παίκτης δεν είναι στο 100%.

2ον: Εκτιμά τον Αγγελόπουλο, αφού και τις δύο φορές μίλησε με καλά λόγια για τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού.

3ον: Δεν αντέχει τον Γκέρσον, αφού την πρώτη φορά μίλησε ουδέτερα, αλλά με απαξιωτικές αιχμές, για τον Ισραηλινό, ενώ τη δεύτερη δεν τον ανέφερε καθόλου.

Ο Σοφοκλής νιώθει ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ομάδα που δεν τον καθοδήγησαν σωστά, ότι υπάρχουν άνθρωποι που υπερέβαλαν στην προσπάθειά τους είτε να προστατεύσουν τον παίκτη, είτε να σταθούν στον προπονητή, και του έκαναν κακό. Το αποτέλεσμα είναι ο Big Sofo να είναι μία Φεράρι στο γκαράζ που κανείς να μην ξέρει αν και πότε θα τη βγάλει για βόλτα στο δρόμο.

Για μένα η καλύτερη λύση είναι να επιστρέψει ο παίκτης με την ομάδα. Αν όχι αύριο, το αργότερο μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Όσο τραβάει σε μήκος το θέμα, δεν θα λυθεί, εξάλλου τίποτα δε λύνεται από μόνο του όταν το αφήνεις.

Και στην τελική; Ο Σοφοκλής (όχι ο Γκέρσον) είναι η επένδυση του Ολυμπιακού, ο Σοφοκλής (όχι ο Γκέρσον) είναι το παιδί στην υπόθεση, οπότε ο Γκέρσον πρέπει να υποχωρήσει. Στις διαπροσωπικές σχέσεις μπορείς να φέρεσαι εγωιστικά, στις επαγγελματικές ποτέ. Γιατί τότε, ο Άρης των Γκάλη-Γιαννάκη δεν θα υπήρχε ποτέ, ούτε το Σικάγο των Πίπεν-Τζόρνταν.

Για να ξεκαθαρίσω, γνωρίζω ότι ο Σχορτσιανίτης όντως είναι υπέρβαρος και δεν θα είναι ο καλός του εαυτός. Αλλά επίσης νομίζω ότι, όσο μένει στα πιτς δεν πρόκειται να αδυνατίσει θεαματικά. Με τον Καζλάουσκας το είχε κάνει ενόσω έπαιζε. Δείξε στον παίκτη ότι τον θες και θα δεις αλλαγή. Αλλά αν δεν είμαστε μια φορά διατεθειμένοι να ανεχτούμε τα τερτίπια του 22χρονου Σχορτσιανίτη, γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε χίλιες (πέρσι και φέτος) εκείνα του… ώριμου και 56χρονου Γκέρσον;

by Rasheed.

Υ.Γ.: Δύσκολη και μαύρη μέρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ η Τρίτη, με τον Ταλ Μπουρστάιν να μαθαίνει ότι χάνει ολόκληρη και τη φετινή χρονιά, αφού πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση και στα δύο του πόδια και, πλέον, να μην ξέρει καν αν θα ξαναπαίξει μπάσκετ.

Υ.Υ.Γ.: Όμορφη και ελπιδοφόρα μέρα για το παγκόσμιο μπάσκετ η Τετάρτη με τον Μίχα Ζούπαν να κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας και να γίνεται ο πρώτος κουφός παίκτης στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής συλλογικής διοργάνωσης. Είναι ωραίο όταν άνθρωποι και ομάδες του πληθυσμού μας, που έχουν τραβήξει πολλά και έχουν δεχτεί τον ρατσισμό της κοινωνίας, αρχίζουν να γίνονται δεκτοί σε αυτή πιο φυσιολογικά. Δείχνει τη - μικρή έστω - ωρίμανσή μας, αλλά και τη - μικρή έστω - πρόοδό μας. Ο Μίχα θα μας έχει δίπλα του την Τετάρτη.

8 σχόλια:

El Pollo Diablo είπε...

Ο Σοφοκλής δεν είναι κεφάλιο μόνο για τον Ολυμπιακό, έιναι για ολόκληρο το μπάσκετ. Επίσης το παιδί έχει αποδεδειγμένα κάποια απαίτηση για λίγο πιο ιδιαίτερη μεταχείριση από το προπονητικό τιμ. Βασικά, από ότι έχω καταλάβει, θέλει κάποιον να τον προσέχει, να τον στηρίζει και να τον παρακινεί προς στο ''σωστό δρόμο'' (θέλει βέβαια κουβέντα για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος, αλλά κατ' αρχην πούμε ότι είναι η αγωνιστική ετοιμότητα και η συμμετοχή στην ομάδα). Παρ`ότι το δεν το θεωρώ δείγμα ωριμότητας να θέλεις συνέχεια ''κανάκευμα'' για να κάνεις κάτι από το οποίο μακροπρόθεσμα θα έχεις τεράστια οφέλη, ο Σοφοκλής είναι έτσι και δεν αλλάζει εύκολα. Θεωρώ όμως ότι η οικογένεια του Ολυμπιακού πρέπει να σπάσει το κεφάλι της ώστε να βρει λύση γιατί αν τα καταφέρουν όλοι θα είναι τρομερά κερδισμένοι (θεωρώ ότι ο Σοφοκλής είναι ο Σαρας του Ολυμπιακόυ, ανεβάζει ένα επίπεδο την ομάδα). Αλλιώς καλύτερο και για τους δύο θα ήταν να χωρίσουν οι δρόμοι τους. (Καλά μη βαράτε, εννοείται ότι θα ήθελα αυτός ο παιχταράς να πέσει στα χέρια του Ομπράντοβιτς). Χωρίς πλάκα πάντως, αν ο Γκέρσον δεν έχει σκοπό να βάλει νερό στο κρασί του, καλύτερα να τον διώξει...

ΥΓ Rasheed πολύ καλό το σχόλιο για τη Φεράρρι. Για να στο βελτιώσω λίγο (αν μου επιτρέπεις) εμένα μου θυμίζει κάτι παλίες κουκλες Alfa Romeo, που άμα δεν τις πρόσεχες (μέχρι και πιστολάκι ήθελαν μετά το πλύσιμο) έπιαναν σκουριά και σάπιζαν με απίστευτη ευκολία...

Ανώνυμος είπε...

Guys, στο poll που είχατε βάλει για τον πιο σημαντικό παίχτη, εγώ έβαλα τον Σοφο διότι απλά ο Σόφο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και ανεβάζει όχι ένα αλλά δύο επίπεδα την ομάδα. Αν είναι καλά και fit, τότε θα γίνει ένας θρύλος. Ο Γκέρσον φταίει στην αντιμετώπιση αλλά φταίει και ο Σόφο. Όσο ντάντευμα και να θέλει, όσο ανώριμος και αν είναι, δεν δικαιολογήται να αφήνεται και να βάζει τόσα κιλά και να περιμένει να είναι όλα καλά. Ο ίδιος δεν καταλαμβαίνει πόσο θα βελτιωθεί? Αυτό τι σημαίνει? Ότι δεν του αρέσει αυτό που κάνει?? Ότι δεν μπορεί να πειθαρχηθεί σε ένα ομαδικό άθλημα? Έχει το δίκαιο του φυσικά ότι πέρσυ τον έβαλε ο Γκέρσον όταν τον είχε ανάγκη αλλά αν και ο Σόφο ήταν σωστός επαγγελματίας, ο ΟΣΦΠ μπορεί να τερμάτιζε και πρώτος στην κανονική περίοδο με όλα τα συνεπακόλουθα.

Πρέπει να κάτσουν σοβαρά όλα τα μέρη και να δουν τι πρέπει να γίνει για το καλό όλων.

Άνθος

Ανώνυμος είπε...

1)Ας ευχηθούμε καλή συνέχεια στον Ζούπαν και
2)Πλέον δεν βλέπω να παιζει καν μπάσκετ ο Σοφο.Αν υπήρχε επιλογή στο Πάμε στοιχημα,το 100€ θα το παιζα πως φετος δε θα πατήσει παρκέ.Ετσι οπως ειναι η κατάσταση,για να παιξει μπάσκετ ο Σοφο πρέπει ή να φύγει ο Πινι ή να φύγει ο ιδιος απο τον Ολυμπιακο...

Age of Basketball είπε...

@el pollio diablo: Έτσι είναι φίλε. Ο Σοφοκλής θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση, όχι μεγαλύτερη όμως από αυτή που θέλουν όλοι οι παίκτες με πολύ ταλέντο στο μπασκετ. Δεν γίνεται να το αγνοούμε αυτό και να θέλουμε τον Σχορτσιανίτη να συμπεριφέρεται σαν το Παπαμακάριο. Δεν έχω διάθεση υποτίμησης του Μανώλη, αλλά εκείνος είναι στρατιώτης, ο Σοφο είναι βεντέτα. Πρέπει και ο Γκέρσον να το καταλάβει.

Όσο για το αν είναι επένδυση για τον ελληνικό αθλητισμό, φάνηκε και στην Ιαπωνία, αλλά και το πόσο έλειψε στην Ισπανία.

Νομίζω ότι επειδή δεν είσαι ο μόνος που θέλει να δει τον Σοφοκλή στα χέρια του Ομπράντοβιτς, αλλά υπάρχουν και τουλάχιστον δύο... χαμηλού αναστήματος... αδέρφια που το θέλουν, ο Ολυμπιακός δεν υπάρχει περίπτωση να τον αφήσει ελεύθερο.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@Άνθος: Εύλογες και σωστές οι απορίες σου Άνθο. Κι εγώ τα ίδια αναρωτιόμουν εδώ και λίγες μέρες όταν είχα μάθει πόσο ζυγίζει ο Σόφο. Του δίνω μόνο ως ελαφρυντικό, ότι αν λάβουμε ως δεδομένη την τάση αυτοκαταστροφής του, ε δεν θέλει και πολύ όταν είναι 5 μήνες στην απ' έξω...

Προφανώς φταίεει κι εκείνος, που δεν δείχνει ούτε στο ελάχιστο ώριμος και συνεπής. Και ναι, αν πέρσι ήταν σωστός επαγγελματίας, ο Ολυμπιακός μάλλον θα το είχε πάρει το πρωτάθλημα. Βέβαια, άλλοι επηρεάζονται λιγότερο κι άλλοι περισσότερο από τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων. Γιατί κι αυτό για τα "μπινελίκια" που είπε ο Σοφοκλής, δείχνει πόσο τον έχει πειράξει ο Γκέρσον.

Το βασικότερο, όπως λες, είναι να βρεθεί σύντομα μια σωστή λύση.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@Ανώνυμος: Η περίπτωση του Ζούπαν με έχει συγκινήσει κι εμένα πολύ, όπως πιστεύω και όλους τους ανθρώπους που έχουν περάσει άσχημα στη ζωή τους, αλλά και τους υπόλοιπους. Μακάρι το παιδί να δει μόνο καλά στην καριέρα του.

Δεν ξέρω αν θα κέρδιζες το στοίχημα, γιατί απ' ότι ακούω προμηνύεται επαναφορά του Σοφοκλή. Βέβαια, αυτά αλλάζουν με ταχύτητες ημέρας στο λιμάνι, αλλά έτσι είναι η κατάσταση τώρα.

Πάντως, δεν θεωρώ ότι θα τον αφήσει ο Ολυμπιακός, βασικότερα λόγω Παναθηναϊκού και Γιαννακόπουλων, χωρίς να λέω ότι το να κρατάς έναν παίκτη περιθωριοποιημένο είναι σωστό αρκεί να μην πάει στον αντίπαλο.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Η περίπτωση του Σχορτσιανίτη (ή μήπως Σχορτσανίτη?) είναι ιδιάζουσα.
Απο τη μία έχουμε τις ευθύνες που βαραίνουν το Σόφο και απο την άλλη τον Γκέρσον αλλά και τη διοίκηση του Ολυμπιακού.
Όσον αφορά τον Γκέρσον,πρέπει κι αυτός να καταλάβει οτι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι (όχι οι παίκτες) ίδιοι,όπως πολύ σωστά ειπώθηκε.
Η διοίκηση του Ολυμπιακού,απο τη στιγμή που διακρίνει οτι ο προπονητής που έχει προσλάβει δεν είναι καλός παιδαγωγός,θα αναγκαστεί να βρεί εναλλακτικές λύσεις.
Δεν εννοώ απαραίτητα να πάρει άλλον προπονητή,αλλά να φροντίσει να εμπλουτίσει το τεχνικό τίμ με άτομα που θα μπορούν να ωφελήσουν το Σόφο.
Για παράδειγμα,οι Lakers,έχουν τον Τζαμπάρ να προπονεί τον Μπάινουμ.
Είδαν οτι το παιδί χρειάζεται βελτίωση -δεν πήγε κολλέγιο- και καθώς έχουν επενδύσει πάνω του κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να το βοηθήσουν.
Αλλά και ο Σόφο,μεγάλο παιδί είναι και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.Αν δεν μπορεί να το κάνει,σίγουρα θα είναι κρίμα,αλλά θα είναι 2 φορές κρίμα που τόσο ταλέντο πήγε στο λάθος άνθρωπο.
Η μόνη περίπτωση να το δικαιολογήσω είναι να έχει συμβεί κάτι συνταρακτικό στην προσωπική του ζωή (γιατί μ'αυτά δεν παίζουμε).
Απ'όσο γνωρίζω όμως,κάτι τέτοιο δεν ισχύει...

Υ.Γ. Την ιστορία του Ζούπαν πρώτη φορά την ακούω.Μόνο ένα σχόλιο:
Πρέπει να ξέρει "τρελό" μπάσκετ για να μπορεί να παίζει σ'αυτό το επίπεδο χωρίς ν'ακούει...

Age of Basketball είπε...

@Νίκος: Φίλε θα ξεκινήσω ανάποδα μιλώντας για τον Ζούπαν και την ιστορία του. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να διαβάσεις αυτό το άρθρο, στο οποίο (εκτός από τις δηλώσεις για την εθνική) υπάρχουν και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την καριέρα και τη ζωή του παίκτη.

Όπως ότι είναι εκ γενετής κουφός, ότι φοράει ακουστικό στους αγώνες, ότι παίζει ακόμη και τώρα με την Εθνική Κωφών της Σλοβενίας.

Ορίστε το link:

http://www.sportnet.gr/ShowReport.asp?ReportID=135032&GeneralReport=1

Όσο για τον Σόφο, δεν διαφωνώ με όσα λες. Φταίνε όλοι πλέον και πρέπει όλοι μαζί να βρουν λύση στο θέμα.

Ο Σοφοκλής χαραμίζει το ταλέντο του και αυτή είναι το μεγαλύτερο φταίξιμό του. Παρότι εγώ εν μέρει δικαιολογώ τέτοιες συμπεριφορές, καθώς η ψυχολογία είναι άτιμο πράγμα, ο Σόφο θα έπρεπε να σκεφτεί πόσο χαρισματικός και τυχερός είναι και να κρατηθεί από αυτό.
Rasheed.