ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Δρόμοι με ροδοπέταλα και αγκάθια


Έγινε η κλήρωση της δεύτερης φάσης της Ευρωλίγκας τη Δευτέρα και πλέον ξέρουμε τι πρέπει να κάνει η κάθε ομάδα για να προκριθεί και να φτάσει ως το φάιναλ φορ. Στην κλήρωση, μπορούμε να πούμε, ότι η τύχη χαμογέλασε λίγο στον έναν από τους δύο «αιωνίους» και αρκετά στον άλλο. Για το Μαρούσι δεν λέω τίποτα, καθώς ήξερε εκ των προτέρων ότι θα είχε την Παρτιζάν στον όμιλο και Μπαρτσελόνα/Παναθηναϊκό ή Ρεάλ/Σιένα.

Ο Παναθηναϊκός δεν κληρώθηκε στον πιο δύσκολο επιτρεπτό συνδυασμό, δηλαδή με Μακάμπι/Εφές, αλλά στον θεωρητικά ευκολότερο με Παρτιζάν/Μαρούσι. Βέβαια, κανείς αντίπαλος δεν είναι εύκολος σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει. Ας πούμε, η Παρτιζάν έχει κερδίσει Ολυμπιακό, Μάλαγα, Εφές, ενώ το Μαρούσι τη Μακάμπι και όλοι ξέρουμε πόσο δυνατή ομάδα είναι. Η Μπαρτσελόνα θα ήταν σίγουρα αντίπαλος του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό που έμαθε το «τριφύλλι» και στο οποίο στάθηκε άτυχο, είναι η διασταύρωσή του στα πλέι οφς. Ο Παναθηναϊκός διασταυρώνεται με τον πιο σκληρό όμιλο του Top-16, στον οποίο υπάρχουν 4 ομάδες που θεωρητικά (με βάση ρόστερ, όχι ως τώρα απόδοση) θα μπορούσαν να είναι στο φάιναλ φορ: Ρεάλ Μαδρίτης, Σιένα, Μακάμπι ή Εφές θα βρεθούν στο δρόμο του Παναθηναϊκού, κάτι που κάνει την απόκτηση της πρώτης θέσης πολύ σημαντικό θέμα, ώστε το «τριφύλλι» να έχει πλεονέκτημα έδρας. Άλλο να αναζητήσεις την πρόκριση για το Παρίσι στο ΟΑΚΑ κι άλλο στη Μαδρίτη ή στην Τοσκάνη. Μιλάμε πάντα με τη λογική και όχι με το αν μπορεί να πάρει διπλό εκεί ο Παναθηναϊκός. Αυτό εξυπακούεται (αλλά όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, και για τη Ρεάλ, τη Σιένα και την Μπαρτσελόνα).

Η 3η και η 4η αγωνιστική θα είναι πολύ σημαντικές για τον Παναθηναϊκό, που ως τώρα έχει χάσει και τα 3 ντέρμπι που έχει παίξει με πρωτοκλασάτες ομάδες (στην κατηγορία βάζω μόνο τα 5 φαβορί για το Παρίσι). Βέβαια, εξίσου σημαντικό θα είναι να μην χαθούν βαθμοί στα άλλα ματς. Πάντως, τον Παναθηναϊκό περιμένει πολύ δύσκολη ανηφόρα ως τη γη της μπασκετικής επαγγελίας φέτος. Βέβαια, ο πρωταθλητής Ευρώπης ξέρει τι πρέπει να κάνει για να φτάσει στο φάιναλ φορ, όμως η αλήθεια είναι ότι μόνο αγκάθια θα βρει στο δρόμο του, αντιμετωπίζοντας (θεωρητικά πάντα) δύο από τα τέσσερα άλλα φαβορί για το τρόπαιο (Μπαρτσελόνα και μία από τις Σιένα-Ρεάλ).

Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που χαμογέλασε από την κλήρωση. Ότι θα έχει Λαμποράλ, Χίμκι και Τσιμπόνα για αντιπάλους το ήξερε ουσιαστικά, αλλά αυτό που δεν ήξερε είναι τι θα συναντήσει στη συνέχεια. Κατάφερε, λοιπόν, να αποφύγει και τις 4 άλλες ομάδες που θεωρούνται φαβορί για την πρόκριση στο Παρίσι (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Σιένα και Παναθηναϊκός), οι οποίες θα παλέψουν μεταξύ τους για την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, θα διασταυρωθεί με τον πιο εύκολο όμιλο, εκείνον με ΤΣΣΚΑ/Μάλαγα ως πιθανές αντιπάλους. Η λογική λέει ότι οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν ακόμη και με μειονέκτημα έδρας να προκριθούν στο Παρίσι, αν και η ΤΣΣΚΑ δυναμώνει πια πολύ με την απόκτηση του Μένσα-Μπόνσου.

Ο Ολυμπιακός ξεκινά με ματς στην Ισπανία με τη Λαμποράλ, όπου με ενδεχόμενη νίκη θα έχει καθαρίσει την πρωτιά του ομίλου από την πρώτη αγωνιστική. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά είναι στα μέτρα του. Η Χίμκι είναι ο 2ος πιο δύσκολος αντίπαλος από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας, αλλά εφόσον ο Ολυμπιακός πάρει τα 4 ματς που πρέπει και τις διαφορές με Ισπανούς και Ρώσους εντός έδρας, τότε ο όμιλος είναι δικός του, αν και πιστεύω ότι μπορεί να τελειώσει και με 5-1 ή 6-0.

Σίγουρα η Μάλαγα (αν τερματίσει 2η και ο Ολυμπιακός 1ος) είναι ιδιαίτερα βατός αντίπαλος για τα πλέι οφς και στον Ολυμπιακός ξέρουν από τώρα ότι θα είναι απαράδεκτοι αν δεν φτάσουν στο Παρίσι και το φάιναλ φορ.

Το Μαρούσι μπαίνει στους ομίλους ως αουτσάιντερ, καθώς είναι η πιο άπειρη ομάδα στο Top-16. Αν καταφέρει και πάρει έστω και μία νίκη (Παρτιζάν εντός;) θα είναι απόλυτα επιτυχημένο, ενώ αν κόψει βαθμό από Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα θα έχει κάνει τεράστια υπέρβαση. Συζήτηση για πρόκριση δεν μπορούμε να κάνουμε, τουλάχιστον όχι σε λογική βάση. Πάντως, το Μαρούσι είναι ήδη επιτυχημένο και απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο σε όλους πόσο δυνατή ομάδα είναι.

Οι άλλοι δύο όμιλοι παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Ο όμιλος G με ΤΣΣΚΑ, Μάλαγα, Ζαλγκίρις και Προκόμ είναι όμιλος δύο ταχυτήτων, με δύο ξεκάθαρα φαβορί, που αν αποκλειστούν θα πρέπει να δώσουν πίσω το… διαρκείας τους στη διοργάνωση. Ζαλγκίρις και Προκόμ πέτυχαν όταν προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση και καμιά τους δεν έχει σοβαρές βλέψεις για τα πλέι οφς. Θα… αποκτήσουν, μόνο αν τις αφήσουν οι ΤΣΣΚΑ και η Μάλαγα.

Άφησα για το τέλος τον όμιλο F, γιατί είναι ο όμιλος του «θανάτου». Σίγουρα έχει φαβορί, τη Ρεάλ (που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τον καταπληκτικό Τόμιτς, μακράν καλύτερο του Βαν Ντεν Σπίγκελ) και τη Σιένα, αλλά κάλλιστα μπορούν να προκριθούν οι Μακάμπι και η Εφές. Το ρόστερ για να το κάνουν το έχουν και οι δύο. Είναι πολύ πιθανό όποιος κάνει έστω και μια εκτός έδρας νίκη στον όμιλο να είναι 1ος, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί η Εφές. Η Μάλαγα της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη διοργάνωση, μένει να δούμε αν θα την πάρει ή αν θα είναι πάλι το φάντασμα της ομάδας που θα μπορούσε να έχει, όπως στην κανονική περίοδο. Μάλιστα, η Εφές είναι ίσως και το βαρόμετρο του ομίλου. Αν παρουσιαστεί τόσο δυνατή όσο λέει το ρόστερ της και κρατήσει αλώβητη την έδρα της, τότε κανείς στον όμιλο δεν έχει σίγουρο εισιτήριο για το Top-16.

by Rasheed.

6 σχόλια:

Ariss είπε...

Kalispera paidia. An ka asxeto me tin euroleague, pote einai o telikos sto kupello? Episis boreite na kanete ena arthro gia to programma twn aiwniwn tis ton epomeno mina, opou tha exei euroleague, kupello, mats prwtathlimatos, gia na doume poios exei pio duskolo programma. Kai pws tha antapekslelthoun dedomenwn kai twn traumatismwn, opws tou PAO alla kai tou OSFP. Euxaristw

Patrick Star είπε...

Ο Ολυμπιακός δε θα έχει πρόβλημα λογικά. Επίσης, ακόμα και αν γίνει καμιά στραβή και η ΤΣΣΚΑ βγεί δεύτερη, δε νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα να την αποκλείσει έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Μέσα στο ΣΕΦ φαίνεται αρκετά δυνατός (αυτό πάει και για την Α1, μετά το περσινό κάζο, θεωρώ πως είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και αντέχουν τον τίτλο του φαβορί).

Ο Παναθηναϊκός στην κατάσταση που είναι (αν και η νίκη του απέναντι στην αρμάδα του Καραμανλή με συγκλόνισε) ίσως θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα να κερδίσει την Παρτιζάν με μια καλή διαφορά (ειδικά τώρα που ο Μάριτς θα λείπει, ενώ ακόμα και αν παίξει, θα έχει μόλις γυρίσει από τραυματισμό) ώστε να αποφύγει τα πολλαπλά εγκεφαλικά στο Βελιγράδι προτελευταία αγωνιστική. Αν και έχω την εντύπωση πως θα του κάνει τη χάρη το Μαρούσι και θα κερδίσει την Παρτιζάν.
Από την άλλη βέβαια, δε θεωρώ πως είναι καταδικασμένος απέναντι στην Μπάρτσα. Εδώ, προφανώς μπορεί να την κερδίσει.

Και μιας κι ανέφερα τις διαφορές, αν ισοβαθμίσουν ΠΑΟ και Μπάρτσα, έχοντας νίκες με ίδια διαφορά στους μεταξύ τους αγώνες, στο τέλος τι γίνεται? Μετράει το συνολικό?

Όσον αφορά το διασταύρωμα, είναι σίγουρα του θανάτου, και γι'αυτό δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι ο Ζοτς θα τα καταφέρει και αυτήν τη χρονιά.
Εκτός και αν η ήττα από τη Ρεάλ φέτος στο ΟΑΚΑ θεωρείται γούρι. Και πέρυσι διασύρθηκε από την Μπαρτσελόνα αλλά τελικά το πήρε.

Age of Basketball είπε...

@Patrick star: Κι εγώ πιστεύω ότι ο ΟΣΦΠ θα είναι στο Παρίσι.

Αν ΠΑΟ και Μπάρτσα ισοβαθμήσουν και τα μεταξύ τους παιχνίδια είναι 1-1 με ίδια διαφορά, τότε μετράει η συνολική διαφορά πόντων στον όμιλο. Αν και αυτή η διαφορά είναι ίδια, τότε την ισοβαθμία κερδίζει η ομάδα που έχει καλύτερη επίθεση (όποια έχει περισσότερους πόντους στον όμιλο δλδ).

Να δούμε για το... γούρι. Δεν κάθεται κάθε χρόνο.

@ariss: 20/2 είναι ο τελικός, αν δεν αλλάξει κάτι. Όσο για το πρόγραμμα, μιλάμε για την επιτομή της κόλασης για τον έναν από τους δύο. Θα τα πούμε αναλυτικά, αφού το ζήτησες, αλλά μάλλον την Πέμπτη, γιατί σήμερα έχουμε στο μυαλό κάτι άλλο και αύριο είναι οι ημιτελικοί.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι είναι άτυχες οι ομαδες του 5ου και 6ου ομίλου αλλά και για όλους τους φιλαθλους που δεν θα δουν στο Παρίσι 2 από τα μεγαλα φαβορί ενώ πιθανον να δουν πιο αδύνατες ομάδες όπως Μάλαγα και την ΤΣΣΚΑ που είναι μία του ύψους μία του βάθους.

Πολύ ύποπτη δε σας φαίνεται η κλήρωση της ρωσικης αρκουδας σε τέτοιο ομιλο αλλά και 2 ελλ.στον ίδιο ενώ οι 4 ισπ. όλες σε διαφορετικό?

Age of Basketball είπε...

Φίλε οι ισπανικές ήταν στα δύο πρώτα γκρουπ δυναμικότητας και δεν υπήρχε περίπτωση να κληρωθούν μαζί, αφού οι περιορισμοί μπορούσαν να τηρηθούν ως εκεί στο απόλυτο.

Όσο για το Μαρούσι, ο όμιλος στον οποίο θα κληρωνόταν εξαρτιόταν από τη Μακάμπι που ήταν στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας. Όπου πήγαινε αυτή, το Μαρούσι θα πήγαινε στον άλλο, γιατί πιο σημαντικός ήταν ο περιορισμός του ίδιου ομίλου στην 1η φάση παρά της ίδιας χώρας. Δεν είδα κάτι ύποπτο. Όσο για το ότι θα αποκλειστεί κάποια καλή ομάδα από το φάιναλ φορ, έχεις δίκιο, όμως, αυτό ήταν το μόνο σημείο στο οποίο έγινε πραγματική κλήρωση, άρα μπαίνει και η τύχη μέσα.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Για να κερδίσει ο Παναθηναικός τη Barcelona στην Αθήνα πρέπει να αλλάξει πολύ η εικόνα και των δύο ομάδων (όχι ότι είναι αδύνατο αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο). Στο πρώτο τέταρτο του παιχνιδιού με τη Siena οι καταλανοί έκαναν επίδειξη δύναμης και τεχνικής που έφθασε τα όρια της γελοιοποίησης και που εκνεύρισε τους συνήθως σταθερότατους παίκτες της ιταλικής ομάδας.

Από τους υπόλοιπους διεκδικητές, η Real 'ηδη έχει λάβει το μάθημά της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο μεγαλύτερος εχθρός της καταλανικής ομάδας είναι το καλάμι που ενδέχεται να καβαλήσουν αν συνεχίσουν έτσι. Πάντως έχουν δείξει σοβαρότητα και συγκέντρωση ως τώρα.

Περιέργως θεωρώ ότι η Maccabi και ίσως ο Ολυμπιακός σε καλή μέρα θα μπορούσαν να τους απειλήσουν γιατί έχουν μονάδες με τεράστια προσωπικότητα και όχι στρατιωτάκια πολυτελείας- βέβαια η ΜπάρΣα (χωρίς το ανύπαρκτο Τ) συνδυάζει σύνεση (ακούτε Anderson και Teodosic;) με τρομερό ταλέντο.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι έχασε μόνο ένα παιχνίδι σημασίας, και αυτό με δυο πόντους- κατα τ'αλλα διέλυσε ότι βρήκε μπροστά της και φέτος παίζει, χωρίς υπερβολή, σκάλες καλύτερα. Δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη (και θα μου έκανε ιδιαίτερη χαρά αν ο αντίπαλος ήταν η Real) αν διέλυε τον αντίπαλό της στον τελικό στο Παρίσι α-λα Maccabi το 2003.