ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Την Τρίτη χαλαρά, την Παρασκευή... σφαγή!


Δεν είδαμε κάτι που δεν περιμέναμε στα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών της Ευρωλίγκας. Και τα τέσσερα ματς κρίθηκαν με συνολική διαφορά 10 πόντων, ενώ στα τρία από τα τέσσερα η διαφορά ήταν 2 ή 1 πόντοι. Αυτό έγινε και στο Αλεξάνδρειο, όπου ο Άρης κέρδισε το Μαρούσι με 69-67 για να πάρει βραχεία κεφαλή στην υπόθεση πρόκριση. Σε τέτοιο σημείο στη σεζόν καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη, οπότε οι τυχόν διαφορές που θα έχουν μέσα στη χρονιά, τώρα δεν φαίνονται. Εξ ου και τα παιχνίδια ήταν όλα τόσο κλειστά. Ένα άλλο στοιχείο που βοηθούσε στο να γίνουν τέτοιου είδους αγώνες ήταν η έλλειψη διάρκειας, φυσιολογικό πρόβλημα για όλους τον Σεπτέμβρη.

Για να ξεκινήσουμε από το δικό μας παιχνίδι, το Μαρούσι έδειξε καλύτερα προετοιμασμένο για τον αγώνα, φυσιολογικό αν σκεφτούμε ότι έκλεισε το ρόστερ του εδώ και καιρό, έκανε προετοιμασία και απλώς ενσωμάτωσε τον Καϊμακόγλου πριν από 7 μέρες. Ο Άρης είναι ακόμη σε χειρότερη κατάσταση, καθώς λίγο πριν τους αγώνες αποφάσισε να αλλάξει ξένο (Στίνσον με Ντέι) και ο δεύτερο είναι προφανές (και φυσιολογικό) ότι ακόμα δεν έχει μπει στο κλίμα. Ο Ντέι θα παίξει περισσότερο όσο περνάει ο καιρός, γιατί η χρονιά δεν βγαίνει όταν οι δύο (από τους 3) Αμερικανοί σου αγωνίζονται μαζί συνολικά 16 λεπτά (9,5 ο Ντέι και 6,5 ο Μπέλσερ). Βέβαια, πρόσθετη απορία, δική μου, το κατά πόσο μπορεί ο Μπέλσερ να βοηθήσει τον Άρη, αλλά είναι ακόμη Σεπτέμβρης και υποσχέθηκα να μην αρχίσω με τον Μπέλσερ από τώρα.

Έτσι, λοιπόν, το ματς ξεκίνησε δυνατά για το Μαρούσι, που προηγήθηκε με διψήφια διαφορά. Ο Άρης, απ’ την άλλη, έδειξε χαρακτήρα, ανατρέποντας πολύ γρήγορα αυτή τη διαφορά, αλλά αρκεί κανείς να κοιτάξει το ρόστερ του για να καταλάβει ότι φέτος είναι… πολύ έμπειρος για να «πεθάνει».

Δεν θέλω να μπω σε προσφορά παικτών, προβλήματα σε συστήματα και «ασθένειες» γιατί ακόμα θα έπρεπε να παίζουν φιλικά οι ομάδες, όχι επίσημα. Και μπορεί ο Άρης και το Μαρούσι να είχαν στο μυαλό τους ότι 29 Σεπτεμβρίου παίζουν σημαντικό παιχνίδι, αλλά μετά έχουν ουσιαστικά 3 εβδομάδες κενό, οπότε δεν θα μπορούσαν να φορτσάρουν την προετοιμασία για να είναι στο 100% τώρα.

Από το ματς του Αλεξανδρείου φεύγουν όλοι ευχαριστημένοι, αφού και ο Άρης μπόρεσε να κερδίσει, κάτι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία αντιμετώπισης του δεύτερου ματς, και το Μαρούσι κατάφερε να μη χάσει με πάνω από ένα καλάθι.

Άλλο να κυνηγάς νίκη εκτός έδρας (για τον Άρη αυτό) και άλλο να μπαίνεις ξέροντας ότι έχεις κάνει στην έδρα σου την υποχρέωσή σου. Όπως πήγε το παιχνίδι, ο Άρης θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος που κέρδισε, καθώς μετά το 62-67, το Μαρούσι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει καθαρίσει το ματς με 2-3 πόντους διαφορά και να έβαζε πρόσθετη πίεση (και μουρμούρα) στον Άρη ενόψει της ρεβάνς. Βέβαια, για να κερδίσει ο Άρης, συνέβαλε και ο Καϊμακόγλου που έχασε δύο βολές, οι διαιτητές που έδωσαν ένα αστείο επιθετικό φάουλ στον Κις στην τελευταία επίθεση και ο Γκόρντον που μάρκαρε αέρα και όχι τον Χατζηβρέττα στο τέλος. Πάντως, για να τα λέμε όλα, ο Άρης έτρεξε ένα 7-0 στο τέλος, δείγμα και αυτό του μέταλλου από το οποίο θα είναι φτιαγμένη η φετινή ομάδα.

Στην ουσία τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ενόψει της Παρασκευής, αλλά όλοι θα πάνε χαρούμενοι στο δεύτερο ματς. Και όχι μόνο οι δικοί μας. Χαρούμενοι θα πάνε και οι υπόλοιποι 6. Οι τρεις γηπεδούχοι πήραν τη νίκη, οι τρεις φιλοξενούμενοι κράτησαν τη διαφορά στα επίπεδα που ήθελαν.

Οι Γάλλοι της Ορλεάν θα πρέπει να στήσουν ανδριάντα στον Όστιν Νίκολς, που ως το τέλος κοιμόταν, αλλά πήρε το ματς από το 53-43 και το πήγε στο 55-53 με 10 προσωπικούς πόντους σε 4 λεπτά. Πάντως, η Σαρλερουά θα πρέπει να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο που δεν κατάφερε να τελειώσει τον αγώνα, καθώς το σκορ στο 33ο λεπτό ήταν 53-32, με τη διαφορά στο +21, διαφορά που έκανε φτερά, αφού οι Βέλγοι έμειναν στους 2 πόντους τα τελευταία 7 λεπτά.

Η Άλμπα έχασε… στο ελάχιστο δυνατό, από μια βολή στο τέλος και η λογική λέει ότι θα επιβεβαιώσει στην έδρα της τον τίτλο του φαβορί παίρνοντας την πρόκριση από τη Λε Μαν. Βέβαια, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Μαρκ Σάλιερς, μακράν ο πιο χαρισματικός σκόρερ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ο Σάλιερς είχε 28 πόντους στο πρώτο ματς, έκανε 25 σουτ και έδειξε ότι σουτάρει όποτε θέλει. Οπότε αν «γράψει» πάλι κανένα 40άρι όπως πρόπερσι, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους Γάλλους.

Στο άλλο ματς με φαβορί, η Μπενετόν πήγε για μαλλί και παραλίγο να βγει κουρεμένη γουλί. Έχανε 13 πόντους στο ημίχρονο, 15 πόντους στο 29ο λεπτό, αλλά μπόρεσε με σερί 10-20 στα τελευταία 11 λεπτά να μειώσει στους 5 πόντους ενόψει της ρεβάνς. Θα έχει ενδιαφέρον και αυτό το ματς, να δούμε αν η Βέντσπιλς θα μπορέσει να κρατήσει το εύθραυστο +5. Υπομονή 3 μέρες για όλα…

by Rasheed.

7 σχόλια:

yiannis kalozymis είπε...

Genika den nomizo oti o Aris epaikse sumfona me tis dunatotites tou. Problima kata tin gnomi mou i xamili poiotita ton ksenon. Tha prepei o Aris na parei allo enan skorer toulaxiston apo tin perifereia anti tou Richardson, an k tetoia ora, tetoia logia. Isos o Tsaldaris na itan mia lisi an k moiazei poly sto stul tou Xatzibretta.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς δεν είδα το ματς.. θα ήθελα ωστόσο απλώς να σχολιάσω τη γραφικότητα του μπάρλου, που 4 δέκατα πριν τη λήξη του αγώνα (μετά το τρίποντο του χατζηβρέττα) κλωτσάει τη μπάλα χωρίς προφανή λόγο.. έλεος!! μέχρι και τεχνική ποινή θα μπορούσε να φάει (που λέει ο λόγος αν και τους έλληνες διαιτητές ποτές δεν ξέρεις)

aba είπε...

Sumfono me ta osa les, ektos apo ena. To epithetiko faoul.

Gia mena itan katharo faoul. O Keys gurnaei to xeri tou pros ta piso kai xtupaei ton Day. An laboume upopsin to poso psila itan to xeri tou Keys, den mporo para na po oti epitides gurise to xeri tou pros ton Day. An ton eixe xtupisei sto upsos tis mesis, tha elega oti mallon pano stin kinisi egine i epafi kai oti kakos dothike faoul. Oxi omos tora otan egine me auto ton tropo.

Se teliki analusi, exo dei alla faoul pou itan pragmatika asteia. Oxi auto.

Kata ta alla, gia mena einai san na xasame. Ena sout itan, ektos sustimatos, trabigmeno, pano se amuna. Mporouse na min eixe mpei. Gia mena einai san na min mpike.

Age of Basketball είπε...

@yannis: Είναι πολύ νωρίς για να παίξει μια ομάδα σύμφωνα με τις δυνατότητές της. Έχε υπομονή, η χρονιά δεν έχει αρχίσει ακόμα.

@ανώνυμος: Το πρόσεξα κι εγώ. Θα μπορούσε να έχει δεχτεί ποινή, ιδίως αν η μπάλα είχε φύγει πιο μακριά. Οι διαιτητές πάντως ήταν ξένοι.

@aba: Είναι θέμα άποψης. Για μένα δεν ήταν. Τέλος πάντων, το δεύτερο ματς όντως θα είναι δύσκολο. Όσο για την τελευταία φάση, δύσκολ αβγάζεις σύστημα. Πάντως, ο Χατζηβρέττας σωστά ενήργησε, αφού ο Γκόρντον τον είχε στα 2,5 μέτρα ελεύθερο.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

Με τη χρονιά να αρχίζει, θυμίζω: http://ageofbasketball.blogspot.com/2009/09/blog-post_22.html

Η ανακοίνωση για τον σχολιασμό των άρθρων. Όπως είπαμε, εκπτώσεις φέτος δεν θα γίνουν για κανέναν.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

από κεκτημένη ταχύτητα φαντάστηκα ότι θα ήταν έλληνες... αν ήταν κανένας λάζαρος λοιπόν μπορεί να είχαμε σόου...

Ανώνυμος είπε...

@ Rasheed

Αφεντικό, εκπτώσεις στο trash talking to fantasy θα κάνουμε όμως εεεεε?

pdiablo