ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ο ΛεΜπρον και το κόσμημα-«πέτρα σκανδάλου»


Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ΛεΜπρον Τζέιμς ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλες τις Η.Π.Α. με τη γελοία απόφασή του (και των εκπροσώπων του) να ανακοινώσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του σε ειδική μονόωρη εκπομπή του ESPN. Μέχρι και ο Ντέιβιντ Στερν μίλησε με σκληρά λόγια για την απόφαση αυτή σε συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος εξ αρχής, κακή ιδέα με άσχημη εκτέλεση». Η εκπομπή έχει πάρει τη χειρότερη και σκληρότερη δυνατή κριτική από όλο σχεδόν τον μπασκετικό κόσμο (εννοείται εκτός από τους φιλάθλους των… Χιτ).

Λίγες ημέρες αργότερα, ο ΛεΜπρον Τζέιμς εμπλέκεται, έστω και άθελά του, σε μία ακόμη υπόθεση που κάνει κακό στην εικόνα του και τον δυσφημεί. Αιτία το κόσμημα της εικόνας του άρθρου (κόσμημα αλυσίδας λαιμού, που απεικονίζει τη φανέλα του Τζέιμς), που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά σε αρκετούς από τον στενό του κύκλο.

Η ιστορία έχει ως εξής: Το συγκεκριμένο κόσμημα περιήλθε στην κατοχή της 19χρονης Βανέσα Ρόμπινσον πριν από 4 χρόνια. Η ίδια υποστηρίζει ότι το αγόρασε σε παζάρι έναντι 5 δολαρίων και ότι εν συνεχεία το φορούσε στο λαιμό της (με αλυσίδα) στο σχολείο θεωρώντας ότι είναι ψεύτικο και καμίας αξίας. Πριν από λίγο καιρό είπε ότι κατάλαβε ότι πρέπει να κοστίζει περισσότερο και το πήγε για εκτίμηση στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολύτιμων Λίθων (IGS), το οποίο και της είπε ότι το κόσμημα αξίζει περίπου 10.000 δολάρια, καθώς είναι από λευκόχρυσο με αληθινά διαμάντια.

Μην μπορώντας να πιστέψει την τύχη της, η νεαρή ερασιτέχνης μποξέρ «ανέβασε» το κόσμημα στο EBay όπου και θέλησε να το πουλήσει έναντι περίπου 9.700 δολαρίων. Με τα χρήματα σκόπευε να ανοίξει γυμναστήριο στη γειτονιά της και να χρηματοδοτήσει την καριέρα της.

Όμως, μια μέρα αφότου «ανέβασε» το κόσμημα προς πώληση δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τη μητέρα (!) του Μάβερικ Κάρτερ (που είναι ο εκπρόσωπος μάρκετινγκ του ΛεΜπρον Τζέιμς), που την ενημέρωσε ότι το κόσμημα ανήκε αρχικά στο γιο της και την κάλεσε στο σπίτι τους, όπου ο ΛεΜπρον Τζέιμς θα της έκανε μια προσφορά «που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί».

Η κοπέλα πήγε μαζί με τη μητέρα της, αλλά στο σπίτι δεν ήταν ο Τζέιμς. Ήταν η μητέρα του Κάρτερ και 8-9 άλλοι από τους φίλους του (φίλους/σωματοφύλακες). Εκεί, την κατηγόρησαν ότι το έκλεψε, την απείλησαν, την φόβισαν και της είπαν ότι δεν θα έφευγε από εκεί αν δεν τους έδινε το κόσμημα, «κλείνοντας» με τα αυτοκίνητά τους το αμάξι των δύο γυναικών στο πάρκινγκ του σπιτιού.

Μία άλλη γυναίκα που ήταν στο σπίτι εκείνη την ώρα (επίσκεψη) έφυγε γρήγορα και πήρε τηλέφωνο την αστυνομία λέγοντας: «Έφυγα όσο πιο μακριά μπορούσα. Συνέχιζα να περπατώ μήπως το πράγμα χειροτέρευε πολύ, γιατί φοβόμουν».

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι, οι δύο γυναίκες είχαν φύγει, αλλά η μαμά του Κάρτερ είχε πλέον το κόσμημα. Ο αστυνομικός είπε ότι εξέτασε το αντικείμενο και βρήκε ότι ήταν «μοναδικό στο είδος του και όντως ανήκε στον κύριο Κάρτερ».

Η Βανέσα Ρόμπινσον πήγε την επόμενη μέρα στην αστυνομία να καταγγείλει το περιστατικό, όπου της συνέστησαν να βρει δικηγόρο, καθότι πλέον ήταν ύποπτη για την αρχική κλοπή του κοσμήματος!

Η υπόθεση μοιάζει βγαλμένη από ταινία και προφανώς έχει πάρα πολλά κενά σημεία, πολλές λακκούβες. Το πρώτο ερώτημα που γεννιέται είναι αν η Ρόμπινσον είχε κλέψει στα 15 της το κόσμημα ή αν όντως το αγόρασε έναντι 5 δολαρίων σε παζάρι.

Όμως, εδώ μπλέκεται η κατάσταση. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει βρει αναφορά κλοπής από τον Κάρτερ, οπότε το συγκεκριμένο κόσμημα δεν θεωρήθηκε ποτέ κλεμμένο! Αν αυτό παραμείνει έτσι (που η λογική λέει ότι έτσι θα γίνει εκτός αν η αρχική αναφορά είχε… «παραπέσει») τότε νόμιμος κάτοχος του κοσμήματος είναι η Βανέσα Ρόμπινσον, που πλήρωσε 5 δολάρια για την απόκτησή του (και ως τώρα κανείς δεν έχει αποδείξει ότι δεν έγινε κάτοχος με αυτόν τον τρόπο).

Η Βανέσα Ρόμπινσον λέει ότι αν το κόσμημα είχε αναφερθεί κλεμμένο, τότε εκείνη δεν θα μπορούσε να το δώσει στο I.G.S. για εκτίμηση (καθότι ειδοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις) και ισχυρίζεται ότι θα κυνηγήσει νομικά το θέμα όσο πάει, μέχρι να πάρει πίσω το κόσμημα.

Διάφοροι νομικοί, εξειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα του δικαίου, ανέφεραν ότι, εφόσον το κόσμημα δεν έχει αναφερθεί κλεμμένο κι εφόσον δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι η Ρόμπινσον έγινε κάτοχός του με άλλο τρόπο από αυτόν που ισχυρίζεται, τότε θεωρείται βάσει νόμου «αθώος αγοραστής» του αντικειμένου και κάτοχός του. Επίσης, τα όσα έκανε η μητέρα του Κάρτερ μπορούν να την μπλέξουν πάρα πολύ, αλλά και τον ίδιο τον Κάρτερ, αν κάποιος από τους 8-9 που ήταν στο σπίτι του τότε βρεθεί ότι είναι έμμισθος υπάλληλός του. Αν οι κατηγορίες ότι η κοπέλα κρατήθηκε στο σπίτι χωρίς τη θέλησή της, ότι ζητήθηκαν λύτρα (το κόσμημα) για να την αφήσουν ελεύθερη αποδειχτεί ότι ευσταθούν, μαζί με τη ληστεία (το κόσμημα θεωρείται δικό της με το νόμο και της το έκλεψαν), τότε η ποινή φυλάκισης για τους εμπλεκομένους μπορεί να φτάσει και τα 16-20 χρόνια.

Όπως έχει η υπόθεση τώρα (αν αποδειχτεί ότι η Ρόμπινσον έκλεψε το κόσμημα, κάτι πολύ δύσκολο όσο δεν φαίνεται να υπάρχει αναφορά κλοπής, τότε αλλάζουν όλα), ο άνθρωπος που θα έπρεπε να προσέχει για την εικόνα του Τζέιμς, ο επικεφαλής της ομάδας μάρκετινγκ του Τζέιμς (και παλιός συμμαθητής του), κατάφερε άλλο ένα πλήγμα στην εικόνα του αθλητή, αφού με τη χρήση του ονόματός του συνέβησαν όσα συνέβησαν, ενώ η οικογένεια Κάρτερ θα έπρεπε να έχει καταφύγει στην αστυνομία.

Κάποιοι, βέβαια, ισχυρίζονται ότι το όλο θέμα είναι στημένο και ότι τις επόμενες ημέρες ο ΛεΜπρον Τζέιμς θα εμφανιστεί ως «από μηχανής θεός» για να δώσει στην κοπέλα χρήματα για τα όσα πέρασε και να τη βοηθήσει, ώστε να φανεί ξανά… καλός στα μάτια εκείνων που τον θεωρούν πλέον «προδότη», καθώς το όλο σκηνικό έλαβε χώρα στη γενέτειρά του, το Άκρον του Οχάιο, 60 χιλιόμετρα έξω από το Κλίβελαντ.

Πολύ σύντομα θα δούμε προς τα πού πηγαίνει η υπόθεση και θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

by Rasheed.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αν όντως εξελιχτούν λογικά τα πράγματα, η κοπέλα στο τέλος θα βγει κερδισμένη!

Για σκέψου αξία που θα αποκτήσει το κόσμημα από δω και πέρα!

arisff

Ανώνυμος είπε...

Με ολες αυτες τις μαλακιες που κανει ο Λεμπρον θα εχει κακο τελος,να το θυμηθειτε.