ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Agent Zero: Licensed to kill...


Συνεχίζονται οι αγώνες στο NBA, στο οποίο έχουμε αρκετές ημέρες να αναφερθούμε. Βοστόνη, Κλίβελαντ, Ορλάντο και Ατλάντα επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά στην Ανατολή και κατέχουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις, θέσεις που φαίνεται ότι θα έχουν ως το τέλος της κανονικής περιόδου, καθώς η διαφορά από τους υπόλοιπους είναι ήδη μεγάλη (η 4η Ατλάντα απέχει 4,5 νίκες από το 5ο Μαϊάμι). Τα βλέμματα όλων, προφανώς, είναι στραμμένα στην προσπάθεια των Νετς να σπάσουν το μεγάλο ρεκόρ των Σίξερς, όντας αυτή τη στιγμή στο 3-30 (το οποίο αναλογικά πάει 7-75, άρα… ρεκόρ!).

Στη Δύση, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα όσον αφορά την πρώτη θέση, όπου οι Λέικερς την έχουν καπαρωμένη μάλλον, αλλά από εκεί και κάτω 8 ομάδες βρίσκονται σε απόσταση 4,5 νικών (το πολύ) η μία από την άλλη. Μέχρι τώρα οι Μάβερικς είναι 2οι, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί, όχι χωρίς σέντερ. Βέβαια, η μάχη για τα πλέι οφς και στις δύο περιφέρειες καλά κρατεί και θα συνεχίσει έτσι και τους επόμενους μήνες.

Όμως, ας αφήσουμε αυτά τα… αδιάφορα και ας πάμε στο θέμα που πραγματικά τραβάει την προσοχή αυτή την εποχή στο NBA.

Ο Τζαβάρις Κρίτεντον, φορώντας τη φανέλα των Ουίζαρντς, αγκαλιάζει ένα παιδί και η διαφήμιση να λέει… «πρέπει να είσαι μέντορας. Μπορείς να αλλάξεις ολόκληρο τον κόσμο ενός παιδιού με μόνο λίγες ώρες από τον χρόνο σου, και να το βοηθήσεις να χτίσει δύναμη και αυτοπεποίθηση… η φιλία σου, ο χρόνος και η σοφία σου είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να δώσεις σε ένα παιδί».

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί ο Κρίτεντον ήταν ένας από τους δύο πρωταγωνιστές του πιο σοβαρού επεισοδίου σε αποδυτήρια του NBA που έχει φτάσει ποτέ στον τύπο. Τι έγινε; Κανείς δεν ξέρει επακριβώς, αλλά τα πράγματα έχουν διαρρεύσει κάπως έτσι: στις 21 Δεκεμβρίου στα αποδυτήρια των Ουίζαρντς ο Αρίνας έβγαλε τρία όπλα (χωρίς σφαίρες) και τα έδειξε στον Κρίτεντον προκαλώντας τον να πάρει ένα. Κανείς δεν επιβεβαιώνει αν ο Κρίτεντον έστρεψε το όπλο προς τον Αρίνας, αλλά όλοι λένε ότι άρπαξε ένα και το πέταξε στην άλλη πλευρά των αποδυτηρίων. Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από καυγά των δύο παικτών με τις πληροφορίες να λένε ότι ήταν ή για χρέος (25.000 δολαρίων) του Αρίνας στον Κρίτεντον από στοίχημα που είχαν βάλει, ή για χρέος του Αρίνας στον Τζαβάλι ΜακΓκι (με τον Κρίτεντον να το παίζει… δικαστής). Πολλοί αναφέρουν ότι η κίνηση του Αρίνας να βγάλει τα όπλα στα αποδυτήρια ήταν αστείο (κρύο αν μη τι άλλο), αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα του στοιχίσει πολύ (ήδη μπλέχτηκε η δικαιοσύνη στην υπόθεση, ενώ το πιθανότερο είναι να τιμωρηθεί από Ουίζαρντς και Στερν).

Πάντως, το θέμα διέρρευσε στον τύπο και πήρε μεγάλες διαστάσεις, όπως είναι λογικό, καθώς μιλάμε για έναν από τους καλύτερους παίκτες στη λίγκα (όχι τον Κρίτεντον). Μετά το συμβάν, ο Αρίνας, που δήλωσε ότι είχε τα όπλα μαζί του γιατί δεν ήθελε να τα αφήσει σπίτι μιας και έχει τρία μικρά παιδιά (όμως δεν ήταν δηλωμένα στην περιοχή του γηπέδου και άρα εκεί παράνομα), προσπάθησε να το περάσει στα ψιλά μιλώντας στους δημοσιογράφους για πλάκα και αστείο, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Πολλοί θα απορείτε για το γεγονός ότι κάποιος έβγαλε όπλο σε αποδυτήρια, αλλά δεν είναι πρώτη φορά. Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα ήταν συχνό φαινόμενο οι παίκτες να έχουν όπλα μαζί τους στις τσάντες τους, αλλά όσο αυτά δεν… έβγαιναν στο φως το NBA προτιμούσε να μην βγάλει απόφαση λόγω της κακής δημοσιότητας που θα έπαιρνε το θέμα. Όμως, το 2002, ο Κρις Μιλς των Ουόριορς μπλέχτηκε σε καυγά στα αποδυτήρια με τον Μπόνζι Ουέλς των Μπλέιζερς και μετά προσπάθησε να μπει στα αποδυτήρια των Μπλέιζερς για να τον βρει. Δεν τα κατάφερε, αλλά μπλόκαρε με το αυτοκίνητό του το πούλμαν των Μπλέιζερς (!!!) όταν εκείνο έφευγε από το γήπεδο και έβγαλε όπλο απειλώντας τον Ουέλς (ο Μιλς αρνήθηκε ότι έβγαλε όπλο, αλλά όλοι οι άλλοι αυτό λένε). Αυτό το περιστατικό οδήγησε το NBA μετά από πολλή σκέψη το 2005 να απαγορεύσει τα όπλα στις εγκαταστάσεις των ομάδων.

Πολλοί παίκτες έχουν τιμωρηθεί κατά καιρούς επειδή βρέθηκαν να οπλοφορούν εκτός γηπέδων (στο δρόμο, σε τυχαίους ελέγχους από την αστυνομία), όπως οι Στίβεν Τζάκσον, Σεμπάστιαν Τελφέρ, Μάρκους Φάιζερ, Ρόντνι Ουάιτ, Γκίλμπερτ Αρίνας (το 2004) και, βεβαίως, ο… Ντελόντι Ουέστ.

Ο Ουέστ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο οδηγώντας μοτοσυκλέτα, καθώς όταν τον σταμάτησαν, βρήκαν πάνω του δύο πιστόλια, μια καραμπίνα και ένα μαχαίρι με λεπίδα 22 εκατοστών. Ο Ουέστ έχει διπολική διαταραχή και ακολουθεί θεραπεία, έχοντας παίξει πολλά ματς με πρόβλημα φέτος...

Μετά την παρένθεση επιστρέφουμε στους Ουίζαρντς. Η ομάδα σκέφτεται μέχρι και να διώξει τον Αρίνας (με μετεγγραφή), αλλά όλοι ξέρουν ότι δύσκολα θα πείσουν άλλον αστέρα να περάσει τα ίδια. Ο Αρίνας είναι μετά από 2 χρόνια απουσίας ο 11ος σκόρερ του πρωταθλήματος (και λογικά θα φτάσει κοντά στην πεντάδα), αλλά μόνιμα αμφισβητείται. Ο ίδιος τα αντέχει (φαινομενικά τουλάχιστον), αλλά λίγοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Άντον Τζέιμσον σκέφτεται ότι είναι 33 ετών και ότι χωρίς τον Αρίνας η ομάδα θα πάει και φέτος άπατη: «Αν τιμωρηθεί και λείψει, θα χαλάσει η χημεία. Έκανε λάθος, το ξέρει και ο ίδιος. Δεν ήταν και το πιο έξυπνο αυτό που έκανε. Από εκεί και πέρα πίστευα ότι θα κάναμε ένα σερί 8-9 νικών μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά με τον Αρίνας στο παρκέ. Αν λείψει πάμε πάλι από την αρχή». Την ίδια ώρα ο Καρόν Μπάτλερ, που πέρσι ήταν βασιλιάς και ηγέτης, βλέπει ότι φέτος είναι ιπποκόμος και έχει στραβώσει πολύ άσχημα, αλλά κανείς δεν τολμάει να μιλήσει γιατί το 19-63 χωρίς τον Αρίνας δείχνει εύγλωττα ότι δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς τον Agent Zero.

Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν πρόβλημα του Αρίνας με τον Φλιπ Σόντερς και απέδωσαν το γεγονός στην προσπάθεια του παίκτη να εξωθήσει εαυτόν εκτός ομάδας. Όμως, το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά και από κανέναν που ζει τους δύο άντρες.

Το θέμα είναι ότι ο Στερν και οι Ουίζαρντς (οι οποίοι είναι σε φάση αλλαγής ιδιοκτησίας) έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα. Κι αν οι Ουίζαρντς σκεφτούν δεύτερη φορά πριν τιμωρήσουν τον ηγέτη τους με κάτι παραπάνω από ένα βαρύ πρόστιμο και καταδικάσουν και τη φετινή τους χρονιά, ο Στερν αν αναμιχθεί θεωρείται σίγουρο ότι θα θελήσει να κάνει παράδειγμα τον Αρίνας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο Αρίνας… μιλάει πολύ (και όχι συμβατικά) και αυτό αρέσει σε πολύ λίγους στη λίγκα.

Πού κολλάει ο Κρίτεντον σε όλα αυτά; Το γεγονός ότι είναι τραυματίας και δεν έχει παίξει φέτος τον ευνοεί, καθώς έχει χαμηλό προφίλ (εκ των πραγμάτων). Το σημαντικότερο είναι αν θα μιλήσει στην αστυνομία και αν θα θελήσει να «δώσει» τον Αρίνας για να πέσει αυτός στα μαλακά. Ο ατζέντης του ακολουθεί επιθετική πολιτική, που δείχνει κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί να προσπαθήσουν και οι Ουίζαρντς να τον νουθετήσουν. Μέχρι στιγμής κανείς παίκτης που έχει τιμωρηθεί για παράνομη κατοχή όπλου δεν έχει εισπράξει διψήφιο αγώνα ποινής. Ο Σύνδεσμος Παικτών άφησε να διαρρεύσει ότι θα πάει το NBA στα δικαστήρια αν τιμωρήσει σκληρά τον Αρίνας, αλλά τα έχει κι άλλες φορές αυτά (στο dress-code ας πούμε) και τίποτα δεν έγινε τελικά.

Πάντως, ο Agent Zero είναι πλέον κι επίσημα… licensed to kill καθώς φαίνεται από τα γεγονότα. Ο Σακίλ να τα ακούει αυτά…

by Rasheed.

2 σχόλια:

Β.Α. είπε...

Ο Delonte West έχει παίξει στα 27 από τα 36 παιχνίδια των Cavaliers φέτος. Έπαιζε και την Κυριακή στο ΣΚΑΪ εναντίον των Bobcats.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο για το άρθρο, το έχουμε παραμελήσει πολύ το ΝΒΑ φέτος.
Νικηφόρος