ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Διπλό ψυχολογίας


Η νίκη του Άρη επί του Πανελληνίου στην Αθήνα σήμανε το τέλος της 24ης αγωνιστικής, αφού ο αγώνας δεν έγινε νωρίτερα λόγω της συμμετοχής του Πανελληνίου στο φάιναλ φορ του Eurocup.

Ο Άρης, πλέον, ανέβηκε στους 36 βαθμούς κι έκλεισε και τυπικά το θέμα «οκτάδα» αφήνοντας το Περιστέρι και τον Πανιώνιο να «τρώγονται» για την τελευταία θέση που οδηγεί στα πλέι οφς. Πάντως, η θέση του εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη, σχεδόν αδύνατη μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ, αφού για να προλάβει την 3η θέση πρέπει ο ΠΑΟΚ να χάσει και από Κολοσσό και από Ολύμπια. Κι αν το πρώτο από τα δύο παιχνίδια προμηνύεται ντέρμπι, κανείς δεν νομίζει ότι η Ολύμπια θα βρει κίνητρο την τελευταία αγωνιστική να παλέψει τον αγώνα της με τον ΠΑΟΚ.

Δηλαδή, εν ολίγοις, οι ελπίδες του Άρη για την 6η θέση είναι απλά μαθηματικές και χωρίς ουσιαστική λογική στήριξη. Από εκεί και πέρα ο Άρης θα αντιμετωπίσει είτε τον Ολυμπιακό είτε τον Παναθηναϊκό, ανάλογα με το αν θα τερματίσει 7ος ή 8ος αντίστοιχα. Μπορεί ο Μπλατ να προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα του να αντιμετωπίσει το προφανώς δύσκολο διασταύρωμα στα πλέι οφς, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο φετινός Άρης παραμένει αφερέγγυος και με τεράστια σκαμπανεβάσματα από το ένα παιχνίδι στο άλλο.

Το ίδιο έγινε και στο ματς με τον Πανελλήνιο, όπου ο Άρης έπαιζε χωρίς δύο βασικούς του παίκτες, αλλά κατάφερε και κέρδισε μια ομάδα που ενδιαφερόταν περισσότερο για τη νίκη, τουλάχιστον στον βαθμολογικό τομέα. Ο Πανελλήνιος έφτασε πολύ κοντά στην 3η θέση, αλλά μέσα σε δύο αγωνιστικές «πέταξε» την ευκαιρία στα σκουπίδια. Πρώτα στο ματς με την Καβάλα και μετά με τον Άρη, πλέον, ακόμη κι αν πάρει τα δύο επόμενα παιχνίδια του, που μόνο εύκολο δεν είναι, (και τη διαφορά από Μαρούσι) εξαρτάται από αποτελέσματα τρίτης ομάδας για να πάρει την 3η θέση (κατά σύμπτωση του Άρη). Δηλαδή, ουσιαστικά η πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος «κλείδωσε» σε συγκεκριμένες θέσεις μετά από αυτή την αγωνιστική. Έξι ομάδες ενδιαφέρονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για το ματς, με δύο να βγαίνουν "ικανοποιημένες" βαθμολογικά από τη νίκη του Άρη (Άρης και Μαρούσι) και τον Πανελλήνιο να αποδεικνύει ότι του στοίχισε πολύ σε πνευματικό επίπεδο η συμμετοχή του στο φάιναλ φορ (ήττα πριν και ήττα μετά).

Στον αγώνα και οι δύο ομάδες είχαν καλές στιγμές, αλλά και οι δύο είχαν νεκρά διαστήματα. Ο Άρης μπόρεσε και έπαιξε σκληρή άμυνα και εκμεταλλεύτηκε πλήρως το καλό του ξεκίνημα στην 4η περίοδο για να πάρει τη νίκη. Το 0-10 άλλαξε τις ισορροπίες και το τρίποντο του Κλαρκ αμέσως μετά την απάντηση του Παπαμακάριου ήταν εκείνα που έδωσαν ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία και τη νίκη στον Άρη. Η διαιτησία ήταν για ακόμη ένα ματς κακή, αλλά έχουμε φτάσει πια στην 24η αγωνιστική και όποιος περιμένει να βελτιωθεί η κατάσταση, απλά δεν είναι ρεαλιστής.

Το πρωτάθλημα τελειώνει, τα πλέι οφς πλησιάζουν και ο Παναθηναϊκός πήρε ένα σχετικά μεγάλο ρίσκο με την αποδέσμευση του Μάρκους Χάισλιπ. Η αιτιολογία προφανώς και ήταν αληθινή, αλλά θα σταθώ στην ουσία του θέματος, δηλαδή το κενό που δημιουργείται στους ψηλούς. Ο Σερμαντίνι σίγουρα δεν μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο, οπότε ο Ομπράντοβιτς θεωρεί ότι με την επιστροφή του Τσαρτσαρή δεν θα έχει πρόβλημα να καλύψει το κενό του Χάισλιπ, που δεν πρόσφερε όσα θα φανταζόταν κανείς, αλλά βοήθησε σε τομείς που ο Παναθηναϊκός έχει πρόβλημα φέτος. Η κουβέντα ουσιαστικά γίνεται για τους τελικούς και προφανώς την απάντηση θα την έχουμε μετά από την ανάδειξη του πρωταθλητή. Πάντως, αποτελεί σίγουρα ρίσκο η αλλαγή αυτή, ρίσκο που δεν είναι σίγουρο ότι έχει πολλές πιθανότητες να βγει στον Ομπράντοβιτς (στη δυνητική σύγκριση της προσφοράς των δύο παικτών που άλλαξαν).

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το πανόραμα της Α1 μετά και την 24η αγωνιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: