ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Οι πρωταγωνιστές της επόμενης δεκαετίας


Το φάιναλ-φορ του Παρισιού σηματοδότησε πιθανότατα κάποιες από τις τελευταίες παρουσίες σε τέτοιες διοργανώσεις ορισμένων σπουδαίων παικτών. Μια σειρά από αθλητές «πατούσαν» τουλάχιστον στα 33 και θα έχουν το πολύ 1-2 ευκαιρίες ακόμη για να εμφανιστούν στη μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού διασυλλογικού μπάσκετ. Ο Παπαλουκάς, ο Χόλντεν, ο Μπαζίλε, ο Βούισιτς, ο Μάικλ, ο Κέτσμαν, ο Πεν, ο Λάνγκτον, ο Λάκοβιτς, ο Σισκάουσκας, δεν είναι σε καμία περίπτωση «τελειωμένοι» αλλά η ακμή και τα μέγιστα κατορθώματά τους σηματοδότησαν τη δεκαετία που πέρασε.

Ωστόσο, αυτό το τριήμερο στο Παρίσι οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι, είδαν με ασφάλεια ότι τα ταλέντα είναι πολλά και η μετάβαση στη γενιά που θα λάμψει την επερχόμενη δεκαετία είναι ομαλή. Μια σειρά από αθλητές που θα φθάσουν την ηλικία των παικτών που αναφέραμε ανωτέρω στο τέλος της δεκαετίας του ’10 και αναμένεται να γίνουν οι πρωταγωνιστές των επομένων ετών, «έλαμψαν» σε αυτό το φάιναλ-φορ. (Παραλείψαμε τους σχετικά νέους Έλληνες παίκτες του Ολυμπιακού καθώς είναι γνωστοί στο ελληνικό κοινό).

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

Ρίκι Ρούμπιο: Ήταν μακράν ο νεότερος παίκτης της δωδεκάδας της πρωταθλήτριας, μιας σχετικά γηρασμένης ομάδας που θα χρειαστεί σύντομα ανανέωση, με μ.ό. ηλικίας 29,5 έτη. Ήταν ο βασικός πλέι-μέικερ και έλαβε σημαντικές βοήθειες από την ταυτόχρονη παρουσία του Ναβάρο στην πεντάδα, αφού οι καλύτεροι περιφερειακοί αμυντικοί των αντιπάλων αναλάμβαναν τον «Λα Μπόμπα». Έστω κι έτσι, έκανε πολλά και καλά στον ημιτελικό, έστω και με κάποια λάθη, ενώ στον τελικό ο Πασκουάλ κατανοώντας ότι ο νεαρός είναι ακόμη ανέτοιμος, τον έριξε στο παρκέ μόνο για 17 λεπτά (έστω και χωρίς να παίξει ο Λάκοβιτς). Με μια φράση: Τα ίδια συμπεράσματα που γνωρίζαμε: πολλά προσόντα, πολύ ταλέντο, αλλά μακριά ακόμα από το κορυφαίο επίπεδο.

Μίλος Τεόντοσιτς: Έκλεισε μια σχεδόν «μαγική» για αυτόν σεζόν στην Ευρωλίγκα με ένα καλούτσικο φάιναλ-φορ. Μακριά από τις καλύτερες εμφανίσεις του, έδειξε ότι έχει δρόμο ακόμη για να βρει τη σταθερότητα. Στον αντίποδα, έδειξε χαρακτήρα με τις εύστοχες βολές στον ημιτελικό. Στον τελικό προσπάθησε να είναι ώριμος, αλλά δεν του βγήκε πολύ το ματς, είχε και τη γαστρεντερίτιδα και εκνευρίστηκε. Με μια φράση: Με μικρές βελτιώσεις και καθαρό μυαλό στα τελευταία δευτερόλεπτα, είναι έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο.

Γιαν Βέσελι: Ο καλύτερος νέος Ευρωπαίος στο «above the rim» παιχνίδι. Εξαιρετικά φυσικά προσόντα και πολύ μπάσκετ. Είχε 12.5 πόντους και 8 ριμπάουντ μ.ό. στο φάιναλ-φορ δείχνοντας έτοιμος για τη μετάβαση στους «άντρες». Αν βάλει πιο πολύ το τρίποντο στο παιχνίδι του και μάθει να παίζει άμυνα χωρίς να κάνει τόσα φάουλ, μπορεί πραγματικά να αφήσει εποχή. Με μια φράση: Ήλθε στο υψηλότερο επίπεδο για να μείνει, αν και θα τον κερδίσει σύντομα το NBA.

Μπο ΜακΚάλεμπ: Πιο μεγάλος από τους προηγούμενους, αλλά οι Αμερικανοί με το κολέγιο τώρα ουσιαστικά ξεκινούν την καριέρα τους. Έδειξε τα φοβερά του στοιχεία και στο φάιναλ-φορ. «Αέρας» με φοβερή ενέργεια στο παρκέ μπορεί να παρασύρει στην ψυχολογία του μια ομάδα. Υστερεί λίγο στο τρίποντο. Τεράστια έφεση στο κλέψιμο (πρώτος πέρυσι στην Τουρκία και φέτος σε Ευρωλίγκα και Αδριατική!). Στο Παρίσι σκόραρε σε διψήφιους αριθμούς, με καλές ασίστ και κερδισμένα φάουλ. Με μια φράση: Ο επόμενος μεγάλος Αμερικανός πλέι-μέικερ στην Ευρώπη, μπορεί να μείνει στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού για να πρωταγωνιστήσει.

ΜΕ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ «ΝΕΑ» ΓΝΩΡΙΜΙΑ…

Άλεκς Μάριτς: Έδειξε και στο φάιναλ-φορ τα προσόντα που εντυπωσίασαν όλους φέτος. Ο νέος μεγάλος σέντερ της Παρτιζάν. Με μια φράση: Έτοιμος για πρωταγωνιστής σε ομάδα πρωταθλητισμού.

Λίνας Κλέιζα: Τον είδαμε φέτος και στην Ευρώπη και ξεχώρισε. Στον ημιτελικό είχε διπλάσιο ranking από κάθε άλλο παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά ο τελικός δεν του βγήκε. Με μια φράση: Πρωταγωνιστής για τα χρόνια που έρχονται.

Σάσα Καούν: Πολύ βελτιωμένος, ένα δυναμικό και φιλότιμο κορμί που ξέρει τη θέση του μέσα στη ρακέτα. Με μια φράση: Καλά στοιχεία, χωρίς φοβερό ταλέντο, λογικά θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Πάτρικ Μπέβερλι: Αμυντικό εργαλείο που μπαίνει με διάθεση να «βγάλει τα συκώτια» στον αντίπαλο γκαρντ και μπορεί να δώσει ενέργεια στην ομάδα του. Υστερεί σαφέστατα επιθετικά. Με μια φράση: Λόγω του ότι είναι Αμερικανός ίσως βρει πιο εύκολα συμβόλαιο ρολίστα στο NBA παρά στην Ευρώπη όπου οι απαιτήσεις από τους «ξένους» είναι μεγαλύτερες.

“Good night, and good luck”

by BEN

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεια σου μπεν.
συμφωνω στα περισσοτερα που γραφεις.δεν ειμαι σιγουροςς αν ο μακαλεμπ ειναι τοσο μεγαλος παικτης αλλα δεν το αποκλειω.

θελω τη γνωμη σου.πιστευεις οτι μια μεταγραφη μαριτς στον ολυμπιακο ειναι εφικτη;;;;με δεδομενο τις σχεσεις παρτιζαν-παο-οσφπ.
αυτο το παιδι μετα και το φ4 μ επεισε απολυτα οτι θα κυριαρχησει τα επομενα χρονια.ταυρος.

σ ευχαριστω πολυ.

Age of Basketball είπε...

Να είσαι καλά φίλε. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μάριτς είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό. Πραγματικά πολύ δυνατός.
BEN

Ανώνυμος είπε...

File Ben, kalos o Maric alla to pragmatiko elafi tis Partizan einai aftos o Vesely. Ton eroteftika sfodra meta ton imiteliko; Akous kati giafton; Ena didimo Maric-Vesely mporei na antikatastisei amesa kai epaxia to didimo Pekovic-Batiste (pou ehei polles pithanotites na 'spase' afto to kalokairi);

Apergospastis