ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ο νόμος του φαβορί


Η πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου ολοκληρώθηκε και οι μόνες ομάδες που αισθάνονται… μοναξιές είναι το Μαρούσι και ο Πανελλήνιος, καθώς και οι 12 υπόλοιπες ισοβαθμούν η κάθε μία με κάποια άλλη. Οι δύο μόνες που δεν ισοβαθμούν είναι και αυτές για τις οποίες είμαστε πιο σίγουροι για τη θέση τους στο τέλος. Ιδίως το Μαρούσι θα πρέπει να έρθει ο κόσμος… ανάποδα για να χάσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, με νίκη την επόμενη εβδομάδα περνάει 2ο. Και μιας και ο λόγος στην επόμενη εβδομάδα, η 15η αγωνιστική έχει να μας προσφέρει 7 απίστευτες ματσάρες, τουλάχιστον έτσι φαντάζουν όλες στα «χαρτιά».

Στα δύο τελευταία παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής επιβεβαιώθηκε ο νόμος του φαβορί, παρότι τα ματς ήταν ντέρμπι, αλλά και το «μομέντουμ» που μας είχε δείξει πώς θα πάνε οι αγώνες. Είναι σχεδόν νόμος ότι μετά από μια πολύ μεγάλη νίκη, μια ομάδα δεν είναι το ίδιο συγκεντρωμένη στο επόμενο παιχνίδι της. Έτσι εμφανίστηκε και ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ με τον Άρη να προβάλει σθεναρή αντίσταση σε έναν πολύ όμορφο αγώνα.

Ο Άρης ήταν απίστευτα μαχητικός και εμφάνισε πολλές από τις αρετές που θα έχει στην εποχή Μπλατ. Μάλιστα, ήταν μπροστά στο σκορ για περίπου 17:15 αγωνιστικά λεπτά συνολικά στο ματς (δεν μετράω τις ισοπαλίες προφανώς). Σε πολλά σημεία θύμιζε πολύ καλή ομάδα… Νοεμβρίου, καθώς το γεγονός ότι τώρα ξανασχεδιάζεται είναι εμφανές σε συγκεκριμένες κινήσεις του στη διάρκεια του αγώνα.

Σε σχέση με το άμεσο παρελθόν έχει βελτιώσει πάρα πολύ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του, που ήταν η κυκλοφορία της μπάλας. Τώρα, η μπάλα κυκλοφορεί γρήγορα και σωστά, με αποτέλεσμα να βρίσκουν οι παίκτες αρκετά ελεύθερα σουτ. Αυτό θα τον βοηθήσει πάρα πολύ στη συνέχεια της σεζόν και πρέπει να το τονίσουμε γιατί η στατικότητα στην επίθεση και οι πολύ κακές επιλογές (λόγω αυτής) ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Άρη.

Εντύπωση έκανε η (μικρή πάντως και χωρίς ρόλο στο παρκέ) χρησιμοποίηση του Λάμποβιτς, που για μένα θα έπρεπε να έχει έρθει πριν από 2 εβδομάδες, καθώς το είχα πει ξανά, δεν βγάζει νόημα να μένει στο περιθώριο ένας παίκτης της ομάδας επειδή ίσως έρθει άλλος στη θέση του κάποια στιγμή. Η άμυνα του Άρη αρχίζει και γίνεται πολύ επιθετική, αλλά καλύτερη εικόνα θα έχουμε από το ματς της ερχόμενης εβδομάδας, το οποίο είναι και πολύ πιο κρίσιμο για τον Άρη. Ακόμα υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στο δημιουργικό μέρος (οι 9 ασίστ το δείχνουν και στα νούμερα του ματς), αλλά υπήρχε εμφανής βελτίωση. Θεωρώ ότι όταν ο Άρης εκμεταλλευτεί την καλή κυκλοφορία για να βρει διαδρόμους και να μειώσει λίγο και την αναλογία τριπόντων/σουτ εντός παιδιάς (24 από τα 55 στο ματς), θα παίζει ακόμη καλύτερα.

Ο Ολυμπιακός ήταν εμφανές ότι δεν είχε ιδιαίτερα το μυαλό του στο παιχνίδι. Μέτρησε και η απουσία του Μπουρούση, γιατί έβγαλε την ομάδα από τον αυτόματο πιλότο της Πέμπτης, καθώς έπρεπε να αλλάξει το στιλ της σε σχέση με τη μεγάλη νίκη. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ καλός, ιδίως στην άμυνα, και ότι το σχήμα με Βασιλόπουλο-Πεν-Χαλπερίν άλλαξε όλο το ματς με την ενέργεια που έβγαλε στην άμυνα. Ο Γιαννάκης επέλεξε, πέραν του Τσίλντρες που πάντα παίζει πολύ αλλά έχει και άλλες αντοχές, να μην ξεζουμίσει τους παίκτες που «τράβηξαν κουπί» στη Βιτόρια και έκανε καλό ροτέισον. Βέβαια, θεωρώ ότι θα μπορούσε να βρει χρόνο και ο Γλυνιαδάκης, ιδίως με την απουσία του Μπουρούση (για τον Παπανικολάου δεν λέω, γιατί ξεκάθαρα δεν παίζει σε ματς εναντίον του Άρη φέτος).

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ξανά καλά ομαδικά και μοίρασε το παιχνίδι ψάχνοντας εύκολους πόντους, ενώ είχε και καταπληκτικές επιλογές από τη ρακέτα (σουτάροντας λίγα τρίποντα). Ο Τσίλντρες είχε πολλά κέφια ξανά, ενώ ο Κλέιζα ήταν πολύ καλός επιθετικά, αν και στο πρώτο ημίχρονο στην άμυνα… προσπαθούσε να κάνει ήρωα τον Κακιούζη, αφού μάρκαρε με τα μάτια. Ο Άρης «μάτωσε» από τα 0/7 τρίποντα του Ρίτσαρντσον, που έχει το ελεύθερο, αλλά θα πρέπει να περιορίζεται γιατί τόσα χαμένα σουτ από έναν παίκτη σε τέτοιο ματς κοστίζουν. Ο Τεόντοσιτς πήγε να τον μιμηθεί, αλλά με τα 2/7 ήταν… αρκετά καλύτερος, κυρίως επειδή το δεύτερο ήταν το πιο σημαντικό σουτ στο ματς. Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ο Άρης έχει ξεκάθαρα αρχίσει να βρίσκει το δρόμο του και παρότι είναι 8ος έχει τα φόντα για μια από τις θέσεις 5-6, ώστε να έχει ελπίδες Ευρωλίγκας στα πλέι οφς.

Στην Καβάλα, το Μαρούσι, αφού ολοκλήρωσε το δεύτερο καλύτερο γύρο της ιστορίας του με 11-2 (και 11-0 απέναντι στις ομάδες μη Ευρωλίγκας), ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο και τον δεύτερο γύρο πρωταθλήματος. Μοναδική φορά που είχε πάει καλύτερα το 2003-04, όταν και έκανε 12-1 στον πρώτο γύρο, χάνοντας μόνο από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, με τον Γιαννάκη, βεβαίως, στον πάγκο του, στην καλύτερη εγχώρια χρονιά της ιστορίας του.

Στην Καβάλα, για να επιστρέψουμε στο σήμερα, το Μαρούσι δεν είχε εύκολο έργο, καθώς η Καβάλα του Αλεξανδρή είναι πάρα πολύ βελτιωμένη και δείχνει ότι θα έχει έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο. Πάντως, το Μαρούσι ήταν καλύτερο, ήταν πιο ψύχραιμο όταν έπρεπε, είχε λύσεις όταν η Καβάλα απειλούσε και στο τελευταίο πεντάλεπτο η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 4 πόντους, για να τελειώσει στους 9. Ο Καϊμακόγλου με τον Κις ήταν οι βασικοί λόγοι της νίκης του Αμαρουσίου με τον Μαυροειδή να βοηθά αρκετά.

Το Μαρούσι ήλεγξε τα ριμπάουντ, ενώ πίεσε σωστά την Καβάλα, που αναλώθηκε σε πολλές ατομικές ενέργειες (μόνο 5 ασίστ σε όλο το ματς). Βέβαια, οι Καβαλιώτες έμειναν κοντά στο σκορ κυρίως χάρη στην άμυνά τους και το πάθος τους, έχοντας 15 κλεψίματα (τεράστιο νούμερο) και αναγκάζοντας το Μαρούσι σε 19 λάθη. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν να πάρουν μια νίκη-υπέρβαση, αλλά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κανείς άλλος ως τώρα δεν έχει μπορέσει να πάρει αυτή τη νίκη στο πρωτάθλημα, εκτός από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Ήδη Τρίκαλα, Περιστέρι, Κολοσσός, Πανελλήνιος (και Καβάλα) έχουν χάσει από το Μαρούσι στην έδρα τους, με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν σαφώς πιο δύσκολο έργο στο δεύτερο γύρο, όταν και αντιμετωπίζουν εκτός έδρας Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιο, αλλά και Ηλυσιακό, Ολύμπια (δεν βάζω τους «αιώνιους» στην εξίσωση, αφού το αήττητο είναι με τους άλλους), έχοντας βγάλει πια το πρώτο εκτός έδρας ματς στην Καβάλα νικηφόρα.

Πριν κλείσουμε την αναφορά μας στην αγωνιστική, θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός ότι οι αγώνες του Παναθηναϊκού στην Α1 μεταδίδονται τηλεοπτικά πλέον από το Conn-x TV. Αυτή τη στιγμή, το Conn-x TV έχει 20.000 συνδρομητές, αποτελώντας ουσιαστικά κλαμπ και όχι κανάλι. Το πρώτο ματς του Παναθηναϊκού στο εν λόγω κανάλι το παρακολούθησαν 17 άτομα! Μόνο 17 άτομα, δεν έχω ξεχάσει κατά λάθος κάποια μηδενικά! Θεωρώ ανεπίτρεπτο να επιτρέπεται να δίνονται αγώνες ελληνικών ομάδων σε ένα κανάλι που υποχρεώνει τους δυνητικούς συνδρομητές του να έχουν και συγκεκριμένη επιλογή παρόχου στο διαδίκτυο για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν, ένα συνδρομητικό το οποίο έχει ελάχιστη επέκταση στον έναν περίπου χρόνο ύπαρξής του. Ο ΕΣΑΚΕ αδιαφορεί, αλλά οι ομάδες του ANT1 έχουν γίνει φέτος μπαλάκι σε 4 κανάλια με αποκορύφωμα το Conn-x TV που δεν πρέπει να θεωρείται καν κανάλι με 20.000 συνδρομητές. Ο Ολυμπιακός μπορεί να αρνήθηκε τελευταία στιγμή γιατί έχει κόντρα με τον ΟΤΕ, ο Παναθηναϊκός, όμως, δυστυχώς για τον κόσμο που αγαπά το μπάσκετ, δεν το έκανε. Για τους άλλους (π.χ. Πανελλήνιο) δεν μιλάμε καν, είναι απλά έρμαιο στις ορέξεις των καναλιών.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το πανόραμα της Α1 μέχρι και τη 14η αγωνιστική.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Ο Λάμποβιτς είναι τόσο εκτός πνεύματος ομάδας (και αγώνα) που έχασε ακόμα και τις βολές...Νομίζω πως γενικά τα πάει καλά από τη γραμμή, καταλαβαίνω όμως ότι αυτή δεν είναι κατάσταση για να αποδώσει ένας παίκτης. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, και έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να αντικατασταθεί (δανεισμός) από παίκτη που θα δώσει λύσεις στα άμεσα προβλήματα της ομάδας. Ο Λάμποβιτς έχει όλα τα φόντα να γίνει ο επόμενος παίκτης-πολυτέλεια του Άρη (αν έχει την ανάλογη εξέλιξη), δε νομίζω όμως ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά φέτος.

Κατά τα άλλα, πιστεύω πως το ματς χαρακτηρίστηκε από πολλές λάθος επιλογές (κυρίως του Άρη) στις κρίσιμες φάσεις -με αποκορύφωμα αυτή που του έμεινε η μπάλα στα χέρια. Με λίγη τύχη (και ευστοχία, του Ρίτσαρντσον κυρίως) ο Άρης το έπαιρνε το ματς, ωστόσο ούτε ιδιαίτερα καλός θεωρώ ότι ήταν (Κλαρκ, Χατζηβρέττας, Ντικούδης πολύ κακοί, Ρίτσαρντσον μέτριος, Μπετς καλούτσικος, Κακιούζης εκπληκτικός στο α' μέρος αλλά μηδέν στο δεύτερο), ούτε πιστεύω πως θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με τέτοια εμφάνιση έναν καλό Ολυμπιακό. Ο οποίος, κακά τα ψέματα, στο πρώτο ημίχρονο πέρα από κάποια ξεσπάσματα, είχε μείνει στην Ισπανία.

Το μεγαλείο του (Μπλάτ) Άρη δεν είναι στο πρώτο ημίχρονο, που ναι μεν έπαιξε πολύ καλά (ο Κακιούζης βγαλμένος από όνειρο) έναντι όμως ανύπαρκτου αντιπάλου, αλλά στο τέλος του παιχνιδιού. Καλύτερος αντίπαλος, εκτός έδρας, αλλά επέστρεψε στο ματς και (εδώ κολλάει η τύχη) παραλίγο να το πάρει. Αυτό αφήνει πολλές υποσχέσεις. Όπως και ο Μπάρλος. Ακόμα δεν επέστρεψε, και δείχνει πολύ καλά στοιχεία.

Όσο για το κακό διάστημα, νομίζω πως η απουσία Miles (αρκετό τρίτο δεκάλεπτο, αρχή τετάρτου δεκαλέπτου) ήταν φανερή στην οργάνωση, και η ομάδα επιθετικά πελαγοδρομούσε. Όλως τυχαίως, με την επάνοδο του στο παρκέ, άρχισε η ανατροπή. Νομίζω αυτό το στοιχείο χρίζει ανάλυσης και μερικών επιπλέον σχολίων...

arisff

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάλι λέω ότι τα ματς του άρη με τον ολυμπιακό δεν αποτελούν κριτήριο για την αγωνιστική κατάσταση του πρώτου. για κάποιο παράξενο λόγο κάθε φορά που βρίσκουν τον ολυμπιακό απέναντί τους βγάζουν όσο πάθος δεν βγάζουν στα υπόλοιπα ματς μαζί. και μερικές φορές το παρακάνει κιόλας, εννοώντας τα χθεσινά (ας μου επιτραπεί η έκφραση) καραγκιοζιλίκια του χατζηβρέττα. το θέμα για τον άρη λοιπόν δεν είναι να κοντράρει τον ολυμπιακό αλλά να τα καταφέρει να πάρει κάποια νίκη από της ανταγωνίστριες ομάδες του. βλέποντας το πανόραμα που έχετε φτιάξει, παρατηρείς ότι από τις ομάδες που είναι από πάνω του έχει κερδίσει μόνο τον κολοσσό εντός ενώ έχει χάσει εντός από πανελλήνιο και έχει επίσης μια ήττα από ομάδα που έπεται στη βαθμολογία

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Αυτό με το connx-tv (αλλά και τα άλλα κανάλια των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας που ήδη υπάρχουν ή είναι στα πλάνα να ξεκινήσουν σε λίγο) έχει καταντήσει κοροιδία. Εγώ, ας πούμε, είμαι συνδρομητής της χ εταιρείας, επειδή μου παρέχει τηλέφωνο και ίντερνετ. Με αναγκάζει η ψ εταιρεία να γίνω συνδρομητής της για να βλέπω την αγαπημένη μου ομάδα; Τί τριτοκοσμικά πράγματα είναι αυτά;

Age of Basketball είπε...

@aris: Προτίμησα να μη γράψω ατομικά για τον Άρη, γράφοντας για την ομαδική βελτίωση. Γι' αυτό δεν έχω κάνει ατομική κριτική. Έχεις δίκιο πάντως. Ο Μάιλς ήταν πολύ καλός.

@ανώνυμος: Προφανώς κι έχεις δίκιο για το ποια ματς είναι τα πιοκρίσιμα για τον Άρη.

@Τα εις εαυτόν: Δυστυχώς είναι αστεία πράγματα...
Rasheed.