ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

40 λεπτά από την κόλαση ή τον παράδεισο!


«Όλα τα λεφτά» θα είναι η 26η αγωνιστική την Τετάρτη, καθώς 5 από τους 7 αγώνες έχουν ομάδα που ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα. Μοναδικά αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδια το Πανελλήνιος-Ολυμπιακός και το Άρης-Μαρούσι, αφού οι τέσσερις αυτές ομάδες έχουν ήδη τερματίσει 4η, 2η, 7η και 3η αντίστοιχα ό,τι κι αν γίνει την τελευταία αγωνιστική.

Κατά τα άλλα, στο Ολύμπια-ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ θα κυνηγά την 5η θέση, στο Κολοσσός-Παναθηναϊκός ο Κολοσσός θα παλεύει για τις τελευταίες ελπίδες του για να τερματίσει 5ος, στο Περιστέρι-Τρίκαλα και το Πανιώνιος-Καβάλα, οι δύο γηπεδούχοι θα παλεύουν για την 8η θέση, ενώ οι δύο φιλοξενούμενοι μαζί με το ζευγάρι του ΑΕΚ-Ηλυσιακός θα μάχονται για την κατηγορία. Σε μια Τετάρτη θα μάθουμε την τελική θέση 8 ομάδων, στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του 21ου αιώνα.

Την 25η αγωνιστική, η Καβάλα κέρδισε τον Άρη για να ενισχύσει τη θέση της στην κατηγορία, ο Ηλυσιακός κέρδισε το Περιστέρι για να παραμείνει ζωντανός, ενώ τα Τρίκαλα έχασαν μεγάλη ευκαιρία να αγκαλιάσουν την παραμονή απέναντι στον «ψυχωμένο» Πανιώνιο.

Τα παιχνίδια γίνονταν την ίδια ώρα και τα συναισθήματα ήταν έντονα. Η Καβάλα ήθελε περισσότερο το ματς απ’ ότι ο Άρης (που με την ήττα του Περιστερίου είναι σίγουρα 7ος) και αυτό φάνηκε περισσότερο στο πάθος των παικτών της στις προσωπικές μονομαχίες. Ο Άρης θα έπρεπε να έχει κερδίσει ένα παιχνίδι στο οποίο έκανε 17 περισσότερα δίποντα από τον αντίπαλό του, είχε περισσότερα ριμπάουντ, περισσότερες ασίστ και λιγότερα λάθη, αλλά παρόλα αυτά κυνηγούσε για 36 λεπτά, καθώς δεν προηγήθηκε ποτέ και τελευταία φορά που ήταν ισόπαλος ήταν στο 6-6! Η Καβάλα δίκαια κέρδισε, δείχνοντας ότι ήθελε περισσότερο το ματς και ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να το πάρει. Η καλή μέρα του Ρίτσαρνσον και του Μάιλς και οι προσπάθειες των Μπάρλου και Κακιούζη στη ρακέτα έπεσαν στο κενό από έναν καταπληκτικό Παλάσιο (21 πόντοι, 4 ασίστ, αλάνθαστος σε 38 λεπτά) και τους πολύ καλούς Τσέρανιτς, Ντιν και Κυρίτση.

Τα Τρίκαλα πάλεψαν το ματς με τον Πανιώνιο, είχαν (οριακά έστω σε ένα κλειστό παιχνίδι) τον έλεγχο του σκορ μέχρι το 37ο λεπτό και μετά… έχασαν. Η τέταρτη περίοδος ήταν καταστροφική, με τον Πανιώνιο να είναι πολύ καλύτερος και να την κερδίσει με 11-21 και, πλέον, τα Τρίκαλα θα αναζητήσουν τη σωτηρία τους την τελευταία αγωνιστική. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο και κρίθηκε στην απίστευτη εμφάνιση του Δημήτρη Παπανικολάου, που ήταν εκεί κάθε φορά που η ομάδα του τον χρειαζόταν, έχοντας τη λύση ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Πήρε βοήθειες και από τον Μπάιαντ (και τον Έρτσεγκ) για να μπορέσουν να φύγουν με τη νίκη από μια πολύ «καυτή» έδρα, παίζοντας, μάλιστα, πολύ έξυπνα μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Τα Τρίκαλα έκαναν αυτό που τους αρέσει καλύτερα στην πρώτη περίοδο, έτρεξαν και ήλεγξαν απόλυτα το ματς, φτάνοντας στο 26-19 στο 10ο λεπτό, αλλά η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Χρειάστηκαν 20 λεπτά για να βάλουν τους επόμενους 26 πόντους τους και ο Πανιώνιος σε αργό τέμπο είχε τον έλεγχο του αγώνα, αφού έχει πιο έμπειρους παίκτες. Αυτό φάνηκε και στο τέλος, με τους «κυανέρυθρους» να έχουν πιο λογικές προσπάθειες.

Ο Ηλυσιακός και να μην μπορέσει να παραμείνει στην κατηγορία θα μπορεί να λέει ότι πάλεψε μέχρι τέλους και ότι ανέτρεψε πολλές φορές την εις βάρος του κατάσταση. Στο ματς με το Περιστέρι ήταν αρκετά καλύτερος μετά την πρώτη περίοδο και δίκαια έφτασε στη νίκη που του δίνει ελπίδες για τη συνέχεια. Κάρτερ και Χάντερ κυριάρχησαν στις ρακέτες με 30 πόντους, 25 ριμπάουντ και 11 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Χατζής πρόσφερε πολύτιμες βοήθειες στον Κάμινγκς στην περιφέρεια, για να έρθει η νίκη απολύτως λογικά. Ο Σκουρτόπουλος ρίσκαρε με τον Άρνολντ προσπαθώντας να τον τιμωρήσει επειδή η ομάδα θεωρεί πως μετά τον τραυματισμό του δεν προσπαθεί όσο θα έπρεπε, αλλά το ρίσκο ξεκάθαρα δεν του βγήκε, αφού έχασε το παιχνίδι (και μάλιστα εύκολα) μέσα από τη ρακέτα. Πια, το πιο πιθανό είναι να μείνει εκτός οκτάδας.

Για να είναι οκτάδα το Περιστέρι θέλει νίκη επί των Τρικάλων και παράλληλα ήττα του Πανιωνίου από την Καβάλα. Αν το Περιστέρι δεν κερδίσει τα Τρίκαλα ή αν ο Πανιώνιος κερδίσει την Καβάλα, τότε ο Πανιώνιος είναι 8ος.

Στην ουρά, υπάρχει η περίπτωση της τετραπλής ισοβαθμίας, αν Καβάλα και ΑΕΚ χάσουν, με τον Ηλυσιακό και τα Τρίκαλα να κερδίζουν. Σε αυτή την περίπτωση πέφτει η Καβάλα.

Στην τριπλή ισοβαθμία, αν κερδίσει, δηλαδή, η Καβάλα, χάσει η ΑΕΚ και κερδίσουν τα Τρίκαλα (και ο Ηλυσιακός εξυπακούεται αφού παίζει με την ΑΕΚ) τότε πέφτει η ΑΕΚ (μοναδικό σενάριο στο οποίο πέφτει η ΑΕΚ).

Αν τα Τρίκαλα χάσουν πέφτουν σίγουρα αυτά, ό,τι κι αν γίνει στα άλλα ματς, ενώ αν χάσει ο Ηλυσιακός πέφτει μόνο αν κερδίσουν τα Τρίκαλα το Περιστέρι (αλλιώς πέφτουν τα Τρίκαλα).

Δηλαδή, ο Ηλυσιακός πέφτει μόνο αν χάσει και κερδίσουν τα Τρίκαλα, ήτοι αν δεν ισοβαθμήσει με κανέναν (έχει πλεονέκτημα σε διπλή, τριπλή και τετραπλή ισοβαθμία), τα Τρίκαλα σώζονται μόνο αν κερδίσουν, ενώ ΑΕΚ και Καβάλα ξέρουν ότι αν κερδίσουν δεν κινδυνεύουν, αλλά αν χάσουν είναι πολύ πιθανό να πέσει ή ο ένας ή ο άλλος (στην τετραπλή η Καβάλα, στην τριπλή η ΑΕΚ). Στο σενάριο να κερδίσει η ΑΕΚ και να χάσει η Καβάλα πέφτει ένας εκ των Τρίκαλων και Ηλυσιακού (αν κερδίσουν τα Τρίκαλα ο Ηλυσιακός, ειδάλλως τα Τρίκαλα).

Η ημέρα είχε και τον αγώνα Μαρούσι-Πανελλήνιος, με τον Πανελλήνιο να φτάνει στην 5η συνεχόμενη ήττα του (με το φάιναλ φορ του Eurocup) και να πηγαίνει για 6 συνεχόμενες (αν χάσει και από τον Ολυμπιακό την Τετάρτη) πριν τα πλέι οφς και την πολύ δύσκολη μονομαχία με τον ΠΑΟΚ (κατά πάσα πιθανότητα). Το Μαρούσι δείχνει να έχει ξαναβρεί τον δρόμο του, ενώ στο ματς είχε ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, 6 παίκτες από τους 9 που αγωνίστηκαν με διψήφιο αριθμό πόντων και ελάχιστα λάθη για αγώνα με ισοδύναμη ομάδα (9-15 τα λάθη).

Ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, που σαφώς είχε το βλέμμα της στραμμένο στο ματς της Τετάρτης, καθώς το πολύ δύσκολο πρόγραμμά της τις τελευταίες αγωνιστικές την έφερε να μάχεται για την παραμονή (παρότι είναι θεωρητικά σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες, αφού χρειάζεται συνδυασμός αποτελεσμάτων για να πέσει). Και η ΑΕΚ έχει 5 συνεχόμενες ήττες, αλλά θέλει την Τετάρτη να τελειώσει τη χρονιά και να ασχοληθεί με το πώς θα είναι πιο ανταγωνιστική του χρόνου (με βασικότερο προβληματισμό την οικονομική σταθερότητα).

Στο ματς, η ΑΕΚ ουσιαστικά κατέρρευσε στην τελευταία περίοδο και όταν μείωσε σε 64-48 (ακολούθησε ένα 25-8 ως το 89-56 λίγο πριν το τέλος), ενώ ο Παναθηναϊκός πέρασε ένα εύκολο απόγευμα χωρίς να πιεστεί (όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα καλό).

Ο Ομπράντοβιτς μοίρασε το χρόνο από τα 7 λεπτά του Σερμαντίνι (που πάντως δεν έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει) ως τα 23 του Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός είχε πολλές ασίστ, αλλά και πάρα πολλά λάθη (δείγμα της χαλαρότητας του αγώνα), τελείωσε και τυπικά την 1η θέση και περιμένει τα πλέι οφς. Πάντως, μετά τον αποκλεισμό του από την Ευρωλίγκα δεν έχει παίξει κανένα πραγματικά σκληρό παιχνίδι και αυτό είναι επικίνδυνο (αυτό σήμαινε το παραπάνω «όχι απαραίτητα καλό»), αφού οι παίκτες (φάνηκε και απ’ το ματς με την ΑΕΚ) δεν μπορούν να κριθούν με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίσουν στους τελικούς, ούτε να μείνουν στην ίδια εγρήγορση.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το πανόραμα της Α1 μετά και την 25η αγωνιστική.

2 σχόλια:

haridimos είπε...

Οταν μετά το ματς με Πανελλήνιο, έλεγα πως η Α.Ε.Κ. δεν έχει καθαρίσει ακόμα πολλοί με λέγαν υπερβολικό... Δυστυχώς δικαιώθηκα..

Υ.Γ. Συγχαρητήρια και στο Περιστέρι που αποφάσισε να μη βάλει τον Αρνολντ στα ματς με Ηλυσιακό και Τρικαλα...

Ανώνυμος είπε...

@haridimos
Δικαιωθηκες μεν στο θέμα της ΑΕΚ αλλά για το ότι ο Πανιωνιος θα χασει από όλο τον κόσμο μάλλον επεσες έξω
Henry Turner