ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Εκεί που παίζουν μπάσκετ...


Μπορεί στην Ελλάδα το πρωτάθλημα να μην τελείωσε ποτέ και (για μας εδώ) πρωταθλητής φέτος να μην αναδείχτηκε, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη παίζουν μπάσκετ και, μάλιστα, γεμάτο συγκινήσεις.

Η Σιένα στην Ιταλία ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Αρμάνι Μιλάνο στους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος. Η Αρμάνι έκανε φέτος επένδυση για την Ευρωλίγκα αλλά δικαιώθηκε στο πρωτάθλημα, όπου έφτασε στους τελικούς. Βέβαια, δυσκολεύτηκε αρκετά να κερδίσει την Καζέρτα στους ημιτελικούς, με τη σειρά να φτάνεις το 3-2 και τη… Σιένα να περιμένει σχεδόν μια βδομάδα. Αν ο κουρασμένος που κράτησε ρυθμό θα έχει το πλεονέκτημα ή ο ξεκούραστος που χαλάρωσε, θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής μετά το πρώτο παιχνίδι.

Η Σιένα προφανώς και είναι το μεγάλο φαβορί των τελικών και θέλει να τελειώσει τη σειρά στα 4 παιχνίδια (οι τελικοί στην Ιταλία είναι στις 4 νίκες). Η Αρμάνι θα πάει για δύο αγώνες στην Τοσκάνη και αν μπορέσει να πάρει ένα διπλό θα έχει κάνει τεράστιο βήμα για να εκθρονίσει μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα.

Η σειρά έχει προφανώς μεγάλο ενδιαφέρον, αφού απ’ τη μία έχουμε την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην Ιταλία, με την Αρμάνι (ως Ολίμπια, Τρέισερ και πάει λέγοντας) να έχει 20 τίτλους (σε 34 εμφανίσεις σε τελικούς) και απ' την άλλη τη Σιένα να έχει μόνο νίκες όποτε φτάνει σε τελικούς, με 4 τίτλους σε 4 εμφανίσεις. Η Σιένα έχει τους 4 από τους τελευταίους 6 και τελευταίο τίτλο… πέρσι, ενώ η Αρμάνι σήκωσε την κούπα τελευταία φορά το 1995-96 (ως Στεφανέλ τότε).

Ο τελικός είναι επανάληψη του περσινού, με την Αρμάνι να μη θέλει με τίποτα να πάθει τα ίδια (4-0 πέρσι), αλλά η υπεροχή της Σιένα τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία είναι τέτοια που γίνεται θέμα όταν απλώς… χάνει αγώνα. Στους τελικούς η Σιένα έχει ρεκόρ 14-1 στις 4 φορές που έχει φτάσει ως εκεί, έχοντας χάσει μόνο ένα ματς (για το… ξεκάρφωμα μάλλον) από τη Ρόμα το 2007-08. Το αν η Αρμάνι πάει ως πρόβατο στη σφαγή θα το μάθουμε σύντομα.

Στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται πολύ κοντά… στο να χάσει τον τίτλο πανηγυρικά. Η Κάχα Λαμποράλ ξεκίνησε τη σειρά των τελικών με 2-0, κερδίζοντας μάλιστα και τις δύο φορές εκτός έδρας, με τον Ιβάνοβιτς να παίρνει την ταυτότητα του Πασκουάλ. Ο Ιβάνοβιτς έκανε αυτό που ο BEN έχει επισημάνει από την αρχή της χρονιάς: κράτησε την Μπαρτσελόνα κάτω από τους 70 πόντους. Οι Καταλανοί έχουν τεράστιο πρόβλημα όταν το τέμπο είναι αργό, καθώς παρασύρονται και παίζουν ο καθένας… ό,τι του κατεβάσει. Έτσι, η Κάχα Λαμποράλ πλέον μπορεί και να μην ξαναγυρίσει στη Βαρκελώνη, αλλά να τελειώσει πανηγυρικά ένα πρωτάθλημα που πολλοί θεωρούσαν ότι είχε κριθεί πριν αρχίσει.

Όταν η παρέα του Σπλίτερ (που με τον Παλάσιο φαίνεται να έχει βρει ισορροπία στο ρόστερ της) απέκλειε τη Ρεάλ στα ημιτελικά, κανείς δεν έδινε σημασία, τα σάιτ ειρωνεύονταν τον Μεσίνα, άλλα έγραφαν ότι η Ρεάλ δεν έχει και τόσο… καλό ρόστερ (το έχουμε ακούσει κι αυτό φέτος), όμως τώρα που η Μπαρτσελόνα στους τελικούς παθαίνει τα ίδια, πολλών η γλώσσα έχει γίνει BigBabol.

Η Κάχα, πια, όχι απλώς δεν θεωρεί αχτύπητη την Μπαρτσελόνα, αλλά θα είναι και παταγώδης αποτυχία να χάσει 3 ματς στη σειρά (τα δύο στην έδρα της) για να χάσει το πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής, η Λαμποράλ έχει κερδίσει και τα δύο παιχνίδια όχι επειδή παίζει καλύτερο επιθετικό μπάσκετ, αλλά επειδή έχει καταστρέψει απόλυτα το μπάσκετ της Μπαρτσελόνα. Και όχι μία, αλλά δύο φορές σε διάστημα 3 ημερών με τον ίδιο τρόπο (και όπως καταλαβαίνετε η γκρίνια των… επιρρεπών Καταλανών προς τους διαιτητές είναι ασταμάτητη).

Όσοι θέλετε να δείτε όμορφο μπάσκετ σε γεμάτο γήπεδο με υπέροχη ατμόσφαιρα και τελικούς που θα τελειώσουν και θα αναδείξουν πρωταθλητή, δεν έχετε παρά να συντονιστείτε τηλεοπτικά (στο Σπορ+) στην ACB τις επόμενες μέρες ή στο διαδίκτυο στο ιταλικό πρωτάθλημα. Τουλάχιστον κάποιοι ξέρουν να τιμούν το πρωτάθλημά τους με τελικούς αντάξιους του αθλήματος και όχι με ξευτίλα που άμεσα νομιμοποιείται απ’ όλους λες και δεν έγινε ποτέ.

by Rasheed.

7 σχόλια:

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Τα ισπανικά ματς, εάν δεν κάνω λάθος, καλύπτονται από την ΕΡΤ Ψηφιακή. Τα ιταλικά;

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο)


Συμφωνούμε στο ότι ο Ιβάνοβιτς εμφανίστηκε πολύ διαβασμένος αλλά...

Η Μπάρσα, όπως στη σειρά με τη Ρεαλ,έκανε κακό πρώτο παιχνίδι και βελτιώθηκε στο δεύτερο (μια μικρή "λεπτομέρεια" είναι ότι δεν βελτιώθηκε επαρκώς ώστε να κερδίσει). Ο Πασκουαλ θα μελετήσει και θα επανέλθει δριμύτερος

Ο Ναβάρο δύσκολα θα σιωπήσει ξανά

Η,σχεδόν έγραψα Τάου, Κάχα Λαμποράλ έχει τρεις παίκτες που "Τεοντοσίζουν" στην επίθεση (Τελέτοβιτς- τρίποντα από τα 8 μέτρα με 20 δεύτερα στο ρολόι, Ουέρτας- γιουρούσια μέσα σε ψηλούς και Σαν Εμετέριο- απόπειρες αυτοκτονίας) οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλη εγκράτεια. Δεν χαρακτηρίζεται γενικά απο την εγκράτειά της η ΚΛ. Αν ξαφνικά ξυπνήσουν τα ένστικτα και χαθεί ο έλεγχος, θα πάει σε γρήγορο παιχνίδι η Μπάρσα.


Ο μόνος λόγος για τον οποίο πιστεύω οτι η ΚΛ έχει σημαντικές ελπίδες είναι γιατί παραμένουν σεμνοί και φοβούνται αντί να έχουν πάρει τα μυαλά τους αέρα. Παρ'ολα αυτά μια νίκη της Μπάρσα στο 3ο παιχνίδι,τ'αλλάζει ολα.

Απολαυστικότατη σειρά, σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα (για να μην είμαι όλο διαφωνίες).

ΥΓ Είδα 5 λεπτά ΝΒΑ στο woop. Καλά για το ότι δεν βλέπεται το άθλημα αυτό δεν θα επεκταθώ γιατί σέβομαι αυτούς στους οποίους αρέσει. Αλλά ο εκφωνητής λέει "ΚΟΜΠΕ"- είμαστε σοβαροί; KOBE=Κόου-Μπι ένα βίντεο στο ίντερνετ να δει θα το ακούσει΄

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Φίλε δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό που λες. Όταν αποδίδω εύσημα σε κάποιον από τους συντελεστές του AoB δεν το κάνω σε σύγκριση με τους... ταξιτζήδες της πόλης σου, αλλά σε σχέση με τα υπόλοιπα σάιτ, όπου πουθενά δεν υπήρχε η στατιστική ανάλυση που έκανε ο BEN για το πώς αντιδρά η Μπαρτσελόνα σε αργούς ρυθμούς. Προφανώς δεν είχες διαβάσει το εν λόγω άρθρο, ή δεν το θυμάσαι σωστά. Το πρώτο μισό του σχολίου σου κόπηκε γιατί δεν τήρησε τους κανόνες μετριασμού του σάιτ περί αναφοράς στους συντάκτες. Αν θες να το ξαναγράψεις, διάβασε πρώτα τους κανόνες. Αυτά για το θέμα.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@τα εις εαυτον: Απ' όσο ξέρω το δείχνει σε live streaming η sportingbet. Απλά ανοίγεις έναν λογαριασμό (και με ψεύτικα στοιχεία) και μπορείς να δεις τα live της και χωρίς να έχεις κάνει κατάθεση χρημάτων.
Rasheed.

Unknown είπε...

Παιδιά δεν αμφισβητώ καθόλου την ανάλυση σας (ειδικά από τη στιγμή που δεν έχω δει τα παιχνίδια) αλλά το "περιορίζεις τη Μπαρτσελόνα κάτω από τους 70 πόντους" και ο έλεγχος του ρυθμού είναι μια κουβέντα.

Κατά τη γνώμη μου είναι προφανές ότι μια ομάδα με τέτοια φιλοσοφία έτσι αντιμετωπίζεται. Αλλά πολλές φορές είναι απλά αδύνατο να το κάνεις. Ειλικρινά αφού δεν είδα και τα ματς δεν έχω την παραμικρή ιδέα πως το κατάφερε μέσα στη Βαρκελώνη η Κάχα (στην έδρα της θα το καταλάβαινα πιο εύκολα).

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις (βλ. Ολυμπιακό) που αν ρίξεις το ρυθμό δυσκολεύεσαι ακόμα περισσότερο από τον αντίπαλο να βάλεις καλάθι, οπότε μονά ζυγά χαμένος βγαίνεις!

arisff

bhoy είπε...

Συγνώμη,αλλά δεν ανακυρήχτηκε επίσημα ο πρωταθλητής;Ήμαρτον...

Όσο για το ΣΠΟΡ+ θέλω να πω ότι σε όλη την χρονιά δε στάθηκε στο ύψος της ACB,διότι μετέθετε ιδίως τις Κυριακές τους αγώνες λόγω κοινής ώρας με Ολλανδικά/Σκωτσέζικα πρωταθλήματα.
Για τους τελικούς,ο Περπερίδης είχε υποσχεθεί από την εκπομπή του Σαββάτου πως οι αγώνες θα μεταδίδονταν από την ΕΤ1,Τζίφος!

Αυτά τα γράφω,διότι όταν υποτιμάς το ποιοτικότερο πρωτάθλημα στν Ευρώπη και δεν το προβάλλεις,ούτε καν μέσω των μπασκετικών εκπομπών στην ΕΡΑ Σπορ,τότε τί ψάχνουμε για εδώ;


υ.γ. έλλειψη ενέργειας και καθαρού μυαλού από Barca. Ο Τeletovic το έχει παρακάνει,εν συγκρίσει με Huertas.O Splitter αν όχι ο κορυφαίος,μέσα στο top3 στην Ευρώπη.

Age of Basketball είπε...

@bhoy: Δεν ξέρω τι αμαρτία έκανες (αυτό σημαίνει το ήμαρτον και όχι ό,τι λένε οι αγράμματοι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης), αλλά για εμάς έτσι είναι.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε την ξευτίλα του ΕΣΑΚΕ. Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε, άρα πρωταθλητής δεν υπάρχει.

Και αν συνεχίσεις να μας διαβάζεις θα πρέπει να το συνηθίσεις, καθώς του χρόνου καμία ομάδα δεν θα αναφέρεται ως πρωταθλήτρια εδώ. Εμείς έχουμε αλλες απαιτήσεις από το μπάσκετ. Διάβασε τα άρθρα της προηγούμενης εβδομάδας αν δεν το έχεις καταλάβει.
Rasheed.