ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ταξίδι στ' όνειρο κι ο Μου-Μου να δείχνει το δρόμο!


Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του βρίσκεται ο Πανελλήνιος το Σάββατο με τη συμμετοχή του στον πρώτο τελικό ευρωπαϊκής συλλογικής διοργάνωσης. Μέχρι φέτος οι «Ολυμπιονίκες» στα πολλά χρόνια ιστορίας τους δεν είχαν φτάσει καν σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πόσο μάλλον στο φάιναλ φορ.

Στη Βιτόρια έχουν την ευκαιρία να πάρουν το πρώτο τρόπαιο για το αντρικό ελληνικό μπάσκετ φέτος, το δεύτερο συνολικά (μετά από εκείνο του Αθηναϊκού) και να γράψουν ιστορία, να ζήσουν τη μεγαλύτερη στιγμή του συλλόγου της Κυψέλης και να δώσουν στη μάχη του Ολυμπιακού σε λίγες εβδομάδες χαρακτήρα… sweep, καθώς φέτος έχουμε την ευκαιρία (ξανά μετά από πολλά χρόνια) να κάνουμε το «νταμπλ».

Ο Πανελλήνιος το Σάββατο θα αντιμετωπίσει μια από τις καλύτερες ισπανικές ομάδες της χρονιάς, την ομάδα που απέκλεισε τον Άρη, την ομάδα που στην ACB ξεχωρίζει ξεκάθαρα από τις υπόλοιπες ως η μόνη που μπορεί να χτυπήσει Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ και Ρεάλ. Είναι 4η πιο κοντά στον 3ο παρά στον 5ο και αυτό λέει πάρα πολλά για τη δυναμική της. Η Βαλένθια είναι στο φάιναλ φορ του Eurocup μετά από μια εκπληκτική χρονιά με 12-2 ως τώρα. Η μία ήττα αδιάφορη (αλλά και απαράδεκτη) από τη Λε Μαν, η άλλη από τη Χαποέλ, αλλά για μια ομάδα που μετά «απάντησε» με 5-0 στον όμιλο του Top-16. Μόνο το 80-44 από τη Λε Μαν δείχνει ότι αυτή η ομάδα είναι… ανθρώπινη και έχει ατέλειες αλλά σε μια βραδιά που η Βαλένθια είχε 0/25 τρίποντα. Γίνεται ξανά αυτό; Όχι.

Ο Πανελλήνιος θα έχει πολύ δύσκολο έργο και θα πρέπει πάση θυσία να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα. Βέβαια, αυτό δεν «χαλάει» ιδιαίτερα τον Σπάχια, που το έχει δοκιμάσει επιτυχώς πολλές φορές φέτος (τρανό παράδειγμα η Μπαρτσελόνα). Ένα ρόστερ υπερπλήρες που είναι ξεκάθαρα ρόστερ Ευρωλίγκας και που έχει ως μόνο στόχο το τρόπαιο. Σε ισπανική μάλιστα πόλη. Υπάρχει κάτι εναντίον της Βαλένθια;

Εν αρχή… ο Πανελλήνιος. Είχαμε πει από την αρχή της σεζόν ότι ο Πανελλήνιος φέτος έχει στόχο την κατάκτηση του Eurocup, καθώς, παρότι οι άνθρωποι της ομάδας δεν το λένε, το ρόστερ του αυτό «φωνάζει». Δικαιωθήκαμε απόλυτα, ο Πανελλήνιος έφτασε στο φάιναλ φορ και πλέον έχει 80 λεπτά για να φτάσει στο όνειρο. Ομάδα πλήρης, δεμένη, ώριμη και περισσότερο έμπειρη από κάθε άλλη στη Βιτόρια, είναι ομάδα που δεν μπορείς να κερδίσεις εύκολα. Έχει χαρακτηριστική άνεση στο να ελέγχει το σκορ και το ρυθμό του αγώνα, μπορεί να έχει νεκρά διαστήματα στα οποία να παραμένει μέσα στο ματς χωρίς να χάνει την επαφή του με το σκορ, έχει πάρα πολλές επιθετικές λύσεις, δεν του λείπει τίποτα. Ο Πανελλήνιος δεν είναι η τέλεια ομάδα, αλλά είναι μια ομάδα που τα έχει όλα για να κατακτήσει το τρόπαιο.

Με ρεκόρ 9-5 έχει βγει στον αφρό από κάθε δοκιμασία στη φετινή σεζόν και δίκαια είναι στο φάιναλ φορ. Είναι το αουτσάιντερ του ημιτελικού, αλλά ένα αουτσάιντερ τόσο ισχυρό που φτάνει σχεδόν στο 50-50 τις πιθανότητες στα χαρτιά (εξάλλου η μάχη στη στατιστική είναι το 50-50, αφού ο Πανελλήνιος προηγείται στις μισές κατηγορίες). Γιατί στο παρκέ ένα ματς πάντα από 0-0 ξεκινά και παίζουν πέντε από τη μία και πέντε από την άλλη. Η έλλειψη κόμπλεξ απέναντι σε πιο ψημένες ομάδες και η αυτοπεποίθηση είναι δύο από τα φετινά χαρακτηριστικά του Πανελληνίου, που ελπίζουμε να δούμε στο ματς με τη Βαλένθια.

Βασικότερο αρνητικό για την ελληνική ομάδα το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να έχει ουσιαστικά δύο εκτός έδρας αγώνες για το τρόπαιο, καθώς τα παιχνίδια είναι στην Ισπανία και η Μπιλμπάο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στον τελικό. Επίσης, η εμπειρία του φάιναλ φορ είναι πρωτόγνωρη ακόμη και για τους έμπειρους παίκτες της ομάδας. Αυτό μπορεί να βαρύνει προς το καλό αλλά και προς το κακό στην ψυχολογία.

Η Άλμπα Βερολίνου είναι η ομάδα που ξεκίνησε από τα προκριματικά της Ευρωλίγκας, εκεί έπεσε στο καταπληκτικό Μαρούσι, αλλά απέδειξε ότι ανήκε στη μεγαλύτερη διοργάνωση, φτάνοντας ως το τέλος του Eurocup. Όμως… δεν τη θέλει. Εκτός από την τελευταία ταλαιπωρία, που είναι και σχετικά ευτράπελη, καθώς πολλοί από τους οπαδούς της δεν μπορούν να πετάξουν λόγω της ηφαιστειακής στάχτης και ταξιδεύουν με πούλμαν όλη τη διαδρομή από το Βερολίνο ως τη Βιτόρια (περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα, περισσότερες από 24 ώρες στο πούλμαν) με την ελπίδα… να προλάβουν το τζάμπολ, έχει κι άλλα τρεχάματα!

Όμως, η Άλμπα έχει και σοβαρά προβλήματα, καθώς ο Τζούλιους Τζένκινς έπαθε διάσειση στα προημιτελικά και δεν έχει παίξει ακόμη, αφού έχει πονοκεφάλους εδώ και δύο εβδομάδες. Ο Μπλάγκοτα Σέκουλιτς έπαθε διάστρεμμα την Τρίτη και είναι αμφίβολος, ενώ αν παίξει θα το κάνει απροπόνητος ουσιαστικά. Ο Ντέρικ Μπάιαρς θα γυρνούσε σε φουλ ρυθμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον τραυματισμό του (είχε σπάσει το χέρι του) που τον είχε κρατήσει ακρετές βδομάδες εκτός, αλλά δεν μπόρεσε να παίξει στο 100% γιατί πονούσε πολύ στη μέση. Τέλος, ο Γιούριτσα Γκόλεματς δεν έχει αγωνιστεί ακόμα από τότε που τραυματίστηκε.

Μπορεί η αποδεκατισμένη Άλμπα (ο Τζένκινς και ο Σέκουλιτς έχουν μαζί με τον ΜακΙλρόι τα τρία καλύτερα ranking της ομάδας φέτος, ο Μπάιαρς την πήρε από το χέρι στους προημιτελικούς) να κοντράρει την Μπιλμπάο ουσιαστικά εκτός έδρας; Το πιο πιθανό είναι να παίξουν όλοι, αλλά το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα βρεθούν. Ο Παβίσεβιτς είναι πολύ καλός προπονητής αλλά για να αντέξει η ομάδα του θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Η Άλμπα έφτασε στο φάιναλ φορ με 10-4 κερδίζοντας δύο φορές τη Λε Μαν (που κέρδισε τη Βαλένθια) και αποκλείοντας τη Χαποέλ (που επίσης κέρδισε τη Βαλένθια). Οι Γερμανοί είναι ομάδα σταθερά καλού επιπέδου και δεν θα είναι εύκολη λεία για κανέναν. Αλλά το μομέντουμ δεν τους ευνοεί και θα μιλάμε για υπέρβαση αν βρεθούν στον τελικό της Κυριακής. Πάντως, κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τους Γερμανούς.

Η Μπιλμπάο είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς μιλάμε για την ομάδα που έχει πάει «τρένο» στο φετινό Eurocup έχοντας 11-3, αλλά έχει απογοητεύσει στην Ισπανία και οι οπαδοί της την «κράζουν» με το παραμικρό άνευ λόγου και αιτίας κάποιες φορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δεύτερο προημιτελικός, όταν η Μπιλμπάο έπαιζε την πρόκριση στην κόψη του ξυραφιού και ο κόσμος στις εξέδρες την αποδοκίμαζε επειδή δεν… έπαιζε καλό μπάσκετ. Βέβαια, για να δώσουμε και λίγο δίκιο στον κόσμο Μπιλμπάο και Νίμπουργκ κακοποίησαν το μπάσκετ στα προημιτελικά στη χειρότερη νοκ άουτ σειρά στην ιστορία της διοργάνωσης (και της Ευρωλίγκας). Η Νίμπουργκ έβαλε… 99 πόντους και στα δύο παιχνίδια με την Μπιλμπάο να φτάνει τους 105! Αυτά τα δύο παιχνίδια, αλλά και οι δύο ήττες στο τέλος του Top-16 (είχε ήδη προκριθεί βέβαια) έχουν «κατεβάσει» την Μπιλμπάο και κανείς δεν τη θεωρεί την αχτύπητη ομάδα των πρώτων 10 αγώνων (όταν και κέρδισε με 13,6 πόντους μέσο όρο).

Ο Κατσικάρης πήγε στη μέση της χρονιάς σε μια ομάδα που παρέπαιε στην ACB και φαινόταν… εξωγήινη στο Eurocup και κατάφερε να τη βελτιώσει σχετικά στην ACB και να την κάνει να φαίνεται λίγο χειρότερη στο Eurocup. Το ρόστερ της είναι πλήρες, αλλά έχει αδυναμίες, κολλάει εμφανώς στην επίθεση κατά διαστήματα και στηρίζεται αρκετά στα τρίποντα. Το διαφορετικό στα τελευταία 4 κακά της παιχνίδια; Από το 38% που είχε στη σεζόν στα τρίποντα έπεσε στο 22% (ποσοστό που είναι 16% στα τελευταία 3 ματς!). Μαζί συμπίπτουν και οι γκρίνιες της εξέδρας, οπότε είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για πρόβλημα ψυχολογίας.

Τέσσερις ομάδες, σίγουρα οι τέσσερις με τη μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στη σεζόν, θα παλέψουν μέσα σε δύο ημέρες (χωρίς ενδιάμεση διακοπή δηλαδή) για το τρόπαιο του Eurocup. Ελπίζουμε την Κυριακή το βράδυ ο Πανελλήνιος αν έχει ψηλώσει ένα ακόμη σκαλί, κερδίζοντας από τώρα τη συμμετοχή του στην επόμενη Ευρωλίγκα.

by Rasheed.

8 σχόλια:

redhoops.gr είπε...

Παιδιά σοβαρολογούμε, τηλεοπτική μετάδοση δεν υπάρχει;

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Εύχομαι ο Πανελλήνιος να το σηκώσει και να ανταμοίψει την πολύ καλή προσπάθεια που κάνει αυτή η ομάδα τα τελευταία χρόνια!

Ανώνυμος είπε...

@redhoops
Με την χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπιας δεν υπάρχουν λεφτά για ...πέταμα. Ειδικά όταν η ελληνική ομάδα που συμμετέχει δεν έχει καθόλου οπαδούς.
Όσο για τις πιθανότητες του Πανελληνιου θεωρώ ότι είναι σαφώς λιγότερες του 50% και λιγότερες από όσες έχει η Αλμπα. Η Βαλενθια είναι πολύ συγχρονη ομάδα για τα δεδομένα του πανελλήνιου και προβλέπω ότι θα γράψει πολλά υο ταμπλό στο τέλος

Henry Turner

Razorblade Fish είπε...

Noμιζω πως ειστε λιγο αδικοι με τον Κατσικαρη,δεν μιλαμε απλα για σχετικη βελτιωση της Μπιλμπαο στην ACB...Απο προτελευταια την πηγε 9η και χτυπαει εισοδο στα πλει-οφ ενω βγηκε και προπονητης του μηνα για τον Μαρτιο(η τον Φλεβαρη;)πετυχαινοντας αν δεν κανω λαθος 8 σερι νικες κερδιζοντας μεσα στη Μαδριτη τη Ρεαλ και μεσα στη Μαλαγα.Δεχομαι οτι το υλικο της Μπιλμπαο δεν ηταν για να παλευει για την παραμονη,αλλα και αυτα που εχει πετυχει ο Κατσικαρης δεν ειναι και λιγα στα δικα μου τα ματια.

Ανώνυμος είπε...

Τι γνώμη σας θα ήθελα γι' αυτά που λέει ο Κελάτι στο σπορτ24, κυρίως για το θέμα των ιατρικών εξετάσεων.

Α. Ρενέσες

voyio είπε...

Κρίμα που δεν υπαρχει τηλεοπτική μεάδοση από ελεύθερο κανάλι. Απαράδεκτο!
Ελπίζω ο ΠΓΣ να προκριθεί στον τελικό. Θεωρώ φαβορί την Βαλένθια περισσότερο λόγω έδρας (μια και το F4 διεξάγεται στην Ισπανία) και κόσμου και δευτερευόντως λόγω ρόστερ. Ίδωμεν...

Age of Basketball είπε...

@redhoops: Ναί φίλε. Δυστυχώς μόνο το Eurosport2 μέσω Nova (ή αν το πιάνεις αλλιώς).

@Razorblade fish: Σίγουρα οι 8 νίκες είναι σημαντικές. Αλλά δεν μπορώ να αποκόψω το Eurocup και την εικόνα της ομάδας εκεί. Θεωρώ ότι έιναι όπως έγραψα, έπεσε το βάρος στα εγχώρια και στο Eurocup τελικά ήταν τυχερή που έφτασε στο φάιναλ φορ. Με οποιαδήποτε άλλη ομάδα της οκτάδας πλην της Νίμπουργκ κι αν έπαιζε έτσι, δεν την περνούσε.

@Ρενέσες: Τα ίδια πάνω κάτω λέει και στο Σπορτνετ. Αυτο που έχω ακούσει από πέρσι το καλοκαίρι είναι ότι είχε μικρό πρόβλημα το οποίο με το πρόσφατο παρελθόν με Μάτσας ο Ολυμπιακός φοβήθηκε μήπως του φάει όλη τη χρονιά. Βέβαια βοήθησε λίγο και η εμμονή του Αγγελόπουλου με το NBA, εννοείται. Πάντως, ο Κελάτι είχε ψιλοπροβληματά κια στην αρχή της σεζόν. Όχι κάτι σοβαρό τελικά. Θεωρώ ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο Ολυμπιακός "φύσηξε το γιαούρτι", αλλά χωρίς και να δυσκολευτεί να το κάνει, αφού ο Αγγελόπουλος είχε στο μυαλό του τον υπερπαίκτη Βον.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

krima gia ton panellhnio na mhn exei metadosh se leuthero kanali. tespa h texnologia mas epitrepei na to doume etsi ki allliws.

oso gia ton tis pithanotites tou panellhniou nomizw oti isws einai kapou mikroteres apo 50% mias h valencia ienai ontws omadara.

ax poso tha thela hmiteliko metaksi ari kai panellhniou na ginotane matsaraaa