ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Οι λεπτομέρειες για τη διαφορά...


Ο Φλεβάρης πλησιάζει και το NBA κινείται σε ρυθμούς all-star game. Πλέον, και για ένα περίπου μήνα, οι Αμερικάνοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη γιορτή του Ντάλας, παρά στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Όχι ότι μέχρι τώρα είχε κανείς «πονοκεφαλιάσει» με την κανονική περίοδο.

Πάντως, πλέον έχουμε τις πεντάδες, αλλά και τους διαγωνιζόμενους σε ορισμένους από τους διαγωνισμούς. Κοιτώντας τις πεντάδες βλέπουμε ότι λείπει και φέτος το όνομα του Ντιρκ Νοβίτσκι (με το all-star να γίνεται στο Ντάλας), ο οποίος Ντιρκ μέχρι και την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη της ψηφοφορίας ήταν μπροστά από τον Ντάνκαν. Σύμφωνα με το NBA, έμεινε πίσω τις δύο τελευταίες ημέρες. Τη θέση του στην πεντάδα πήρε ένας άλλος «international» παίκτης, όπως αρέσκεται το NBA να θεωρεί χωρίς κανέναν απολύτως λόγο τον Ντάνκαν, που παρεμπιπτόντως έχει παίξει και εθνική Η.Π.Α.. Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι μάλλον οι… Παρθένες Νήσοι έχουν περισσότερους μπασκετόφιλους από τη Γερμανία.

Πλέον, με τον Άλεν Άιβερσον να είναι και φέτος στην πεντάδα της Ανατολής (ασχέτως αν τελικά αποφασίσει να κάνει… κοπάνα) ένα πράγμα επιβεβαιώθηκε: ο Άιβερσον είναι ο ορισμός του παίκτη που όλοι λατρεύουν να μισούν. Δημοσιογράφοι και παράγοντες εδώ και 1,5 χρόνο τον «θάβουν» ανελέητα, ο ίδιος φέτος έχει παίξει μόνο 19 ματς και έχει «career-low» λιγότερους από 15 πόντους μέσο όρο (βέβαια το 46% με το οποίο σουτάρει εντός παιδιάς είναι το καλύτερο της καριέρας του), στα διάφορα σάιτ οι οπαδοί μιλούν για έναν ξεπεσμένο Άιβερσον, που πια δεν μπορεί να παίξει στο NBA, όμως, σε πείσμα όλων είναι για 11η φορά ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες του NBA παγκοσμίως.

Ο κόσμος ξέρει να αναγνωρίζει αυτούς που παίζουν με την καρδιά τους και ο Άιβερσον έτσι έπαιζε πάντα, ασχέτως αν η καρδιά του, του υπαγόρευε να… παίζει με δύο μπάλες!

Με το που ανακοινώθηκε από το NBA ότι ο Άιβερσον είναι στην πεντάδα του all-star game, οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να πουν «αν είναι σωστός θα παραχωρήσει τη θέση του γιατί δεν παίζει καλά». Ανάμεσά τους το είπε και ο Μπάρκλεϊ. Μάλλον, μέσα στο γενικό πανηγύρι, κάποιοι έχουν ξεχάσει γιατί γίνεται η ψηφοφορία για το all-star. Αν ο κόσμος ήθελε να δει άλλον, τότε θα ψήφιζε άλλον. Θέλει τον Άιβερσον όμως. Τον 35άρη, ξεπεσμένο, μέτριο φέτος Άιβερσον. Αλλιώς, δεν θα τον ψήφιζε.

Ο ίδιος ο «Answer» προφανώς και είχε την… απάντηση και γι’ αυτό: «Χωρίς τους φιλάθλους, δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς. Το να θέλουν να με δουν, ανεξαρτήτως των όσων συμβαίνουν, αυτό λέει πολλά για το πώς νιώθουν για μένα. Τους ευχαριστώ». Αυτό το «χωρίς τους φιλάθλους, δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς», ας το ακούσουν και κάποιοι δικοί μας που σε λίγες εβδομάδες θα κάνουν τελικό ενώπιον 500 ατόμων και φέτος…

Λίγο πριν την ανακοίνωση των ονομάτων των διαγωνισμών, ο Σακίλ Ο’ Νιλ βγήκε δημόσια για να κάνει μία από τις γνωστές… χαριτωμενιές του. Μίλησε, λοιπόν, ως ατζέντης του ΛεΜπρον Τζέιμς (αποδεικνύοντας ξανά ότι οι παίκτες έχουν… way too much free time) ενόψει του διαγωνισμού καρφωμάτων.

Από πέρσι αιωρούταν στην ατμόσφαιρα ότι ο Τζέιμς θα διαγωνιζόταν στα καρφώματα, αφού ζήλεψε το σκετσάκι Ρόμπινσον-Χάουαρντ με τον Ζούπερμαν και τον KryptoNate, ενώ είδε κιόλας ότι ο διαγωνισμός ξανάγινε «in» για τον κόσμο. Έλα μου, όμως, που τώρα που έφτασε ο καιρός άρχισε να βαριέται, θυμήθηκε πόσο χαλαρό είναι το τριήμερο του all-star και πόσο χαβαλέ έχει το Σάββατο από την εξέδρα και όχι από το παρκέ και δεν θέλησε να συμμετάσχει.

Ο Σακίλ (σε συνεννόηση) με τον ΛεΜπρον, έκανε πλάκα (ως δήθεν ατζέντης του) για το πόσο δύσκολο είναι να κλείσει κάποιος τον πελάτη του για το διαγωνισμό. Όμως, μέσα από την πλάκα εξέθεσε το NBA και τους αστέρες. Ο Σακ είπε ότι ο ΛεΜπρον θα παίξει στα καρφώματα μόνο αν το «παρών» δώσουν ο Βινς Κάρτερ (αναμφίβολα ο καλύτερος στο NBA τα τελευταία 15 χρόνια), ο Κόμπι Μπράιαντ και ένας ακόμη σταρ, του οποίου το όνομα δεν είπε, αλλά μετά μάθαμε ότι είναι ο Ντουέιν Ουέιντ.

Δηλαδή, ο Σακ μίλησε για διαγωνισμό ΛεΜπρον, Κόμπι, Κάρτερ, Ουέιντ, (συν Νέιτ Ρόμπινσον, Χάουαρντ) που αυτόματα θα γινόταν «instant classic» που λένε και οι Αμερικάνοι. Ζήτησε να βάλει το NBA μεγάλο χρηματικό έπαθλο και τα μισά χρήματα να πάνε στους σεισμοπαθείς στην Αΐτή.

Πριν προλάβει το… NBA να το απορρίψει, το έκαναν οι αστέρες του (πλην του Ρόμπινσον που δήλωσε αμέσως ότι του αρέσει η ιδέα). Ο Κάρτερ δήλωσε απλά ότι δεν θέλει, αλλά θα στείλει… τον Χάουαρντ (το παιδί για τις δουλειές μάλλον): «Δεν πρέπει να είμαι υποχρεωμένος να κάνω τίποτα αν δεν το θέλω» είπε ο V-incredible, που έχασε λίγη από τη λάμψη του.

Ο Ουέιντ κι αυτός δεν «ψήθηκε», λέγοντας ότι δεν θα καρφώσει, αλλά ήδη έδωσε 175.000 δολάρια για τους σεισμοπαθείς. Τουλάχιστον, έκανε το σημαντικό κομμάτι.

Ο Κόμπι Μπράιαντ όχι μόνο απέρριψε την πρόταση («δεν έχω καμία ευθύνη προς τη λίγκα να το κάνω»), αλλά γέλασε κιόλας «στην ιδέα ότι δύο γέροντες (σ.σ. ο Κάρτερ κι αυτός) θα πάνε στο διαγωνισμό».

Δυστυχώς, όσα χρήματα κι αν βγάζεις, πρέπει πάνω απ’ όλα να είσαι άνθρωπος. Μπορεί μπροστά σε μια καταστροφή που στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 200.000 συνανθρώπους μας αυτό να έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Μπορεί ο Σακίλ 9 στις 10 φορές που θα ανοίξει το στόμα του να το κάνει για να πει «εξυπνάδα», αλλά αυτή τη φορά ήταν ο μόνος που σκέφτηκε ανθρώπινα. Φαντάστηκε την προσμονή για τον πιο σημαντικό διαγωνισμό καρφωμάτων στην ιστορία (λόγω ονομάτων) και σκέφτηκε λίγο και μια χώρα που ζει καταστάσεις τις οποίες εμείς ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε. Δυστυχώς, ο ανθρωπισμός έπεσε στο κενό.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Στο θέμα της Αϊτής θα επανέλθουμε (μπασκετικά πάντα) τη Δευτέρα με ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό και ενδιαφέρον άρθρο.

10 σχόλια:

Μ.Π. είπε...

Καλημέρα σας!Σας έστειλα χτες ένα comment, το οποίο δεν περιείχε κάποια ειρωνία ή προσβολή προς τον οποιοδήποτε και δεν έχει αναρτηθεί. Αν για τον οποιοδήποτε τεχνικό λόγο δε σας έχει έρθει, σας παρακαλώ να μου το πείτε για να το ξαναγράψω. Σας ευχαριστώ!

Age of Basketball είπε...

@Μ.Π.: Φίλε δυστυχώς το σχόλιό σου κόπηκε από τους συντελεστές του σάιτ. Αν είχες διαβάσει τους κανόνες σχολιασμού, που βρίσκονται μόνιμα στη δεξιά στήλη, θα έβλεπες ότι σχόλια τα οποία περιέχουν κρίση προς τους συντάκτες κόβονται, ασχέτως μεγέθους. Τα σχόλια πρέπει να περιορίζονται μόνο σε άποψη για το αθλητικό θέμα, χωρίς καμία αναφορά προς τους συντάκτες (είχες σε δύο σημεία).

Λυπηθήκαμε επειδή είχες προφανώς αφιερώσει αρκετό χρόνο, αλλά δεν μπορούμε να δημοσιοποιούμε σχόλια με δύο μέτρα και δύο σταθμά, οι κανόνες ισχύουν για όλους.
Rasheed.

Μ.Π. είπε...

1ον: Όσον αφορά σε αυτό που λέτε για το Nowitzki και το Dallas, δεν έχει καμία σημασία το πού γίνεται το all-star game εφόσον ψηφίζουν άνθρωποι από όλον τον κόσμο και η πλειοψηφία τους δεν πρόκειται να σκεφτεί να ψηφίσει τον Dirk επειδή το ASG θα γίνει στην πόλη της ομάδας του. Το ΝΒΑ από την άλλη δεν μπορεί να αποφασίσει αυθαίρετα για το ποιος θα συμμετέχει ως βασικός.
2ον: Ο Tim Duncan γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Παρθένες Νήσους, οι οποίες είναι κράτος που μπορεί να ανήκει στην Αμερική, αλλά δεν είναι προσαρτημένο σε αυτή. Το ότι έχει την Αμερικανική υπηκοότητα και έχει παίξει στην εθνική δε νομίζω ότι δηλώνει κάτι για την εθνικότητά του (δηλαδή ο Olajuwon που είχε παίξει στην εθνική των ΗΠΑ δεν αποκαλείται Νιγηριανός? ακόμα και αν η περίπτωση δεν είναι ακριβώς η ίδια)Με την ίδια λογική οι παίκτες του Puerto Rico, το οποίο είναι και αυτό σαν τις Παρθένες Νήσους ως προς την κρατική μορφή του(δηλαδή unincorporated territory των ΗΠΑ), δε θα πρέπει να θεωρούνται internationals αλλά Αμερικανοί. Κάνω λάθος?
3ον: Ο Duncan δεν ψηφίστηκε μόνο από κατοίκους των Παρθένων Νήσων ούτε ο Dirk από Γερμανούς. Επίσης δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά. Το ΝΒΑ νόθευσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ώστε να βγει ο Duncan και όχι ο Nowitzki? Κάτι τέτοιο μου φαίνεται υπερβολικό και ο Duncan(ίσως ο καλύτερος power-forward ever) σίγουρα δε χρειάζεται τη συνδρομή τέτοιων μέσων ώστε να βγει βασικός σε ένα ASG.
4ον: Στην κριτική που ασκείτε για τη μη συμμετοχή των αστέρων στο διαγωνισμό καρφωμάτων θα ήθελα να διαφωνήσω μαζί σας. Όποιος έχει συμμετάσχει σε τέτοιο διαγωνισμό αναφέρει ότι είναι κάτι πολύ κουραστικό (καθώς εκτός από εκείνη την ώρα αλλεπάλληλων καρφωμάτων υπάρχουν και ειδικές προπονήσεις για το διαγωνισμό). Για αυτόν το λόγο άλλωστε επιλέγονται σχεδόν πάντα νέοι αθλητές, των οποίων τα σώματα δεν είναι καταπονημένα από τη χρόνια παρουσία τους στα παρκέ. Δε βλέπω το λόγο, λοιπόν, να συμμετάσχει ο Kobe Bryant που φέτος έχει πάρα πολλούς τραυματισμούς να τον ταλαιπωρούν, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Vince Carter και το Wade. Όσο για το LeBron, η στάση του είναι λίγο διαφορετική γιατί δεν είχε κανέναν τραυματισμό, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα φέτος θα συμμετάσχει, οπότε δεν είναι «σωστό» προς τους φιλάθλους να μη λάβει μέρος. Τώρα το αν θα προτιμάει να είναι ξεκούραστος και να διασκεδάζει στην εξέδρα, νομίζω ότι ένας άνθρωπος που παίζει 100 παιχνίδια τη σεζόν έχει το δικαίωμα να κάτσει αναπαυτικά και να διασκεδάσει με τους συναδέλφους του βλέποντας αυτό που αγαπάει.
Η μη συμμετοχή τελικά όλων των αστέρων δε θεωρώ ότι θα επηρεάσει την προσέλευση στο Dallas και δε νομίζω ότι είναι ορθό να κρίνεται ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας ενός παίκτη από κάτι τέτοιο. Όπως είπατε και εσείς, ο Wade (και ο LeBron) ήδη έχουν συμβάλει, ενώ δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το ίδιο έχει κάνει και ο Kobe για παράδειγμα.

Age of Basketball είπε...

@Μ.Π.: Όταν γίνεται κάπου το all-star πολλές φορές παίκτες της ομάδας τη πόλης είναι στην πεντάδα, γιατί ο κόσμος συπειρώνεται και ψηφίζει περισσότερο. Αυτό σήμαινε, δεν είπα τίποτα για νοθεία. Μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.

Ο Ντάνκαν έχει παίξει εθνική Η.Π.Α., δεν τον θεωρώ international. Δεν μπορούν να το έχουν both ways, ή το ένα ή το άλλο. Είναι Αμερικανός με ρίζες από τις Π.Ν.. Όσο για τον Ολάζουον, πλέον είναι ΝιγηριανοΑμερικάνος, όχι Νιγηριανός εφόσον έχει και αμερικανό διαβατήριο.

Το 3ον ήταν χιούμορ, αν δεν το κατάλαβες, δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Για το 4ο, και πάλι διαφωνούμε τελείως.

Τέλος οι Παρθένες Νήσοι, έχουν επίσημη ονομασία Παρθένες Νήσοι των Η.Π.Α. και οι πολίτες τους είναι Αμερικανοί πολίτες. Συνεπώς, ο Ντάνκαν είναι Αμερικανός και όχι international.

Επίσης, δεν είναι ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών. Νοβίτσκι, Μαλόουν, Μπάρκλεϊ είναι ξεκάθαρα καλύτεροι. Ο Ντάνκαν είναι ένας παίκτης πρώτης κλάσης, που ξέρει τα βασικά πολύ καλά. Και δεν είναι καν καθαρός πάουερ φόργουορντ.
Rasheed.

vagkos είπε...

Το σχολιο για την ποιοτητα του Τιμ Ντανκαν
ειναι το λιγοτερο ατυχες...
Δεν σου φαινεται περιεργο
που η επιθεση ενος απο τα κορυφαια franchises της δεκαετιας(αν οχι το κορυφαιο) περναει σε πολυ μεγαλο βαθμο απο τα χερια ενος καλου παικτη
που ξερει πολυ καλα τα βασικα ;

Μ.Π. είπε...

Κατ’ αρχήν θα θεωρούσα δίκαιο ότι εφόσον εγώ δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τους συντελεστές και τα συμπεράσματά τους να κάνετε το ίδιο.

Έστω ότι συμφωνούμε ότι ο Duncan δεν είναι international. Με την ίδια λογική οι παίκτες του Puerto Rico θα πρέπει και αυτοί να θεωρούνται Αμερικανοί εφόσον έχουν την αμερικανική υπηκοότητα και η χώρα τους έχει την κρατική μορφή των US Virgin Islands, απλά χωρίς το US στο επίσημο όνομα. Σωστά?

Όσο για το Duncan δεν ξέρω από πού προκύπτει το ότι είναι ξεκάθαρα χειρότερος, αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Νομίζω ότι είναι στην κρίση του καθενός. Και αν δεχτώ ότι για Malone και Barkley «παίζεται» (το debate είναι μεγάλο), διαφωνώ κάθετα ως προς το Nowitzki. Ο Γερμανός είναι ανώτερος στο περιφερειακό σουτ και μπορεί να χαρακτηριστεί πιο πολύμορφος scorer. Ο Duncan, ωστόσο είναι πολύ ποιοτικότερος αμυντικός και όποιος τον έχει δει εκτεταμένα, εύκολα καταλαβαίνει ότι κάνει την ομάδα γύρω του αρκετά καλύτερη απ’ ότι ο Nowitzki. Είναι ο απόλυτος team player και παράλληλα ηγέτης, αφού ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του και στα 4 πρωταθλήματα (τη στιγμή που ο Dirk έχει 0). Το παιχνίδι του είναι αρκετά πιο πολυδιάστατο από του Nowitzki και προσωπικά θα τον χαρακτήριζα πολύ πιο χρήσιμο. Πλέον αγωνίζεται αρκετά και ως center επειδή έχει χάσει αρκετή από την εκρηκτικότητά του αλλά και με βάση το roster των Spurs, στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, πάντως, υπήρξε power forward.

Age of Basketball είπε...

@Μ.Π. : Δε βλέπω πού σου αποδίδουμε χαρακτηρισμό. Μην το γράφεις για να δημιουργήσεις εντυπώσεις, αλλά διάβασε προσεκτικά το τι γράφουμε. Συνεπώς, υποστηρίζεις και επιμένεις ότι το καλύτερο τεσσάρι όλων των εποχών είναι ένας παίκτης που δεν έπαιξε όλη του την καριέρα στο "4". Επιπλέον, συγκρίνεις τα πρωταθλήματα του Ντάνκαν με αυτά του Νοβίτσκι (δε συζητώ καν για το "πολυδιάστατος"...), άρα συγκρίνεις και τον Νταμπίερ με τον Ρόμπινσον, και τον Τέρι με τον Τζινόμπιλι. Οκέι. Επίσης θεωρείς ότι ο Αρόγιο, με τον Αγιούσο και τον Σιαντιάγο (ή οποιονδήποτε άλλον) είναι της ίδιας εθνικότητας με όποιον παίκτη έχει παίξει Εθνική Η.Π.Α. Οκέι ξανά.

@vagkos: Δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σου. Απλώς ήθελες να διαφωνήσεις; Ειπαμε ότι ο Ντάνκαν είναι παίκτης πρώτης κλάσης που ξέρει πολύ καλά τα βασικά. Από τα χέρια ενός τέτοιου παίκτη δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να περνάει η μπάλα; Ξανά και ξανά το λέμε, προσέξτε τι γράφουμε.

Ας μη διαιωνίζουμε το θέμα. Διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τι γράφουμε. Παικταράς είναι ο Ντάνκαν και ξέρει άψογα τα βασικά. Έχετε την άποψή σας, σεβαστή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια. Το θέμα θα λήξει εδώ. Να μην κουράζουμε την υπόθεση, βγαίνοντας εκτός θέματος του άρθρου.
BEN

Ανώνυμος είπε...

To mono atyxes einai pou tous dimosieusate ta sxolia eno lete oti stous proklitikous den tha to kanete. To sxolio toy vagkou emena mou fainetai prokltiko kai os anagnostis pou exei dei sxolio tou (dikaia) na kovetai, tha ithela na ginei to idio kai stou vagkou tin epomeni fora. Episis, o mp leei olo ta idia kai ta idia, xoris na sxoliaso to gegonos oti sygkrinei koupes, kati toulaxiston atyxes, afoy eykola mporo na skefto 30 paiktes makran kalyterous tou duncan me ligotera i katholou protathlimata. Oi koupes einai asxetes, allios o Wellington kai o Longlay einai oi kalyteroi center sthn istoria tou mpasket.

Ανώνυμος είπε...

O duncan egine paiktis stin plati tou robinson. Otan katevike ethniki, kseutilistike me marbury, lebron, iverson kai den symmazeuetai, tin ora pou o nowitzki ekane magkes tous ampalous. As mi leme o,ti theme epeidi eimaste kollimenoi me to nba, opos i pleionotita ton ellinon oriaka mpasketofilon.

Age of Basketball είπε...

@ανωνυμος: Διαφωνούμε, ο Ντανκαν είναι πολύ καλός παίκτης ανεξαρτήτως του Admiral, τον οποίο (btw) θεωρώ καλύτερο πάντως. Ο Ντάνκαν ξεχωρίζει ανάμεσα στους γελοίους σημερινούς σέντερ του NBA, γιατί ξέρει καλά τα βασικά, έστω κι αν παίζει μονοδιάστατα.

Όσο για Ουέλινγκτον και Λόνγκλεϊ, προσκυνώ... Απλά.
Rasheed.