Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το déjà vu που σας είπαμε προχτές (πρώτοι εμείς, πριν από οποιοδήποτε αθλητικό site). Αν θέλετε να δείτε την ανάλυση των αγώνων της Παρασκευής, πατήστε εδώ. Τέλος, μιας και το Age of Basketball δεν έχει... κόμπλεξ, στο τέλος του άρθρου ακολουθεί το βίντεο από το ματς με τους Ρώσους. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο σε ήττα της Ελλάδας. Ας αρχίσουμε:
- Tο DÉJÀ VU
Όσο και αν μας προβληματίζει η εικόνα της Ελλάδας έως τώρα, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ποτέ αυτή η Εθνική δεν έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια στην πρώτη φάση μεγάλης διοργάνωσης.
Μετά τους Ολυμπιακούς, οπότε και άρχισε να παίζει η Εθνική με αυτή τη σύνθεση (και στον πάγκο και στους 15-20 παίκτες που καλούνται στην προετοιμασία) που τη βλέπουμε τώρα, οι δύο επόμενες διοργανώσεις αποτέλεσαν τεράστιες επιτυχίες. Ωστόσο, τόσο στο Ευρωμπάσκετ του 2005, όσο και στο περσινό Μουντομπάσκετ, η Ελλάδα είχε μπει «χλωμή» στον πρώτο γύρο.
Στη Σερβία, βγήκε από τον όμιλο δεύτερη, με δύο νίκες (Γαλλία, Βοσνία) και μία ήττα (από τη Σλοβενία) – σας θυμίζει κάτι; Στην Ιαπωνία, μπορεί να τελείωσε τον όμιλο με 5-0, αλλά, δεν είχε ικανοποιήσει ιδιαίτερα σε κανένα ματς, αφού με το Κατάρ (αντίστοιχα με το Ισραήλ;) ζορίστηκε για ένα ημίχρονο, τη Λιθουανία κέρδισε στην παράταση (κάτι σαν Σερβία;), την Αυστραλία κέρδισε στη λήξη, με τη Βραζιλία δεν είχε διάρκεια στην απόδοσή της και με την Τουρκία δυσκολεύτηκε.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ομάδα αρχίζει τις μεγάλες εμφανίσεις από τους «8» και έπειτα και προσωπικά θεωρώ ότι και φέτος είναι ένα déjà vu και όχι η πτώση της, όπως κάποιοι βιάζονται να προαναγγείλουν. Απλώς, λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος, ίσως χρειαστεί και ένα καλό ματς πριν τους «8» με Ισπανία ή Κροατία. Πάντως, όποια και από τις 4 πρώτες θέσεις του ομίλου της και αν πάρει, δεν τη φοβίζει κανένας αντίπαλος στις διασταυρώσεις.
Η ομάδα έχει αυτοματισμούς, αντανακλαστικά, πολύ ταλέντο και ομοιογένεια. Κάπου εδώ είναι μια καλή ώρα να αρχίσει να τα «βγάζει» και στο παρκέ…
BEN
Οι ΟΜΙΛΟΙ
Αν κοιτάξουμε τους δύο ομίλους που σχηματίζονται στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ, θα δούμε βασικές διαφορές. Στον άλλο όμιλο (Group F) υπάρχουν 6 ομάδες, οι οποίες κινούνται στο ίδιο επίπεδο. Μπορεί οι Τούρκοι μέχρι στιγμής να έχουν διασυρθεί από Λιθουανούς και Γερμανούς, αλλά όποιος τους υποτιμήσει, θα κάνει μεγάλο λάθος. Σλοβενία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Γερμανία και Τουρκία είναι ομάδες περίπου ισοδύναμες και κανείς δεν πρόκειται να εκπλαγεί ούτε εάν οι Λιθουανοί (για παράδειγμα) τελειώσουν με ρεκόρ 5-0 ούτε εάν τελειώσουν με 2-3 και μείνουν εκτός οκτάδας.
Προβάδισμα για την οκτάδα έχουν οι Λιθουανοί και οι Σλοβένοι λόγω του αήττητου, αλλά και οι Γερμανοί με τους Γάλλους, λόγω Νοβίτσκι και Πάρκερ. Το πρόγραμμα δείχνει ότι σχεδόν όλα θα ξεκαθαρίσουν την πρώτη αγωνιστική (Σάββατο). Ιταλία-Λιθουανία και Τουρκία-Σλοβενία με τους δύο πρώτους να αντιμετωπίζουν τους δύο τελευταίους. Αν κερδίσουν οι Τούρκοι και οι Ιταλοί, ο όμιλος γυρνάει τούμπα, αν όχι, τότε αυτές οι δύο ομάδες θα κυνηγήσουν τον χαμένο του Γαλλία-Γερμανία για να μπει η μια τους οκτάδα. Αν θέλετε και πρόβλεψη, μία από τις Ιταλία-Τουρκία είναι πολύ πιθανό να κάνει την «έκπληξη», αν όχι και οι δύο.
Στον όμιλο της εθνικής (Group E) τα πράγματα για την εθνική μας θα φανούν ήδη από την Παρασκευή. Αν κερδίσει τους Ισπανούς, πάει για πρώτη ή δεύτερη, αν χάσει, για τρίτη ή τέταρτη. Εδώ, η οκτάδα έχει ξεκαθαρίσει, αφού Ισραήλ και Πορτογαλία θα έχουν το ρόλο του… φτωχού συγγενή στην υπόθεση και θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις του ομίλου.
Από εκεί και πέρα, η νίκη των Κροατών άλλαξε ολόκληρο το Ευρωμπάσκετ (όπως είχαμε… προαναγγείλει και τη Δευτέρα 3/09). Κροάτες και Ρώσοι έχουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα την έχουν μέχρι τουλάχιστον την Κυριακή το μεσημέρι. Τότε, ο νικητής του Ισπανία-Ελλάδα θα βάλει υποψηφιότητα για πρωτιά. Βέβαια, μέχρι και την Τρίτη, που παίζουν μεταξύ τους Κροάτες και Ρώσοι, η κατάσταση μάλλον δε θα έχει ξεκαθαρίσει.
Στην Ελλάδα λογικά αρκεί μία νίκη για να περάσει στην οκτάδα, καμία από τις άλλες 6 ομάδες του «group E» δεν τη φοβίζει όπως είπε και ο BEN, αλλά θέλοντας να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω, θα πω ότι η εθνική καλύτερα θα ήταν να παλέψει για να μην έχει 2 θέσεις απόσταση από τους Ισπανούς στο τέλος της δεύτερης φάσης (δηλαδή 1-3 ή 2-4). Αυτό θα σήμαινε ότι οι δύο τους θα συναντηθούν ξανά στον ημιτελικό (αν βεβαίως προκριθούν). Σε κάθε άλλο τέλος (1-2, 2-3, 3-4 ή 1-4) Ισπανία και Ελλάδα ξαναβρίσκουν η μία την άλλη στον τελικό.
Rasheed.
Ελλάδα-Ρωσία: 53-61
4 σχόλια:
Βρε παιδιά, γιατί οι ομάδες κουβαλούν 2 παιχνίδια από την πρώτη φάση και όχι 3?? Ποιο κόβουν έξω?? Έχω συγχυστεί...
Α οκ, νομίζω κατάλαβα. Κόβεται το παιχνίδι με την ομάδα που έχει αποκλειστει, έτσι? Άνθος
Φίλε Άνθο, πράγματι οι ομάδες "κουβαλούν" μόνο τα 2 αποτελέσματα με αυτές που προκρίθηκαν. Το σύστημα είναι πολύπλοκο (ελέω του... FIBA Europe), πάντως το δίκαιο είναι αυτό που γίνεται: να κόβεται το αποτέλεσμα με αυτόν που αποκλείστηκε. Σκέψου μόνο πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στον όμιλό μας:
ΤΩΡΑ
Ρωσία 2-0
Κροατία 2-0
Ισπανία 1-1
Ελλάδα 1-1
Ισραήλ 0-2
Πορτογαλία 0-2
ΑΛΛΙΩΣ
Ρωσία 3-0
Κροατία 2-1
Ισπανία 2-1
Ελλάδα 2-1
Ισραήλ 1-2
Πορτογαλία 1-2
Δηλαδή, οι Κροάτες θα έχαναν το πλεονέκτημα που άξια κέρδισαν, οι Ρώσοι θα τους είχαν όλους πίσω τους και το Ισραήλ με την Πορτογαλία θα είχαν από μία νίκη τη στιγμή που δεν έχουν κερδίσει κανέναν στον όμιλο.
Για τον φίλο πουμας το ζήτησε, αφήνουμε εδώ το link για το βίντεο με τις δηλώσεις του Μίλιτσιτς. Είναι προφανώς στα σέρβικα, αλλά από κάτω ένας χρήστης (seckss) έχει κάνει μετάφραση. Προχωρήστε στα σχόλια και θα τον βρείτε...
http://www.youtube.com/watch?v=jaKk8vBiCPw
Δημοσίευση σχολίου