Ο «αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ, εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανόδου και επανόδου του στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ. Ο Άρης φέτος βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η περσινή χρονιά ήταν απόλυτα επιτυχημένη, όμως η συνταγή άλλαξε. Ο πρωτεργάτης της επιτυχίας, Αντρέα Ματσόν, προτίμησε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, ενώ παρελθόν από την ομάδα αποτελούν και οι Σκέιλς, Ουίλκινσον, Σιγάλας, Φλέτσερ και Γιαννούλης.
Μπορεί ο κορμός να παραμένει ο ίδιος, αλλά η αλλαγή του προπονητή σημαίνει αυτόματα και αλλαγή ολόκληρης της φιλοσοφίας της ομάδας. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ ανέλαβε τον Άρη και ο στόχος φέτος μπορεί να είναι μόνο ένας: 3η θέση και έξοδος στην Ευρωλίγκα του 2008-09 στην Α1, πρόκριση τουλάχιστον στους 16 (ή ακόμη και στα προημιτελικά) στην Ευρωλίγκα. Ο Χέρμπερτ δεν έχει κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, το αντίθετο μάλιστα. Μιλάει για «τελικό στο πρωτάθλημα» και «πρόκριση στους 8 της Ευρωλίγκας». Όμως, πέρα απ’ όλες τις αλλαγές παικτών, είναι ο Γκόρντον Χέρμπερτ εκείνος που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Άρη.
Όσοι παρακολουθήσαμε την περσινή Ευρωλίγκα, έχουμε πολύ καλή εικόνα για τον Χέρμπερτ, καθώς θυμόμαστε μία Ορτέζ να φτάνει στους «16», να έχει ισχυρή έδρα, να παίζει σκληρή άμυνα και να αρέσκεται στο γρήγορο αλλά οργανωμένο μπάσκετ στην επίθεση. Μάλιστα, η Ορτέζ ήταν η μοναδική ομάδα που στις πρώτες δύο φάσεις κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όμως, όπως κάθε νόμισμα, έτσι κι η περσινή χρονιά είχε δύο όψεις για τον Χέρμπερτ. Απ’ τη μία η επιτυχία στην Ευρωλίγκα και η κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας, απ’ την άλλη η παταγώδης αποτυχία στο γαλλικό πρωτάθλημα. Η Ορτέζ τερμάτισε 9η και έμεινε εκτός πλέι οφ, αλλά και εκτός Ευρωλίγκας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί και στον Άρη (να μείνει εκτός Ευρωλίγκας, δηλαδή 4ος, όχι εκτός πλέι οφ) θα είναι τεράστιο πισωγύρισμα.
Φέτος το πρωτάθλημα έχει δυσκολέψει αρκετά. ΑΕΚ, Πανιώνιος και Πανελλήνιος, που μαζί με τον Άρη θα κυνηγήσουν την πολυπόθητη 3η θέση, έχουν δυναμώσει αρκετά. Ο Χέρμπερτ στον κατεξοχήν ηλεκτρικό πάγκο του ελληνικού μπάσκετ δεν θα έχει περίοδο χάριτος. Όλοι θυμόμαστε την συνεχή κριτική που δεχόταν ο Αντρέα Ματσόν, που είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος τεχνικός της ομάδας τα τελευταία 15 χρόνια. Στον Χέρμπερτ αυτή θα είναι ακόμη εντονότερη, καθώς υπάρχει το προηγούμενο της αποτυχίας της Ορτέζ.
Θα μπορέσει ο Καναδός να δώσει στον «αυτοκράτορα» όσα χρειάζεται για να καταφέρει κάτι πολύ δύσκολο, να καθιερωθεί, να παραμείνει, να διατηρηθεί στην αφρόκρεμα του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ; Ο Άρης φέτος είναι (τουλάχιστον στα χαρτιά) καλύτερος από πέρσι. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ο Άρης δείχνει να χτίζεται πάνω σε γερές βάσεις. Κάθε χρόνο μπαίνει κι ένα λιθαράκι που τον κάνει καλύτερο. Ας δούμε τις κινήσεις που έγιναν:
- Ο Χάνο Μότολα ήρθε στη θέση του Μάικ Ουίλκινσον. Ο έμπειρος και καλός Μότολα λογικά θα καλύψει το κενό και θα προσφέρει ίσως και περισσότερα στον Άρη.
- Ο Λάζαρος Αγαδάκος αντί του Γιάννη Γιαννούλη: Ο Αγαδάκος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Γιαννούλη, σε καλύτερη φάση της καριέρας του και θα δώσει πολλή δύναμη στη ρακέτα των «κιτρίνων».
- Ο Μπρέισι Ράιτ στη θέση του Άλεξ Σκέιλς: Ένας σκόρερ ολκής αντικαθιστά έναν άλλο και η λογική λέει ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προσφορά των δύο.
- Ο Ρεϊσόν Τέρι αντί του Γιάργου Σιγάλα: Ο Γιώργος αποσύρθηκε και στη θέση του ήρθε ένα παιδί που μόλις τώρα ξεκινάει το μπάσκετ. Όπως κάθε μετεγγραφή παίκτη από κολέγιο, που δεν έχει παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, ενέχει ρίσκο. Όμως, ο Τέρι δείχνει να έχει όλα τα φυσικά προσόντα και, βεβαίως, το ταλέντο για να σταδιοδρομήσει. Η λογική λέει ότι θα αργήσει λίγο να μπει στο κλίμα, γιατί άλλο το NCAA και άλλη η Ευρωλίγκα, αλλά όταν μπει θα προσφέρει πολλά.
Ο Άρης αρχίζει έχοντας το τρίτο καλύτερο ρόστερ στην Α1, μια ομάδα σφυρηλατημένη και μπαρουτοκαπνισμένη από την περσινή χρονιά, η οποία θέλει να κρατήσει όσα με κόπο κέρδισε. Στα δυνατά του σημεία είναι ο απίστευτος κόσμος που κάνει το Αλεξάνδρειο την καλύτερη, ίσως, έδρα της Ευρώπης, η ολοένα και αυξανόμενη ποιότητα στο ρόστερ, αλλά και μονάδες όπως ο Μάσεϊ και ο Καστλ. Η εμπειρία του θα μετρήσει πολύ, οι Έλληνες παίκτες θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ θα μετρήσει και το ότι ξέρει ήδη τι πρέπει να κάνει για να προχωρήσει. Ερωτηματικό αποτελεί το κατά πόσο θα δέσει με τη φιλοσοφία της (απίστευτα απαιτητικής) ομάδας ο Γκόρντον Χέρμπερτ, την ώρα που το τελευταίο πείραμα με προπονητή από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (Τσαρλς Μπάρτον) είχε αποτύχει. Ερωτηματικό το πότε θα προσαρμοστούν οι καινούργιοι, αλλά κυρίως αν ο Άρης θα χτίσει πάνω στην περσινή του σκληρή άμυνα, ή θα αλλάξει άρδην αγωνιστικό προφίλ.
by Rasheed.
2 σχόλια:
Αν ειχε μείνει ο Ματσόν,θα ήμουν σίγουρος πως ο Αρης θα τερμάτιζε 3ος και πως θα πήγαινε καλά στην Ευρωλίγκα.Αλλά ο Χέμπερτ,ρε γμτ,δε με εμπνέει.Δε με εμπνέει καθόλου...
@ανώνυμος: Γι' αυτό γράφουμε ότι φέτος εκείνος είναι το μεγάλο στοίχημα του Άρη. Επειδή είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό και οι απόψεις για την καριέρα του διίστανται.
Rasheed.
Δημοσίευση σχολίου