ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

"Θα κοστίσει στα δύσκολα ματς";;!!


Το πρώτο δείγμα από τον Λιν Γκριρ (για όσους δεν τον ήξεραν ή… δεν τον περίμεναν) είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό: 14 πόντοι με τον ΠΑΟΚ, 20 με την Τάου και 22 με τον Άρη, με πολύ καλά ποσοστά και εντυπωσιακή ευστοχία στις βολές. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι δεν είναι σωστό να παραθέτω την ευστοχία του και τους πόντους του μόνο και να κρίνω από αυτά τις εμφανίσεις του. Και θα έχετε δίκιο, αλλά η ουσία είναι ότι ο άνθρωπος σαν σκόρερ ήρθε, σαν σκόρερ διαφημίστηκε, σαν σκόρερ έχει βγάλει το «ψωμί» του μέχρι τώρα.

Φυσικά κάνει και άλλες δουλειές στο γήπεδο, αλλά, προς το παρόν, είναι ο νο.1 παίκτης του Ολυμπιακού που πείθει ότι μπορεί να τραβήξει στο σκορ μια ομάδα γεμάτη, ούτως ή άλλως, με φυσικούς σκόρερ.

Στο ματς με τον Άρη, είδαμε τον 28χρονο Αμερικανό να σκοράρει όποτε αποφάσιζε να το κάνει. Εάν του δώσει μισό εκατοστό χώρο ο αμυντικός, ο Γκριρ είναι βέβαιο ότι θα πάρει την προσπάθεια. Αυτό ίσως είναι υπερβολικό, αλλά είναι και δείγμα του ενστίκτου του μεγάλου σκόρερ αλλά και του παίκτη που έχει… αθεράπευτα μεγάλη εμπιστοσύνη στα χέρια του.

Εκτός αυτών, ο Γκριρ στον αγώνα της Θεσσαλονίκης μοίρασε και 5 ασίστ (για την ιστορία 5 έδωσε και με την Ταού), εκ των οποίων οι 2 καθοριστικές στην εξέλιξη του αγώνα. Ενώ λοιπόν βλέπαμε τον Αμερικανό να οδηγεί την ομάδα του στη νίκη, ακούγαμε τον σχολιαστή του κρατικού καναλιού να παρατηρεί ότι «ο τρόπος με τον οποίο παίζει ο Γκριρ δεν ευνοεί την ομάδα και θα κοστίσει στα κρίσιμα ματς»!!! Τώρα, πώς βλέποντας τον Γκριρ να «γράφει» το εντυπωσιακό 0.854 στο tendex (ή 27 ranking για να μιλάμε και στη γλώσσα του fantasy!) ο άνθρωπος συμπέρανε ότι θα αποδειχθεί βάρος στον Ολυμπιακό, δεν το καταλάβαμε.

Σε άλλα θέματα, δύο ρολίστες των δύο «αιωνίων» έδειξαν έτοιμοι για κάθε περίσταση το Σαββατοκύριακο. Ο λόγος για τον Χατζηβρέττα και τον Μπλάκνεϊ, που ήταν ιδιαίτερα θετικοί στις νίκες των ομάδων τους αφήνοντας υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Άραγε μετά του Κορωνιού θα υπογράψει και το… απολυτήριο του Γκέκου ο Σκουρτόπουλος; Την απάντηση θα την πάρουμε προσεχώς, πάντως το Αιγάλεω είναι η ευχάριστη έκπληξη μέχρι τώρα.

“Good night, and good luck”

by BEN

ΥΓ. Μη χάσετε τις επόμενες μέρες το αφιέρωμα στις ομάδες του NBA. Οι μετεγγραφές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μέσα από τη ματιά του Age of Basketball.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνήσω με το άρθρο.
Ο Γκριρ βρήκε εναν Καλαιτζή και έναν Καστλ και τα έκανε.Απέναντι σε καλύτερο αμυντικό οπως ο Σαντσεθ,ο Ζήσης ή ο Ούκιτς θα έβαζε τοσες φορές τη μπάλα στο καλάθι;Και αν οχι,μηπως αυτο θα
κοστιζε στην ομάδα;

Ποιντ γκαρντ που σκοράρει περισσοτερο απο οσο πασσάρει για μένα ειναι ΚΑΚΟ ΠΟΙΝΤ ΓΚΑΡΝΤ.
Εχεις εναν Ολυμπιακο με Μάτσας,Γουντ,Βασιλειάδη,
Μπουρούση,Πρίντεζη και άλλους εξαιρετικούς σουτέρ και προτιμάς να τελειώσεις μονος σου τις φάσεις;

Εχω την εντύπωση πως ο Μπλάκνευ θα
ήταν καλύτερος στη θέση του Γκριρ
σήμερα...

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Θα απαντήσει και ο BEN αύριο, αλλά θέλω κι εγώ να μπω στα χωράφια του και να πω κάτι τώρα.

Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι κάποιος παίκτης θα ήταν καλύτερος ενός άλλου, όταν ο δεύτερος έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Ο Μπλάκνεϊ είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά την Κυριακή "όλα τα λεφτά" ήταν ο Γκριρ.

Τα στατιστικά του τα γράφει ο BEN άρα δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω. Όσο για τους άλλους επιθετικούς παίκτες του Ολυμπιακού, με βάση την καριέρα τους, μόνο ο Μάτσε μπορεί να συγκριθεί με την ποιότητα του Γκριρ στην επίθεση (1ος σκόρερ στην Ευρωλίγκα έχει υπάρξει).

Ο Καλαϊτζής είναι ο καλύτερος Έλληνας περιφερειακός αμυντικός (εκτός Διαμαντίδη) στο ένας εναντίον ενός και ο Καστλ ο μοναδικός Αμερικανός πλέι μέικερ που ξέρει να παίζει άμυνα, με μέσο όρο σχεδόν 2 κλεψίματα στην περσινή Ευρωλίγκα. Άρα το δείγμα ήταν υπεραρκετό. Όσο για τους Ευρωπαίους, ο Πριτζιόνι θεωρείται (όχι από εμένα, αλλά από τα όσα είπαν Γκέρσον, Ομπράντοβιτς και Μεσίνα πέρσι) ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη μετά τον Διαμαντίδη, αλλά έφαγε 20 πόντους από τον Γκριρ. Όσο για τον Ζήση και τον Ούκιτς, δεν τους θεωρώ καλύτερους αμυντικούς στην ατομική άμυνα από τους δύο παίκτες του Άρη.

Όσο για τις ασίστ, ο Γκριρ είναι 1ος πασέρ του Ολυμπιακού και στο πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρωλίγκα.

Μεγάλος άσος (και κατ' επέκταση μεγάλος παίκτης) δεν είναι ούτε αυτός που πασάρει ούτε αυτός που σουτάρει. Είναι αυτός που κάνει ό,τι χρειάζεται η ομάδα του για να κερδίσει τον κάθε αγώνα. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Γκριρ και με την Ταού και με τον Άρη.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω και εγώ κάτι. Ο Μπλάκνευ μπορεί να
ήταν καλύτερος στη θέση του Γκριρ ΑΝ ο ΟΣΦΠ δεν είχε για κόουτς τον Γκέρσον. Γιατί μπορεί η ομάδα να έχει πολλούς καλούς σουτέρ και σκόρερ, αλλά η ομάδα του Γκέρσον θα σκοράρει 85+ σε κάθε παιχνίδι οπότε επιθετικά χωρούν πολλοί σκόρερ. Και ο Γκριρ είναι πολύ καλύτερος από τον Μπλάκνευ σε αυτό τον τομέα. Και όταν μία ομάδα σκοράρει 85+, είναι παράδοξο να λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα στον playmaker, δεν είναι?? Για τις ασσίστ και τα κλεψίματα θα τα δούμε σε βάθος χρόνου καλυτερα...

Άνθος

Ανώνυμος είπε...

Οι σχολιαστες στο Αρης-Ολυμπιακος και η λογικη μαζι με την εδρα να πηγαινει και ο...καταλληλος δημισιογραφος με την παρέα του ειναι εκνευριστικη!ΟΧΙ δεν ειμαι ολυμπιακος!Τον ΑΡΗ υποστήριζα αλλα καποια πραγματα εχουν καταντησει γραφικα και δεν προωθουν το αθλημα.
Ο Αρης με την προσθηκη του Τερυ θα μπορεσει να σταθει πολυ καλα απεναντι σε ΟΣΦΠ και ΠΑΟ και ίσως κανει την εκπληξη στα playoffs.Ενα καλο 5αρι να ειχε....
O Tεοντοσιτς δε μεχει πεισει καθολου οτι μπορει να σταθει καλυτερα απο τον Μπλακνει.Ο νεος ειναι ωραιος αλλα ο παλιος ειναι αλλιως!!!!
Ο Γκριρ φαινεται οτι θα κανει την διαφορα φετος!Κοροιδευα τον Γκερσον οταν ελεγε πως ειναι καλυτερος του Γιασκεβιτσιους(και ακομα τον κοροιδευω) αλλα αν πετυχει τους στοχους του ο ολυμπιακος μαλλον θα το οφειλει σαυτον!
Αυτο το run&gun σε καποια διαστηματα αν και εξοργιζει τον οπαδο (οταν η αμαδα του αμυνεται)
για τον φιλαθλο ειναι απολαυση!Μπραβο και στις δυο ομαδες !

Age of Basketball είπε...

Θα απαντήσω από κοινού σε όλους γιατί το θέμα είναι σαφές.

Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν κάποιος να προβληματίστηκε βλέποντας την Κυριακή τον Γκριρ να κάνει πλάκα
την άμυνα του Άρη (αλλά και την Πέμπτη με την Ταού) και να φτάνει για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα άνετα τους 20 πόντους και τις 5 ασίστ.

Γιατί κάποιος να θεωρεί τον Μπλάκνεϊ καλύτερο από τον Γκριρ την ώρα που ο δεύτερος κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του και η ομάδα του κερδίζει. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο Μπλάκνεϊ πρώτη φορά παίζει σε ομάδα που κάνει πρωτθαλητισμό. Το ότι τον έχουμε δει με το Μαρούσι ενώ τον Γκριρ δεν τον θυμούνται οι περισσότεροι δε σημαίνει ότι μπορεί κανείς να βγάλει και συγκριτικό συμπέρασμα.

Επίσης, για να αντιστρέψω την ερώτηση του πρώτου φίλου, εγώ θα αναρωτιόμουν εάν δεν τελείωνε αρκετές φάσεις ο Γκριρ. Από την πρώτη στιγμή έπεισε και αυτούς που δεν τον ήξεραν (ή δεν είχαν καν υπόψη τους ότι ο άνθρωπος έχει βρεθεί και πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας, που δεν είναι και μικρός τίτλος νομίζω) ότι έχει ιδιαίτερη επαφή με το καλάθι.

Και στο κάτω κάτω, ο Ολυμπιακός μόλις πέρασε νικηφόρα από ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια που θα κληθεί να παίξει μέσα στη σεζόν συνολικά (είδαμε τι έπαθε η Μάλαγα, ενώ μόνο το ματς στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό είναι δυσκολότερο), έχοντας καλύτερο παίκτη τον Γκριρ, αλλά παρ' όλα αυτά οι φίλοι της ομάδας του τον αμφισβητούν; Νομίζω ότι τέτοια επιχειρήματα μετά από τέτοια παιχνίδια δεν πείθουν.

Ας μην ξεχνιόμαστε, στόχος στο μπάσκετ είναι να βάλεις καλάθι και να κερδίσεις. Προσωπικά, διαφωνώ με τον Γιαννάκη ("μια καλή πάσα κάνει δύο χαρούμενους") και με τον πρώτο φίλο ("Ποιντ γκαρντ που σκοράρει περισσοτερο απο οσο πασσάρει για μένα ειναι ΚΑΚΟ ΠΟΙΝΤ ΓΚΑΡΝΤ"), γιατί για να κάνεις πάσα πρέπει να είσαι πιο σίγουρος ότι αυτός στον οποίο θα τη δώσεις έχει εκείνη τη στιγμή πιο πολλές πιθανότητες να τη βάλει απ' ότι εσύ ο ίδιος εάν τελειώσεις τη φάση μόνος σου. Όταν, λοιπόν, ένας παίκτης παίρνει τη φάση πάνω του και τη βάζει (και εδώ παρατηρήστε τα πολύ υψηλά ποσοστά του Γκριρ) σημαίνει ότι μόλις έκανε την καλύτερη επιλογή για την ομάδα του. Καλό πόιντ-γκαρντ, τελικά, είναι αυτό που κάνει την καλύτερη επιλογή για την ομάδα του και ο Γκριρ την Κυριακή τις έκανε σχεδόν όλες. Τα υπόλοιπα οσονούπω...
BEN

Age of Basketball είπε...

Προς τον φίλο που έγραψε το σχόλιο στις 14:13: Συγνώμη που δε σου απάντησα αλλά παράλληλα έγραφα και εγώ! Πράγματι, οι μεταδόσεις είναι γραφικές και το χειρότερο είναι ότι επηρεάζουν την άποψη του κόσμου, όποια ομάδα και αν υποστηρίζουν.

Ο Άρης είναι σαφώς καλή ομάδα και ο Τέρι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο, αλλά μοιάζει να έχει διαφορά από τους "αιώνιους" σε επίπεδο και βάθος ρόστερ. Πάντως, έχει διαφορά με τη σειρά του από τις υπόλοιπες ελληνικές.

Συμφωνώ για τον Γκριρ όπως και για τη σύγκριση Τεόντοσιτς-Μπλάκνεϊ που κάνεις. Είναι πολύ πιο δόκιμη και χρήσιμη. Προς το παρόν ο Σέρβος δεν πείθει. Αυτό το υποψιαζόμασταν όσοι τον είδαμε στο Ευρωμπάσκετ, όπου έδειξε ταλαντούχος αλλά μάλλον ανέτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο αμέσως. Πάντως, η μετεγγραφή του στόχευε πιο πολύ στο επικοινωνιακό επίπεδο.

Τέλος, πράγματι, ήταν ένα πολύ όμορφο παιχνίδι!
BEN

El Pollo Diablo είπε...

Αρχικά μπήκα και εγώ στον πειρασμό να πω ότι ο Άρης μου φάνηκε πιο αδύναμος από πέρυσι, αλλά μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι. Σίγουρα ο Ολυμπιακός ξεχειλίζει από ταλέντο στο σκοράρισμα και σίγουρα ήταν ένα ντερμπυ. Από τα διαστήματα που είδα στον αγώνα, (δεν τον έιδα όλο) παρατήρησα ότι ο Άρης δεν έχει βαρύ κορμί στην ρακέτα και ότι ο Τσακαλίδης μπορεί να δώσει λύσεις απέναντι σε τέτοιες ομάδες. Αλλά επίσης θεωρώ ότι είναι το ίδιο σκληρή ομάδα με πέρυσι, ό Χερμπερτ φαίνεται να ταιριάζει στην φιλοσοφία της ομάδας και προσωπικά περιμένω έναν Άρη σαν και πέρυσι, που δεν θα χάνει κατά κανόνα από μικρότερους αντιπάλους και θα παλεύει μέχρι τέλους με τους καλύτερους απο αυτόν. Περιμένω περισσότερα φέτος από τους Τσάλδαρη, Ηλιάδη.


Ο Ολυμπιακός τώρα έχει πάρα πολλούς σκόρερ (μέχρι και ο Μπουρούσης και ο Πρίντεζης είναι τέτοιοι). Υποψιάζομαι ότι ο Γκέρσον προσπαθεί να κάνει το ίδιο που έκανε με τη Μακάμπι (πολλοί χαρισματικοί στην επίθεση παίκτες, ίσως όχι τόσο πολυδιάστατοι όσο όι 4 της Mακάμπι αλλά περισσότεροι). Αν ο Γκριρ ντυθεί Γιακισεβίτσιους (εκτός από την ευστοχία και στην πάσα) μάλλον θα τα καταφέρει. Για την άμυνα του Ολυμπιακού, θα φανεί αν είναι πρόβλημα (που μάλλον θα είναι) όταν δέσει ο ίδιος επιθετικά αλλά όταν δέσουν και οι βασικοί αντίπαλοι του. Παρόλο που είχα πει προηγουμένως ότι δε θεωρώ (ακόμα) τον Ολυμπιακό φαβορί, βάσει εμφανίσεων και επειδη η ομάδα μου (ΠΑΟ) δείχνει να μην έχει δέσει ακόμα, φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός έχει το ελαφρύ προβάδισμα στον μεταξύ τους αγώνα.

Bobos είπε...

O Γκριρ ουσιαστικα θα κριθεί σε ματς με ΠΑΟ, ΤΣΣΚ. Είναι μεγάλος σκόρερ αλλά στην κακή του βραδιά θα σταματήσει να παίρνει προσπάθιες; Και αν δεν σταματήσει θα τον "σταματήσει" ο πάγκος του Ολυμπιακού ; Ακόμα είναι αρχή... Και δυστυχώς το ελληνικό πρωτάθλημα δεν αποτελεί το καλύτερο μέτρο σύγκρισης... ΟΣΦΠ και ΠΑΟ δυστυχώς είναι πάρα πολυ μπροστά... Στην Ευρωλίγκα θα δούμε τι αξίζουν ΌΛΟΙ ;-)

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Φίλε μας, ο Άρης μάλλον είναι καλύτερος από πέρυσι αλλά χρειάζεται χρόνο προσαρμογής με τον νέο προπονητή. Όσο για τον Τσαλδάρη και τον Ηλιάδη λογικά θα είναι ανεβασμένοι (ο πρώτος ήδη παίζει καλά).

Ο Ολυμπιακός από την άλλη μεριά έχει τον Γκέρσον να προσπαθεί να εφαρμόσει το μοντέλο Μακάμπι, όπως είχαμε γράψει και στο σχετικό άρθρο. Μπορεί να έχει λιγότερο πολυδιάστατους παίκτες στην πεντάδα αλλά έχει ασύγκριτα καλύτερο πάγκο. Κάθε μοντέλο βέβαια δε γίνεται να εφαρμόζεται πιστά. Οπότε, ο Γκριρ δε χρειάζεται να "ντυθεί" Γιασικεβίτσιους, αλλά να δέσει με τους υπόλοιπους σε ένα ελαφρώς διαφορετικό στυλ. Όσο για τον Τσακαλίδη, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο κορμί σε μια ρακέτα. Θυμηθείτε πόσες φορές "τράκαραν" πάνω του οι επιθέσεις του Άρη.

Το ντέρμπι των "αιωνίων" είναι ανοιχτό, καθότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν. Πάντως, ο Παναθηναϊκός, κάτι το τζετ-λανγκ, κάτι η προσθήκη της προσωπικότητας που λέγεται Γιασικεβίτσιους, δείχνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής απ'ό,τι προβλεπόταν. Ίδωμεν...
Να΄σαι καλά!
BEN

Age of Basketball είπε...

@bobos: Φίλε, έχεις ένα σημαντικό δίκιο. Ο Γκριρ θα κριθεί ασφαλώς όσο κυλάει η χρονιά. Απλώς θεωρώ παράλογο να του ασκείται κριτική μετά από μια μεγάλη εμφάνιση! Όταν δεν παίξει καλά, ΤΟΤΕ να σχολιάσουμε τα αρνητικά. Ας δούμε πώς θα αντιδράσει στα δύσκολα ματς. Πάντως, τα παιχνίδια με Ταού και Άρη δεν είναι και τα πιο εύκολα, οπότε το πρώτο δείγμα γραφής μοιάζει πολύ καλό.

Το πρωτάθλημα είναι 3 ταχυτήτων (αιώνιοι-Άρης-υπόλοιποι), οπότε στην Ευρωλίγκα θα τα μελετήσουμε διαφορετικά. Πάντως και εκεί λίγες ομάδες έχουν το βάθος (και το μπάτζετ αν θέλετε) των δύο ελληνικών.
Να'σαι καλά!
BEN

El Pollo Diablo είπε...

Εννοείται ότι περιμένω πολλά περισσότερα τον Τσάλδαρη στην Euroleague, στο πρωτάθλημα ας σέρνεται (χεχε). Επίσης τα καφενεία (τι καφενεία δλδ τεκέδες καλύτερα) FRUTOPIA 1-6 καλό θα είναι να αποσυρθούν πριν σφίξουν τα γάλατα...

stelios είπε...

Συμφωνώ απολυτα με την φράση(Ποιντ γκαρντ που σκοράρει περισσοτερο απο οσο πασσάρει για μένα ειναι ΚΑΚΟ ΠΟΙΝΤ ΓΚΑΡΝΤ)Ο Γριρ ειναι πολυ καλος παικτης αλλα η δουλεια του ειναι να οργανωνει το παιχνιδι και να δινει assist.
Μην ξαναγινει το ιδιο λαθος με περσι οπου οποτε ο πεν εβγαινε πρωτος scorer ο Ολυμπιακος εχανε.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ρε παιδιά, ο ΠΑΟ που στηρίζει την μεγάλη του ομάδα τα τελευταία χρόνια στους περιφερειακούς, έχει κακά playmakers?? Ας πάρουμε το παιχνίδι με την Ρόμα ας πούμε όπου οι 3 πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟ ήταν τα 3 guards (και με τις περισσότερες προσπάθειες) θα πούμε ότι οι Διαμαντίδης, Σαρούνας και Σπανούλης είναι κακά guards??

Κακό guard είναι αυτό που δεν μπορεί να τρέξει την ομάδα όποτε χρειάζεται, να ηρεμήσει το παιχνίδι όταν χρειάζεται, να βγάλει ελευθερα σουτ, να μαρκάρει σωστά κτλ κτλ αλλά κακό guard ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι και αυτό που δεν σκοράρει.

Άνθος

Age of Basketball είπε...

Δε θα μπω στη συζήτηση, είναι άρθρο του ΒΕΝ και θα απαντήσει αυτός (συμφωνώ πάντως με τον Άνθο απόλυτα προσθέτοντας ότι σε κάθε επίπεδο ο παίκτης που δεν μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι δεν είναι καλός παίκτης).

Θα πω μόνο ότι πολύ μου αρέσει που από την πρώτη εβδομάδα αρχίσαμε το trash talking... στον el pollo diablo αναφέρομαι και στο fantasy!
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@stelios: "Η δουλειά του Γκριρ είναι να οργανώνει το παιχνίδι και να δίνει ασσίστ";;; Φίλε μου, σέβομαι την άποψη σου, όπως και άλλων αναγνωστών του blog μας που την εξέφρασαν, αλλά έχω τελείως διαφορετική θεώρηση. Το μπάσκετ έχει αλλάξει και στη σύγχρονη εποχή κάθε παίκτης έχει πολλαπλούς ρόλους και θέσεις. Κάθε προπονητής περιμένει από τους καλύτερους του παίκτες να κάνουν περισσότερα από 1-2 πράγματα στο παρκέ.

Δουλειά του Γκριρ και του κάθε παίκτη κάθε ομάδας είναι να κάνει το καλύτερο δυνατό για να κερδίσει η ομάδα του. Μήπως κάπου χάσαμε το στόχο του αθλήματος;;;

Και για να τελειώνουμε με το παραμύθι, όποτε πέρυσι ο Πεν έβαλε πάνω από 20 πόντους σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός κέρδισε (εκτός από ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΑΤΣ, αυτό με την Ταού).
BEN

Age of Basketball είπε...

@Άνθος: Πολύ σωστά τα λες. Οι ρόλοι είναι πολλαπλοί και το σκοράρισμα απαραίτητο.

@el pollo diablo: Θέσεις 1-7 να λες γιατί προστέθηκε κι άλλος (κι άλλη μάλλον)!!!
BEN

stelios είπε...

Kαλα μη βαρας.

Age of Basketball είπε...

@stelios: Φίλε Στέλιο, νομίζω ότι με αδικείς. Πολιτική του blog είναι να απαντάμε σε όλα τα comments σε προσωπικό μάλιστα επίπεδο και ύφος. Δεν υπήρξα επιθετικός προς εσένα, νομίζω ότι αν ξαναδιαβάσεις το σχόλιό μου θα δεις ότι αρχίζει με τη φράση: "Φίλε μου, σέβομαι την άποψη σου, όπως και άλλων αναγνωστών του blog μας που την εξέφρασαν, αλλά έχω τελείως διαφορετική θεώρηση." Σε ποιο σημείο λοιπόν μπορείς να υποθέσεις ότι "βαράω"; Ίσως είναι το πρόβλημα του γραπτού λόγου, όπου δεν μπορείς να δεις το ύφος με το οποίο σου μιλάει ο άλλος. Προσωπικά το δικό μου, είναι ήρεμο και ευγενικό. Για αυτό άλλωστε ξεκίνησα με τη φράση που σου παραθέτω και ανωτέρω και με τη λέξη "φίλε μου", για να μη φανεί επιθετικό. Λυπάμαι αν το εξέλαβες έτσι, συγνώμη. Πάντως και εγώ αισθάνομαι λίγο αδικημένος από το τελευταίο comment σου. Ευχαριστούμε πάντως για το διάλογο, να΄σαι καλά!

Για να κλείνω, είναι λογικό βέβαια να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και είναι ωραίο που εκφράζονται. Ποτέ δεν τις "φιμώσαμε", εκτός αν είναι υβριστικές γιατί ζητάμε ένα υψηλότερο επίπεδο επικοινωνίας απ'ό,τι άλλων site. Μόνο, όταν αναφέρεστε σε στατιστικά στοιχεία που δημιουργούν εντυπώσεις, καλό θα ήταν να είναι τσεκαρισμένα. Αν όχι, γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ! Να είστε καλά! :-) (το "χαμογελάκι" στο τέλος είναι για να δείξω το ύφος μου και να μη νομίζετε ότι σας "βαράω"!)
BEN

Ανώνυμος είπε...

Ο Γκριρ ειναι πολυ καλος παικτης. Επιπεδου ΝΒΑ. Βεβαια κ ο Βουγιανιτς εχει βγει 1ος σκορερ της Ευρωλιγκα καποτε. Κ μετα συνεκρινε τον εαυτο του με τον Αιβερσον... εχω κ αποδειξεις χεχε.

Ταπεινη μου γνωμη ειναι πως η θεση '1' σε μια ομαδα σε βαθος χρονου δεν ειναι μονο ο βασικος ασσος αλλα ολοι οι ασσοι. Κ ο ΟΣΦΠ εχει πολυ καλη τριαδα (Γκριρ, Μπλακνει, Τεοντοσιτς) αλλα οχι καλυτερη απο αυτη του ΠΑΟ (Διαμαντιδης, Σαρας, Βουγιανιτς).

Μιας κ μιλαμε για ασσιστ, εχετε παρει χαμπαρι πως ο Σπανουλης εχει μεσο ορο 6.5 ασσιστ στην Α1?

Οποιος δεν καταλαβαινει τα παιχνιδια των διαφορων σχολιαστων αναλογα με τις ομαδες που μεταδιδουν ειναι αξιοι της μοιρας τους. Απ'οτι φαινεται ουτε ο τηλεσχολιασμος μπορει να ξεφυγει απο τον γενικο κανονα της ΤΒ. Συμφεροντα...

Για μενα καλυτερος αμυντικος στην Ευρωλιγκα (ποιντ γκαρντ), μετα τον ΔΔ13 βεβαιως, ειναι ο Χολντεν. Ανυπομονω να δω μονομαχια Γκριρ-Χολντεν.

Το αν θα κοστισει ο Γκριρ η οχι, πιστευω εξαρταται ελαχιστα απο αυτον. Οι αγωνες χανονται κ κερδιζονται απο ολη την ομαδα, οχι μονο απο ενα. Αν βαζει ο 30αρες ο Γκριρ κ ο ΟΣΦΠ 90+ αλλα δεν παιξει κανενας αμυνα, λογικο ειναι καποτε να στοιχισει. Οχι ομως εξαιτιας του Γκριρ αλλα του προπονητη, της ομαδας, της αμυνας... μην καταστησουμε υπευθυνο για τα δεινα του ΟΣΦΠ τον Γκριρ, πριν ακομη ερθουν τα δυσκολα...

Πολλοι συγκρινουν τον ΟΣΦΠ με την Μακαμπι των προηγουμενων ετων. Με ολον τον σεβασμο στον Ολυμπιακο κ στους παικτες του ο Ολυμπιακος ουτε κερδισε 2 Ευρωλιγκες στη σειρα κ επαιξε 3 τελικους στη σειρα κ ουτε εχει Παρκερ κ Βουιτσιτς.

Ο Αρης ειναι καλη ομαδα με καλο συνολο. Ομως, καλως η κακως ο Αρης δεν αντεχει να χανει καθε καλοκαιρι κ απο ενα παικτη του επιπεδου Στακ κ Ουιλκινσον. Επρεπε να βαλουν τον εγωισμο τους κατω απο το συμφερον της ομαδας κ να εφερναν τον Στακ πισω. Γιατι με Αγαδακο κ Μοτολα δεν πας πουθενα. Να δουμε τι θα κανουν απεναντι στον Κοφι αυριο...

Age of Basketball είπε...

Φίλε Αρκάδιε, έχεις δίκιο στο ότι ο "άσσος" μιας ομάδας μετράει και στις εναλλακτικές λύσεις. Όσο για τον Σπανούλη, σαφώς είναι καλό παίκτης αλλά επίτρεψε μου να μη θεωρώ ένα μέσο όρο ασίστ στην Α1 κριτήριο για αυτό.

Γκριρ-Χόλντεν μάλλον δε θα δεις γιατί η ΤΣΣΚΑ παίζει άμυνα με αλλαγές και έχει πολλά διαφορετικά συστήματα. Ας κρίνουμε τον Γκριρ σιγά σιγά.

Δεν ξέρω εάν αναφέρεσαι στο blog μας ή τους αναγνώστες μας για τη σύγκριση Ολυμπιακού-Μακάμπι. Πάντως, αν διαβάσεις το άρθρο για τον Ολυμπιακό που έγραψα εγώ ("Στο μυαλό του Γκέρσον") θα δεις για ποιο λόγο και σε ποιο επίπεδο κάνω αυτήν τη σύγκριση, με σαφή αναφορά στους παίκτες που αναφέρεις κι εσύ, οπότε δε νομίζω να διαφωνούμε.

Όσον αφορά τον Άρη, προσωπικά θεωρώ ότι ενισχύθηκε, καθώς ο Μότολα κάνει καλύτερα δουλειές που δεν έκανε ο Ουίλκινσον κι ας μη σκοράρει τόσο, ενώ στο "4" παίζει και ο Τέρι. Ο Στακ φυσικά θα ήταν η καλύτερη λύση.
Να'σαι καλά!
BEN

Ανώνυμος είπε...

Η ποιότητα του Γκρίρ είναι δεδομένη.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι'αυτό.Όπως και οτι είναι καλύτερος του Μπλάκνεϊ.
Το αγωνιστικό του στυλ είναι σίγουρα "ΑντιΟμπραντοβιτσικό" και σίγουρα "Γκερσονικό".
Στην αρχή έλεγα:"Μα δεν είναι δυνατόν να παίρνεις τον Γκρίρ,όταν έχεις Μάτσε και Γούντς -το βουλγάρικο διαμάντι.Δε θες κι άλλον σκόρερ.Γιατί να μην πάρεις έναν πιο οργανωτικό?"
Η αλήθεια είναι οτι ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πάρει εναν κλασικό πλέϊ αλλά ατύχησε.
Παπαλουκάς,Ζήσης (1-2 αλλά πιο οργανωτικός απο Γκρίρ) και φυσικά Γιασικεβίτσιους.Κανείς απο αυτούς δεν ήρθε,οπότε τα περιθώρια στένεψαν.
Για να αντιμετωπίσεις όμως στα ίσα τον Παναθηναϊκό πρέπει είτε να έχεις μια σούπερ ορθολογιστική ομάδα (δηλαδή με Γιασικεβίτσιους μέσα) είτε μία "τρελή" ομάδα,η οποία μπορεί μες στη χρονιά να έχει σκαμπανεβάσματα,τα οποία και να της κοστίσουν την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο,αλλά απο την άλλη μπορεί να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ στους τελικούς.
Απο τη στιγμή λοιπόν,που το πρώτο δεν κατέστη εφικτό να γίνει,στράφηκαν στο δεύτερο.
Σ'ένα ματς να πιάσει φοβερή απόδοση κάποιος απο Γκρίρ,Μάτσε,Γούντς μπορεί ν'ανατρέψει τα δεδομένα.
Άρα λοιπόν,ίσως είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Πώς κέρδισε άλλωστε τον ΠΑΟ στην κανονική περίοδο?Με ένα τρελό παιχνίδι.
Run and Gun...

Age of Basketball είπε...

Φίλε Νίκο, συμφωνώ στα περισσότερα με τα οποία λες. Το ρόστερ μιας ομάδας αντανακλά και τη φιλοσοφία του προπονητή της. Ο Γκέρσον μάζεψε πολλούς σκόρερ (3 φυσικά ξεχωρίζουν) ελπίζοντας ότι θα μειώσει τα σκαμπανεβάσματα.

Διαφωνώ μόνο στο ότι ήταν τρελό το παιχνίδι του Ολυμπιακού όταν κέρδισε πέρυσι τον Παναθηναϊκό. Θα έλεγα ότι ήταν ίσως το καλύτερο του μέσα στη σεζόν (μαζί με το αμέσως προηγούμενο με την Παρτιζάν). Ο Γκέρσον είχε κάνει, παραδόξως, καλό rotation, ενώ η άμυνα πάνω στον Διαμαντίδη ήταν καλή. Οι πόντοι που δέχεται μια ομάδα δεν αντικατοπτρίζουν απόλυτα και την άμυνα που έχει παίξει (κλασικό, πλέον, παράδειγμα το Ελλάδα-ΗΠΑ).
Να' σαι καλά!
BEN

ΥΓ. Ωραίο το "βουλγαρικό διαμάντι"! Αν τυχόν συνεχίσει (του χρόνου) η ιστορία που άρχισε πέρυσι με τον Μπατίστ για βουλγαρικό διαβατήριο, η Εθνική Βουλγαρίας με Γουντς-Μπατίστ-Μπλάκνει είναι πλέον πολύ υπολογίσιμη!

Ανώνυμος είπε...

Νικο, ξεχασες τον Πριγκιονι, Πιστευω πως θα ταιριαζε παρα πολυ στον ΟΣΦΠ κ σιγουρα ειναι καλυτερος ασσος απο τον Ζηση. Δευτερος στις ασσιστ στην Ευρωλιγκα ολων των εποχων ειναι ο ανθρωπος.

Ωραιο το βουλγαρικο διαμανατι! Εχω την εντυπωση πως ο Μπατιστ δεν πηρε τελικα το Βουλγαρικο διαβατηριο. Αν το πηρε γιατι δεν επαιξε με την Εθνικη στα προκριματικα του Ευρωμπασκετ κ ακομα λογιζεται ως ξενος κ οχι ως κοινοτικος?

Ελπιζω να μην το πηρε εν τελει κ για αλλο λογο, ονειρευομαι να τον δω με την φανελα της Εθνικης μας! Το καλοκαιρι συμπληρωνει 5 χρονια στην Ελλαδα.

Εσεις τι λετε?

Age of Basketball είπε...

Φίλε Αρκάδιε, ο Πριτζιόνι είναι πολύ καλός, αλλά έχω μια ένσταση: πάντα
"κλατάρει" στα κρίσιμα (βλ. final-4). Τελοσπάντων, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο καλύτερος για κάθε ομάδα.

Ο Μπατίστ δεν το πήρε, άλλωστε είπα υποθετικά αν συνεχίσει η υπόθεση. Πέρυσι είχε αρνηθεί το βουλγαρικό διαβατήριο.

Όσο για την Εθνική, καλός ο Μπατίστ και κάθε χρόνο πιο βελτιωμένος, αλλά με τους παίκτες που βγάζουμε τα τελευταία χρόνια εμείς δε χρειαζόμαστε ελληνοποιήσεις! Ας αφήσουμε τους διάφορους Χόλντεν για τους άλλους! (Το Ευρωμπάσκετ μας έκανε και λίγο εθνικιστές βλέπεις!)
BEN

Age of Basketball είπε...

@αρκάδιος: Για να μπω στα χωράφια σας και στη συζήτηση (δεν άντεξα), δεν νομίζω ότι θα ελληνοποιηθεί ξανά παίκτης στο άμεσο μέλλον. Και εννοώ με σκοπό να παίξει στην εθνική της χώρας.

Ο Μπατίστ, πάντως, είναι πιθανό κάποια στιγμή, αν μείνει στον Παναθηναϊκό, να πάρει ελληνική υπηκοότητα αν το θελήσει. Αλλά για την εθνική μάλλον δεν θα τεθεί θέμα.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Καλός παίκτης ο Πριτζιόνι,αλλά δεν τον ανέφερα γιατί δεν ήξερα αν όντως είχε κάνει πρόταση ο Ολυμπιακός.
Η αλήθεια είναι οτι θα μπορούσε ν'αποτελέσει καλή λύση.
Να δούμε βέβαια πως θα πάει και ο Γκρίρ.
Είναι ενδιαφέρουσα ομάδα γενικότερα ο ΟΣΦΠ,καθώς έχει πολλά μυστήρια.
Τους Γκρίρ,Γούντς,Τζάκσον πρέπει να τους δούμε σε βάθος χρόνου,δηλαδή τι διάρκεια έχουν.
Μετά να δούμε πως θα δέσουν όλοι οι υπόλοιποι μεταξύ τους.Ουσιαστικά στη 12άδα είναι μόνο 3 παίκτες απο πέρυσι.Βασιλόπουλος,Μπουρούσης και Μάτσε.
Άρα θέλει πολύ χρόνο.Κατά συνέπεια και ο Γκρίρ...
Όσον αφορά τον Μπατίστ,εντάξει,παικταράς είναι,φυσικά και θα τον ήθελα στην εθνική -καθαρά παικτικά όμως.
Ούτε εγώ θέλω ομογενείς και νατουραλιζέ στην εθνική.
Να ξεκαθαρίσω όμως οτι το πρόβλημα δεν είναι στην καταγωγή αλλά στο αν είναι ελληνικό προϊόν.
Π.χ. ο Σάκοτα καλώς παίζει στις μικρές εθνικές ομάδες.
Απο την άλλη όμως,αν μιλάμε για ελληνικό προϊόν,τότε ο Κουφός τι είναι?
Θα έλεγα οτι μάλλον πρέπει να πληρούν μία εκ των δύο προϋποθέσεων.

Ανώνυμος είπε...

Νικο αυτο που λες για τους ομογενεις ειναι αδικο.

Το λεει κ η λεξη, ομοιο γενος, δηλαδη το ιδιο γενος.
Αφου ειναι Ελληνες οι ομογενεις, πιο ειναι το προβλημα? Κ το λεω επι προσωπικου, μιας κ εγω τυγχανει να ειμαι ομογενης. Επειδη ετυχε να μην γεννηθω στην Ελλαδα δεν ειμαι Ελληνας?

Κ με τη λογικη του 'προιοντος του Ελληνικου μπασκετ' θα μπορουσαν να μου απαγορεψουν να σπουδασω στην Ελλαδα μιας κ δεν αποφοιτησα απο Ελληνικο σχολειο...

Αν ειναι ετσι να μην παιξει ποτε ο Κουφος στην Εθνικη, να ναι καλα το παιδι, που ειναι ενας απο εμας, ομογενης.


Για την περιπτωση του Μπατιστ, εγω οταν μιλαω για μπασκετ παντα μιλαω καθαρα μπασκετικα, χωρις να βαζω αλλα πραγματα στην μεση.

Δεν νομιζω να στεναχωρεθηκε κανενας Ρωσσος οταν το τελευταιο καλαθι του τελικου= χρυσο μεταλλιο εμπαινε απο τον Χολντεν.

Ουτε χαλασε την αισθητικη μου η Εθνικη Ρωσσιας επειδη ειχε ενα 'μαυρο' στην ομαδα.

Δεν ειπα σωνει κ καλα να μπει ο Μπατιστ Εθνικη. Αν το αξιζει κ θελει κ θελει κ ο προπονητης, γιατι οχι? Κατα τη γνωμη μου η πορεια κ οι ενεργειες της Εθνικης θα επρεπε να αποφασιζονται μονο κ μονο απο τον προπονητη.

Τωρα ασχετα απο τον Μπατιστ μερικα σχολια για την Εθνικη (ισως θα ηταν καλο να γραφτει ενα ποστ κ γι αυτο το θεμα)

Τι να κανουμε δηλαδη οταν ακουμε κ διαβαζουμε καθημερινα δηλωσεις του τυπου 'δεν ξερω, θα δουμε το καλοκαιρι, τωρα γραφω την βιογραφια μου', 'δεν ξερω αν θα παιξω, με πειραζει το χιονι στη Μοσχα κτλ απο τα 'αστερια' της Εθνικης.

Δηλαδη πως θα κανει προγραμματισμο ο Γιαννακης αμα ειναι ολοι αναποφασιστοι.

Κ μετα απο τους 'βασικους' τι? Ο Μαυροκεφαλιδης, Βασιλειαδης, Περπερογλου, Πελεκανος, Παπαμακαριος δεν παιζουν ουτε 5 λεπτα μεσο ορο... Ο Τσακαλιδης ειναι πλεον μετριοτητα

Ας ειναι καλα οι Διαμαντιδης κ Βασιλοπουλος που γουσταρουν να παιζουν για την Εθνικη.

Age of Basketball είπε...

Το θέμα με τους ομογενείς αποτελούσε σημείο διαφωνίας στην Ελλάδα και στα τέλη του '90. Σαφώς και δε χαλάει την αισθητική μας να παίζει ένας νατουραλιζέ στην Εθνική, πόσο μάλλον ομογενής. Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι σαφώς οι ομογενείς μπορούν και πρέπει να παίζουν Εθνική, Έλληνες είναι άλλωστε. Παραπάνω μίλησα με αγωνιστικά κριτήρια και μάλλον εκεί πρέπει να μείνουμε. Πάντως, οι "κουλές" ελληνοποιήσεις (τύπου Μπατίστ αν γίνει) είναι λίγο περίεργες. Από την άλλη υπάρχει το παράδειγμα του Μπατίστα στο ποδόσφαιρο που σαφώς και μπορούσε να θεωρηθεί Έλληνας, μιλούσε τη γλώσσα και είχε μείνει πολλά χρόνια (και ακόμη μένει).

Για την Εθνική θα τα γράψουμε, νωρίς είναι ακόμα και πολλά θα αλλάξουν και στους χρόνους συμμετοχής και στην ψυχολογία των παικτών. Θα επανέλθουμε σε αυτό.
Να είστε καλά παιδιά!

Ανώνυμος είπε...

Αρκάδιε δε διαφωνούμε...
Όταν αναφέρθηκα στους ομογενείς δεν εννοούσα Γκάλη,Κόρφα,Κουφό,Παπαδόπουλο και τέτοιες περιπτώσεις.
Αναφερόμουν σε Τόμιτς,Τάρλατς,Τσακαλίδη-Τσακάλοφ-Λέντκοβ -ή όπως αλλιώς το λένε τέλος πάντων και φυσικά ελληνοποιήσεις -αν γίνουν- τύπου Μπατίστ.
Ο Χόλντεν γιατί να παίζει στην εθνική ομάδα.Σε τελική ανάλυση πόσα χρόνια έμεινε στη Ρωσία για να το κάνει αυτό?
Το 2002 πήγε,το 2005 έπαιζε στο Ευρωμπάσκετ.
Αν μείνει ο Μπατίστ πολλά χρόνια εδώ,έχει καλώς.
Να χρησιμοποιήσω κι εγώ παραδείγματα απ'το ποδόσφαιρο -ελπίζω να μην είναι απαγορευμένη λέξη εδώ μέσα :)- και πιο συγκεκριμένα -εκτός απ'τον Μπατίστα- τους Βαζέχα,Σαβέφσκι,Τζόρτζεβιτς που αν έπαιζαν στην εθνική κανείς δε θα'χε πρόβλημα.
Κι αυτό επειδή είναι πολλά χρόνια στη χώρα και θεωρούνται πια Έλληνες.
Το παράδειγμα του Κουφού το ανέφερα επίτηδες,για να δείξω οτι δεν εννοούσα να είναι οπωσδήποτε ελληνικό προϊόν ο παίκτης.
Είτε ελληνική καταγωγή έχει,είτε ελληνικό προϊόν είναι,μου είναι το ίδιο πράγμα.
Άρα και Κουφός και Σάκοτα.
Αλλά και Πρέλεβιτς,όταν πια είχε συμπληρώσει 10 χρόνια και κανείς δεν τον υπολόγιζε ως νατουραλιζέ.
Και η αναφορά μου σε Τόμιτς,Τάρλατς,Τσακαλίδη πήγαινε στο οτι συζητάγαμε να τους αξιοποιήσουμε πριν καν μάθουν ελληνικά.
Τον ένα μάλιστα τον κάναμε διεθνή...
Το να λέγαμε να πάρουμε τον Τόμιτς στη εθνική το 2000 για παράδειγμα,θα ήταν τελείως διαφορετικό απ'το να τον παίρναμε το 1995...