ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Σε αυτό το μπάσκετ δεν έχουμε θέση


Η φετινή Α1 δεν τελείωσε ποτέ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους νικητές να κάνουν φιέστα, τους χαμένους να μιλήσουν για αγωνιστικές ευθύνες και όλους να φέρονται λες και δεν έγινε τίποτα. Τρεις ημέρες μετά και όλα έχουν βρει το ρυθμό τους χωρίς κανέναν να θυμάται τι έγινε ή αν έγινε κάτι. Ας μην είμαι άδικος, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, με κίνδυνο να γίνει γραφικός και με αμηχανία, αναφώνησε στην τελευταία του συνέντευξη: «Εδώ συνεχίζουν να είναι όλοι στις θέσεις τους σα να μην έγινε τίποτε όταν έχουμε ένα πρωτάθλημα που δεν τελείωσε ποτέ». Ποιος τον ακούει; Κανείς.

Ακόμα και οι παίκτες την Κυριακή ξέφυγαν. Διαμαντίδης και Τεόντοσιτς ντρόπιαζαν το μπάσκετ κάνοντας σαν εξάχρονα μετά τη διακοπή, χωρίς να έχουν καμία συναίσθηση του τι έχει γίνει στο ΣΕΦ και τι στάση θα έπρεπε οι παίκτες να κρατήσουν (και όχι δύο τυχαίοι παίκτες, ο MVP της Ευρωλίγκας και ο 4 φορές καλύτερος αμυντικός της). Ο Μπουρούσης εκτέθηκε προσπαθώντας να καλοπιάσει τους κάφρους όταν εκτός λογικής φώναζε από το μικρόφωνο τη στιγμή που ο κόσμος δεν εκκένωνε το γήπεδο: «αυτοί που έκαναν τα επεισόδια έχουν ήδη φύγει και όσοι μείναμε εδώ θέλουμε να δούμε μπάσκετ». Μεγάλο φάουλ.

Η κατάντια του ελληνικού μπάσκετ δεν έφτασε στο μέγιστο σημείο της την Κυριακή το βράδυ με τα επεισόδια στο ΣΕΦ, τα οποία ακολούθησαν ως φυσικό επακόλουθο τα όσα άλλα έχουν γίνει φέτος (και πέρσι και πρόπερσι) στα γήπεδα της Α1 (στα περισσότερα). Έφτασε στο μέγιστο βαθμό την Κυριακή μετά το ματς και τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα, όταν όλα τα σάιτ έκαναν υψηλή κριτική στον «τύπο» ότι δυναμίτισε το κλίμα λες και αυτός είναι μια αφηρημένη έννοια, λες και δεν είναι οι ίδιοι αυτοί που γράφουν στα σάιτ με αυτούς που γράφουν και στις εφημερίδες. Όταν όλα ασχολούνταν με το αν θα φύγει ο Γιαννάκης που δεν πήρε τον τίτλο ή το αν θα μείνει ο Ομπράντοβιτς που έχει 20 τίτλους αλλά κάτι του έλειπε φέτος και το σκεφτόταν. Όταν όλες οι εφημερίδες μιλούσαν για πρωτάθλημα, λες και στο ΣΕΦ δεν έγινε τίποτα εκτός σεναρίου.

Όταν οι «κόκκινες» φυλλάδες έγραφαν για «ανεπαρκή» Γιαννάκη, για πικραμένους Αγγελόπουλους, για παράγκα που αδίκησε τον Ολυμπιακό γιατί εκκένωσε το γήπεδο μόνο στο πρώτο βαρελότο και για κόσμο που δίκαια έβραζε με τις διαιτητικές αποφάσεις και «πνίγηκε» από το θυμό του.

Όταν οι «πράσινες» φυλλάδες έγραφαν για ομάδα μοντέλο, για παικταράδες με καρύδια, σεξουαλικά υπονοούμενα για το τι έκανε ο ένας στον άλλο, για τη ζούγκλα του ΣΕΦ, για αίσχος επεισοδίων που προφανώς γίνονται μόνο στο ΣΕΦ, για τους Αγγελόπουλους που μολύνουν το μπάσκετ και πρέπει να πάνε σπίτια τους (σε σχέση με τους Γιαννακόπουλους που το στολίζουν).

Όταν οι «ουδέτερες» φυλλάδες που έχουν… άλλο επίπεδο, ανέφεραν τα επεισόδια, περίμεναν τον πρώτο νεκρό, μιλούσαν για τον θάνατο των σπορ, αλλά γρήγορα το ξεπερνούσαν μήπως και χάσουν αναγνώστες αν δεν έχουν πηχυαίους τίτλους για το 8ο θαύμα (ε;) του παντοτινού πρωταθλητή (μοναδική εξαίρεση ο «Φίλαθλος»).

Την Κυριακή το βράδυ, όταν στη συνέντευξη τύπου όλοι μιλούσαν λες και είχαμε δει άλλο 4ο τελικό και ο μόνος που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ήταν ο Γιαννάκης (ο μόνος που λυπήθηκε για την κατάντια του μπάσκετ και μετά δεν έβαλε τελεία για να αρχίσει να μιλάει για άλλα σα να μην έτρεχε τίποτα). Όταν ο Ομπράντοβιτς εμφανιζόταν με μπλουζάκι πρωταθλητή και έλεγε «μακάρι πάντα να έπαιζα τελικούς με τον Ολυμπιακό», έκανε πεντάλεπτη ανάλυση του αγώνα και μετά έβαζε την κασέτα με το τι πρέπει να αλλάξει στο θέμα της βίας (αυτή που πιπιλάει από τότε που είπε πριν από 4-5 χρόνια ότι στο πρώτο αντικείμενο που θα πέσει στο ΟΑΚΑ θα πάρει την ομάδα του και θα φύγει). Όταν ο Σπανούλης έλεγε ότι δεν θέλει λόγω των επεισοδίων να παίξει μπάσκετ σε άλλη χώρα. Όταν ο Μπατίστ μιλούσε για «το πιο γλυκό» που πήρε στο ΣΕΦ, όταν ο Πέκοβιτς δεν ήθελε να σχολιάσει τα επεισόδια, αλλά μόνο το τρομακτικό συναίσθημα του τίτλου. Όταν ο Πεν απαντούσε σε ερωτήσεις για τη διαιτησία μιλώντας για άντρες στο παρκέ. Όταν, όταν, όταν…

Αυτό είναι το ελληνικό μπάσκετ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αλλάξει, κανείς δεν νοιάζεται να κάνει κάτι περισσότερο από το να μιλάει λυπημένα όταν δει κάμερα ή μικρόφωνο και μετά να το ξεπερνά. Ο ΠΣΑΚ είχε υποσχεθεί αποχώρηση διεθνών όταν γίνουν επεισόδια, Διαμαντίδης-Παπαλουκάς (οι αρχηγοί των δύο ομάδων των τελικών) είχαν δηλώσει ότι συμφωνούσαν. Οι εφημερίδες στηλιτεύουν, οι διοικήσεις παρακαλάνε, οι αρχές προβληματίζονται, οι παίκτες λυπούνται, οι προπονητές προτείνουν, οι φυλλάδες στον κόσμο τους, οι οπαδοί είναι αηδιασμένοι, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα.

Μας συγχωρείτε αλλά σε αυτό το μπάσκετ δεν έχουμε καμία θέση. Και δεν θέλουμε να έχουμε. Να είστε καλά.

Age of Basketball

Υ.Γ.: Το Age of Basketball δεν θα κλείσει. Όμως το περιεχόμενο και η αντιμετώπιση απέναντι στην Α1 θα αλλάξει. Αυτό ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα της Α1 που καλύφθηκε πλήρως, αγωνιστική προς αγωνιστική, από το Age of Basketball. Ένα πρωτάθλημα που δεν σέβεται τον εαυτό του, με υπευθύνους που δεν σέβονται το άθλημα, δεν μπορεί να γίνει σεβαστό από εμάς, δεν μπορούμε να το νομιμοποιούμε καλύπτοντάς το. Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα είμαστε. Προσπαθώντας να μην αδικήσουμε καμία από τις ομάδες που δεν έχουν την διέξοδο της Ευρώπης, από τη νέα χρονιά θα τροποποιήσουμε τον τρόπο κάλυψης της Α1, τουλάχιστον μέχρι κάποιος να ενδιαφερθεί έμπρακτα για την Α1, θεσπίζοντας τους απαραίτητους κανόνες που θα εφαρμόζονται. Ως τότε, εξάλλου, θα έχει αλλάξει και το Age of Basketball, με τον νέο τρόπο κάλυψης των ομάδων να ταιριάζει στο νέο περιεχόμενο του site.

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Όσο περίεργο κι αν ίσως ακούγεται, ως αναγνώστης συμφωνώ με την απόφαση σας. Αν και με λυπεί, γιατί είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα site που βλέπουμε εμπεριστατωμένη κριτική για ΚΑΘΕ παιχνίδι της Α1.

Προφανώς δεν έχω ιδέα τι έχετε στο μυαλό σας, ελπίζω μόνο να μην ξεπέσετε στα "σημαντικά" παιχνίδια και χάσετε έτσι το στοιχείο που σας χαρακτηρίζει: Ότι σας αρέσει πάνω απ' όλα το μπάσκετ και μετά οι λεγόμενες "μεγάλες ομάδες".

Με συγχωρείται για το "οπαδικό" σχόλιο που θα κάνω (θα μπορούσε και να μη χαρακτηριστεί έτσι, αλλά δεν κρύβω στα φρονήματα μου), όμως στο Αλεξάνδρειο τέτοιες σκηνές δε θυμάμαι από πότε έχουμε να δούμε. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια, που ο κόσμος του Άρη έχει δεχτεί αμέτρητα χτυπήματα και έχει πιει πολλά πικρά ποτήρια, το χειρότερο που έχει γίνει είναι να πέφτουν λίγα χαρτάκια στην προθέρμανση του αντιπάλου και τρεις καφέδες (ο ένας στις cheerleader). Συγχωρέστε με που βλέπω το δέντρο και χάνω το δάσος, ωστόσο κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται. Και δε νομίζω να κάνω λάθος, με ενοχλεί η ισοπέδωση που κάνουν αρκετοί για τα γήπεδα της Α1.

Υπάρχει και γήπεδο "καμίνι" στην Ελλάδα που ο φιλοξενούμενος σε βαθμό παρεξηγήσεως "χαίρεται να παίζει".

Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο, ό,τι κι αν αποφασίσετε. Εμείς εδώ θα'μαστε.

arisff

Ανώνυμος είπε...

Προς όλους εσάς που προσφέρεται ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ σε ενα υπέροχο άθλημα όπως το BASKET,οφείλω να σας πω ένα τεράστιο,καθαρό,από καρδιάς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλη την ενημέρωση και την γνώση που έχω αποκομήσει τοσο καιρό από τούτο εδώ το βήμα.
Πίστευα ότι αυτή την δήλωση θα την κάνατε πιο νωρίς,αλλά κατι ξέρατε(κατι..nevermind).

Εγώ θα επαναλάβω κάτι που έχω ξαναγράψει,ΔΩΣΤΕ ΝΒΑ ΣΤΟ ΛΑΟ!

Ενα πρωταθλημα που με τα οποια στραβά του αποτελεί πρότυπο για κάθε σοωαρή λίγκα.Ολα ξεκινούν απο το κεφάλι φίλοι μου.Τα υπόλοιπα μέλη απλά υπακούν,και με τον καιρό τα πιο σημαντικά μπορούν έπειτα και μόνα τους να κάνουν τα βασικά..ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ.Αυτά που δεν εχουμε ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΜΑΖΟΥΝ!

εγω παντως παρετήθηκα ΕΝΤΕΛΩΣ απο την εμποροπανιγύρι.πλέον μόνο ο Θεός.-

meshuggener

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά πρώτη φορά σχολιάζω κάποιο άρθρο σας αν και σας παρακολουθώ εδώ και καιρό.
Διαφωνώ ωστόσο με την αποφασή σας να μη σχολιάζετε την Α1. Νομίζω ότι αν θέλετε να αλλάξει κάτι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσετε να γράφετε παρά να σταματήσετε. Δεν είναι και πολλά τα blog στα οποία μπορείς να διαβάσεις ενδιαφέρουσες απόψεις, που δεν χρωματίζονται απο οπαδικές προτιμήσεις. Μέσω blog σαν το δικό σας όπως και άλλων (galobasket, run n gun, greekhoops κ.α) νομίζω ότι γίνετε ένας διάλογος για το άθλημα που μόνο καλό μπορεί να κανει στους φιλάθλους.
Όπως και να έχει, εσείς αποφασίζετε. Θα συνεχίζω να σας διαβάζω απλά νομίζω ότι είναι λάθος η προσέγγισή σας.

Μίλτος

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την απόφασή σας, το κακό έχει παραγίνει, φτάσαμε στα μη χειρότερα. Δεν υπάρχει λόγος να συντηρούμε άλλο αυτό το έκτρωμα, καλύτερα να το αφήσουμε να πεθάνει και να υποστηρίξουμε μόνο όποιον προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι υγιές.
Νικηφόρος
ΥΓ. Αν επιμείνετε στην απόφασή σας, από τη νέα χρονιά θα υπάρχει περισσότερος χρόνος και χώρος για ΝΒΑ και Α2. Σκεφτείτε το

Age of Basketball είπε...

Σας ευχαριστούμε όλους για την κατάθεση απόψεων. Είναι δεκτή και χρήσιμη. Εννοείται ότι θα προσπαθήσουμε να μην αδικήσουμε τις "μικρότερες" ομάδες. Όσο για τον περισσότερο χώρο για άλλα, αυτός είναι o σκοπός όλου του εγχειρήματος που θα δοκιμάσουμε το καλοκαίρι.
Rasheed.

Παντελής Κεραμίδας είπε...

Ειναι δυσκολο για καποιους σαν και εσας να συνεχιζουν να σχολιαζουν για κατι που δεν υπαρχει... Ομως φιλε μου, προσφερεις και ενα βημα λογου για οποιον θελει να πει την αποψη του, τη γνωμη του, την αγωνια του για το αθλημα που αγαπα.... αυτο το βημα δεν πρεπει να χαθει και ολοι που διαβαζουν εδω θα πρεπει να μιλησουν, για να υπαρχει αντιλογος σε αυτη την τρελα. Τι να πω, ολα κατα διαολου πανε σε αυτη τη χωρα γιατι να μεινει το μπασκετ απ'εξω... κουραγιο

Ανώνυμος είπε...

Η αστειότητα συνεχίστηκε...
Πήγε λέει σήμερα ο εισαγγελέας για να βρει τυχόν ευρήματα που να υποδεικνύουν ότι τα επεισόδια ήταν υποκινούμενα.

Και κάθομαι και αναρωτιέμαι... Τι περίμενε να βρει ρε παιδιά; Πραγματικά έχω σκαλώσει από το πρωί και σκέφτομαι ποια μπορεί να είναι η λογική σε αυτήν την κίνηση.

Τα προχθεσινά επεισόδια, που κατά τη γνώμη μου ευθυγραμμίζονται με τα γεγονότα της Τετάρτης, αλλά και με όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό το σάπιο χώρο που λέγεται "ελληνικό μπάσκετ", ήρθαν να δείξουν και στον πλέον αδαή αυτό που ξέραμε ήδη: ότι όλη αυτή η σαπίλα δεν αφορά "κάποιους" λίγους. Δεν αφορά μόνο τους χούλιγκαν, δεν αφορά μόνο τις διοικήσεις, δεν αφορά μόνο τον οπαδικό τύπο, δεν αφορά μόνο τους παράγοντες. Αφορά όλο το οικοδόμημα. Από την κορυφή μέχρι τη βάση της πυραμίδας. Συμπεριλαμβανομένων και των παικτών και των προπονητών. Και η αντίδραση όλων την επομένη των επεισοδίων, λες και δεν συνέβη τίποτα, επισφραγίζει σε απόλυτο βαθμό ακριβώς αυτό το πράγμα...

Όσοι λοιπόν έχουν τη συνείδησή τους καθαρή, όσοι δεν είναι μέρος του προβλήματος, όσοι δε θέλουν να λερώνουν του εαυτούς τους, καλά κάνουν και διαχωρίζουν τη θέση τους. Καλά κάνετε λοιπόν και εσείς και σας συγχαίρω ειλικρινά για αυτό. Ελπίζω ο χρόνος που θα "περισσέψει" να αναπληρωθεί με τα ωραία σας αφιερώματα.

Από την πλευρά μου πάντως, ως μέρος -έστω μικρό- του προβλήματος, δεν μπορώ παρά να συνεχίσω να ασχολούμαι και με αυτό το χάλι που λέγεται Α1.

Panayiotis είπε...

Και εγω με την σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την απόφαση σας αυτη για διακοπή της υφιστάμενης κάλυψης της Α1. Κακά τα ψέματα παρακολουθούσα ανελλιπώς και εγώ καθε ανάλυση, σε κάθε αγωνιστική και αντιλήφθηκα ότι πάντοτε η κάλυψη εκτός από εμπεριστατωμένη και αμερόληπτη , εμπεριείχε και χιούμορ (ειμαστε για γέλια τελικά) και την θεωρώ πληρέστερη ακόμα και από αυτές μεγάλων σαιτ.
Προτιμώ 1000 φορές παραπάνω να διαβάζω ιστορίες για τους πρώτους έγχρωμους του ΝΒΑ και ξεχασμένους αθλητές παρα για το τσίρκο που ονομάζεται Α1. Δυστυχώς η μονη ελπίδα μας στην Ελλάδα να δούμε μπάσκετ πέραν του Φαιναλ 4 δηλαδή οι τελικοί αμαυρώθηκαν για άλλη μια φορά από τους γνωστούς-αγνώστους.
Σε μια ώρα από τώρα ξεκινά ο 4ος τελικός του ΝΒΑ και παρόλο το ακατάλληλο της ώρας θα κατσω να παρακολουθήσω ΜΠΑΣΚΕΤ (με οτι αυτο συνεπάγετε) και όχι ''βομβαρδισμένους'' παίκτες από καθε λογης αντικείμενο και την καφρίλα στο ανώτερο της σημείο (αλήθεια υπάρχει μετα από αυτα που ειδαμε φετος? ) .

Ενας πικραμένος αλλά άρρωστος μπασκετόφιλος...

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Συμφωνώ και δηλώνω κι εγώ απογοητευμένος από την εν Ελλάδι κατάσταση εν γένει... Οι κάφροι βιάζουν ό,τι αγαπάμε...

Ανώνυμος είπε...

Σας διαβάζω καιρό τώρα, πραγματικά το site σας είναι το μόνο που γνωρίζω που να ασχολείται με τρόπο υγιή με το ελληνικό μπάσκετ. Τα γεγονότα του τελικού ήταν οι τίτλοι τέλους για μένα, όσο κι αν αγαπώ αυτό το άθλημα. Δεν περιμένω το μπάσκετ να αλλάξει ούτε από τους οπαδούς που το παρακολουθούν, τα γήπεδα εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε πεδία εκτόνωσης καταπιεσμένων μαζών, ούτε από τους επιχειρηματίες που μπαίνουν σε αυτό, από τους πρώτους λίγους μήνες της διοίκησης τους διαφαίνεται εάν θέλουν πράγματι να αλλάξουν κάτι ή εάν απλά αγοράζουν τις ομάδες προς αποκόμιση άλλους είδους ωφελειών και προσωπικών αναπληρώσεων, ούτε τέλος και από τη διοργανώτρια αρχή, το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό αυτή να συμμορφώνεται στις ανάγκες των διοικήσεων.
Από αυτούς που περιμένω να κάνουν κάτι είναι από παίκτες και προπονητές, από την πολιτεία και από όλους εμάς τους υπόλοιπους που παρακολουθούμε. Δυστυχώς οι παίκτες αποδεικνύουν ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από 25χρονα με λίγη παιδεία και πολλά λεφτά, αν και εξαιρέσεις όπως του Λάζαρου Παπαδόπουλου είναι μια ελπίδα. Οποιοσδήποτε σοβαρός προπονητής επίσης, θα έπαιρνε την ομάδα και θα έφευγε και θα δήλωνε την παραίτηση του την επόμενη μέρα, δεν θα δήλωνε την λύπη του. Το κράτος δυστυχώς, την μέρα που θα καταφέρουμε να το αλλάξουμε σε άλλα πολύ σημαντικότερα, θα καταφέρουμε να το αλλάξουμε και για το ελληνικό μπάσκετ. Μια πλήρης αποκήρυξη του υπάρχοντος οικοδομήματος και μηδενική στήριξη σε όσους συμμετέχουν σε αυτό θα 'πρεπε να ήταν η απάντηση της πολιτείας. Πραγματικά θα μου άρεσε να 'βλεπα στο mundo παίκτες από την A2 ή μικρότερες ομάδες της A1, και ας τρώγαμε και 30αρες. Παίκτες που συμμετέχουν σε αυτό το αίσχος δήθεν ανήμποροι να κάνουν κάτι δεν έχουν θέση σε μια εθνική ομάδα. Κάποιος πρέπει να αρχίσει να θέτει τα παραδείγματα σε αυτή τη χώρα και να δείχνει στις νέες γενιές τί είναι υγιές και τί όχι.
Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, το εύκολο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην προωθούμε αυτό το πρωτάθλημα και να μην το στηρίζουμε οικονομικά. Η απόφαση σας είναι απολύτως σωστή, μακάρι να την ακολουθούσαν και άλλα sites(προφανώς και δεν γράφω εφημερίδες). Δεν αποδεχόμαστε να είμαστε μέρος σε αυτό το τσίρκο ούτε στο ελάχιστο.