ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ένα ετεροχρονισμένο τέλος...


Τέλος ο Αντρέας Ματσόν από τον Άρη σε μία κίνηση που ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά ακροβατεί ανάμεσα στη λογική και το παράλογο. Και λέω ακροβατεί γιατί ήταν μεν λογικό να χρεωθεί στον Ματσόν η αποτυχία στα προκριματικά, αλλά απ’ την άλλη δεν είναι και ό,τι πιο λογικό να γίνει τώρα η αλλαγή.

Η συγκεκριμένη κίνηση από τον Άρη δείχνει ουσιαστικά έλλειψη σοβαρού πλάνου στη διοίκηση της ομάδας. Ο Ματσόν αποχώρησε καθώς ο Άρης δεν πέρασε στους ομίλους της Ευρωλίγκας, που ήταν και ο πρώτος στόχος του (η χρονιά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, οπότε δεν… απέτυχε σε κάτι άλλο). Όμως, ο Ματσόν, που με αντίπαλο πάλι το Μαρούσι δεν είχε καταφέρει πέρσι να περάσει στους ομίλους της Ευρωλίγκας, που και τότε ήταν ο βασικός στόχος του Άρη, δεν είχε απολυθεί. Δηλαδή, τότε δεν απέτυχε όσο τώρα; Τότε που ουσιαστικά απώλεσε ό,τι είχε κερδίσει στη διάρκεια της χρονιάς (πλεονέκτημα έδρας) δεν ήταν μεγαλύτερη αποτυχία από την τωρινή που ήταν δύο αγώνες στην αρχή της σεζόν μιας ομάδας εμφανώς ανέτοιμης;

Είναι χειρότερο που ο Άρης ήταν ανέτοιμος τώρα από το γεγονός ότι έχασε τους στόχους του πέρσι; Και όχι μόνο την Ευρωλίγκα τότε, γιατί απέτυχε παταγωδώς και στο Eurocup. Δηλαδή η περσινή αποτυχία του Ματσόν σβήστηκε επειδή η Ευρωλίγκα έδωσε «wildcard» στον Άρη; Είχε σχέση αυτό με το κατά πόσο πέτυχε ο Ματσόν; Βλέπετε ότι δεν προσπαθώ να ψέξω τη διοίκηση που αλλάζει προπονητή, αλλά προσπαθώ να καταλάβω το τάιμινγκ της απόφασης. Ήταν απλά μια ετεροχρονισμένη αντίδραση; Όμως, αν υπήρχε ως σκέψη στη διοίκηση, γιατί πίστεψαν ότι ο ίδιος προπονητής που απέτυχε πριν από 3 μήνες θα πετύχαινε τώρα; Κι αν δεν το πίστεψαν, γιατί δεν τον έδιωξαν τότε; Κι αν τον πίστεψαν γιατί δεν συνέχισαν να το κάνουν και μετά τα προκριματικά; Δεν διαφωνώ ότι το αρνητικό κλίμα έπρεπε να αναστραφεί, δεν διαφωνώ ότι είναι νωρίς ακόμα και υπάρχει χρόνος, απλώς επισημαίνω ότι αρνητικό ήταν και τον Ιούνιο με το χαμένο στόχο να είναι ο ίδιος, ενώ τότε υπήρχε περισσότερος χρόνος. Ειλικρινά όσο κι αν προσπαθήσω δεν βρίσκω λογική στο να μείνει ο Ματσόν τον Ιούνιο και να φύγει τώρα. Συνήθως τα πειράματα τιμωρούνται, έτσι έγινε και στην περίπτωση του Άρη.

Ξεκαθαρίζω, σαφώς, ότι η χρονιά δεν έχει χαθεί. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά. Μπορεί για τον Άρη να ήταν μεγάλη ευκαιρία η Ευρωλίγκα, μάννα εξ ουρανού ουσιαστικά, αλλά πλέον βρίσκεται εκεί που βρισκόταν πέρσι, όχι πιο πίσω. Οι στόχοι για μένα είναι σαφείς και σημαντικοί. Το final-eight του Eurocup δεν είναι μικρό πράγμα (αν ήταν… θα είχε ξαναφτάσει ελληνική ομάδα), ενώ η 3η θέση μετά το τέλος των πλέι οφς σίγουρα δεν είναι καπαρωμένη από κανέναν, ιδίως αν τα ρόστερ όλων μείνουν ως έχουν χωρίς απλήρωτες φυγές (αν και δεν το πιστεύω). Ο κόσμος θα σταθεί δίπλα στην ομάδα, θα τη στηρίξει ξανά, αλλά είναι λογικό να έχει ένα μούδιασμα. Αν δούμε το θέμα από την άποψη του κόσμου του Άρη, ο φίλος της ομάδας είδε ότι στη διοίκηση δόθηκε η ευκαιρία να διορθώσει μια αποτυχία, να σβήσει ένα λάθος (κάτι που σχεδόν ποτέ δεν γίνεται) αλλά εκείνη δεν το εκμεταλλεύτηκε.

Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Ιταλού είναι κυρίως ονόματα εγνωσμένης αξίας. Τουλάχιστον, αρχικά, αυτούς θα προσπαθήσει να πείσει ο Άρης. Τα περί Ίβκοβιτς και Πέσιτς είναι τόσο ιδανικά όσο και ουτοπικά, καθώς αμφότεροι έχουν πολύ υψηλό κασέ, δεν… τρελαίνονται να αναλάβουν τον Άρη και θα θέλουν να ξεχειλώσει το μπάτζετ.

Οπότε πάμε σε πιο εφικτές λύσεις. Ο Φώτης Κατσικάρης, αν θέλει να αναλάβει ομάδα στην Ελλάδα δεν θα βρει καλύτερη ευκαιρία και καλύτερη ομάδα. Ο Άρης προέρχεται από δύο αποτυχημένες σεζόν, από αποτυχία στην αρχή της τρίτης και ο κόσμος του (όπως και ο υπόλοιπος μπασκετικός κόσμος στη χώρα) έχει σε υψηλή εκτίμηση τον Κατσικάρη. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να ψωνίσουν προπονητές σύντομα, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα για να θέλει ο Κατσικάρης να δοκιμάσει εκεί στην παρούσα φάση, ενώ οι Πανιώνιος, Πανελλήνιος και Μαρούσι… δεν είναι Άρης από κάθε άποψη.

Οπότε, ουσιαστικά είναι μονόδρομος ο Άρης για τον Κατσικάρη, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα ξαναλέω. Επίσης, η σεζόν έχει 3 βδομάδες για να αρχίσει, ο Άρης έχει απίστευτα δύσκολο ξεκίνημα (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό τις πρώτες 3 αγωνιστικές), οπότε η υπομονή όλων σε νέο προπονητή είναι δεδομένη. Παίκτες εγνωσμένης αξίας υπάρχουν (Ντικούδης, Μπάρλος, Χατζηβρέττας, Κακιούζης, Μπετς, Κλαρκ), λεφτά για ενδεχόμενες αλλαγές ξένων επίσης, οπότε δεν μοιάζει άσχημη λύση ο Άρης.

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες είναι πολύ πιθανό να έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το θέμα, είτε αρνητικά είτε θετικά. Αν ο Κατσικάρης δε υπογράψει στον Άρη, ουσιαστικά δείχνει ότι περιμένει κάτι από το εξωτερικό και δεν έχει προτεραιότητα να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Βέβαια, μην θεωρείτε τεράστια έκπληξη να επιλεγεί κάποιος άλλος, πιθανότατα Έλληνας, ή ξένος μεσαίου βεληνεκούς, με την πρώτη αναφορά να μαζεύει μεγαλύτερες πιθανότητες.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Οι κωδικοί στους φίλους που έστειλαν ήδη mail για τη συμμετοχή του στο private league του Age of Basketball, θα σταλούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό δεν σας σταματάει από το να φτιάξετε από τώρα τις ομάδες σας αν το επιθυμείτε (εξάλλου πρώτα θα τις φτιάξετε και μετά θα τις βάλετε στο private league).

4 σχόλια:

Χ. είπε...

η μπασκετική ευρώπη δε θα αντέξει νέο αντάμωμα κατσικάρη-ντικούδη...

ο πεδουλάκης έχει αφήσει την προπονητική για χάρη του σχολιασμού αγώνων; αν όχι νομίζω ότι θα είναι καλή λύση σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η λύση του κατσικάρη

Unknown είπε...

Επί της ουσίας δε διαφωνώ μαζί σου και το θέτεις πολύ σωστά. Το σκεπτικό πίσω από την παραμονή Ματσόν το καλοκαίρι -που κι αυτό κρίνεται- ήταν το εξής απλό: Το βαρύ συμβόλαιο του. Ο Ματσόν είχε κλειστό διετές και μάλιστα με καλές αποδοχές (για δεδομένα Άρη). Μετά την αποτυχία του δεν έγινε ούτε λόγος να παραιτηθεί, οι διοικούντες φάνηκε ότι δεν τον θέλουν, ο κόσμος επίσης, όμως αυτός πάτησε στο συμβόλαιο του -και έδειχνε πως για να το σπάσει θέλει αποζημίωση.

Αναγκαστικά, η διοίκιση έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Προκειμένου να μη χάσει τα λεφτά, τον στήριξε. Είδαμε αυτό που είδαμε. Το πόσο αποτυχημένη ήταν η επιλογή της διοίκισης, που έχει ανάγει το χρήμα σε θεό και δεν κοιτάζει καθόλου τις ουσιαστικές κινήσεις, φαίνεται και από το αποτέλεσμα. Για να γλιτώσει τις 200 χιλιάδες του συμβολαίου του Ματσόν, χάνει τις 600-800 της ευρωλίγκα.

Προφανώς και πλέον δεν πήγαινε άλλο, ώστε να παραμείνει ο Ματσόν, και αναγκαστικά η διοίκιση τον διώχνει, είτε αυτός (δείχνοντας πολλά, για μένα) επιμείνει σε αποζημίωση, είτε δείξει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ευθιξία και δεν εγείρει αξιώσεις.

Προσωπικά έχω την εξείς απορία που μου τρυπάει το μυαλό. Εφόσον τώρα, με χαμένο τρένο της ευρωλίγκα, ο άρης διαπραγματεύεται με Ίβκοβιτς και Πέσιτς, ή έστω τον Κατσικάρη αν το ενδιαφέρον για τους προηγούμενους είναι απλά φιλολογικό, δε μπορούσε να το κάνει με την ανακοίνωση της wild card? Ώστε να στήσει καλή ομάδα, να πάει και στην ευρωλίγκα; Νομίζω κάτι τέτοιο υποννοείς κι εσύ στο άρθρο σου.

arisff

Unknown είπε...

*έχω την εξΗς απορία.
Βγάζει μάτι. Αν μπορείς να κάνεις edit στο προηγούμενο σχόλιο, δε χρειάζεται να δημοσιευτεί αυτό. Αλλιώς άσε τη διόρθωση, γιατί το βλέπω και πονάω :P
arisff

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ Η Ο ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑΝ ΠΑΙΧΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ 1 ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΤΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ 3 . ΕΚΕΙ ΠΟΝΑΕΙ Η ΟΜΑΔΑ . Ο ΜΑΣΕΥΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΥΠΕΛΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ 3 ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΑΡΗΣ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΕΜΕΙΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ , Ο ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕ 3 ΚΑΛΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ Η ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝΕ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ . ΠΑΝΤΑ ΑΡΗΣ. Ο ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΟΟΥΤΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝΕ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.