ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Στιγμές φάιναλ φορ: Παρίσι 1996


Μια πτώση, μια κούρσα βγαλμένη από τους τελικούς του κλειστού στίβου, βήματα, μια τάπα, ένα ρολόι σταματημένο. Μέσα σε 15 δευτερόλεπτα ξετυλίχθηκαν στο Παλέ ντε Μπερσί όλη η άγρια ομορφιά του μπάσκετ και η φοβερή ανικανότητα διαιτητών και γραμματείας. Ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα φάιναλ-φορ διεξήχθη το 1996 στο Παρίσι, το οποίο ολοκληρώθηκε με το θρίαμβο του Παναθηναϊκού και τον πρώτο τίτλο ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από 8 παρουσίες σε τετράδες.

Οι αγώνες στο Παρίσι έχουν υψηλή ιστορική αξία για περισσότερους από έναν λόγους και κυρίως για τα άστρα ορισμένων παικτών που έλαμψαν εκείνο το τριήμερο. Πάνω απ’ όλα αυτό του μεγάλου Ντομινίκ Ουίλκινς που έγραψε μια μοναδική παράσταση στον ημιτελικό ενώ τελείωσε τον τελικό με νταμπλ-νταμπλ. Ο μαέστρος του Παναθηναϊκού ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με τα λόγια του Μάλκοβιτς να είναι ενδεικτικά: «Ήταν ακόμη παίκτης αλλά μέσα στο παρκέ ήταν ο προπονητής». Στον αντίποδα, ο Αρτούρας Καρνισόβας έκανε μεγάλες εμφανίσεις ολοκληρώνοντας τον ημιτελικό με 24 πόντους και τον τελικό με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ.

Οι ημιτελικοί κρίθηκαν στις μεγάλες στιγμές μεγάλων παικτών. Ο Ουίλκινς «καθάρισε» την ΤΣΣΚΑ της μεγάλης ρωσικής γενιάς, και ο Καρνισόβας τη Ρεάλ των Ομπράντοβιτς, Αρλάουκας, Σάβιτς. Έτσι, ο τελικός ήταν μία αμφίρροπη μάχη μέχρι τελικής πτώσης, με τον Παναθηναϊκό να προηγείται στο μεγαλύτερο διάστημα αλλά να βλέπει την ήττα κατάματα. Ωστόσο, ένα εξαιρετικό ματς πέρασε στην ιστορία ως ο πιο αμφιλεγόμενος τελικός όλων των εποχών για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εξαιτίας πολλαπλών, απίστευτων διαιτητικών λαθών.

Όλος ο αγώνας είχε «παραφωνίες», αλλά εκείνα τα τελευταία 10 δευτερόλεπτα είναι πραγματικά αξέχαστα: 1. Με 8 δευτερόλεπτα για τη λήξη, ο Γιαννάκης πέφτει στο έδαφος από προτεταμένο πόδι, 2. Η Μπαρτσελόνα κλέβει με 5.2 δευτερόλεπτα και το χρονόμετρο σταματάει. 3. Η μπάλα κυλάει και φτάνει στον Μοντέρο ο οποίος κάνει 3 βήματα πριν σηκωθεί για λέι-απ (εντωμεταξύ ο χρόνος παραμένει «κολλημένος» στα 4.8), 4. Παράλληλα, ο Βράνκοβιτς έχει κάνει μία μοναδική, αξέχαστη κούρσα, σα να έχει δει όλη τη φάση στο μυαλό του και προλαβαίνει να σηκωθεί για τάπα. Κόβει την μπάλα αφού αυτή έχει χτυπήσει στο ταμπλό. 5. Η μπάλα απομακρύνεται προς το τρίποντο όπου η Μπαρτσελόνα τη μαζεύει για να ξεκινήσει μία τελευταία, αποτυχημένη επίθεση της απελπισίας με 4.8 δευτερόλεπτα να απομένουν!

Πέντε κραυγαλέα διαιτητικά λάθη, απαράδεκτα για έναν τελικό, γράφουν την ιστορία του αγώνα που ολοκληρώνεται με τον Παναθηναϊκό να είναι αυτός τελικά ο δίκαιος πρωταθλητής. 14 χρόνια μετά θυμόμαστε τα λάθη, αλλά θυμόμαστε και τις όμορφες στιγμές της ελληνικής ομάδας, με τον Ντομινίκ να κλέβει κάθε παράσταση στο Παρίσι, τον Βράνκοβιτς να παίζει 34 λεπτά έχοντας αποκλειστικά αμυντικό ρόλο, τον Γιαννάκη να οργανώνει όλο το παιχνίδι, τον Αλβέρτη να βάζει τα κρίσιμα σουτ και τον Μάλκοβιτς να προπονεί μία ομάδα με παίκτες από διαφορετικές χώρες και μπασκετικές κουλτούρες. Ένας τίτλος «χρωστούμενος» στο ελληνικό μπάσκετ.

“Good night, and good luck”

by BEN

ΥΓ. Δείτε τα τελευταία 15 δευτερόλεπτα του τελικού του 1996 σε αυτό το βίντεο.

ΥΓ2. Όπως καταλάβατε, ξεκινήσαμε σήμερα το αφιέρωμα στο φάιναλ φορ του Παρισιού, το οποίο και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Παρασκευή. Μείνετε συντονισμένοι…

4 σχόλια:

mike. είπε...

Και ο Παναθηναϊκός με 7 Έλληνες, ε; Μια σημαντική λεπτομέρεια :-)

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως το κλέψιμο (αλλαγή κατοχής) έγινε όταν η μπάλα έφτασε στον Μοντέρο και είχε ήδη τελειώσει ο χρόνος επίθεσης στα 4, 9

Age of Basketball είπε...

@mike:Ο Παναθηναϊκός έπαιζε στην Ευρώπη αναγκαστικά με 7 Έλληνες λόγω του ότι δεν είχε εγκριθεί ακόμα από τη FIBA ο νόμος Μπόσμαν ώστε να μπορούν να αγωνιστούν ο Σοκ και ο Κούουσμα ως Έλληνες πολίτες, επειδή δεν είχαν δηλωθεί από την αρχή της χρονιάς. Και ο Μάλκοβιτς, άλλωστε, σε συνέντευξη είχε πει ότι ήταν μια πολυεθνική ομάδα που αναγκάζονταν να μιλούν 4-5 γλώσσες. Στην Α1 Βουρτζούμης - Μυριούνης έμεναν εκτός για να παίζουν οι δύο Εσθονοί.

@Ανώνυμος:Αν εννοείς ότι το ρολόι σταμάτησε επειδή τελείωσε η επίθεση, 1ον, δεν εξηγεί το γιατί πάγωσε για λίγο και στα 5.2 και 2ον, δε δικαιολογεί το γιατί να συνεχιστεί να παίζεται ο αγώνας με το ρολόι σταματημένο.
BEN

Ανώνυμος είπε...

Η επίθεση άρχησε γύρω στα 35" με το επιθετικό του Βράνκοβιτς και τελείωσε με τη μπάλα διεκδικήσιμη πριν αλλάξει κατοχή. Όπως και να έχει η αλλαγή έγινε όταν η μπάλα έφτασε στο Μοντέρο και είχε ήδη τελειώσει ο χρόνος. Αυτό ακριβώς λέω και εγώ ότι η επίθεση της Μπαρτσελόνα στο τέλος ήταν αντικανονική και έπρεπε να σταματήσει ο αγώνας. Επίσης συμφωνώ ότι δεν έγινε μόνο το λάθος με τη τάπα του Βράνκοβιτς αλλά μια σωρεία λαθών στα τελευταία δευτερόλεπτα η πλεοψηφία των οποίων ήταν σε βάρος του Παναθηναϊκού.