ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Σφαλιάρες...


Ο ΠΑΟΚ πέτυχε την ευρύτερη νίκη της ιστορίας του απέναντι στον Άρη το Σάββατο. Προφανώς αυτό το ματς δεν ήταν το σημαντικότερο στην ιστορία των δύο ομάδων (ούτε κατά διάνοια) αλλά μια διαφορά 35 πόντων σε τέτοια παιχνίδια είναι ιστορικής σημασίας πάντα.

Η διαφορά των δύο ομάδων είναι ότι ο ΠΑΟΚ προβληματίστηκε από την έως τώρα εικόνα του και μπήκε ψυχωμένος για να αποδείξει ότι φέτος αξίζει της προσοχής μας, ενώ ο Άρης δεν φάνηκε να προβληματίστηκε από τον άσχημο τρόπο που έχει αρχίσει τη χρονιά. Μην ξεχνάμε ότι ακολουθεί το ματς με τον Παναθηναϊκό, που το πιο πιθανό είναι να σημάνει την 3η ήττα σε ισάριθμα ματς για τον Άρη.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος έκανε ματ στον Φώτη Κατσικάρη και μάλιστα… σε τρεις κινήσεις. Ο Μαρκόπουλος εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα όπλα του, τον κόσμο, τις αρετές της ομάδας του, αλλά και τις αδυναμίες του Άρη.

Αδυναμίες που στο ματς φάνηκαν κραυγαλέες. Καμία ηρεμία, κανένας τρόπος να ξεκολλήσει η ομάδα στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν και κρίθηκε ο αγώνας. Αλλά και μετά, κανένα πάθος, καμία διάθεση για αντίδραση. Ο Κατσικάρης δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για το εύρος της διαφοράς, πρέπει να υπάρχει και λίγο φιλότιμο, αλλά έχει απόλυτο δίκιο όταν είπε ότι πρώτη φορά στην καριέρα του έβλεπε παίκτες που και στα 40 λεπτά δεν έκαναν καμία προσπάθεια να μπουν στον αγώνα και στο πνεύμα ενός ντέρμπι.

Ο Μπετς ήταν απελπιστικά μόνος, ενώ καλύτερα να μην αρχίσουμε να αναφερόμαστε στους υπόλοιπους ατομικά, γιατί θα είναι τελείως άσκοπο μιας και… δεν ήταν στην Πυλαία. Ο Άρης μπορεί να θέλει έναν ψηλό, αλλά αυτός ο ψηλός και ο… Ολάζουον να είναι δεν θα καλύπτει διαφορές 35 πόντων. Η ομάδα πρέπει να αρχίσει από μέσα, από την ψυχολογία των παικτών, από τη διάθεσή τους, αμφότερα πεσμένα ανεξήγητα για τόσο αρχή στη χρονιά.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε αυτά που λέγαμε πριν αρχίσει η σεζόν, ότι δηλαδή έχει το ρόστερ και τον προπονητή για να φτάσει πολύ ψηλά. Αρκεί να μείνει έτσι.

Δυστυχώς, οι 35 πόντοι στον αγώνα αυτό δεν ήταν η μεγαλύτερη διαφορά της ημέρας. Και λέω δυστυχώς, γιατί οι 45 πόντοι που έχασε η ΑΕΚ από τον Πανιώνιο είναι, εκτός από ντροπή για την ιστορία της ομάδας, και εξαιτίας συγκεκριμένων εξωαγωνιστικών αμαρτιών. Δεν ξέρω κατά πόσο θα έπρεπε να αφεθεί αυτή η ομάδα να πικραίνει έτσι τον κόσμο της.

Θυμίζοντας μπάσκετ άλλων δεκαετιών με το ροτέισον να σταματά αναγκαστικά στους… 4 παίκτες που έπαιξαν πάνω από 31 λεπτά (οι 3 πάνω από 35) η ΑΕΚ δεν έχει καμία ελπίδα (αλλά και καμία θέση) στο πρωτάθλημα. Ο Πανιώνιος δεν έκανε ούτε προπόνηση (πρέπει να πούμε μάλιστα ότι δεν ενθουσίασε με την απόδοσή του, που είχε αρκετές αδυναμίες), ενώ η Α1 εκτέθηκε ξανά. Πλέον, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να ελπίζουμε να λυθεί το θέμα γρήγορα και η ΑΕΚ να παραταχθεί επιτέλους πλήρης, μήπως και πάρει κάποιο αποτέλεσμα που να της αξίζει. Η απορία μου βεβαίως είναι αν αυτό που γίνεται δεν είναι αλλοίωση πρωταθλήματος, αφού όταν παίξει πλήρης η ΑΕΚ, θα αλλάξει πλήρως πρόσωπο. Αλλά μέχρι τότε, κάποιοι θα έχουν αρπάξει ροζ φύλλα και διαφορές που αλλιώς (και στους άλλους) δεν θα έρθουν. Οι κακόμοιροι οι παίκτες στην τωρινή δωδεκάδα που τραβούν τα πάνδεινα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, τι φταίνε; Έγραψα την περασμένη εβδομάδα ότι η ΑΕΚ θα μπορέσει να δείξει άλλο πρόσωπο μόνο αν οι παίκτες μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά (ψυχολογικά) από τα προβλήματα. Προφανώς το 20-4 της πρώτης περιόδου δείχνει ότι η ομάδα απλά είναι σε κατάσταση ψυχολογικής διάλυσης.

Μιας και μιλάμε για σημάδια διάλυσης, δεν μπορούμε παρά να πάμε μια βόλτα και από τα Ιλίσια. Εκεί, η Ολύμπια κανονικά… θα αγωνιζόταν με τον Ηλυσιακό. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι ήταν εύκολη προπόνηση για τους γηπεδούχους, ρίχνοντας ακόμη μία σφαλιάρα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η διαφορά εδώ ακόμη μεγαλύτερη, στους 47 πόντους. Η πρώτη περίοδος 30-14 και η Ολύμπια μοιάζει να μην έχει τίποτα πέραν 3-3,5 παικτών.

Μεγάλη νίκη πέτυχαν τα Τρίκαλα στην έδρα τους επί του Κολοσσού, δείχνοντας ότι οι αποστάσεις φέτος έχουν μικρύνει και ότι ο βαθμολογικός πίνακας θα έχει πολλές εκπλήξεις. Μπορεί να μην είναι έκπληξη το αποτέλεσμα, αλλά αν φέρουμε στο μυαλό τη συζήτηση περί γκρουπ δυναμικότητας με βάση την περσινή κατάταξη, τα Τρίκαλα κατάφεραν νίκη επί αντιπάλου που ήταν πιο ψηλά.

Σε ένα επίσης πολύ σημαντικό παιχνίδι, ανάμεσα σε ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή, η Καβάλα κέρδισε το Περιστέρι και μάλιστα με 17 πόντους. Τη διαφορά θα πρέπει να την κρατήσουμε στο μυαλό, καθώς σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Η απειρία του Περιστερίου αλλά και το νέο ρόστερ χωρίς χημεία ακόμη, μέτρησε στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να περιορίσει τη ζημιά, αλλά αφέθηκε τελείως. Βέβαια, θα μου πείτε ότι το Περιστέρι έχανε με 31 πόντους 5 λεπτά πριν τη λήξη. Ναι, είναι αλήθεια, μπόρεσε και μάζεψε τη διαφορά, αλλά αλήθεια επίσης είναι ότι δεν απείλησε ότι θα κερδίσει ούτε καν στο πρώτο δεκάλεπτο.

by Rasheed.

7 σχόλια:

haridimos είπε...

δυστυχως το χθεσινο ματς γραφτηκε στα αρνητικα ρεκορ της ομαδας μου στην ιστορια της..
Θεωρώ βασικό υπεύθυνο για τη σημερινη καταντια το νομικο τμημα της ΚΑΕ που ήταν σε mode βαρατε βιολιτζηδες το καλοκαιρι με συνεπεια να στηθει σε σαθρες βασεις η ομαδα...
Τωρα δεν υπαρχει ελπιδα, εκτος κι αν βρεθουν καπους 256τοσα χιλιαρικα για να δοθουν ντουκου για τα χρεη..

και θα επρεπε να μην ειχαν βγαλει πιστοποιητικο μεχρι να λυθει το ζητημα ωστε να αναβληθουν τα παιχνιδια.. γιατι οι ηττες και οι διαφορες που εχει φαει μεχρι τωρα, δεν θα φυγουν ευκολα απο την 'καμπουρα' της..

παντως και αγωνιστικα δεν σταθηκαν καλα οσοι επαιξαν.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΟΚΤΩ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ & ΜΟΝΟ 15 ΦΑΟΥΛ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, αντι για τουλαχιστον 8χ4=32...
Κι επισης οταν χανεις με 40-50π, ποιος ο λογος να βγαζουν ολοι 40λεπτα και να μην μπουν για ενα 2λεπτο τα πιτσιρικια ωστε να πιεσουν, να κανουν φαουλ κλπ..

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει με την συνεχή απαξίωση της Α1.
Δηλαδή θα ήταν κακό οι διοικήσεις των προβληματικών ομάδων, οι οποίες γνωρίζουν ότι είναι προβληματικές, να πάρουν γενναίες αποφάσεις που τουλάχιστον θα διατηρήσουν κάποιον αυτοσεβασμό και υπόληψη γοια τις ομάδες αυτές; Διότι αυτό γίνεται τώρα σε ΑΕΚ και ΓΣ/Ολύμπια.
Αν ομάδες με τέτοια και τόσα προβλήματα επέλεγαν την αυτοκάθαρση (βλ. υποβιβασμός και συμμετοχή σε μικρότερη κατηγορία) ώστε να μπορέσουν να απαλλάγούν από τον βραχνά των χρεών και της ψυχοφθόρας νοοτροπίας "σήμερα είμαστε αύριο δεν ξέρουμε", οι οπαδοί τους και γενικότερα όλοι οι φίλαθλοι του basket αλλά και του αθλητισμού θα χειροκροτούσαν και θα συμπαρεστέκονταν ευδιάθετα σε μια νέα-υγιή προσπάθεια από μηδενική βάση.
Ειδικά αν κάτι τέτοιο γινόταν από ομάδες τύπου ΑΕΚ, θα αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για μικρότερες με παρόμοια προβλήματα καθώς θα υπήρχε ένα πρότυπο μίμησης.
Τώρα, εφόσον δεν επιλέχθηκε ο δρόμος αυτός, παρατηρούμε ότι οι ομάδες αυτές βιώνουν τον αγωνιστικό εξευτελισμό. Κάτι πολύ πιο επώδυνο από έναν οικειοθελή υποβιβασμό με τον οποίο θα σώζονταν τα τελευταία ίχνη της μάλλον χαμένης αξιοπρέπειας.
Γιώργος Β.

Ανώνυμος είπε...

1)Πλεον ετσι οπως εφτασε η ΑΕΚ καλυτερα να επεφτε κατηγορια.

2)Μπα,δεν εχει τωρα Ματσον να απολυσουμε και να κατηγορησουμε;
Η ειναι μηπως και ο Κατσικαρης ΛΙΓΟΣ για την ιστορια του Αρη;
Ο Μεσινα παντως αν ειναι καλα τα λεφτα μπορει και να ερθει...

Θα γραφα κανα πιο χαμηλα,πιο χαμηλα αλλα θα γινομουν υπερβολικα κακος...

3)Παιχνιδια μεταδοσης το Σαββατο:

13:00 NOVASPORTS 4
Ρωσικό Πρωτάθλημα
FC ΜΟΣΧΑΣ - ΖΕΝΙΤ

14:45 NOVASPORTS 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα
ΑΡΣΕΝΑΛ - ΤΟΤΕΝΑΜ

19:00 conn-x TV Sports 3
Ισπανικό Πρωτάθλημα
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΧΕΤΑΦΕ

19:30 NOVASPORTS 2
Αγγλικό Πρωτάθλημα
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ

20:00 NOVASPORTS 7
Γαλλικό Πρωτάθλημα
ΜΠΟΡΝΤΟ - ΜΟΝΑΚΟ

21:00 conn-x TV Sports 3
Ισπανικό Πρωτάθλημα
ΟΣΑΣΟΥΝΑ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

21:45 NOVASPORTS 4
Ιταλικό Πρωτάθλημα
ΜΙΛΑΝ - ΠΑΡΜΑ

22:00 NOVASPORTS 2
Γαλλικό Πρωτάθλημα
ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ - ΛΙΟΝ

22:30 NOVASPORTS 7
Bραζιλιάνικο πρωτάθλημα
ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ - ΣΑΝΤΟΣ

Αδυνατο να καταλαβω γιατι το FC Μοσχας-Ζεντι ενδιαφερει πιο πολυ τον κοσμο απο το Πανιωνιος ΑΕΚ ή το Κολοσσος Τρικαλα.Και αν για το Ζενιτ Μοσχα υπαρχει η δικαιολογια πως η Nova ειναι ιδιωτικη και κανει ο,τι γουσταρει ,η ΕΡΤ και ο "Ανταγωνιστικουλης" τι δικαιολογια εχουν για το Ρεαλ Χεταφε;

Εμεις οι Ελληνες τελικα αγαπαμε το μπασκετ...

haridimos είπε...

Δεν έχω πρόβλημα να πέσει η ομάδα, αλλά να πληρώσουν όμως και όσοι κάνανε τα χρέη (Φιλίππου - Δρόσος & σία).
όχι η ομάδα να πέφτει κι αυτοί να διασκεδάζουν..

Patrick Star είπε...

Καλά κρασά...

Η χρονιά είναι αποτυχημένη, τέτοια ξεφτίλα ούτε σε 50 χρόνια πάλι...

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος:

Παρακαλείται ο κ. Καραμανλής να σταματήσει τις δηλώσεις και να κοιτάξει να δεί πως θα βγούμε από το αδιέξοδο. Το κακό γι'αυτόν - και γι'αυτό του ασκείται σκληρή κριτική - είναι ότι είχε εναλλακτικές (π.χ. ομάδα με Έλληνες και κάποιους απ'τους περσινούς ξένους, νταξ... είπαμε όχι Κίκερπιλ και Άντερσεν ξανά!). Δεν το έκανε και μπλέξαμε. Ε, ξέμπλεξέ τα τώρα!

Παρακαλούνται οι δημοκρατικές δυνάμεις αυτού του τόπου να σταματήσουν να προτείνουν τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στη Β' για να δώσει το καλό παράδειγμα. Αυτά είναι παραμυθάκια για μικρά παιδάκια.
Αν δεν κάνουμε τρέλες πάλι, τότε δε θα έχουμε πρόβλημα να συγκροτήσουμε αξιόλογη ομάδα.
Και να υπενθυμίσω, ότι το καλό παράδειγμα έπρεπε να το δείξουν άλλες ομάδες πρώτα και όχι η ΑΕΚ.

Ένα μεγάλο μπράβο στον κόσμο της ΑΕΚ που δεν έχει αφήσει την ομάδα μόνη της. 17000 για το υπερθέαμα του ΟΑΚΑ μπορείτε να πάρετε, 2000 για το μπασκετάκι όχι, έτσι?

haridimos είπε...

@ Patrick Star
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ούτε τους περσινούς ξένους μπορούσε να κρατήσει η ομάδα...
εκτός κι αν λίγο πριν κοινοποιειθεί η απόφαση στην ΕΟΚ, η ΚΑΕ ΑΕΚ έκανε επέκταση συμβολαιων στους ξένους.

Ανώνυμος είπε...

Και καλα ο ΦΙλιππου,εβγαλε λεφτα αλλα εκανε και κατι.Ο Δροσος που μπηκε να ξεπλυνει χρημα δε θα ελεχθει καθολου;