ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Όσα έφερε... ο Άγιος Βασίλης


Εκμεταλλευόμενες τη (μικρή) διακοπή για τις γιορτές, κάποιες ομάδες προχώρησαν σε βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις.

Ο Άρης, ο οποίος έχει μεγάλο πρόβλημα στο στήσιμό του από το καλοκαίρι, αποδέσμευσε τον Ντίξον και στη θέση του πήρε τον Ιβάν Πάουνιτς. Η κίνηση δεν είναι από αυτές που θεωρούνται εκ των προτέρων σωστές όσον αφορά τον παίκτη που φεύγει (όπως η αντίστοιχη της επόμενης ομάδας που θα μελετήσουμε), καθώς ο Ντίξον ως τώρα ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε μέσο όρο και ο πιο εύστοχος παίκτης της στα τρίποντα (δεν μετράω προφανώς τον Ντικούδη που κάνει 1 ανά αγώνα, μιλάω για σουτέρ). Η επίσημη δικαιολογία, κυρίως λόγω αυτών των στατιστικών, ήταν ότι ο Ντίξον έφυγε για εξωαγωνιστικούς λόγους και συγκεκριμένα γιατί μετά το ματς με τον Κολοσσό είπε «fuck you» στον Κατσικάρη όταν πήγε να του δώσει οδηγίες. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος (αρκεί να δει κανείς το Μαρούσι-Πανιώνιος και να προσέξει λίγο πριν τη λήξη τι λέει ο Καλαμπόκης στον Μάρκοβιτς, στην ένταση οι περισσότεροι παίκτες βρίζουν), καθώς αν αυτό συνέβαινε, ο Κατσικάρης είναι μυγιάγγιχτος και δεν μπορεί να σταθεί σε ομάδα. Ο λόγος αυτός προκρίθηκε ώστε να μείνουν ήρεμοι οι υπόλοιποι, να δουν ότι όποιος δημιουργήσει πρόβλημα θα φύγει, αλλά ο Ντίξον ουσιαστικά ήταν ο μόνος που μπορούσε να φύγει, γι’ αυτό έφυγε.

Μπετς και Κλαρκ είναι κοινοτικοί και είναι εντελώς χαζό να έφευγαν αυτοί, ο Μάιλς είναι η μόνη επιλογή του Κατσικάρη, οπότε θα στηριχτεί ως το τέλος, ενώ ο Ρίτσαρντσον έχει και πιο «δεμένο» συμβόλαιο από τον Ντίξον, ενώ παίζει και καθαρά στο «3» (ακόμη και στο «4» τον έχουμε δει), δηλαδή σε θέση με πρόβλημα για τον Άρη. Με Μάιλς, Κλαρκ, Αργυρόπουλο, Ντίξον στο ασόδυο, Χατζηβρέττα στο «2-3» και Ρίτσαρντσον στο «3-4», ήταν σαφές ποιος έπρεπε να μείνει. Αν σε αυτή την εξίσωση προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι 3 Αμερικανοί στο ασόδυο τα έχουν κάνει… κουλουβάχατα στην οργάνωση του παιχνιδιού, τότε φαινόταν ότι εκεί κάτι έπρεπε να αλλάξει. Έφυγε ο Ντίξον, λοιπόν, ήρθε ο Πάουνιτς, που έχει 3 μεγάλα πλεονεκτήματα και ο Κατσικάρης ελπίζει έτσι να άλλαξε τη ρότα της ομάδας.

Ο Χατζηβρέττας θα έχει πιο μεστό επιθετικό ρόλο, όμως θα πρέπει να δείξει και πιο ώριμος και να μην παρασύρεται, ενώ η έλευση Πάουνιτς αλλάζει και τον «άσο». Ο Πάουνιτς είναι Σέρβος (1ο καλό), είναι νεαρός και με κίνητρο και φιλοδοξίες (2ο καλό) και, βεβαίως, είναι κλασικός άσος, που οργανώνει και μαρκάρει πολύ σκληρά, χωρίς να τον νοιάζει αν θα κάνει 2, 5 ή 10 σουτ. Η κίνηση έχει λογική, δεδομένου ότι ο Κλαρκ (περισσότερο) και ο Μάιλς, θα απελευθερωθούν επιθετικά παίζοντας πιο πολύ στο «2» όσον αφορά την οργάνωση, άρα θα κουράζονται λιγότερο και θα σκοράρουν περισσότερο. Ο Πάουνιτς είναι ψηλός, οπότε το πιο πιθανό είναι να μαρκάρεται αυτός από το «δυάρι» των αντιπάλων, ενώ είναι και πολύ γρήγορος, κάτι που ο Άρης θα πρέπει να εκμεταλλευτεί. Πάντως, 22 χρονών και διεθνής, Σέρβος, είναι σίγουρα σημαντική μετεγγραφή για οποιαδήποτε ομάδα.

Μένει να δούμε αν ο Άρης θα ξεπεράσει και το επιθετικό πρόβλημα, αν δηλαδή θα αρχίσει να έχει πιο λογικές επιθέσεις μέσα στο παιχνίδι, καθώς λογικά αυτό προσπαθεί να κάνει ο Κατσικάρης με την αλλαγή αυτή, η οποία έπρεπε να γίνει, καθώς ήταν σαφές ότι η ομάδα δεν «τσούλαγε».

Όμως, σε απόκτηση παίκτη προχώρησε και ο Ολυμπιακός, που έφερε στο λιμάνι τον Σκούνι Πεν, σε μια κίνηση που θα έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι, δηλαδή να πλαισιωθεί ο Τεόντοσιτς και ο Παπαλουκάς με έναν πολύ καλό, γρήγορο, έμπειρο πλέι μέικερ. Ο Πεν πολύ γρήγορα, θεωρώ ότι, θα μπει και στο ρόστερ της Α1, βγάζοντας εκτός τον Μπέβερλι. Σίγουρα, δεν τίθεται θέμα ποιος από τους δύο είναι καλύτερος, καθώς ο Πεν έχει μεγάλη καριέρα και είναι από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς πλέι μέικερ στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Πεν είναι ο παίκτης του προπονητή, παίρνει σωστές προσπάθειες, είχε μια πολύ καλή σεζόν στην Ουκρανία πέρσι, ενώ φέτος ήταν μέτριος, αλλά σε μια ομάδα που είναι και η ίδια μέτρια και χωρίς λογική ως τώρα (Λα Φορτέτσα Μπολόνια). Είναι σίγουρα πολύ έμπειρος, μπαίνει σε θέση που ο Ολυμπιακός ήθελε παίκτη στον οποίο μπορεί να στηρίζεται, ενώ ξέρει και την ομάδα και τις απαιτήσεις της, οπότε δεν θα αργήσει να προσαρμοστεί.

Πλέον, με Παπαλουκά, Τεόντοσιτς, Πεν, ο Γιαννάκης έχει τρεις λύσεις στον άσο και δεν θα φοβάται να ξεκουράσει τον Παπαλουκά ή να πετάξει τον Τεόντοσιτς στον πάγκο όποτε τρελαίνεται, όπως φοβόταν ως τώρα. Ο Μπέβερλι θα πάρει εμπειρίες από την Ευρωλίγκα, έχει καλά στοιχεία, αλλά έχουμε πει εδώ και καιρό, δεν ήταν για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον όχι φέτος.

Απ’ την άλλη γεννιέται το ερώτημα, αν ο Πεν μπορέσει να αντικαταστήσει επάξια τον Ουέιφερ (δεν μπόρεσα να αντισταθώ, το είπα). Πλάκα κάνω. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα γιατί έπρεπε να φτάσουμε στον Γενάρη για να διορθώσει ο Ολυμπιακός τα λάθη του σχεδιασμού τα οποία βλέπαμε όλοι από το καλοκαίρι. Γράφαμε ότι ο Ουέιφερ είναι ακατάλληλος αλλά η ομάδα άργησε να το δει, γράφαμε ότι ο Χαλπερίν έπρεπε να είναι στην Α1, πάλι ο Ολυμπιακός άργησε, γράφαμε ότι αντί για τον Μπέβερλι θέλει ο Ολυμπιακός καλό άσο, τον έφερε τελικά ο… Άγιος Βασίλης.

Θεωρώ σίγουρο ότι πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού πια, αφού, βέβαια, δώσουμε λίγο χρόνο στον Πεν.

Τέλος, το αν έπρεπε η Καβάλα να αλλάξει προπονητή, θα φανεί… στο τέλος. Ο Πιλαφίδης είναι πολύ καλός προπονητής και ίσως έπρεπε να του δοθεί χρόνος. Απ’ την άλλη, πολύ καλός είναι και ο Αλεξανδρής και ίσως ταιριάξει περισσότερο με την ομάδα και καταφέρει να τη βελτιώσει.

by Rasheed.

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Πιστεύω ότι η κίνηση που έκανε ο Ολυμπιακός με τον Πεν είναι ίσως η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει (το ίσως πάει στο γεγονός ότι κάπου διάβασα ότι θέλει να επιστρέψει στην Ευρώπη ο Ukic, τον οποίο θεωρώ φοβερό play-maker). Anyway, για όλους τους λόγους που αναφέρει ο Rasheed στο κείμενό του θεωρώ πως θα εγκλιματιστεί πολύ γρήγορα κ ότι θα προσφέρει άμεσα. Επίσης, θέλω να ελπίζω ότι η μέτρια χρονιά που κάνει φέτος θα έχει διπλό πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό: πρώτον, θα έχει επιπλέον κίνητρο να προσφέρει τα μέγιστα και να αποδείξει ότι δεν 'τελείωσε' η καριέρα του και δεύτερον ότι θα είναι σχετικά ξεκούραστος αφού δεν είχε τις 'τρελές' υποχρεώσεις με την Μπολόνια φέτος.

ΥΓ: Δυσκολεύομαι να θυμηθώ για ποιο λόγο είχε φύγει από τον Ολυμπιακό - όπως και ο Μπλάκνεϊ άλλωστε... Rasheed - Ben οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες!

Age of Basketball είπε...

Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι ήταν κοντός και δεν μπορούσε να μαρκάρει ψηλό πλέι μέικερ (τι κάνει νιάου νιάου). Όμως, στην πραγματικό τητα πλήρωσε τη νύφη του μη τίτλου, όπως και ο Γκριρ πέρσι.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Ο Paunic δεν ειναι ασσος.. ουτε αποκτηθηκε για αυτον τον λογο. Οπως και ο Miles δεν ειναι SG. Αχρηστευεται στο 2 γιατι δεν εχει σταθερο σουτ. Το να δινεις την μπαλα στον Miles στο τριποντο ειναι εφαμιλλο με το να την δινεις στον Παπαλουκα η στον Childress.

O Paunic ξερει πολυ μπασκετ και μπορει κατα συνθηκη να καλυψει 3 θεσεις της περιφερειας αλλα η φυσικη του θεση ειναι το 2.

Stefanos είπε...

Νέο έτος, νέα σχόλια από τον ανανεωμένο Λεωνίδα! Εγώ παιδιά μόλις τώρα διάβασα ότι ο Ολυμπιακός έφερε πίσω τον Πεν και γνώμη δεν έχω καμία ακόμα. Θα ξεσκονίσω τη μνήμη μου και θα επανέλθω! Το μόνο που θυμάμαι ήταν το φάουλ που κέρδισε στο τέλος του 3ου τελικού το 06-07 και δεν πήρε ποτέ.

Unknown είπε...

Νομίζω ότι ο Ντίξον ήταν η μεγαλύτερη πηγή αναρχίας στο παιχνίδι του Άρη. Και μόνο από τις προσπάθειες που έπαιρνε φαινόταν αυτό, είδα παιχνίδια στα οποία σούταρε πιο πολύ από όλους τους άλλους περιφεριακούς μαζί.

Δεν ξέρω αν είναι υπερβολή, αλλά ίσως ήταν ο καλύτερος σκόρερ στην Ελλάδα. Ξελάσπωνε τον τραγικό επιθετικά Άρη, που πήρε νίκες χάρη σ'αυτόν. Το θέμα όμως με μια ομάδα που θέλει να λέγεται επιπέδου ευρωλίγκας, είναι ότι δε μπορεί να συνεχίζει έτσι, χωρίς σύστημα, βασιζόμενη στην απόδοση του αστεριού -ουσιαστικά ο Άρης ήταν σε πολλούς αγώνες one man show.

Το ζητούμενο ήταν αν μπορεί ο Κατσικάρης να τον βάλει στο σύστημα της ομάδας. Αυτό απ' ό,τι φάνηκε απέτυχε παταγωδώς. Δεν είδα το παιχνίδι οπότε απλά μεταφέρω άποψη (πολλών βέβαια) άλλων, ο Ντίξον απέφευγε επιδεικτικά να σουτάρει. Δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία σε μια τέτοια ομάδα. Άρα το "fuck you" ήταν απλά κερασάκι στην τούρτα. Ο προπονητής δε μπορεί καν να συνεννοηθεί με το βασικό σκόρερ, η περιφέρεια δε λειτουργεί, η οργάνωση πάει περίπατο.
Ας τον πάρει ο Ολυμπιακός,αν θέλει ντε και καλά NBAer, από τον Wafer πιο καλά θα ταιριάξει...

Τώρα για τον Paunic τι να πω, δεν έχω καταλάβει τελικά αν είναι άσσος ή δύο (κι εγώ δυάρι ήξερα ότι είναι). Αν είναι (και) άσσος, λύνει τα χέρια του Κατσικάρη και θα βοηθήσει πολύ τον Κλάρκ*. Αναφορικά με το Miles διαφωνώ ότι πάει για δυάρι, είναι καθαρός (και κατά τη γνώμη μου πολύ καλός) άσσος. Ούτε περισσεύουν ποτέ δύο καλοί άσσοι σε μια ομάδα. Ίσα ίσα, είναι απαραίτητοι. Απλά στον Άρη η συνήθεια είναι να μην υπάρχει κανένας καλός κλασσικός άσσος, οπότε τώρα αν προκύψουν δύο, ξενίζει.

arisff

*Στη θεωρία αυτό, που λέει ότι ο Κλάρκ με ψηλό άσσο μετακινείται στο δύο, απαλάσσεται από την οργάνωση που δεν την κατέχει και αφοσιώνεται στο επιθετικό κομμάτι. Ωστόσο η εμπειρία λέει ότι ο Κλαρκ για να αποδώσει στο σκορ θέλει να κρατάει πολύ τη μπάλα, και όχι απλά να εκτελεί το σουτ (έχει αστοχήσει φέτος σε πάμπολα ελεύθερα σουτ, και ευστοχεί συχνά σε προσπάθειες μετά από τρίπλα, με πίεση, από απόσταση κοκ). Άρα είναι αρκετά αμφίβολο ότι θα συμβεί αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Mπορείτε να μου εξηγησετε λιγο τον κανονισμο με τους ξενους και τους κοινοτικούς? Μπορεί μια ομαδα π.χ. να έχει 4 κοινοτ. + 2 ξένους?

Το ρωτάω για φημες περί Μάτσβαν και Γιάγκλα(απίθανο το βλέπω για παίκτη που παίζει Ευρωλίγκα)?

Πάντως θεωρώ την αποκτηση του Πάουνιτς πολύ καλή κίνηση γιατι είναι παίκτης που μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα τον Άρη.Σήμερα θα παίξει?

Age of Basketball είπε...

Ναι φίλε, μπορεί μια ομάδα να έχει 4+@, όπως ας πούμε ο ΟΣΦΠΑ και ο ΠΑΟ. Μπορεί να έχει και 3+3 βέβαια.

Ο Άρης πια έχει 4+2, με Πάουνιτς, Μπετς, Κλαρκ και Λάμποβιτς να είναι κοινοτικοί και Μάιλς, Ρίτσαρντσον οι Αμερικανοί.

Προφανώς έγραψες το σχόλιο πριν μάθεις για Λάμποβιτς, οπότε πλέον ξέρεις ότι δεν ισχύει για Γιάγκλα. Ο Λάμποβιτς πάντως είναι τρομερό ταλέντο. Είναι ξεκάθαρα παίκτης στον τύπο που θέλει ο Κατσικάρης (όπως και ο Πάουνιτς) και αν προσεχτεί μπορεί να βγάλει μάτια. Γενικά, έχει τα πάντα, εκτός ίσως από την πολύ καλή άμυνα στο ένας εναντίον ενός. Αλλά έχει τρομερά χαρίσματα.

Δεύτερος 22χρονος διεθνής Σέρβος.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Η κουρσα των δυο γινεται εξαιρετικα ενδιαφερουσα τωρα με Πεν.Οχι μονο γιατι ειναι ενας πολυ καλος ασσος που λυνει τα χερια του Γιαννακη (μπορει να ερχεται ο Παπαλουκας απο τον Παγκο και μπορει να παιξει με 3 γκαρντ ,πχ Τεοντοσιτς Παπαλουκα και Πεν) αλλα κυριως γιατι ο Πεν θελει πολυ την μπαλα στα χερια του.Αραγε πως θα συνυπαρξει με Κλειζα και Τσιλντρες;
Και πως θα μοιραστει ο χρόνος;
Προφανως ο Μπεβερλι μενει εκτος Α1 αλλα και παλι Παπαλουκας,Πεν,Τσιλντρες,Κλειζα,
Μπορουσης,Βουσιτς,Σοφο,Χαλπεριν και Τεοντοσιτς πρεπει να βρουν χρονο...

Βεβαια τιθενται ερωτηματα και στην αλλη πλευρα: ο Οσφπ στο 1 που πονουσε,ενισχυθηκε.Ο Παο επιμενει να μην ενισχυθει στο 4(κυριως γιατι φετως λειπει ο ψηλός με το περιφερειακο σουτ) ή στο 3?

aba είπε...

Antitheta me esas, ego eimai tis apopsis oti o Dixon xalouse to paixnidi tou Ari. Tromeri trupa stin amuna (se polles faseis itan allou), kratouse polu tin mpala stin epithesi, 1 epaize kala kai 3 den epaize.

Kai sta mats pou epaixe kala, xasame. Kati mou leei auto. Gia mena polu kala ekane kai fuge.