ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Φιλοδοξίες χωρίς ταβάνι!


Και πάλι ευχάριστη ήταν η Τρίτη στο Eurocup, αφού κανείς δεν ασχολείται με την ήττα του Πανελληνίου στη Γερμανία. Ακριβώς όπως γράψαμε την περασμένη φορά, ο Πανελλήνιος κράτησε τη διαφορά των 8 πόντων και πήρε από την 5η αγωνιστική την πρόκριση στους 8 καλύτερους της διοργάνωσης.

Έτσι, έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα που τα καταφέρνει, με την πρώτη να είναι η Μπιλμπάο. Ο Άρης διέσυρε στο Αλεξάνδριο την Μπανταλόνα και τώρα περιμένει το ματς της Γερμανίας. Αυτός… έκανε τη χάρη στην Άλμπα και διέλυσε την Μπανταλόνα, τώρα μένει οι Γερμανοί να κάνουν το δικό τους μισό για να προκριθεί και ο Άρης από την 5η αγωνιστική.

Αν η Άλμπα κερδίσει τη Λε Μαν (ο μόνος αγώνας της αγωνιστικής που θα γίνει Τετάρτη) τότε ο Άρης… δεν ασχολείται καν με το ματς της τελευταίας αγωνιστικής (που λέει ο λόγος, γιατί με νίκη τερματίζει πρώτος), ενώ αν η Λε Μαν κερδίσει, τότε οι «κίτρινοι» θα θέλουν νίκη μέσα στη Γαλλία για να περάσουν αυτοί. Μοναδική περίπτωση να κερδίσει η Λε Μαν αυτή την εβδομάδα και να περάσει ο Άρης χωρίς νίκη στη Γαλλία είναι η τετραπλή ισοβαθμία, που θα έρθει με νίκες των Γάλλων και των Γερμανών την τελευταία αγωνιστική (ο Άρης έχει μακράν την καλύτερη διαφορά πόντων, διαφορά που λογικά δεν ανατρέπεται σε ένα ματς από 2 ομάδες).

Στη Γερμανία, η Μπαμπέργκ δεν πήρε ούτε σε ένα σημείο του αγώνα διαφορά πρόκρισης, σε ένα παιχνίδι που ο Πανελλήνιος ήλεγχε απόλυτα. Μετά το μέτριο ξεκίνημα, το -5 εξαφανίστηκε και οι «Ολυμπιονίκες» πέρασαν μπροστά σχεδόν ως το τέλος. Οικοδόμησαν, μάλιστα και μια διαφορά 5-7 πόντων, την οποία η Μπαμπέργκ δεινοπάθησε για να ανατρέψει. Όταν οι Γερμανοί πέρασαν μπροστά με 5 πόντους ο Μπλάκνεϊ και ο Παπαμακάριος έδωσαν τέλος στην υπόθεση πρόκριση μειώνοντας στον πόντο.

Ο Πανελλήνιος για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του προκρίνεται στους «8» οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης και σίγουρα εγείρει αξιώσεις κατάκτησης του πρώτου του ευρωπαϊκού τροπαίου. Μεγάλη μέρα για τους «Ολυμπιονίκες» που σίγουρα άξιζαν αυτή την πρόκριση με το πρόσωπο που έχουν δείξει στη διοργάνωση.

Στο Αλεξάνδρειο, ο Άρης έπαιζε την επιβίωσή του ξανά και έδειξε σε όλους… γιατί έχασε στα Τρίκαλα. Το μυαλό των παικτών των «κιτρίνων» ήταν προφανώς στο ματς με την Μπανταλόνα, μια Μπανταλόνα την οποία σκόρπισαν στους πέντε ανέμους. Οι Ισπανοί ήρθαν στην Ελλάδα για να τελειώσουν την υπόθεση πρόκριση, αλλά τελικά έφυγαν με τα ψαλιδισμένα και με τη χειρότερη ευρωπαϊκή τους σφαλιάρα τα τελευταία 15 χρόνια.

Στις 10 ευρωπαϊκές σεζόν της Μπανταλόνα από το 1994-95 (1 φορά Σαπόρτα, 1 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, 2 Γιούροκαπ FIBA, 4 ULEB και 2 Ευρωλίγκα) μόνο μία ομάδα έχει κερδίσει τους Ισπανούς με 30 πόντους διαφορά. Στις 26 Ιανουαρίου του 1995 ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπανταλόνα στο ΣΕΦ με 84-53. Από τότε κανείς άλλος δεν το κατάφερε, μέχρι τον Άρη.

Μιλάμε για 150 παιχνίδια με αυτό της Τρίτης, με την ήττα από τον Άρη να είναι η πιο βαριά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία της Μπανταλόνα. Μάλιστα, οι 54 πόντοι που έβαλαν οι Ισπανοί είναι η χειρότερη επιθετική τους επίδοση τα τελευταία 11 χρόνια.

Ήταν 2 Μαρτίου του 1999 (ακριβώς 11 χρόνια πριν) όταν η Μπανταλόνα είχε χάσει με 57-50 από τη Βαλένθια για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Σαπόρτα. Από τότε καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να την κρατήσει κάτω από τους 55 πόντους, πόσο μάλλον να της… ρίξει και 30 πόντους στο κεφάλι.

Μεγάλη βραδιά για τον Άρη, που γράφει το όνομά του δίπλα στην πιο βαριά σύγχρονη ήττα της Μπανταλόνα, αλλά και δίπλα στη χειρότερη επιθετική επίδοση των Ισπανών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τον 21ο αιώνα.

Το παιχνίδι στο Αλεξάνδρειο δεν μπορεί να μπει σε κριτική. Η Μπανταλόνα άντεξε περίπου 5 λεπτά, μέχρι το 10-11. Μετά κατέρρευσε και το 18-5 που ακολούθησε έδειξε τι θα δούμε στη συνέχεια. Η διαφορά συνεχώς μεγάλωνε, έφτασε του 15 πόντους στο ημίχρονο, ακόμη και τους 33 μετά από ένα τρομερό 16-0 του Άρη για το 76-43 και όταν τελείωσε το ματς ήταν στους 30.

Ο Άρης έπαιξε καταπληκτική άμυνα, εγκλώβισε τους Ισπανούς στην περιφέρεια, τους ανάγκασε όλο το βράδυ να… πετάνε την μπάλα, για να τελειώσουν με 18% από το τρίποντο, σουτάροντας μάλιστα 28 τριποντα! Αν και Ισπανοί έκαναν μόνο 12 λάθη (βέβαια και τα συνεχή άστοχα τρίποντα λάθη είναι ουσιαστικά), έχασαν κατά κράτος στα ριμπάουντ (40-27) με τον Άρη να ελέγχει την κατάσταση στη ρακέτα του από τα αλλεπάλληλα άστοχα σουτ της Μπανταλόνα.

Μοναδικός από τους Ισπανούς που διασώθηκε ήταν ο Λούκα Μπογκντάνοβιτς, ενώ από τον Άρη ο Κλαρκ συνέχισε τις καταπληκτικές εμφανίσεις του τελευταίου 1,5 μήνα, ο Ρίτσαρντσον ήταν μεστός στα σουτ του και καλός, ο Κακιούζης δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσθέσει άλλη μία μεγάλη εμφάνιση με τον Μπλατ στον πάγκο και ο Ουόλς παρά τα 1/7 τρίποντα είχε γεμάτο παιχνίδι.

Ο Άρης περιμένει τα χαρμόσυνα νέα την Τετάρτη από Γερμανία, αλλά ακόμη κι αν δεν έρθουν, παίζοντας έτσι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στη Γαλλία με τη Λε Μαν.

by Rasheed.

3 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Καλώς σε βρήκα φίλε!

Μεγάλο παιχνίδι χθες. Ούτε ο πιο αισιόδοξος δεν περίμενε τέτοια εμφάνιση. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Νίκη και στη Γαλλία, πρόκριση στην οχτάδα και πάμε φουλ για κούπα. Μακάρι να το πετύχουμε.

Unknown είπε...

Στη Θεσσαλονίκη ήρθαν οι Ισπανοί, όχι στην Αθήνα!
arisff
(δε χρειάζεται να το δημοσιεύσεις)

Age of Basketball είπε...

@aris: Προφανώς κι έχεις δίκιο. Ξέφυγε. Καλά έκανες και το επεσήμανες. Αν είχαν έρθει Αθήνα... θα είχαν μηδενιστεί.

@Kantharos: Καλώς ήρθες. Καλή διαμονή στην εποχή του Μπάσκετ.
Rasheed.