ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Το άφρο στο ABA: η περίοδος κυριαρχίας!


Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο πρωτάθλημά μας τον παίκτη με μακράν το πιο… καλτ μαλλί αυτή την εποχή στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Τζος Τσίλντρες είναι… βγαλμένος από τα παλιά, από τις ασπρόμαυρες εποχές του μπάσκετ, τότε που οι «μπασκετικοί επαναστάτες» είχαν άφρο μαλλί για να το δηλώσουν. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους «βασιλιάδες» του άφρο, καθώς και το δικό του έχει φτάσει σε… δυσθεώρητα ύψη, όμως για να καταλάβουμε το παρόν, καλό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν.

Βασίλειο του άφρο ήταν το ABA, καθώς το στιλ αυτό μαλλιών θεωρούνταν ιδιαίτερα επαναστατικό για το NBA και… αποδοκιμαζόταν από τις ομάδες. (με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παίκτες να μην το μακραίνουν όσο θα ήθελαν). Στο ABA, βέβαια, κυριαρχούσε πάνω απ’ όλα. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μερικούς από εκείνους τους παίκτες του ABA, που έκαναν την διαφορά με το μαλλί τους.

Στα χρόνια του ABA υπήρχε ανταγωνισμός ανάμεσα στους παίκτες για το άφρο μαλλί τους. Μπορεί να ήταν… ανεπίσημος, αλλά ήταν… σκληρός ανταγωνισμός. Πολλοί προσπάθησαν, αλλά μόνο ένας στέφθηκε βασιλιάς.

ΝΤΑΡΝΕΛ ΧΙΛΜΑΝ

Ο Βασιλιάς, ο απόλυτος εκπρόσωπος του άφρο. Το μαλλί του ήταν πάντα τέλεια χτενισμένο και το άφρο του έφτανε πιο ψηλά από κάθε άλλο στην ιστορία του μπάσκετ! Το επονομαζόμενο «Σύννεφο Μανιταριού» (από τη σχήμα που παίρνουν οι βόμβες όταν σκάνε στο έδαφος) που είχε στο κεφάλι του ήταν η κορυφή του είδους.

Και όπως κάθε Βασιλιάς, (άργησε αλλά) βρήκε το στέμμα του. Το 1997, στο ABA Reunion ο Χίλμαν περήφανα αποδέχτηκε την επίσημη αναγνώριση για το μαλλί του, κερδίζοντας το πολυπόθητο βραβείο «Biggest ABA Afro»!

ΤΖΟΥΛΙΟΥΣ ΕΡΒΙΝΓΚ

Ο Dr. J δεν ήταν μόνο ο πιο γνωστός παίκτης του ABA, αλλά ήταν και η χαρακτηριστική μορφή του όσον αφορά τα μαλλιά. Έφερε νέα δεδομένα στα καρφώματα και σε κάθε κάρφωμα το άφρο του… τρόμαζε τους αντιπάλους ανεμίζοντας προς τα πίσω.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κάρφωμα από τις βολές στο all-star game του 1976, όπου το άφρο κυριολεκτικά… πέταγε. Δυστυχώς, όταν πέρασε στο NBA, το άφρο του Έρβινγκ σταδιακά άρχισε να μειώνεται μέχρι που εξαφανίστηκε τελείως. Στο μυαλό όλων μας, όμως, πάντα θα είναι με το άφρο μαλλί του από τις πιο ρέμπελες μέρες του.

ΑΡΤΙΣ ΓΚΙΛΜΟΡ

Ένας ακόμη παιχταράς, που έκανε τη διαφορά και με τα μαλλιά του! Ο Άρτις Γκίλμορ ήταν 2.13 χωρίς τα μαλλιά του και… 2.19 με το άφρο του! Στα 5 χρόνια του στο ABA ελάχιστοι τόλμησαν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με το άφρο του και να προσπαθήσουν να σκοράρουν μπροστά του. Και όσοι το έκαναν… το μετάνιωσαν οικτρά.

Μάλιστα, ο Γκίλμορ μάλλον περνούσε πολλές ώρες της ημέρας ασχολούμενος με το άφρο του, καθώς όλοι λένε ότι από το πρώτο ως το τελευταίο του παιχνίδι στο ABA τα μαλλιά του ήταν… ακριβώς τα ίδια κάθε φορά!

ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ

Όχι δεν είναι… λάθος, αλλά δεν πρόκειται, βέβαια, για τον «Βασιλιά της Ποπ». Ο Μάικλ Τζάκσον χάθηκε μετά τις μέρες του στο ABA, αλλά τρία ήταν τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

Πρώτο και καλύτερο το άφρο μαλλί του. Λέγεται ότι είναι εκείνος που έφτασε πιο κοντά απ’ όλους στο να κλέψει το βραβείο του πιο κυρίαρχου άφρο στο ABA από τον Χίλμαν.

Το άφρο του ήταν απλά εντυπωσιακό, ενώ μαζί του πήγαινε και το, επίσης… άφρο, μούσι του. Το τρίτο χαρακτηριστικό του; Τα μέχρι… παρεξηγήσεως κοντά σορτσάκια του, πιθανότατα τα πιο κοντά στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ! Η εικόνα μιλάει από μόνη της…

ΜΕΛ ΜΠΕΝΕΤ

Λίγοι θυμούνται το άφρο του Μελ Μπένετ, που το 1975-76 έπαιζε στους Βιρτζίνια Σκουάιρς. Όμως, το λουκ του Μπένετ ήταν κλασικό: άφρο μαλλί και γυαλιά έγραψαν ιστορία.

Βέβαια, κανείς ως σήμερα δεν έχει καταλάβει γιατί ο Μπένετ σε άλλα ματς φορούσε γυαλιά και σε άλλα… όχι!

ΡΑΝΤΙ ΝΤΕΝΤΟΝ

Respect. Απλά. Ο Ράντι Ντέντον είναι αυτός που κρατάει ψηλά την καλτ σημαία για τους απανταχού λευκούς στην ιστορία του μπάσκετ. Στο ABA ήταν γνωστός ως «αυτός ο ένας λευκός τύπος με το μεγάλο άφρο».

Μάλιστα, ο Ντέντον ήταν και η έμπνευση για το άφρο μαλλί του Ουίλ Φέρελ στην ταινία «Semi-Pro», που αναφέρεται στο ABA. Κανείς, βέβαια, δεν ξέρει πόσες ώρες προσπάθειας έπρεπε ο Ντέντον να καταβάλλει καθημερινά για να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο άφρο αν και λευκός.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ 1974-76

Ναι, όλη η ομάδα: η ομάδα-Αφρο. Η ομάδα που έμεινε στην ιστορία ως η All-time Big Hair Team. Ο λόγος γι’ αυτό είναι προφανής από τη φωτογραφία.

Από τον Μάικ Γκέιλ (#12) και τον Λάρι Κένον (#35), που ξεχώριζαν, μέχρι τους Ριτς Τζόουνς (στο κέντρο κάτω) και Τζέιμς Σίλας (#13) που είχαν επεκταθεί… σε όλο το πρόσωπο, οι Σαν Αντόνιο Σπερς ήταν η ομάδα με τις περισσότερες τρίχες στο ABA!

Ακόμη και οι λευκοί, που δεν μπορούσαν να έχουν άφρο, απέφευγαν να… κουρεύονται (πάνω ο Τζορτζ Καρλ, κάτω ο Μπίλι Πολτζ) κάνοντας τους Σπερς αδιαφιλονίκητους πρωταθλητές της κατηγορίας.

by Rasheed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: