ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Μαρουσάρα και πάσης Ευρώπης!


Τελικά, το Μαρούσι την... έκανε στην Ευρωλίγκα και πήρε αυτό που έπρεπε να του έχει δοθεί από πέρσι. Η αλήθεια είναι ότι το Μαρούσι απέδειξε το αυταπόδεικτο: ότι δεν ήταν τυχαία 3ο στην Ελλάδα. Η Ευρωλίγκα έκανε ό,τι μπορούσε για να το πετάξει εκτός διοργάνωσης, αλλά δεν υπολόγισε με μπασκετικούς όρους.

Οι μπασκετικοί όροι έλεγαν ότι η τρίτη ομάδα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Η Ευρωλίγκα μετρά μόνο με όρους μάρκετινγκ και προσέλευσης κόσμου, αλλά στο γήπεδο αυτά χάνουν από την καλύτερη μπασκετικά ομάδα.

Τη γνώμη μου ότι οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει να έχουν κόσμο για να επιβιώνουν και να δικαιολογούν την ύπαρξή τους την ξέρετε. Όμως, αυτό δεν μπορεί να λυθεί από την ευρωπαϊκή αρχή των συλλογικών διοργανώσεων, αλλά από τα ίδια τα πρωταθλήματα. Το Μαρούσι πέρσι έφτασε 2 λεπτά από την πρόκριση στο final-8 του Eurocup και μετά πήρε με μειονέκτημα έδρας την πρόκριση στην Ευρωλίγκα. Αυτό κάτι δείχνει. Αγωνιστικά. Μην ξεχνάμε ότι το Μαρούσι ήταν η μόνη ομάδα στα προκριματικά (δεδομένου ότι η Ιταλία σωστά έχασε την 4η θέση) που είχε ήδη πάρει την πρόκριση στην Ευρωλίγκα και έπρεπε να την… ξαναπάρει!

Η Ευρωλίγκα προσπάθησε να το πετάξει έξω, η κλήρωση έφερε τις τρεις καλύτερες ομάδες στην ίδια πλευρά, αλλά τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν με την πρόκριση του Αμαρουσίου. Και μεταξύ μας, πολύ ευχαριστηθήκαμε που η Ευρωλίγκα θα έχει και τρίτη ελληνική ομάδα. Και είμαστε σίγουροι ότι το Μαρούσι δε θα είναι ο φτωχός συγγενής της διοργάνωσης.

Αυτό αποδείχτηκε και στη Γερμανία. Εκεί το Μαρούσι πήγε να προστατεύσει διαφορά 9 πόντων και τα κατάφερε. Αυτό που έχει δείξει το Μαρούσι τα τελευταία 2 χρόνια είναι ότι είναι απίστευτα σκληρή ομάδα από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις χωρίς να αντιδράσει.

Το ματς ξεκίνησε με το Μαρούσι να μπαίνει αποφασισμένο και με το αρχικό 0-10 να χτίζει διαφορά 19 πόντων! Η Άλμπα παίζοντας το παιχνίδι της χρονιάς στηριζόμενη στον κόσμο της (12.200 άτομα!) κατάφερε και πλησίασε σε 19-21 ενώ μέχρι το ημίχρονο είχε φτάσει στα μισά έχοντας 5 πόντους διαφορά (43-38). Το Μαρούσι έπρεπε να αποδείξει στο δεύτερο ημίχρονο από τι μέταλλο ήταν φτιαγμένο, αφού η διαφορά ακροβατούσε πια στα όρια.

Τελικά, από ατσάλι και φέτος. Τι κι αν η Άλμπα μέσα σε 3 λεπτά είχε πάρει διαφορά πρόκρισης; Το Μαρούσι στα επόμενα τρία λεπτά είχε μετατρέψει το 53-43 σε 55-55 και έδειχνε στους Γερμανούς ότι έχει τον αγώνα υπό τον έλεγχό του. Μέχρι το 35ο λεπτό το παιχνίδι ήταν ισοπαλία (62-62), ενώ όταν στο φινάλε η Άλμπα εξαπέλυσε την τελική της επίθεση και άγγιξε τη διαφορά (75-67), ο Μπατής με τρίποντο καθάρισε την πρόκριση.

Η υπερβολική ανοχή των διαιτητών στη γερμανική άμυνα στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν είχε αντίκρισμα, καθώς μπορεί η Άλμπα να είχε το πλεονέκτημα βολών από το 35ο λεπτό, μπορεί το Μαρούσι να μην το πήρε ποτέ, μπορεί τα φάουλ στο τελευταίο δεκάλεπτο να ήταν 4-10, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» πήραν αυτό που ήθελαν.

Αυτό έδειχνε και το ματς, βέβαια, αφού η Άλμπα μπόρεσε μόνο δύο φορές να πάρει οριακά διαφορά πρόκρισης (στο +10, 51-41 και 53-43) με τελευταία φορά το 24ο λεπτό κάτι που δείχνει ότι το Μαρούσι είχε το ματς υπό έλεγχο.

Τα φάουλ ήταν 17-27, η Άλμπα έκανε 8 βολές παραπάνω, αλλά το Μαρούσι εκτελούσε σχεδόν υποδειγματικά στην επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έκανε 8 επιθέσεις λιγότερες (52-60) και 8 βολές λιγότερες χωρίς να χάσει τα ριμπάουντ αλλά τα ποσοστά του στο ματς ήταν στο 48% εντός παιδιάς και πήρε ό,τι ήθελε.

Ο Μπαρτζώκας σε γενικές γραμμές χειρίστηκε καλά το ματς. Ίσως θα έπρεπε να έχει παίξει λιγότερο ο Πελεκάνος και αυτόν τον χρόνο να έχουν μοιραστεί οι Λούκας (έτσι θα τον λέμε, αφού έτσι θέλει και όχι Γκόρντον), Διαμαντόπουλος, Καλάθης. Αυτό για το οποίο τον ψέγω περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν έβαλε καθόλου τον Νώντα Παπαντωνίου, που είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας στο ένας εναντίον ενός, πάνω στον Τζένκινς. Η Άλμπα έμεινε στο ματς από τον οίστρο του Τζένκινς (32 πόντοι) ο οποίος έχει λιγότερους από πέντε πόντους διαφορά από τον Παπαντωνίου στο ύψος. Θεωρώντας τον Νώντα αναλώσιμο (και τον Κις προφανώς όχι), ο Παπαντωνίου θα μπορούσε για 6-7 λεπτά να βγάλει τα συκώτια του Τζένκινς και να τον μπλοκάρει ώστε να κρυώσει επιθετικά ενόψει της συνέχειας.

Η Ευρωλίγκα ξεκινά σε 4 μέρες με το ματς της Μακάμπι, η προθεσμία για το fantasy όμως λήγει στις 20 Οκτώβρη το μεσημέρι. Αφού πια ξέρουμε και τις 24 ομάδες (η άλλη είναι η Ορλεάν), καλούμε τους φίλους του Age of Basketball να δηλώσουν συμμετοχή στους διαγωνισμούς μας για έναν μπασκετικό χειμώνα. Το σχετικό link θα το βρείτε πάνω δεξιά στη σελίδα μας.

by Rasheed.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μπάτζετ του Αμαρουσίου δεν έχει και μεγάλη σχέση με το περσινό. Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι μπάσκετ παίζουν οι παίκτες υπό την καθοδήγηση του προπονητή, και όχι η φανέλα, οι οπαδοί, τα λεφτά ή οι έδρες.

Δεν ήθελα να δω το Μαρούσι στην Ευρωλίγκα, και δεν αλλάζει η γνώμη (και το γούστο) μου - παρ' ό,τι αποδεικνύει πόσο το αξίζει. Όμως μόνο μία λέξη μπορώ να πω γι'αυτή την ομάδα: Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α

arisff

Χ. είπε...

αποκαταστάθηκε σήμερα η μεγαλύτερη διαχρονική αδικία που έχει υποστεί ποτέ ελληνική ομάδα στην ευρώπη. πόσες φορές κέρδισε το μαρούσι την έξοδο του στην ευρωλίγκα και βρήκε μπροστά του κλειστά συμβόλαια. πραγματικά χάρηκα σήμερα..
από την άλλη όμως καταλαβαίνω και την ευρωλίγκα.. ούτε εγώ θα ήθελα μια ομάδα στη λίγκα που τον σημαντικότερο αγώνα της ιστορίας της δε βρίσκεται ούτε ένα κανάλι να τον δείξει. ούτε το connx βρε αδερφέ...

δεν είδα ούτε το φιλικό του παο αλλά διάβασα τις δηλώσεις του σάρας, στο δημοσιογράφο που είχε την φαεινή ιδέα να τον ρωτήσει αν θα ήθελε να αποσυρθεί και η δική του φανέλα από τον παο. ίσως και οι υπόλοιποι παίκτες θα έπρεπε σιγά σιγά να ειρωνεύονται με τον ίδιο τρόπο όσους δημοσιογράφους κάνουν ανόητες ερωτήσεις. μπας και βάλουν μυαλό

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Συγχαρητήρια στο Μαρούσι! Η Ελλάδα μπορούσε -και έπρεπε- να έχει 4 ομάδες εις τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργανώσεως, αφού και το Μαρούσι, αλλά και ο Άρης, έχουν πολύ καλλίτερες ομάδες από κάποιες άλλες -χαιδεμένες από τη λήγκα. . .

Ανώνυμος είπε...

mporoume na doume apo to internet to pexnidi tou olympiakou me tous cavs?

Age of Basketball είπε...

Δεν γνωρίζω φίλε. Αν ξέρει κάποιος άλλος...
Rasheed.