ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Στο ίδιο έργο θεατές


Χωρίς έκπληξη κύλησαν οι αγώνες της Κυριακής, με τον Παναθηναϊκό να περνά από την Καβάλα και τον ΠΑΟΚ να κερδίζει εύκολα τον Ηλυσιακό.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πάρα πολύ κακός στην Καβάλα και αν η γηπεδούχος ομάδα το είχε πιστέψει λίγο περισσότερο, τότε μπορεί οι «πράσινοι» να είχαν σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια και η διαιτησία ήταν οικτρή με το 95% των λαθών να γίνεται εις βάρος της Καβάλας. Αυτό που έδειξε ο Παναθηναϊκός ήταν ξανά αδυναμία ελέγχου του ρυθμού του αγώνα, πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, μακρές περίοδοι που η ομάδα που βρισκόταν στο παρκέ απλά δεν λειτουργούσε, λάθη που δεν θα έπρεπε να γίνονται, επιθέσεις πολύ μακριά από τη γνωστή ηρεμία και κίνηση της «πράσινης μηχανής».

Νιώσαμε στο ίδιο έργο θεατές, όταν ο Παναθηναϊκός επέτρεψε ένα 11-0 της Καβάλας σε 2,5 λεπτά στην τρίτη περίοδο. Έχουμε αναφερθεί ξανά σε αυτό, που είναι φετινή αδυναμία του Παναθηναϊκού, ίσως η μεγαλύτερη της ομάδας αυτή τη σεζόν ως τώρα. Θυμηθείτε το 20-0 από τη Ρεάλ, το 12-0 από την Αρμάνι, το 13-0 από την Όλντενμπουργκ, αλλά και το 9-0 του Ολυμπιακού στο ντέρμπι, που παρότι δεν ήταν διψήφιο σερί, έκρινε ουσιαστικά το νικητή και έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της λογικής του αγώνα. Πέμπτη φορά λοιπόν φέτος που ο Παναθηναϊκός έχει ένα τελείως νεκρό διάστημα στον αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να ελέγξει καθόλου τον αντίπαλο και το ματς. Το +10 έγινε -1 στην Καβάλα μέχρι να σκοράρει ξανά ο Παναθηναϊκός και οι γηπεδούχοι βρέθηκαν ξαφνικά στη θέση του οδηγού, κάτι που απαγορεύεται όταν μια ομάδα όπως το «τριφύλλι» προηγείται με διψήφια διαφορά.

Ο Πιλαφίδης, θεωρώ ότι, δεν το πίστεψε απόλυτα το ματς και άργησε στα αντανακλαστικά του, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο και να μην εκμεταλλευτεί τις συνθήκες. Στην τέταρτη περίοδο άργησε αρκετά να βάλει στο παρκέ τους 3 Αμερικανούς, Κόλινς, Σιλντς και Αλεξάντερ, και η πεντάδα που είχε ως τότε στον αγώνα δεν μπορούσε να σκοράρει εύκολα, καθώς ο Παναθηναϊκός προσαρμόστηκε στον Κυρίτση και οι Γκούστας, Ηλιάδης δεν ήταν σε καλή μέρα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο ποιοτικός και αυτό φάνηκε στο τέλος, ενώ μέτρησαν πολύ και τα λάθη των δύο ομάδων, με την Καβάλα να κάνει σε κρίσιμα σημεία αβίαστα σφάλματα.

Πριν κλείσω, επιστρέφοντας ξανά στη διαιτησία, οφείλω να ομολογήσω ότι κούρασαν αρκετά τα 55 φάουλ που σφυρίχτηκαν και οι 66 βολές που είδαμε τις δύο ομάδες να εκτελούν. Η διαιτησία φέτος στην Α1 είναι ανεκδιήγητη και δυστυχώς δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Οι διαιτητές δεν μπορούν να «κρατήσουν» έναν αγώνα, δεν μπορούν να ελέγξουν τα σφυρίγματά τους, «χάνουν» πάρα πολλές φάσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να γκρινιάζουν και οι 14 ομάδες δικαιολογημένα.

Ο ΠΑΟΚ στην Πυλαία κέρδισε ένα παιχνίδι πάρα πολύ σημαντικό εναντίον του Ηλυσιακού, καθώς το 1-5 δεν αντιπροσώπευε τη θέση που ήθελε η ομάδα να είναι. Ο Ηλυσιακός προέβαλε αντίσταση μόνο στα πρώτα 15 λεπτά, μετά παραδόθηκε, όπως ήταν άλλωστε φυσιολογικό. Πλέον, βρίσκεται στην τελευταία θέση με μόλις 1 νίκη σε 7 ματς. Ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι ανεβαίνει, το ρόστερ του είναι πολύ δυνατό πια και με την προσθήκη του Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς, που θα βοηθήσει πραγματικά πάρα πολύ στη συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε ότι με τον Μαρκόπουλο προπονητή έκανε μία από τις καλύτερες χρονιές στην καριέρα του. Ο ΠΑΟΚ ενδυναμώθηκε πολύ, περιθώρια για βελτίωση υπάρχουν βεβαίως, καθώς ο Χέλιγουελ μοιάζει να περισσεύει αυτή τη στιγμή (δεν υπονοώ ότι ψάχνει παίκτη η ομάδα) και ο κόσμος του μπορεί να είναι αισιόδοξος.

Στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή έχουμε 7 ομάδες που βρίσκονται από την 7η ως τη 13η θέση και απέχουν μια νίκη η μια από την άλλη. Γενικά, η Α1 μοιάζει πολύ πιο αμφίρροπη φέτος, ενώ θεωρώ ότι αν τα ρόστερ δεν… χαλάσουν από τα γνωστά ως τότε, τα πλέι οφς θα είναι πολύ πολύ δυνατά και ευχάριστο να τα παρακολουθεί κανείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Άρης, μια ομάδα με ξεκάθαρο στόχο την Ευρωλίγκα, χρειάστηκε παράταση για να κερδίσει το Περιστέρι, μια ομάδα που ξεκινούσε για παραμονή και πια βλέπει ότι μπορεί να χτυπήσει και ομάδες τετράδας, αφού οι ξένοι του είναι επιπέδου Ευρωλίγκας. Στο ματς αυτό, ο Άρης επέστρεψε στις νίκες, σημαντικό στοιχείο ενόψει του εντός έδρας αγώνα με τη Σιαουλιάι, και οφείλει τη νίκη του περισσότερο στο ότι ήλεγξε τα ριμπάουντ, έκανε λίγα λάθη (όπως και το Περιστέρι, αλλά έτσι ο Άρης δεν έχασε το πλεονέκτημα που είχε κερδίσει από τα ριμπάουντ), έπαιξε καλά σε σημαντικές άμυνες, ενώ οι έμπειροι παίκτες του έκαναν αυτό για το οποίο τους πήρε το καλοκαίρι: ο Ντικούδης κουβάλησε την ομάδα στη ρακέτα σε σημαντικές περιόδους, ο Μπετς ήταν ξανά σημείο αναφοράς, ο Χατζηβρέττας δεν πέταξε επιθέσεις και ήταν αλάνθαστος, ο Κακιούζης στο τέλος πήρε το ματς πάνω του και θύμισε ότι είναι «clutch», ενώ και οι 3 άσσοι (Κλαρκ, Μάιλς, Αργυρόπουλος) είχαν όλα κι όλα 3 λάθη (0+2+1 αντίστοιχα). Αυτή η νίκη είναι από εκείνες στις οποίες η ομάδα μπορεί να χτίσει.

Πριν τελειώσουμε με την 7η αγωνιστική, πρέπει να σχολιάσουμε ξανά, αφού το κάναμε και χτες, τις ανακοινώσεις ΑΕΚ και Πανελληνίου. Πλέον, το όλο ζήτημα έχει φτάσει στα όρια του ξεκατινιάσματος και μόνο θλίψη προκαλεί, καθώς θα έπρεπε να έχει σταματήσει πολύ νωρίτερα. Και οι δύο το έχουν «τραβήξει από τα μαλλιά» και ας ελπίσουμε να μη συνεχιστεί ο ανούσιος χαρτοπόλεμος.

Ειρήσθω εν παρόδω εμετικό ήταν το σημείο της ανακοίνωσης του Πανελληνίου που έλεγε για τα 400.000 ευρώ που έδωσε ο Κυριακού στην ΑΕΚ μέσω του ΑΝΤ1 πέρσι για τα τηλεοπτικά. Θεωρώ ότι η ομάδα θα έπρεπε να κληθεί σε απολογία και να τιμωρηθεί με πολύ βαρύ πρόστιμο, γιατί υπονοεί προφανώς πελατειακές σχέσεις και σχέσεις υποτέλειας που θα έπρεπε να έχει η ΑΕΚ προς τον Πανελλήνιο, επειδή το 2008-09 πήρε χρήματα από συγκεκριμένο κανάλι. Επειδή αυτό θίγει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, επειδή εγώ θεωρητικά μετά από αυτό μπορώ να πω ότι η ΑΕΚ έχασε επίτηδες για να βγάλει την υποχρέωση των χρημάτων, επειδή ο Κυριακού δεν της έκανε χάρη αλλά πλήρωσε τηλεοπτικά δικαιώματα, επειδή το όλο πνεύμα της συγκεκριμένης παραγράφου ήταν αδιανόητο, πρέπει να τιμωρηθεί ο Πανελλήνιος (κάτι που προφανώς δεν θα γίνει). Κι αν ο Πανελλήνιος ή ο ΕΣΑΚΕ θεωρούν ότι οι ομάδες πρέπει να χρωστάνε στον Κυριακού επειδή μέσω του ΑΝΤ1 τους δίνει λεφτά στα τηλεοπτικά συμβόλαια, να αποκλειστεί δια παντός ο ΑΝΤ1 από όποια συζήτηση για τηλεοπτικά. Βέβαια, στην Ελλάδα είμαστε, ούτε ο Πανελλήνιος θα τιμωρηθεί, ούτε ο ΑΝΤ1 θα αποκλειστεί, ούτε το κανάλι θα βγάλει ανακοίνωση για να διαφοροποιήσει τη θέση του από την ανακοίνωση της ομάδας, αλλά είναι λυπηρό, πονηρό, γελοίο κι επικίνδυνο να λέγονται τέτοια πράγματα επίσημα από τις ομάδες.

by Rasheed.

Υ.Γ.:
Η 7η αγωνιστική του AoB Champion θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα το βράδυ πριν το άρθρο της ημέρας.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν φταίει ο Πιλαφίδης αν τραβούσε λίγο ο Αλεξάντερ και δεν έπαιζε μόνος του ουσιαστικά ο Τσέρανιτς θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη του αγώνα.
Στο παιχνίδι αυτό για μια ακόμη φορά το φίδι έβγαλε ο Σπανούλης .
Για την διαιτησία τι να πει κανείς φωνάζουν οι χήρες φωνάζουν και οι παντρεμένες.

Age of Basketball είπε...

@xb dx: Δεν διαφωνώ μαζί σου για τον Αλεξάντερ, αλλά αν προσέξεις, κάθε φορά που έμπαινε χρεωνόταν αμέσως με φάουλ και είναι λογικό να μην μπορέσει να βρει ρυθμό.

Ανώνυμος είπε...

30% και 6/20 τριποντα ο ΠΑΟ.
Και μετα γιατι δεν μπορει να σκοραρει κατα διαστηματα στην επιθεση....

Patrick Star είπε...

Μην σκας Rasheed, τα βρήκανε ο Μπάμπης με τον Ιάκωβο... Για όλα φταίνε οι παίκτες.

Ρε κάντε μια κλειστη λίγκα, κεντρική διαχείριση εσόδων, έλεγχο των ομάδων και βλέπουμε πως πάει το πράγμα.
Τι προτείνουν οι ομάδες?

Μπράβο και στο Μίνωα Κυριακού, που απέδειξε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως έχει κάνει καθ'όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, άλλωστε...

ΥΓ Στο μόνο που συμφωνώ είναι για τους μάνατζερ. Είναι καρχαριοειδή. Αλλά δε φταίνει οι παίκτες γι'αυτό. Βρείτε λύση κύριοι...