ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αρχή με... μέλλον


Ξεκίνησε η φάση των «16» στο Eurocup και το πρώτο αποτέλεσμα δεν ήταν νικηφόρο και για τους δύο εκπροσώπους μας. Πάντως, με εκείνον που αγωνιζόταν εντός έδρας να κερδίζει και τον εκτός έδρας να χάνει με τη μικρότερη δυνατή διαφορά σχεδόν, η βραδιά δεν ήταν ιδιαίτερα άσχημη. Όμως, σίγουρα μας «έδειξε» κάποια πράγματα για τη συνέχεια των αγώνων.

Ο Πανελλήνιος δεν μπορεί να κριθεί για το τέλος του αγώνα όταν και έχασε τη διψήφια διαφορά, καθώς είχε πάρα πολλές απουσίες και προβλήματα, οπότε ήταν εξαρχής δύσκολο να αντέξει για 40 λεπτά σε πολύ καλό ρυθμό. Πάντως, πήρε τη νίκη, που σίγουρα επιβαλλόταν να κατακτήσει, αφού έχουμε πει ότι το πιο σημαντικό στη φάση αυτή είναι να κρατήσουν οι ομάδες μας την έδρα τους.

Το γήπεδο ήταν και πάλι σχεδόν άδειο, αλλά η ομάδα του Ηλία Ζούρου έκανε στο παρκέ ό,τι ακριβώς χρειαζόταν. Έπαιξε πολύ καλή άμυνα κρατώντας τους Γερμανούς στους 62 πόντους, ενώ όσο είχε ακόμη δυνάμεις και δεν φαίνοντας οι απουσίες, στο πρώτο ημίχρονο, πήρε διαφορά, όπως αποδείχτηκε, ασφαλείας. Οι 14 πόντοι του πρώτου μέρους φάνηκε μετά από κάποιο σημείο ότι δεν επρόκειτο να ανατραπούν, με την Μπαμπέργκ να το έχει… χωνέψει λίγο πολύ ότι θα χάσει το ματς. Υπό άλλες συνθήκες θα ψέγαμε τον Πανελλήνιο που το 60-42 (ή το 70-55 στο 38΄) έγινε στο τέλος 70-62, αλλά χωρίς Χαραλαμπίδη, με τους Μπλάκνεϊ-Ντέιβις να κάνουν ένεση και τον Τζόνσεν να είναι ανέτοιμος, υπάρχουν ελαφρυντικά.

Η άμυνα του Πανελληνίου εγκλώβισε τους πλέι μέικερ των Γερμανών, οι οποίοι οδήγησαν την ομάδα τους σε ένα πολύ κακό επιθετικά βράδυ, με 4 ασίστ συνολικά σε 40 λεπτά και μόλις 1 από αυτές να προέρχεται από πλέι μέικερ (τον Άντον Γκάβελ). Παράλληλα, ο Πανελλήνιος κυριάρχησε στα ριμπάουντ, με τον τελικό απολογισμό να είναι 38-26. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας παίκτης της Μπαμπέργκ «κατέβασε» 11 ριμπάουντ και όλη η υπόλοιπη ομάδα 14 (στον Πανελλήνιο ο Ντέιβις 11 και όλοι οι υπόλοιποι 27), που δείχνει ότι τα μπλοκ άουτ προς τους περιφερειακούς λειτούργησαν στην εντέλεια. Αν κοιτάξει κάποιος τα σουτ των δύο ομάδων θα δει ότι ο Πανελλήνιος έχασε 29 και η Μπαμπέργκ 30 εντός παιδιάς, ενώ οι χαμένες βολές ήταν 8 και 9 αντίστοιχα. Δηλαδή με τα ίδια χαμένα σουτ, ο Πανελλήνιος είχε 46% περισσότερα ριμπάουντ από αυτά που πήρε η Μπαμπέργκ (ή αν προτιμάτε πήρε το 60% των ριμπάουντ).

Ο Άρης δεν τα κατάφερε στην Μπανταλόνα, όπου ηττήθηκε ξεκινώντας άσχημα τη φάση. Βέβαια, έπαιζε στη δυσκολότερη έδρα που θα ταξιδέψει στον όμιλο, απέναντι στην πιθανότατα καλύτερη από τις άλλες τρεις ομάδες. Αυτό που μετράει περισσότερο για τον Άρη είναι ότι κατάφερε να ελέγξει τη διαφορά (στα θετικά του Μπλατ αυτό), παρότι δεν έπαιξε καθόλου καλά στο μεγαλύτερο μέρος του ματς. Το -2 ουσιαστικά του δίνει περισσότερες πιθανότητες να έχει το πάνω χέρι σε ισοβαθμία με την Μπανταλόνα, καθώς αν την κερδίσει στο Αλεξάνδρειο, πόλυ δύσκολα θα έχουν καταφέρει οι Ισπανοί να περιορίσουν την ήττα στον… ένα πόντο.

Το παιχνίδι δεν άρχισε από το τζάμπολ καλά για τον Άρη, σε μια «κλασική» εξέλιξη αγώνα σε ισπανικό έδαφος. Η Μπανταλόνα βρήκε διαδρόμους να τρέξει και χώρο για να σουτάρει στην πρώτη περίοδο και ουσιαστικά «τελείωσε» από τότε το ματς. Ο Άρης δεν ήταν πολύ χειρότερος ούτε σε ριμπάουντ, ούτε σε ασίστ, ούτε σε λάθη (όπου έκανε μόλις 11 έναντι 13 της Μπανταλόνα), αλλά αυτό το πρώτο δεκάλεπτο και το γεγονός ότι άφησε τους Ισπανούς να παίξουν πλήρως στο ρυθμό τους, του στοίχισε τον αγώνα.

Είναι σαφές ότι ακόμη ο Μπλατ ψάχνει σχήματα και ότι προφανώς δεν έχει ακόμη την ευχέρεια να γνωρίζει τόσο καλά το υλικό του Άρη πού να ξέρει ποιους να βάζει ανά πάσα στιγμή, γνωρίζοντας πώς λειτουργούν ανά δυάδες ή τριάδες (περιφερειακοί ή ψηλοί). Αυτό θα χρειαστεί λίγο καιρό ακόμη για να το βρει, και προς το παρόν του κοστίζει σε χρόνο στις αντιδράσεις του (όπως το γεγονός της συνύπαρξης του Κλαρκ με τον Μάιλς που του έδωσε 0-8 στην αρχή του δευτέρου μέρους).

Στα αρνητικά μπορούμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι ο Άρης εξακολουθεί να σουτάρει πάρα πολλά τρίποντα και επιμένει να μην περνάει την μπάλα στη ρακέτα, ακόμη κι όταν οι περιφερειακοί του τα σπάνε (2/9 οι Χατζηβρέττας, Πάουνιτς μαζί, 2/9 μόνος του ο Ρίτσαρντσον). Θεωρώ ότι κι αυτό θα αλλάξει με τον καιρό πάντως.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κρίθηκε ο Λάμποβιτς εκτός κλίματος και εκτός χημείας (πριν έρθει ο Μπλατ είχε γίνει αυτό) με αποτέλεσμα ο Άρης να μην τον χρησιμοποιεί και να τον έχει παροπλισμένο. Θέλει να τον δώσει αλλού; Εντάξει, αλλά πρέπει να τον εκμεταλλευτεί μέχρι να το κάνει, όχι να παίζει με παίκτη λιγότερο. Το θεωρώ τουλάχιστον ανεξήγητο.

Πάντως, η πρώτη Τρίτη της δεύτερης φάσης του Eurocup έδειξε κάτι ξεκάθαρα στις δύο ομάδες μας. Τα άλλα δύο αποτελέσματα των ομίλων τους ήταν διπλά, οπότε το βάρος μεγαλώνει. Ο Άρης μόλις «κατάλαβε» ότι η Λε Μαν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, άρα να έχει στόχο απέναντί της το 2-0, νίκη μέσα κι έξω.

Το ίδιο περίπου και ο Πανελλήνιος (η Μπιλμπάο κέρδισε μέσα στην Ιταλία), που λογικά, όμως, ξέρει ότι η Μπαμπέργκ είναι η πιο αδύναμη. Άρα, ή θα πρέπει να πάρει την Μπαμπέργκ δύο φορές και τη διαφορά από την Μπενετόν, ή θα πρέπει να πάρει δύο φορές την Μπενετόν και τη διαφορά από την Μπαμπέργκ για να περάσει μαζί με την Μπιλμπάο σίγουρα. Αν καταφέρει και τα δύο (4-0 με τις δυο τους), βέβαια, τόσο το καλύτερο. Όμως, η πρώτη αγωνιστική αποκάλυψε στις δύο ελληνικές ομάδες πού πρέπει να γίνει η εκτός έδρας νίκη για να μην μείνουν πίσω στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

by Rasheed.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια τα αρθρα σου τα διαβαζω καθε μερα. Για το σημερινο θα ηθελα να σχολιασω για το σημειο που αναφερεις οτι η Κυψελη ηταν σχεδον αδεια. Ξερουμε καλα οτι ανεκαθεν ποσο μαλλον σημερα ο τυπος εχει πολυ μεγαλη εξουσια και ανεβαζει και κατεβαζει κυβερνησεις. Γιατι το λεω αυτο. Μα γιατι καμια μα καμια εφημεριδα κανενα εντυπο δεν ασχολειται με το μπασκετ. Το εχουν απαξιωσει οχι επειδη δεν εχει θεαμα αντιθετως θα ελεγα σε ενα αγωνα μπασκετ οι φασεις διαδεχονται η μια την αλλη σε λιγοτερο απο 12 δευτ. μεσο ορο και σαφως ειναι πολυ πιο θεαματικο απο το ποδοσφαιρο, αλλα γιατι εχουν πεσει με τα μουτρα ολοι στο βαζακι με το μελι και δεν προλαβαινουν ποιος θα φαει περισσοτερο. Αν λοιπον καποιοι δημοσιογραφοι - εκδοτες αποφασισουν να ασχοληθουν σοβαρα με το μπασκετ και μοιρασουν τα πρωτοδελιδα τους αναμεσα σε μπασκετ και ποδοσφαιρο τοτε θα δεις ολα τα γηπεδα γεματα και μαλιστα με πολυ περισσοτερο κοσμο απο οτι στο πδοσφαιρο (εκτος των μεγαλων ντερμπι οπου και τα γηπεδα χωραν πολυ περισσοτερους).
Ειναι ηθελημενη η παραγκονηση του μπασκετ γιατι υπαρχει ο φοβος αν το διαφημισουν να μην ασχοληθει κανενας σοβαρα με το ποδοσφαιρο μας. Ελπιζω καποτε να ανεβει το επιπεδο αυτης της χωρας και να ασχοληθει με ενα πιο εγκεφαλικο αθλημα που αν μη τι αλλο μας εχει κανει και συνεχιζει να μας κανει περιφανους σαν εθνος.

Ανώνυμος είπε...

Apo pou mporoume na vlepoume to Eurocup?

Age of Basketball είπε...

Σημείωση: Στο άρθρο είχε εκ παραδρομής γραφτεί ως έδρα διεξαγωγής του αγώνα του Πανελληνίου η Κυψέλη, καθώς σαν τα σκυλιά του Παβλόφ, με αυτό έχουμε συνδέσει την ομάδα. Πάντως, μικρό το κακό... δεν σας στείλαμε σε λάθος γήπεδο, αφού το άρθρο γράφτηκε μετά τον αγώνα. Το διορθώσαμε όμως και ζητούμε συγγνώμη. Υποσχόμαστε ότι όποτε ξαναγίνει, θα είναι πάντα μετά το τέλος των αγώνων.

@ανώνυμος1: Φίλε έχεις δίκιο για το γεγονό ςότι το μπάσκετ δεν προβάλλεται και ουσιαστικά είναι δευτερεύον προϊόν για τη χώρα, ενώ οι ομάδες είναι σε πολύ ανώτερο επίπεδο από αυτές του ποδοσφαίρου. Δεν θέλω να επεκταθώ ιδιαίτερα, αλλά είναι πολλά που μετρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς πάντως εδώ... λέμε ποδόσφαιρο και βάζουμε πιπέρι στη γλώσσα.

@ανώνυμος2: Αν έχει Nova ή αν μπορείς να βρεις το Eurosport στο διαδίκτυο, κάθε εβδομάδα δείχνει αγώνες. Τα ελληνικά κανάλια μπορεί να δείξουν κάποιους εντός έδρας του Άρη. Από εκεί και πέρα... δύσκολα. Πρέπει να ψάξεις για κανάλια στο ίντερνετ που τα σπάνε και τα δείχνουν (τα ξένα ματς). Δεν μπορώ, δυστυχώς, να σε βοηθήσω σε αυτό.
Rasheed.

Unknown είπε...

Εμένα αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ είναι ότι μια χαζή φήμη για το ποδόσφαιρο γίνεται πρωτοσέλιδο, ενώ τα γεγονότα του μπάσκετ περνάνε στα ψιλά.

Το καταλαβαίνω ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας θα τραβήξει περισσότερο ενδιαφέρον από ένα μπασκετικό. Δε μου αρέσει, αλλά το δέχομαι. Αυτό που δε μπορώ με τίποτα να κατανοήσω είναι γιατί οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω από κάποιο παίκτη/προπονητή/παράγοντα του ποδοσφαίρου, είναι πιο σημαντικό. Το πλέον τραγικό είναι το ρεπορτάζ... προπόνησης για κάθε ομάδα, όταν αντίστοιχο μέγεθος με το ρεπορτάζ της προπόνησης του Ηρακλή (τυχαίο όνομα) έχει το ρεπορτάζ του αγώνα (για να μην πω όλων των αγώνων, στις εφημερίδες) του μπάσκετ.

Είπα κι εγώ τον πόνο μου, ας σταματήσω να ξύνω πληγές.

Για τον Άρη δε νομίζω ότι χωράνε σχόλια, όταν εικόνα από το παιχνίδι (είχατε εσείς με κάποιο τρόπο?) ήταν αδύνατο να βρεθεί. Οποία κατάντια. Για να μην πω ότι η ήττα περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Το αυτό και για τον Πανελλήνιο, μπράβο που κέρδισε, αλλά δεν ήταν και κανείς εκεί να το δει.

arisff

ΥΓ. Τα μπασκετικά site αναφέρουν αναμενόμενο δανεισμό του Λάμποβιτς σήμερα-αύριο και έλευση αντικαταστάτη. Ο παροπλισμός όντως ήταν κάπως παράξενος, ωστόσο ίσως έβαζε επιπλέον προβλήματα (χημείας) από αυτά που θα έλυνε, δεδομένου ότι ο Μπλατ έχει δέκα μέρες στην ομάδα και δεν ξέρει καλά καλά τους υπόλοιπους παίκτες.

Age of Basketball είπε...

@arisff: Συμφωνώ και μαζί σου για τη μεταχείριση του μπάσκετ (όπως και με τον φίλο που πρώτος το σχολίασε), προφανώς ισχύει αυτό που γράφεις για τις προπονήσεις.

Σωστό είναι αυτό που λες για τον Λάμποβιτς, χωρίς απαραίτητα να είναι απόλυτο. Σίγουρα θα μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρή σκέψη. Αλλά ο Άρης τον παραγκώνισε από τη στιγμή που έφυγε ο Κατσικάρης κι εμένα μου δείχνει άλλα πράγματα αυτό. Τέλος πάντων, λίγη σημασία έχει πια, αρκεί να είναι καλός ο αντικαταστάτης.
Rasheed.