ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Όταν ο Σπάχια κυνήγησε τον Λαμόνικα…

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ = 101 – 85
(ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2005)

Στο Ευρωμπάσκετ του 2005, στη Σερβία, στα πλαίσια των προημιτελικών έλαβε χώρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα ματς στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Οι Κροάτες βίωσαν μια τεράστια αδικία, με τους διαιτητές να σφυρίζουν απροκάλυπτα υπέρ της Ισπανίας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ένα ματς που, όχι άδικα, θα πρέπει να μνημονεύεται ως «ο βιασμός της δεκαετίας»…

Το θύμα: Η εθνική Κροατίας.

Οι θύτες: Το διαιτητικό τρίο: Λαμόνικα, Νταβινταβίτσιους, Νταμπρικόφσκι.

Οι αντίπαλοι: Απ’ τη μια η Ισπανία στηριζόταν μόνο στην τετράδα Ναβάρο, Καλδερόν, Γκαρμπαχόσα και Ρέγιες. Απ’ την άλλη η Κροατία, μετά από χρόνια, είχε ένα από τα καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης: Γκίριτσεκ, Πλάνινιτς, Κασούν, Βούισιτς, Πόποβιτς, Ζίζιτς, Ράντσιτς, Πρκάτσιν και ακόμη Μπάγκαριτς, Τόμας, Μάμιτς, Ούκιτς.

Οι στόχοι: Οι «ταυρομάχοι», έστω και με τον Γκασόλ να έχει μείνει στην Αμερική, είχαν βλέψεις για την κούπα. Οι Κροάτες, χωρίς μεγάλα λόγια διεκδικούσαν βασικά την πρόκριση στην Ολυμπιάδα.

Ξεχώρισαν: Ο Ναβάρο τελείωσε με 36 πόντους, αλλά ο Βάθκεθ έκανε το ματς του τουρνουά για τους Ισπανούς, «γράφοντας» 26 πόντους (από τους 56 που έβαλε σε όλο το τουρνουά) και 9 ριμπάουντ (από τα 15 συνολικά)! Έτσι, έμεινε στο ράφι η αρχηγική εμφάνιση του Γκίριτσεκ που είχε 17 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Η κανονική διάρκεια: Οι Κροάτες, οργανωμένοι, δυνατοί, άγγιξαν το τέλειο. Έχασαν στην πρώτη περίοδο με τραυματισμούς τον Κασούν και τον Πλάνινιτς, στου οποίου «τα παπούτσια χώρεσε» με επιτυχία ο Μάρκο Πόποβιτς. Αντίθετα, οι Ισπανοί κάπου εκεί έπρεπε να μείνουν, αφού βασικά με την απροκάλυπτη στήριξη των διαιτητών έμεναν στο παιχνίδι. Με 7 δευτερόλεπτα για το τέλος, η Κροατία προηγείτο 73-70 και η Ισπανία είχε βολές με τον Ναβάρο, ο οποίος αφού έβαλε την πρώτη, έχασε επίτηδες τη δεύτερη για να έρθει ο Βάθκεθ με ανέλπιστο επιθετικό ριμπάουντ, μετά από επιθετικό φάουλ, που δε δόθηκε, του Γκαρμπαχόσα, να γράψει το 73-73.

Ο βιασμός: Πριν την παράταση, από κάπου ήρθε μια… εντολή ότι οι Ισπανοί έπρεπε να μπουν τετράδα, έτσι, το διαιτητικό τρίο, ένιωσε ότι δεν είχε κάνει ήδη αρκετά με τα... τρελά σφυρίγματα στην κανονική διάρκεια και έδωσε ρεσιτάλ στο έξτρα πεντάλεπτο… οδηγώντας την Ισπανία στο θρίαμβο με επιμέρους σκορ 28-12!!! Τα συνεχή μονόπλευρα σφυρίγματα, με κορυφαία τα δύο διαδοχικά φάουλ του Γκίριτσεκ (επιθετικό και αμυντικό, 4ο και 5ο) εξόργισαν τους Κροάτες και έφεραν τον Σπάχια σε έξαλλη κατάσταση να κυνηγάει τους διαιτητές σε όλο το γήπεδο με μόνη… επιτυχία να δεχτεί την τεχνική ποινή και τον Μάρκο Πόποβιτς να αποβάλλεται με ντισκαλιφιέ. Ο Ναβάρο κουράστηκε να σουτάρει βολές (18/21) και οι Ισπανοί είχαν σε 5 λεπτά παραγωγικότητα δωδεκάλεπτου! Αποτέλεσμα: 16 πόντοι διαφορά στην παράταση (!!!) και οι «φούριας ρόχας» στους «4».

Η ιστορία θα κρατήσει: τις 36/49 βολές των Ισπανών και τις 8/12 των Κροατών! Τον Νοβίτσκι να… παίρνει εκδίκηση στον ημιτελικό και να στέλνει τους Ίβηρες σπίτι και την Σλοβενία να σβήνει το όνειρο των πληγωμένων Κροατών για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα.

Η μνήμη θα κρατήσει: τους Κροάτες, να κυριαρχούν μέχρι να τραυματιστούν ο Κασούν και ο Πλάνινιτς. Τον Γκαρμπαχόσα, να βάζει με τέχνη τρικλοποδιά στον Τόμας αφού είχε μαζέψει το αμυντικό ριμπάουντ απ' τη βολή του Ναβάρο, με αποτέλεσμα, μετά την πτώση του δεύτερου, η μπάλα να κυλήσει από τα χέρια του στον ελεύθερο Βάθκεθ. Τον Τόμας, αντί να σουτάρει, να πασάρει στο τέλος της κανονικής διάρκειας στον Γκίριτσεκ ο οποίος δεν πρόλαβε να σουτάρει εμπρόθεσμα. Τον Σπάχια να διασχίζει έξαλλος όλο το γήπεδο απειλώντας τον Λαμόνικα.

ΥΓ. Αν έχετε διάθεση να εκνευριστείτε, πάρτε μια ιδέα για το ρεσιτάλ των τριών σε αυτό το βίντεο.

“Good night, and good luck”

by BEN

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε τους σφάξανε τους Κροάτες. Κι εγώ αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ξανακατέβαινα με την εθνική. Αν και θα είχαν καλή ομάδα αν πήγαιναν όλοι Ισπανία. Ελπίζω να τους πάρουμε τους Ισπανούς φέτος. John

Age of Basketball είπε...

@John: Μια από τις μεγαλύτερες "σφαγές" όλων των εποχών, όπως τα λες. Θα μπορούσαν να κατέβουν για να "πάρουν εκδίκηση". Κι εγώ ελπίζω να τους κερδίσουμε, θα δούμε τι ρόλο θα παίξει η έδρα...
ΒΕΝ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά δεν είχα δει το παιχνίδι που αναφέρεστε αλλά ως μεγαλύτερο βιασμό θυμάμαι το Σερβία-Λιθουανία στον τελικό της Ελλάδας με τον Σαρούνας και τον Σάμπα να θέλουν να αποχωρήσουν. Μετα ο Μποντιρογκα μας έδειξε και το τσουτσούνι του. Σε εκείνη την απονομή είχαν αποχωρήσει οι...Κροάτες! Ο Στανκοβιτς είχε φέρει ένα Αμερικάνο διαιτητή (Τόλιβερ?) και τα έκανε όλα...Άνθος-Λάρνακα

Age of Basketball είπε...

@Άνθος: Έχεις δίκιο, στο Ευρωμπάσκετ του 1995, στην Αθήνα, και αυτό το παιχνίδι είχε διαιτητικό σόου από τον Αμερικάνο διαιτητή που αναφέρεις. Η ιστορία έχει αρκετά παραδείγματα τέτοιων αδικιών, παλαιότερα οι Σέρβοι και τώρα οι Ισπανοί είναι αυτοί που συνήθως βγήκαν ευνοημένοι. Το 1995 και οι Κροάτες είχαν σπουδαία ομάδα και μάλλον είχαν παίξει το καλύτερο μπάσκετ, αλλά κατέληξαν τρίτοι. Σ' ευχαριστούμε που μας διαβάζεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, με ένα απλό mail μπορείς να γραφτείς μέλος.

Age of Basketball είπε...

Βίντεο από τον τελικό του 1995 που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχει σε αυτό το link: http://www.youtube.com/watch?v=_V5zrP3D5tE

Ανώνυμος είπε...

Οκ παιδιά έστειλα το email για εγγραφή. Απλά όπως είχα πει και πιο παλια σε άλλο comment, μπαίνω ως ανώνυμος λόγω firewall στην δουλειά. Απλά χαίρομαι που βρήκα μία σελίδα για το μπάσκετ από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Θα τα λέμε συχνά. Άνθος.

Age of Basketball είπε...

Να'σαι καλά! Έχεις ήδη λάβει email επιβεβαίωσης και ενημερωτικό! Μείνε συντονισμένος!