ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Θνητός στη Μαδρίτη



Την πρώτη του ήττα υπέστη φέτος ο Παναθηναϊκός, αλλά φυσικά κρατά τα μάτια του στην πρωτιά του ομίλου, για την οποία ίσως να μη χρειαστεί καν τη διαφορά στο ΟΑΚΑ εάν δε στραβοπατήσει σε άλλος ματς. Το παιχνίδι το αναμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ήμασταν περίεργοι να δούμε τη Ρεάλ με έναν τέτοιο αντίπαλο, το πρώτο πολύ δύσκολο ματς του Παναθηναϊκού, την αναμέτρηση δύο κορυφαίων προπονητών αλλά και πολλά μεγάλα ονόματα ταυτόχρονα στο παρκέ.

Η δυναμική της φετινής Ρεάλ φάνηκε κυρίως στο 20-0 σερί που κατάφερε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Εκείνο το σημείο ήταν που γύρισε και το μομέντουμ, αφού ο Παναθηναϊκός είχε μπει καλύτερα. Παγιώθηκε μάλιστα το προβάδισμα των Μαδριλένων σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι αρκετά εντυπωσιακό το ότι στα τελευταία 17 λεπτά περιμέναμε με αγωνία τη λήξη ενός ντέρμπι, αλλά η διαφορά κυμάνθηκε μόνιμα στα επίπεδα 6-11 υπέρ των γηπεδούχων που έδειξαν ώριμη αντίδραση και σωστό παιχνίδι, την ώρα που οι «πράσινοι» αδυνατούσαν να πλησιάσουν, κυρίως λόγω του ότι δεν μπορούσαν να σκοράρουν με συνέπεια.

Ο Μεσίνα υπολόγισε όλο τον αμυντικό του σχεδιασμό γύρω από τον Πέκοβιτς και πριν πει κάποιος ότι απέτυχε, αφού ο Μαυροβούνιος σέντερ είχε 22 πόντους, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο σερί της Ρεάλ ο Νίκολα έμεινε άποντος, με τις περισσότερες προσπάθειες να κόβονται πριν εκδηλωθούν. Αυτό ήταν και το διάστημα που ο Παναθηναϊκός έκανε τα περισσότερα λάθη, τελειώνοντας τελικά με 17, 7 εκ των οποίων του Πέκοβιτς, αριθμός τεράστιος για σέντερ, αλλά δείγμα της προσαρμογής της άμυνας πάνω του. Οπότε, μεγαλύτερη ουσία στο σκοράρισμα προσέφερε ο Νίκολας που έδειξε τη διάθεση να πάρει πάνω του ατομικές προσπάθειες, την ώρα που οι συμπαίκτες του δεν έβρισκαν με συνέπεια το καλάθι, και να τις βάλει στο πλεκτό, δείχνοντας την κλάση του στην επίθεση και θυμίζοντας γιατί είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη.

Με τους Σπανούλη, Διαμαντίδη μέτριους, και τον Περπέρογλου ανύπαρκτο, φάνηκε σήμερα, στο πλέον δύσκολο ματς, η σημασία της απουσίας του Γιασικεβίτσιους και ίσως με αυτόν στο παρκέ η εξέλιξη να ήταν διαφορετική. Γενικά, στη Μαδρίτη φάνηκαν για πρώτη φορά οι απουσίες του Παναθηναϊκού, που αποτελούν φυσικά ελαφρυντικό για την ήττα, αλλά το 0-20 θα πρέπει να προβληματίσει, δεδομένου της σπανιότητας ενός τέτοιου σερί εναντίον των «πρασίνων». Εκτός των απουσιών, το «τριφύλλι» είχε να αντιμετωπίσει και μία διαιτησία που έδειξε μεγάλη ανοχή στη σκληρή άμυνα της Ρεάλ και δε σφύριξε με την ίδια ευαισθησία στις δύο πλευρές του παρκέ. Η Ρεάλ στην επίθεση στηρίχθηκε ξανά στο σκοράρισμα των δύο Λιθουανών, Λαβρίνοβιτς και Καουκένας, στην ωριμότητα του Πριτζιόνι και στην εμπειρία του Μπούλοκ.

Ο Παναθηναϊκός έχασε το πρώτο του δύσκολο ματς, φάνηκε «θνητός» για πρώτη φορά φέτος, αλλά σκληρή κριτική δε χωράει και λόγω της δυναμικότητας και της έδρας του αντιπάλου, και επειδή κρατά την πρωτιά του ομίλου στα χέρια του, αλλά και επειδή, σε αυτό το δύσκολο ντέρμπι φάνηκε ότι με Σάρας, Μπατίστ, Τσαρτσαρή έξω, ουσιαστικά η ομάδα στα ντέρμπι μένει με 3 κενές θέσεις στο ρόστερ, αφού Βεργίνης, Μπόγρης και, κατά δεύτερο λόγο, Γκόλεματς, δεν υπολογίζονται για αυτά τα παιχνίδια. Αντίθετα, ο Σερμαντίνι άδραξε άλλη μια ευκαιρία, έχοντας μόνο θετικά πρόσημα στη δεκάλεπτη συμμετοχή του.

Στα άλλα ματς, στο Τελ Αβίβ, η Μακάμπι μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο το ματς με την ΤΣΣΚΑ, έστω και αν σκόραρε με μόνο 6 παίκτες! Στη Λιουμπλιάνα, η Λαμποράλ χρειάστηκε ένα 7-0 στο τελευταίο τρίλεπτο για να κάμψει την αντίσταση της Ολίμπια και του, ξανά εντυπωσιακού, Ματ Ουόλς. Στη Λιθουανία, η Ζαλγκίρις θα μπορούσε να είχε πάρει το ματς εναντίον της ελλιπούς Μπαρτσελόνα, εάν έδειχνε χαρακτήρα στο φινάλε, μιας και το ματς ήταν στο 68-70, 2.5 λεπτά πριν τη λήξη. Μπράουν και Μπέγκιτς από τη μία, Μάικλ και Λόρμπεκ από την άλλη, έκριναν το ματς, μπροστά στο κατάμεστο γήπεδο του Κάουνας.

Για τον όμιλο του Ολυμπιακού, η Μάλαγα, με τον Κουκ να κάνει νταμπλ-νταμπλ σε πόντους και ασίστ και άλλους 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, συνέχισε να λειτουργεί σε άλλο επίπεδο στην Ευρωλίγκα απ’ ό,τι στην ACB κερδίζοντας την Εφές στην παράταση. Οι Τούρκοι είχαν κι αυτοί 5 παίκτες με πάνω από 10 πόντους, γύρισαν διψήφια διαφορά, αλλά δεν τα κατάφεραν στο φινάλε. Τέλος, η Παρτιζάν έκανε την πρώτη της νίκη, αφήνοντας στο μηδέν την Ορλεάν, στηριζόμενη ξανά στον ΜακΚάλεμπ αλλά και τον εντυπωσιακό Μάριτς.

“Good night, and good luck”

by BEN

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ben 'οσο γράφετε άρθρα τέτοιας ποιόητητας δεν θα πάψω να σας δίνω συγχαρητήρια. Δυο αντικρουόμενες σκέψεις έκανα βλέποντας το β' ημίχρονο.

Η μία είναι θετική για τον ΠΑΟ. Αν και κέρδισε την παρτίδα σκακιού εντυπωσιακά, ο Messina αναγκάστηκε να τα δώσει όλα και να δείξει τα χαρτιά του. Χρειαζόταν αυτήν την νίκη και το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες του που έχουν βρεί τις Ελληνικές ομάδες στο δρόμο τους και μόνο κορεσμένοι από κύπελα δεν είναι (για πρώτη φορά συνειδητοποίησα την ιδιοφυή του επιλογή ρόστερ- όλοι είναι έμπειροι στο υψηλότερο επίπεδο και όμως δεν έχουν κερδίσει τίποτα σχεδόν).

Η 'αλλη σκέψη είναι αρνητική. Ο ΠΑΟ δεν μπορούσε να κλείσει την διαφορά παίζοντας παρα πάνω απο αξιοπρεπώς (αναφέρομαι στο κομμάτι που είδα) και στην περίπτωση του Nicholas εκπληκτικά. 'Ολη η ατμόσφαιρα της ήττας είχε, σε ότι αφορά στους 'Ελληνες διεθνείς, ένα δυσάρεστο πέπλο deja vu από Ελλάδα - Ισπανία > ανοχή σκληρής άμυνας και θρίαμβος του ατομικού ταλέντου (με σύστημα) εναντίον ταλαντούχων στρατιωτών ακριβείας. Συμφωνώ ότι 'ελειπε η φλόγα του Saras, και επίσης σκεπτόμουνα ότι αν συνεχίσει έτσι χάλια η CSKA και ο ΠΑΟ θελήσει να ενισχυθεί ίσως ένας παλιός Λιθουανός γνώριμος να έδινε αυτό το κάτι παραπάνω που έλειψε εχθές.

Τρομερό παιχνίδι, πάντως.

Alex

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, θα συμφωνήσω με τον Alex παρότι δεν τον ξέρω! Όταν όλοι έπεσαν να φάνε τον οσφπ εσείς λέγατε γι οκτώβρηδες και νέες ομάδες. Τώρα;

Ο παο δεν την πάλευε στη Μαδρίτη, ό,τι κι αν έκανε δεν γυρνούσε το ματς με τίποτα και ο οσφπ ήταν πυρηνικός. Με τη λογική των πολλών θα έπρεπε να φάμε τωρα τον παο και να τρελαθούμε με οσφπ. Χαίρομαι που σας πέτυχα και σας διαβάζω γιατί στην Ελλάδα το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, του όλε και του γιούχα με διαφορά ημερών. Σαν όαση μοιάζει το σάιτ σας.
Pete - paixtaras - Mickeal!