ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αλλού Κλέιζα κι αλλού κλάματα...


Την ώρα που ο Λίνας Κλέιζα, το νέο εντυπωσιακό «προϊόν» του ελληνικό πρωταθλήματος χάριζε ένα ακόμη ρεσιτάλ, η Α1 ξεκινούσε με αμφίβολη τηλεοπτική εικόνα (αλήθεια, σε ποιο άλλο πρωτάθλημα δεν έχουν καθοριστεί τα τηλεοπτικά λίγες ώρες πριν το τζάμπολ;), με ανεπαρκή κάλυψη από τα sites της διοργανώτριας αρχής, με μία ομάδα να κατεβαίνει μισή, με δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών να επίκεινται την επόμενη εβδομάδα, με διαιτησίες επιεικώς… άπειρες και κάπου τον Μπάμπη Καραμανλή να ρίχνει ένα δάκρυ…

Στο ματς της αγωνιστικής στο Αλεξάνδρειο, ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά αυτό που είδαμε από την Τετάρτη, ότι μπήκε στην εποχή Κλέιζα. Ο Λιθουανός σταρ ήταν ξανά εκπληκτικός με 24 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ, 8/10 δίποντα, και δείχνει έτοιμος να τραβήξει μαζί του τους «ερυθρόλευκους». Φυσικά δεν μπορεί να διατηρηθεί σε τέτοια κατάσταση και ευστοχία όλο το χρόνο, αλλά σίγουρα θα απελευθερώσει τους συμπαίκτες του. Ρίτσαρντον – Ντέι από τη μία και Ουέιφερ – Μπουρούσης από την άλλη, ήταν εκτός κλίματος, με τον Άρη να έχει και πιο σημαντικές απουσίες με Χατζηβρέττα και Ντικούδη. Ο αγώνας κύλησε σε όλη τη διάρκειά του στις παρυφές των 10 πόντων υπέρ των φιλοξενούμενων και εκεί κοντά τελείωσε, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί συνεχώς το προβάδισμα στο «καυτό», γεμάτο Αλεξάνδρειο και να κερδίζει τελικά σε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν έκπληξη. Ξεχώρισε ο Άαρον Μάιλς που ήταν άκρως εντυπωσιακός στο ντεμπούτο του με τον Άρη και μας έπεισε με την εμφάνισή του επιπλέον ότι δούλεψε ατομικά και βελτιώθηκε το καλοκαίρι.

Το Μαρούσι έδειξε δύο πρόσωπα με την Καβάλα. Το μουδιασμένο, ασθμαίνον του πρώτου ημιχρόνου (36-36) και το δυναμικό, με ασφυκτική άμυνα και αποτελεσματική επίθεση του δεύτερου (45-25). Με τον Πελεκάνο να ανεβαίνει, οι Αμαρουσιώτες αποκατέστησαν την τάξη παίζοντας ωραίο μπάσκετ στις δύο τελευταίες περιόδους. Η Καβάλα από την πλευρά της έδειξε καλό πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ανώτερο αντίπαλό της, στηριζόμενη βασικά σε ατομικές προσπάθειες.

Στο Ρόδο, ο Ηλυσιακός φάνηκε δυνατός και οδήγησε το ματς με τον συνεπή Κολοσσό σε ντέρμπι που κρίθηκε περισσότερο στην ψυχραιμία, αλλά και την εμπειρία. Οι νεοφώτιστοι δεν επέτρεψαν στον αντίπαλό τους να ξεφύγει σε κανένα σημείο, παίρνοντας βοήθειες από αρκετούς παίκτες του. Οι Ροδίτες στηρίχθηκαν στον λίαν αποτελεσματικό Χάρις, αλλά και στον Τσάμη και «καθάρισαν» το ματς στο τέλος.

Στο ουσιαστικά εκ προοιμίου πιο αμφίρροπο ντέρμπι της πρεμιέρας, ο Πανελλήνιος έκανε περίπατο δείχνοντας τη δύναμη του ρόστερ του, τον καλύτερο βαθμό ετοιμότητάς του, με τον Ζούρο να κάνει αξιοθαύμαστη διαχείριση, το ματς να τελειώνει πριν το ημίχρονο και τον ΠΑΟΚ να αναλαμβάνει μονάχα ρόλο κομπάρσου. Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ άστοχος, έχασε κατά κράτος τα ριμπάουντ και θα προσπαθήσει να ξεχάσει πολύ γρήγορα αυτό το παιχνίδι. Απ’ την άλλοι οι «Ολυμπιονίκες» μπαίνουν δυναμικά στη σεζόν επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγαν το καλοκαίρι περί δυνατοτήτων φετινών. Ο Βουγιούκας με 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 τάπες έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει παίκτη-σταθμό ακόμη και σε ομάδα που κινείται στα ανώτερα στρώματα του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό μόνο κέρδος μπορεί να θεωρηθεί για το ελληνικό μπάσκετ. Απ’ την άλλη, ο Έιβερι ήταν ξανά κακός και πλέον η αντικατάστασή του φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο.

Η ΑΕΚ τελικά δεν μπόρεσε να μπει καλά στη χρονιά και καταρρέει. Δυστυχώς αυτό δεν το λέω εγώ, που θα μπορούσα να είμαι προκατειλημμένος, αλλά ο κόσμος της ομάδας που έχει περάσει και δει τα χίλια μύρια εδώ και λίγους μήνες και προσπάθησε μέσω αυτού του συνθήματος να ξεσπάσει στην πρεμιέρα. Η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω με σχεδόν 20 πόντους, αλλά με τον κόσμο της μπόρεσε να πλησιάσει στο τέλος, χωρίς να καταφέρει κάτι ουσιαστικό όμως. Η πρεμιέρα ήταν άσχημη, η εικόνα ασχημότερη, η απουσία των ξένων έγραψε μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας και οι φωνές των οπαδών της προς τις εγκληματικές διοικήσεις φαντάζουν αεράκι που προσπαθεί να ρίξει πέτρινο τοίχο.

Πάντως, η ΑΕΚ θα πληρώσει αυτές τις φωνές, όπως γράφει και το φύλλο αγώνα. Η λογική λέει ότι οι διαιτητές θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικοί στις παρατηρήσεις στο ματς αυτό απέναντι στους οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά τελικά θέλησαν να κάνουν «επίδειξη εξουσίας», επίδειξη που ούτε που τολμούν απέναντι σε άλλες ομάδες… Βέβαια, ο τελευταίος που έψαξε να βρει λογική στην ελληνική διαιτησία θεωρείται πλέον φαιδρός. Γενικά η πρεμιέρα είχε αθλιότατες διαιτησίες, διαιτησίες εκτός τόπου και χρόνου, με σφυρίγματα για γέλια και για κλάματα, γεγονός που δυστυχώς μας προδιαθέτει για τη φετινή χρονιά και μας φέρνει στα αυτιά τα όσα έλεγε προ λίγων ημερών ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Τηλεοπτικά για γέλια, διαιτησίες για κλάματα, ομάδες στα όρια της διάλυσης, προβλήματα, διαφωνίες, «καρφιά», προχειρότητα, στατιστική υπηρεσία με γελοία κάλυψη και ανυπαρξία στο live. Ναι, η Α1 ξεκίνησε…

by BEN & Rasheed.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1)Δε θεωρω πως ο Ειβερυ ηταν κακος.Δηλαδη αν ο Ειβερυ ηταν κακος ο Μονρο τι ήταν;
Και βασικα ολη η ομαδα του ΠΑΟΚ ηταν στον κοσμο της
2)Ο ΟΣΦΠ σπρωχτηκε αρκετα απο τη διαιτησια.Το λεω γιατι οι Αγγελοπουλοι οταν χασουν κανα 2 σφυριγματα με ΠΑΟ βγαζουν ανακοινωσεις ενω τωρα κανουν τις παπιες.Δεν εχει σημερα "πρεπει να μπει μια ταξη και θα την βαλει ο Ολυμπιακος";
3)Ο Πανελληνιος οντως εχει πολυ καλο ροστερ με παικτες σταρ και παικτες εργαλεια σε διακριτους ρολους.Μενει να δουμε τη διαχειριση του Ζουρου.Παντως εχει τα φωτα και την 3η θεση να χτυπησει αλλα και να παει μακρια στο Eurocup.

haridimos είπε...

η διαιτησία στο Ελληνικό ήταν άθλια και είτε αρέσει είτε όχι επηρέασε το αποτέλεσμα. Και μόνο το γελοίο σφύριγμα με την τεχνική ποινή και φάουλ στον Νικολαϊδη την ώρα που γινόταν φάουλ στον Δορκοφικη σε προσπάθεια για κάρφωμα, μαζί με την τεχνική στον Παπάζογλου (ασσισταντ του Φλεβαρακη) επειδή έκανε το ... σταυρό του, αρκούν για να έρθει τούμπα η διαφορά των 8 πόντων. Η οποία αν δεν υπήρχε ο Παπαντωνίου δεν θα ήταν έτσι, αλλά τουλάχιστον 20π υπέρ των Τρικάλων.

Age of Basketball είπε...

1) Ο Έιβερι πέρασε και δεν ακούμπησε και το επισημαίνουμε επιδή ήταν ήδη πριν από το ματς υπό αμφισβήτηση.
2) Εάν είδες προσεκτικά το ματς, η διαιτησία έκανε πολλά λάθη εκατέρωθεν, έδωσε πολλά φάουλ σε καθαρές άμυνες και όχι μόνο δεν ευνόησε μία ομάδα αλλά εκνεύρισε και τις δύο σε ορισμένες φορές με τα άκυρα σφυρίγματα. Βέβαια, με 5000 Αρειανούς από πάνω τα λάθος σφυρίγματα κατά της έδρας φαίνονται περισσότερο, δεν πρέπει, όμως, να παρασυρόμαστε. Τα λάθη που είδα εγώ πάντως (εκατέρωθεν) μου έμοιαζαν λάθη απειρίας, έλλειψης παραστάσεων και εκπαίδευσης, σφυρίγματα σε σημεία που δε χρειάζονταν. Ας ελπίσουμε η συνέχεια να είναι καλύτερη.
3) Ο Πανελλήνιος όντως έχει δυνατότητες.
BEN

Ανώνυμος είπε...

BIG BEN AS'TA AYTA KAI MPES STO PSITO:
THA SE KSANADOUME NA KARFONEIS FETOS I NA PERIMENOUME TON KONTO??(KSEREIS,TON WILL TON BYNUM..)
meshuggener

Age of Basketball είπε...

@haridimos: Συμφωνώ μαζί σου. Είδαμε σφυρίγματα από άλλο... άθλημα χωρίς κανένα νόημα.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Ο Καραμανλής έχει κάνει 2 λάθη.
Το πρώτο είναι η επιθετική πολιτική που ακολουθεί με τις ανακοινώσεις που βγάζει η ΚΑΕ και με τις κατά καιρούς δηλώσεις του (η χθεσινή συνέντευξη, αν ισχύουν τα όσα είπε, ήταν υποδειγματική πάντως).
Το δεύτερο είναι η δημιουργία της ομάδας βασισμένη στην ελπίδα ότι θα βρούν βοήθεια από Οικονομίδηδες και Σωλήνες. Εμ έτσι δεν πας πουθενά.
Νόμος απαράβατος στη ζωή: Ο καθένας είναι μόνος του! Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη αλλά την μπουγάδα κοιτάς να την καθαρίσεις εσύ!

Οι ευθύνες βαραίνουν Φιλίππου, Δρόσο (για το συγκεκριμένο χρέος) και φυσικά κόσμο. 1000 άτομα? Τι φωνάζουμε τότε? Ας το κλείσουμε το μαγαζί. Και δε λέω ότι στις άλλες ομάδες η προσέλευση είναι μεγαλύτερη, λόγω καλύτερων συνθηκών μαζεύουν περισσότερο κόσμο, απλά αν δε μαζέψεις 3000 κόσμο τώρα, πότε θα το κάνεις?

Για τις ευθύνες των διοικήσεων, επιτέλους, θα υπάρξει ατομική ευθύνη? Δλδ αν εγώ έχω ένα μαγαζί και χρωστάω, απλά θα το κλείσω? Τι θα πω, έπεσα στη Β' Εθνική? Στην καλύτερη περίπτωση να μου κάνουν κατάσχεση περιουσίας (εκτός αν έχω κανά παιδί και του τα περάσω, στη γυναίκα δεν τα δίνεις, τα παίρνει και φεύγει και πληρώνεις και διατροφή... απ΄τη φυλακή).

Αντιθέτως στις ομάδες, υποβιβασμός και αυτός που είχε παραμένει την ομάδα άθικτος. Δλδ αν δεν έχω λεφτά, ρίχνω την ομάδα στη Β' και καθαρίζω, τόσο απλά...

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

O ΠΑΟΚ με στενοχωρησε παρα πολυ με την εμφανιση του...

Patrick Star είπε...

Εν τω μεταξύ, οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να γράφουν για Νέμεθ και άλλα τέτοια.

Ερώτηση κρίσεως: Αν, τελικά, μπορεί να κάνει μεταγραφές ξένων που έπαιξαν στην Α1 πέρυσι (και μόνο στην Α1, όχι όπως ο Φράνσις που πήγε στο Ισραήλ, νομίζω), γιατί δεν υπογράφουν τον ΜακΓκράθ?
Τόσο άνετοι είναι με το θέμα της FIBA πια?
Δε νομίζω να μπορεί να κάνει μεταγραφές ξένων παικτών η ΑΕΚ και γι'αυτό δεν έχει υπογράψει ακόμα ο ΜακΓκράθ.

Τι συνεχίζουν να γράφουν για Νέμεθ δεν μπορώ να το κατανοήσω...

haridimos είπε...

"Failure to honor a FAT Award may entail sanctions by FIBA such as, as the case may be, a monetary fine, the withdrawal of a FIBA Agent's License, a ban on international transfers of players or a ban on registration of new players, as provided in the FIBA Internal Regulations."

"In view of the fact that AEK BC continues to be in breach of its obligation to honour the FAT award, FIBA imposed a ban on registration of new players on AEK BC."

O Nemeth αν υπογράψει στην ΑΕΚ, ΔΕΝ θα λογίζεται μεταγραφή, γιατί δεν έπαιξε πουθενά αλλού μετά από την ΑΕΚ και τα χαρτιά του είναι εδώ. Δεν είναι "registration of new player" δηλαδή.

Ο McGrath, ΔΕΝ μπορεί να παίξει (ανεξάρτητα απο το ότι ακομα δεν εχει υπογραφει-κατατεθει το συμβολαιο του) γιατι συμφωνα με την ΕΟΚ το ban on international transfers, σημαινει πως δεν μπορεις να κανεις μεταγραφη ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ παίκτη.

Ο Francis, δεν ανηκει στις παραπανω κατηγοριες, αφου επαιξε στο Ισραήλ.

Παρόμοια περίπτωση με τον Nemeth είναι και ο Bryant, που είναι χωρίς ομάδα ακόμα.
Τώρα γιατί η ΕΟΚ το "ban on registration of new players" δεν το εφαρμόζει σε Έλληνες είναι μάλλον γιατί θεωρητικά αυτοί είναι ήδη registered στην ΕΟΚ αφου έπαιζαν εδω και πέρσι.
Ετσι βγηκε το δελτιο κανονικά σε Παπαντωνιου, Jeremic(που παιζει σαν Σαγιάς), ενώ το ιδιο μπορει να γινει με κάνα Κυρίτση, Κόμματο ή κανέναν άλλον που είναι ανενεργός.

Ανώνυμος είπε...

mia eilikrini erotisi - xoris kamia diafesi eironeis, pragmatika: o Kleiza pasa dinei? oxi assist, aplos pasa. pragmatika ego den ton exo dei na to kanei. den exo dei kai kathe defterolepto ton dio mexri tora episimon tou thrylou, alla tetoio pragma (kamia pasa - ksanaleo oxi assist) pragmatika den thimame na exo ksanadei

Age of Basketball είπε...

Ο Κλέιζα και στη Λιθουανία έχει το ίδιο στιλ. Είναι ο παίκτης που κλείνει την επίθεση, κοιτάζει σε κάθε περίπτωση πρώτα το σουτ, έχοντας βεβαίως το ελεύθερο από τους προπονητές του. Και στο NBA το ίδιο στιλ είχε.

Λογικό είναι στην αρχή της χρονιάς να παίζει όπως έπαιζε τόσα χρόνια. Ας δώσουμε λίγο χρόνο να δούμε αν θα αλλάξει αγωνιστικό στιλ ή όχι. Πάντως, δεν είναι άσχημο ως τώρα. Τα ποσοστά του είναι στο 80% στα δίποντα, δεν είναι ότι κάνει κατάχρηση.
Rasheed.

Unknown είπε...

Εφόσον τα βάζει, καλά κάνει και δε δίνει...
arisff