ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ευρωλίγκα 09-10: Με τη γλώσσα των αριθμών, Μέρος III


Συνεχίζουμε στο άρθρο αυτό την αναφορά μας στις «αποκαλύψεις» της φετινής Ευρωλίγκας, με το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος. Θα συγκεντρώσουμε τους παίκτες που είχαν πρότερη εμπειρία Ευρωλίγκας και φέτος έκαναν το άλμα (πρώτο μέρος) κι εκείνους που εντυπωσιάζουν στο ντεμπούτο τους (δεύτερο μέρος) και σήμερα θα μιλήσουμε με νούμερα.

Θα κάνουμε την αναγωγή των στατιστικών τους στα 30 και στα 40 λεπτά, ώστε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα του ρόλου τους και της προσφοράς τους. Για όσους δεν έχουν εξοικειωθεί με αυτόν τον τρόπο στατιστικής ανάλυσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Πρώτο και βασικότερο, κανείς παίκτης δεν παίζει επί 40 λεπτά, όπως παίζει στα 10-20 στα οποία πραγματικά αγωνίζεται, οπότε η αναγωγή δεν πρόκειται ποτέ να επαληθευτεί στην πραγματικότητα, ιδίως για παίκτες με μικρό χρόνο συμμετοχής. Επίσης, όσο πιο πολύ παίζει ένας παίκτης, τόσο πιο μικρό είναι το περιθώριο μέχρι τα 40 λεπτά, άρα, τόσο πιο μικρή η απόκλιση από την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και τα στατιστικά εκείνων που αγωνίζονται 30 λεπτά (Μάριτς, ΜακΚάλεμπ) δεν μοιάζουν «αφύσικα» στο 40λεπτο, ενώ άλλων παικτών μοιάζουν. Ο λόγος που χρησιμοποιείται αυτός ο τρόπος στατιστικής ανάλυσης είναι ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε την προσφορά παικτών που παίζουν περίπου την ίδια ώρα, ή έχουν τον ίδιο ρόλο στην ομάδα τους, αλλά και για να δούμε αν κάποιος που παίζει λίγο, προσφέρει αντιστρόφως ανάλογα πολλά για το χρόνο του, συγκρίνοντάς τον με άλλους που παίζουν πολύ.

Πριν πάμε στον πίνακα, θεωρώ καλό να δούμε την αναγωγή στο 40λεπτο των στατιστικών των καλύτερων παικτών της Ευρωλίγκας, ώστε να έχουμε στο μυαλό μας ένα μέτρο σύγκρισης, κρατώντας πάντα τη σημείωση, ότι άλλο να παίζεις 10 λεπτά και να κάνουμε αναγωγή στα 40΄ και άλλο 35΄ και να κάνουμε το ίδιο.

Ο Λίνας Κλέιζα είναι 2ος σε ranking, 3ος σκόρερ και 3ος ριμπάουντερ με 18.0 πόντους και 8.0 ριμπάουντ σε 31 λεπτά. Η αναγωγή στα 40΄ μας δίνει: 23,2π. – 10,3ρ.

Ο Ματ Ουόλς είναι 1ος σκόρερ της διοργάνωσης και 5ος σε ranking, έχοντας 18,7 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ σε 33 λεπτά. Με αναγωγή στα 40 λεπτά, τα
στατιστικά του είναι: 22,7π. – 5,2ρ. – 1,9ασ.

Ο Τράβις Ουάτσον είναι 1ος ριμπάουντερ και 6ος σε ranking με 12,1 πόντους και 11,0 ριμπάουντ σε 30,5 λεπτά. Στα 40 λεπτά έχει: 15,9π. – 14,4ρ.

Ο Πιτ Μάικλ, 3ος σε ranking στην Ευρωλίγκα έχει 15,7 πόντους και 4,4 ριμπάουντ σε 27 λεπτά, που με την αναγωγή στα 40 λεπτά γίνονται: 23,3π. – 6,5ρ.

Με αυτά στο μυαλό, πάμε στον πίνακα. Από τη σύγκριση του Μάριτς με τους πιο πάνω αναφερθέντες, φαίνεται εύκολα γιατί είναι 1ος σε ranking στη διοργάνωση, ή γιατί ο ΜακΚάλεμπ είναι ο μόνος πλέι μέικερ τόσο ψηλά.

Μασιούλις και Τζεσεβίτσιους φαίνεται πια ότι είναι παίκτες πρωταγωνιστές, ενώ τα στατιστικά του Καούν δείχνουν έναν σέντερ που μπορεί να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Από τους υπόλοιπους, θεαματικά ξεχωρίζουν ο Σερμαντίνι και ο Μπορόβνιακ, που είναι οι δύο παίκτες της λίστας που παίζουν λιγότερο απ’ όλους, αλλά δείχνουν να προσφέρουν πάρα πολλά για το χρόνο τους (δείτε την αναγωγή στο 40λεπτο).

Επίσης, παρατηρούμε ότι Καλάθης, Μπέβερλι και Ρίμπας είναι στο τέλος της λίστας, αλλά πριν προτρέξουμε να τους… ξεγράψουμε, πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση ότι είναι οι τρεις που παίζουν στις 3 καλύτερες ομάδες (από αυτές που έχουν παίκτες στη λίστα), άρα είναι λογικό να έχουν λιγότερες ευκαιρίες με την μπάλα στα χέρια όσο παίζουν.

Με την αναγωγή στα 30 λεπτά βλέπουμε πώς θα ήταν τα στατιστικά του παίκτη αν έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του (όσο παίζουν περίπου οι αστέρες κάθε ομάδας). Βέβαια, και πάλι θα είχαμε απόκλιση, περίπου 1,5-3 μονάδες (σε κάθε κατηγορία) για εκείνους που παίζουν 18-20 λεπτά στην πραγματικότητα και περισσότερες για εκείνους που παίζουν λιγότερο.

Όμως, η λίστα δείχνει ότι οι παίκτες που ξεχωρίσαμε αξίζουν δεύτερης ματιάς και, βεβαίως, περισσότερης προσοχής και μεγαλύτερης χρησιμοποίησης. Τουλάχιστον, δείχνουν ότι έχουν τα φόντα τα επόμενα χρόνια να αναδειχτούν σε πρωταγωνιστές στην Ευρωλίγκα.

Αναλυτικά ο πίνακας, με τους παίκτες να είναι τοποθετημένοι σε σειρά με βάση την αναγωγή στους πόντους ανά 40 λεπτά αγώνα (κάντε κλικ στον πίνακα για να τον δείτε σε μεγαλύτερες διαστάσεις):

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

gia barcelona tpt?
...kali douleia pantwws...
xronia polla

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο.Π ώς σχολιαζεται υη συντριβη της Ρεάλ από την Μπαρτσελόνα? Η νίκη επι του ΠΑΟ ηταν η μοναδική της στα ντέρμπι τα τελευταία που έδωσε? Ήταν η ακλη εμφάνιση της ρεάλ τελικά ή η πολύ κακή του Παναθηναικου?

voyio είπε...

Ισοπεδωτική χθες η Μπαρτσελόνα! Δεύτερη σερί ήττα-συντριβή για την Ρεάλ, αφού είχε προηγηθεί εκείνη στη Βιτόρια από την Λαμποράλ με 18 πόντους διαφορά. Η νίκη της Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, μάλλον την αποπροσανατόλισε ή την ψήλωσε απότομα, καθώς οι ήττες που ακολούθουσαν έδειξαν ότι ίσως έμεινε εκεί και δεν μπόρεσε να συνέλθει.

Unknown είπε...

Πολύ καλή δουλειά

1) Το σαραντάλεπτο του κλέιζα και του μάριτς είναι στατιστικά βγαλμένο από ΝΒΑ

2) Είναι τυχαίο ότι ο Μάριτς άρχισε να τραβάει κουπί από τότε που ήρθε ο Μακαλεμπ?

3) Μια παρατήρηση πάνω σε αυτά που γράφετε. Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά με τα πλέη και τα σέντερ που παίζουν λίγο.
Τα σέντερ έχουν μια ευκαιρία παραπάνω για καλύτερο ράνκινκ, λόγω ριμπάουντ και ευστοχίας. Επίσης το άπειρο πλέη δε θα φτιάξει εύκολα το παιχνίδι, ένω ένας άπειρος αλλά κινητικός και οξυδερκής σέντερ "γίνεται μάγκας" όταν έχει δίπλα του καλούς και έμπειρους περιφαρειακούς.
Ίσως αυτό συμβάλει στα πυρήνικα στατιστικά του Σερμαντίνι

pdiablo