ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Στον κόσμο των γιγάντων (Μέρος IV)

ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑΦτάνοντας στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος θα σας παρουσιάσουμε τους γίγαντες που ζουν στα γήπεδα του σήμερα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άγνωστοι, ενώ, αν και θα παρουσιάσω τους ψηλότερους μόνο, θα κάνω και μία αναφορά σε μερικούς από τους υπόλοιπους. Ας τους δούμε:

Σούλταν Κόσεν (1983-): Τούρκος μπασκετμπολίστας, ο ψηλότερος παίκτης στον κόσμο και δεύτερος ψηλότερος όλων των εποχών (πίσω από τον Νασνούς). Το ύψος του έχει μετρηθεί επίσημα στα 2.42 μέτρα, αλλά μετά από την εγχείρηση που έκανε στην πλάτη (δεν μπορούσε να σταθεί ίσια) λέγεται ότι είναι 2.47 μέτρα, δηλαδή ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Παίζει στη Γαλατασαράι, ένας τεχνικός της οποίας τον βρήκε κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Σουν Μινγκ Μινγκ (1984-): Κινέζος γίγαντας, ο ψηλότερος εν ενεργεία Ασιάτης παίκτης με ύψος 2.35 μέτρα. Αγωνίζεται στο πρωτάθλημα IBL των Η.Π.Α., ενώ το καλοκαίρι του 2007 θα τον… βρείτε στο πρωτάθλημα του Μεξικό. Όνειρό του να παίξει στο NBA. Τα σκάουτινγκ ριπόρτ μιλούν για έναν παίκτη με υψηλό μπασκετικό IQ, πολύ γλυκό σουτ, αλλά με πολλά προβλήματα στη φυσική του κατάσταση. Οι προπονητές του πιστεύουν ότι με σκληρή προπόνηση 2-3 ετών θα μπορέσει στο μέλλον να παίζει για 10-15 λεπτά στο NBA. Εμφανίζεται στην ταινία Rush Hour 3, με τον Τζάκι Τσαν. Για να έχετε… δική σας άποψη, δείτε το βιντεάκι του!

Κένι Τζορτζ (1986-): Ο ψηλότερος πιθανότατα εν ενεργεία Αμερικανός παίκτης με ύψος 2.30 μέτρα. Παίζει στο κολέγιο του Άσβιλ (στην ομάδα των Μπούλντογκς), και το 2006-07 είχε 5.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ σε 10.5 λεπτά συμμετοχής σε 2 αγώνες. Δεν είχε αγωνιστεί λόγω τραυματισμού τα δύο προηγούμενα (και πρώτα του) χρόνια στο κολέγιο, ενώ στο λύκειο είχε 8.0 πόντους, 9.0 τάπες και 10.0 ριμπάουντ μέσο όρο! Το σκάουτινγκ ριπόρτ κάνει λόγο για έναν παίκτη αργό και μονοκόμματο, που δεν ξέρει ιδιαίτερο μπάσκετ, αλλά δουλεύει πολύ σκληρά για να βελτιωθεί. Δυστυχώς, είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Νιλ Φίνγκλετον (1980-): Με ύψος 2.29 μέτρα ο Φίνγκλετον αγωνίζεται στις Η.Π.Α.. Έχει αγγλικό διαβατήριο και μη σας κάνει εντύπωση αν τον δούμε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου εφόσον αγωνίζεται ακόμη. Έχει ήδη αγωνιστεί με την εθνική Αγγλίας, στην Πανεπιστημιάδα του 2001. Έχει παίξει στο ABA τη χρονιά 2004-05, τώρα αγωνίζεται στο NBDL. Το 2000 έκανε εγχείρηση στην πλάτη.

Μαλίκ Σιντιμπέ (1985-): Έχει ύψος 2.29 μέτρα και είναι από τη Σενεγάλη. Παίζει μπάσκετ στην Ευρώπη, όπου μέχρι το 2004 αγωνιζόταν με τη φανέλα της Κάπφενμπεργκ στην Αυστρία. Τα ίχνη του χάνονται στην πορεία.

Βλάντιμιρ «Σλάβκο» Βράνιες (1983-): Γεννημένος στο Μαυροβούνιο, ο Βράνιες έχει ύψος 2.29 μέτρα και παίζει επαγγελματικό μπάσκετ. Έγινε ντραφτ το 2003 από τους Νιου Γιορκ Νικς στον δεύτερο γύρο, αλλά στο NBA έχει παίξει μόνο 1 αγώνα με τη φανέλα των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, όπου σε 3 λεπτά είχε 1 φάουλ και 0/1 σουτ. Παίζει πλέον στην Μπουντούτσνοστ του Μαυροβουνίου, στην οποία αγωνιζόταν και πριν γίνει ντραφτ. Έχασε ολόκληρη τη φετινή χρονιά, αφού στις 13 Απριλίου του 2006 έσπασε το πόδι του. Πριν τον τραυματισμό αυτόν ήταν πρώτος μπλοκέρ του πρωταθλήματος Σερβίας και Μαυροβουνίου (6 τάπες μέσο όρο). Είναι ακόμη στο ρόστερ της Μπουντούτσνοστ.

Μάρτιν Μίκλοζικ (1986): Σλοβάκος μπασκετμπολίστας με ύψος 2.28 μέτρα. Είναι δηλωμένος στο ρόστερ της FMP Ζελέζνικ, αλλά την περίοδο 2006-07 δεν αγωνίστηκε σε κανέναν επίσημο αγώνα. Έχει παλιότερα φορέσει τη φανέλα της Βόρθερζε στην Αυστρία.

Εκτός από αυτούς που γράψαμε και μερικούς άλλους λίγο πιο… κοντούς, αξίζει να αναφέρουμε και τον Παβέλ Ποντκόλτσιν (γεννημένος το 1985) με ύψος 2.26 μέτρα, ο οποίος αγωνίζεται στη Λοκομοτίβ Νοβόσιμπιρσκ της Ρωσίας, έχοντας παλιότερα παίξει στην Κίμκι, τους Ντάλας Μάβερικς και τη Βίρλπουλ της Ιταλίας. Επίσης, ο μεγάλος Γιάο Μινγκ (γεννημένος το 1980) με ύψος επίσης 2.26 μέτρα, ο οποίος παίζει στους Χιούστον Ρόκετς και είναι μπασκετικά μακράν ο καλύτερος γίγαντας όλων των εποχών κι εκείνος που έχει κάνει τη μεγαλύτερη καριέρα.

Θα προσθέσω εδώ και τον Τζαμπέρ Ρουζμπαχανί (γεννημένος το 1986), Ιρανό μπασκετμπολίστα με ύψος 2.23 μέτρα, ο οποίος θέλει να παίξει κάποια στιγμή στο NBA. Ο Ρουζμπαχανί είχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 2003 στην Ελλάδα 12.0 πόντους, 8.0 ριμπάουντ και 7.0 τάπες μέσο όρο. Είχε δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ ου 2004 αλλά δεν επιλέχθηκε από καμία ομάδα, ενώ τώρα ζει στην Καλιφόρνια με προσωπικό γυμναστή, προσπαθώντας να έχει μία ευκαιρία στο NBA.

Για το τέλος άφησα το νέο ταλέντο των Κινέζων, έναν παίκτη για τον οποίο μάλλον θα αργήσουμε να ακούσουμε κάτι. Το όνομά του (κρατήστε το) είναι Ζενγκ Ζουν, είναι 14 ετών και έχει ύψος ήδη 2.15!

by Lord of the Stats

Δεν υπάρχουν σχόλια: