Με δύο θέματα θα ασχοληθώ σήμερα, που και τα δύο έσκασαν σαν βόμβες στον μπασκετικό χώρο. Όσο κι αν μια τέτοια αλλαγή στην ηγεσίας ομάδας (και μάλιστα της ΑΕΚ) είναι πολύ σημαντική, το όνομα του Ραμούνας Σισκάουσκας κάνει επίσης σημαντικό και το πλήγμα του Παναθηναϊκού.
Ας αρχίσουμε με την ΑΕΚ. Ο Δρόσος μπήκε στο μπάσκετ ουσιαστικά από τον Σπόρτιγκ, αφού ο Άλιμος είναι πολύ χαμηλά. Έφτιαξε ένα αξιόμαχο σύνολο, ανέβηκε στην Α1 και με τις μετεγγραφές που είχε κάνει και τις υπόλοιπες που ετοίμαζε, ο Σπόρτιγκ θα ήταν σίγουρα οκτάδα του χρόνου. Όμως, τι θα έκανε; Πόσο κόσμο έχει ο Σπόρτιγκ; Και, κυρίως, τι όνομα έχει ο Σπόρτιγκ; Η απάντηση γέρνει προς την απαισιόδοξη πλευρά και στις τρεις περιπτώσεις. Υπήρχε ποτέ η περίπτωση ο Δρόσος να έχει μεγάλα έσοδα από τον Σπόρτιγκ; Να ανέβει σε επιχειρηματικό επίπεδο; Να γίνει γνωστότερος μέσω της ομάδας; Όχι, όχι, όχι. Θα γινόταν στην καλύτερη περίπτωση ένας δεύτερος Βωβός, δηλαδή, όλοι λένε «μπράβο του», στη γειτονιά του έχει ακουστεί, αλλά από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο σκέφτεται να τα παρατήσει γιατί 500 άτομα πάνε στο γήπεδο (και ούτε τόσα) και είναι ιδιοκτήτης μιας ομάδας που δεν μπορεί να πάει ψηλότερα απ’ ότι έχει ήδη κάνει.
Άρα, ξαφνικά παρατάει τον Σπόρτιγκ, δίνει 1 ευρώ να αγοράσει την ΑΕΚ («Συγγνώμη Γιάννη, ρέστα από 10ευρω έχεις;») και αλλάζει τη ροή του μπάσκετ. (Παρένθεση: Ο άνθρωπος δεν έδωσε μόνο 1 ευρώ, θα κάνει και διακανονισμό για τα χρέη, όπου μάλλον θα φορτωθεί τα μισά και θα φτιάξει και το μπάτζετ, το οποίο θα πάει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή ίσως φτάσει να είναι το 3ο-4ο του πρωταθλήματος). Η οποία ροή του μπάσκετ ποια ήταν; Οι «αιώνιοι», ο Άρης, ο Πανιώνιος και ο Πανελλήνιος, μετά Ολύμπια, ΠΑΟΚ, Μαρούσι, Ολυμπιάδα και η ΑΕΚ να παλεύει για τη σωτηρία της, σε περίπτωση που αποφάσιζε να μείνει στην Α1. Όμως, ο Δρόσος έκανε το colpo grosso.
Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, ότι έχει βλέψεις να μείνει στο χώρο. Αλλιώς δε θα έπαιρνε την ΑΕΚ. Δεύτερον, ότι θέλει ομάδα που να έχει το όνομα και το ειδικό βάρος για να πρωταγωνιστήσει. Τρίτον και βασικόν, ότι ήθελε ομάδα με λαϊκό έρεισμα (γιατί η ΑΕΚ μπορεί να γεμίσει το ΟΑΚΑ) και ότι στο μυαλό του είναι προφανώς η Ευρωλίγκα (από το 2010 θα δέχεται μόνο ομάδες με γήπεδο 10.000 θέσεων. Υπήρχε περίπτωση ποτέ να μετακομίσει ο Σπόρτιγκ στο ΟΑΚΑ;). Τέταρτον, ότι είναι στυγνός επιχειρηματίας, με μεγάλες επιχειρηματικές δυνατότητες και μυαλό, αλλά με ψυχρή λογική όπου δεν χωράνε μπασκετικοί συναισθηματισμοί. Δεν υπήρχε περίπτωση να βρει πιο εύκολο τρόπο να πάρει μεγάλη ομάδα (οι «αιώνιοι» είναι… πιασμένοι, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ πολύ… βόρεια) και βέβαια αυτό το πλήρωσε το Σπορτιγκάκι (χωρίς διάθεση μείωσης της ομάδας από μέρους μου). Όμως, το ότι έδειξε ότι είναι επιχειρηματίας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, σημαίνει ότι… θα το ξανακάνει. Είναι νωρίς να πω κάτι τέτοιο, αλλά φαίνεται. Δε λέω ότι θα αφήσει την ΑΕΚ για να πάει στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, αλλά ότι μπορεί να την αφήσει αν δει ότι δεν προχωράει το πράγμα. Ή μήπως θα κάτσει 4 χρόνια να κοιτάει άδειες εξέδρες επειδή η ΑΕΚ είναι μεγάλος σύλλογος για να τον διαλύσεις; Τον Σπόρτιγκ γιατί τον διέλυσε;
Γιατί τον Σπόρτιγκ τον διέλυσε. Τον άφησε χωρίς πρόεδρο, χωρίς λεφτά, χωρίς προπονητή, χωρίς παίκτες, χωρίς τίποτα. Η απόφαση να επιστρέψει στην Α2 είναι μάλλον σίγουρη (εκτός κι αν ο… Φιλίππου τον αγοράσει ή κάποιος με οικονομική επιφάνεια), αφού ο Ερασιτέχνης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος της συμμετοχής στην Α1. Αυτό ανοίγει το δρόμο στον ΑΓΟΡ, αλλά δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε. Σημειώνω, απλώς, τι εννοούσα πριν με το «διάλυση», αλλά και με το «στυγνός επιχειρηματίας»: Από τον Σπόρτιγκ στην ΑΕΚ ήδη συμφώνησαν να πάνε ο Κορωνιός, ο Κώτσης (μάνατζερ που είχε μεταπηδήσει πριν ελάχιστο καιρό από την ΑΕΚ στον Σπόρτιγκ…), ο Άρθουρ Λι, ο Κώστας Χαρίσης και ο Λιούις Σιμς (σε αυτά κολλάει η διάλυση), με τον Σιμς να έχει συμφωνήσει αλλά να μην έχει υπογράψει και τους Λι και Χαρίση να έχουν υπογράψει συμβόλαιο με εταιρείες του Δρόσου και όχι με τον Σπόρτιγκ και το συμβόλαιό τους να μην έχει κατατεθεί στον ΕΣΑΚΕ άρα να μπορούν εύκολα να πάνε στην ΑΕΚ (σε αυτά κολλάει ο στυγνός επιχειρηματίας). Μάλλον δεν την σκέφτηκε χτες την κίνηση ο Δρόσος.
Οι μπασκετόφιλοι είναι κάπου στη μέση. Απ’ τη μία καλό είναι να ανέβει μία ομάδα σαν την ΑΕΚ ξανά στο προσκήνιο (ήδη πλησίασε Στακ, Σιγάλα και ακολουθούν Μπάρλος, Χαρίσης), απ’ την άλλη (και πείτε με ρομαντικό) και ο Σπόρτιγκ έχει ιστορία, δεν του άξιζε να τελειώσει έτσι και θα μου άρεσε να τον δω δυνατό ξανά στην Α1. Κάτι που δε θα γίνει.
Θα τελειώσω με δυο λόγια για τον Σισκάουσκας. Αυτό που έγινε ήταν απίστευτο. Καλά, όταν υπέγραφε, πώς δέχτηκαν στον Παναθηναϊκό αυτή τη ρήτρα; Δεν σκέφτηκαν πως 1 εκατομμύριο ευρώ για ομάδες όπως η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ είναι… αστείο; Ας περιμένουμε πέσουν οι υπογραφές, αλλά ο Μπαλντούτσι (μάνατζερ του παίκτη) όταν μιλήσαμε χτες ήταν σαφής. Όχι τόσο στα τυπικά που είπε, αλλά στα όσα δεν γράφονται. Με δυο λόγια; Ο τύπος έκανε το κόλπο της δεκαετίας και νιώθει βασιλιάς. Την Παρασκευή μόνο, μου άφησε να εννοηθεί ότι δέχτηκε πάνω από 100 τηλέφωνα από δημοσιογράφους απ’ όλη την Ευρώπη που ήθιελαν να μιλήσουν με τον Σίσκα. Είχε κάθε λόγο να το έχει καβαλήσει, όπως ξεκάθαρα το είχε όταν μου μιλούσε. Ειρωνευόταν, γελούσε, αστειευόταν, ένιωθε βασιλιάς. Γιατί απλούστατα κατάφερε να πάει τον καλύτερο παίκτη της πρωταθλήτριας Ευρώπης στην φιναλίστ με λεφτά που θα πλήρωνε και ομάδα του FIBA Europe.
Ο Παναθηναϊκός τι κάνει; Ψάχνεται να ξεπεράσει το σοκ. Γιατί μην κοιτάτε τι βγαίνει προς τα έξω. Αυτό ήταν τεράστιο πλήγμα. Τ-ε-ρ-ά-σ-τ-ι-ο… Γιατί κανείς Ευρωπαίος στο «3» δεν είναι Σισκάουσκας. Ούτε ο Ρούντι, ούτε κανείς. Κι ας μπορεί ο Ρούντι να γίνει κάποτε. Και γιατί το ίματζ της ομάδας δέχτηκε δεύτερο μετά τον Λάκοβιτς ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα. Γιατί είναι λογικό σε ευρωπαϊκούς μπασκετικούς κύκλους να κάνει αίσθηση πώς δύο τέτοιοι παίκτες θέλησαν να φύγουν τόσο εύκολα από ομάδα που ήταν βασιλιάδες.
by Rasheed.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου