ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Πού πάτε, μπρε;


Ας δούμε τα ματς της πρώτης αγωνιστικής της πρώτης φάσης:

ΚΡΟΑΤΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ 86-79
Οι Κροάτες πήραν τη νίκη, αλλά το Ισραήλ τις εντυπώσεις, αφού σε μία ακόημ διοργάνωση εμφανίστηκε ιδιαίτερα αξιόμαχο. Εκτός από τον φορμαρισμένο Ελιάχου, μας έδειξε και τον νέο γκαρντ, Μέκελ, που έδειξε ικανός για μεγάλα πράγματα. Για να κερδίσουν οι Κροάτες, χρειάστηκαν την κλάση και την εμπειρία του Βούισιτς, αλλά και τα καθοριστικά σουτ του Πόποβιτς.

ΡΩΣΙΑ-ΛΕΤΟΝΙΑ 81-68
Οι Ρώσοι πρέπει να φτιάξουν ένα άγαλμα στον Ντέιβιντ Μπλατ και να… ονομάσουν μια πλατεία από τον προπονητή τους. Το 81-68 επί των Λετονών τους φέρνει αρκετά κοντά στη δεύτερη φάση και είναι ένα αποτέλεσμα που πολλοί δεν περίμεναν. Η Ρωσία είχε τον έλεγχο του ματς, αλλά ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει, με τους Λετονούς να είναι σχεδόν μόνιμα λιγότερους από 5 πόντους πίσω. Όταν ο Καμπάλα πήρε μπροστά, το ματς φάνηκε ότι θα χανόταν, αλλά τα πολλά λάθη των Λετονών περιφερειακών και οι αψυχολόγητες επιθέσεις 2,5 λεπτά πριν το τέλος, έδωσαν τη νίκη στους Ρώσους, που στηρίχτηκαν σε Μπίκοφ-ΜακΚάρτι. Μάλιστα, το +13 ίσως φανεί λυτρωτικό σε ενδεχόμενη τριπλή ισοβαθμία.

ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 70-65
Σε ένα πολύ κλειστό ματς, όπου καμία ομάδα δεν προηγήθηκε ποτέ με περισσότερους από 5 πόντους, το αναμενόμενο φαβορί κέρδισε, αλλά ο Μπάουερμαν έδειξε ότι έχει στήσει μία ομάδα που θα «φτύνουν αίμα» για να της βάλουν καλάθι και ίσως τελικά μπορέσει να συνεχίσει, αφού οι Γάλλοι που δυσκολεύτηκαν τόσο να σκοράρουν σήμερα είναι αρκετά πιο ταλαντούχοι από Ρώσους και Λετονούς. Οι Γερμανοί στηρίχθηκαν στους πιο έμπειρους παίκτες τους (Φέμερλινγκ, Χάμαν, Σούλτζε, Γκριν).

Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ 59-72
Οι Σλοβένοι άσθμαιναν για 30 λεπτά, αλλά έκαναν το καθήκον τους στην τέταρτη περίοδο, αποδεικνύοντας ξανά ότι η καλή τους περίοδος φέτος θα είναι η τέταρτη. Οι Βρετανοί, που ήταν πιο ανταγωνιστικοί απ’ ό,τι περιμέναμε, στηρίχθηκαν στους ψηλούς τους (Μένσα-Μπόνσου, Άρτσιμπαλντ, Μπετς) όπως το περιμέναμε. Από τους Σλοβένους ο Λόρμπεκ είχε το εντυπωσιακό 8/8 εντός παιδιάς.

ΣΕΡΒΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ 66-57
Τι είπατε; Δεν χάνουν με τίποτα; Θα κάνουν την πλάκα τους; Τα περισσότερα αφιερώματα μιλούσαν σχεδόν για dream-team (λέω τα περισσότερα γιατί εδώ τέτοιες μπούρδες δεν διαβάσατε), αλλά οι Ισπανοί έφαγαν τα μούτρα τους και πλέον… παίζουν αγώνα ζωής και θανάτου με τους Βρετανούς! Πέρα από την πλάκα, η πρώτη θέση (πριν την οκτάδα) μπήκε σε κίνδυνο, είναι πολύ πιθανό να κριθεί σε διπλή ή τριπλή ισοβαθμία και οι Ισπανοί με το καλημέρα έδειξαν τρωτοί και θνητοί. Ο Γκασόλ (ένας είναι) είχε μια μαύρη βραδιά με 1/8 βολές (κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Ζάρκο και μετά δεν έβαλε… ξανά βολή στην καριέρα του), ο Ναβάρο τα έσπασε από το τρίποντο, οι Ισπανοί «έχτισαν» κλειστό στους Πολωνούς με 2/19 τρίποντα, ενώ είχαν και 14 λάθη (11 οι Σέρβοι) σκοράροντας όλους κι όλους 57 πόντους. Η υπεροψία τιμωρείται, όπως και τα… σουτάκια από τα 8 και τα 9 μέτρα και οι πλακίτσες στην τελευταία προπόνηση. Ο BEN έβγαλε τις διακοπές του στα Bora Bora, ο Μαρκ Γκασόλ έγινε ο πρώτος και μόνος παίκτης στη διοργάνωση πάνω από 1.92 (όσο είναι ο Σπανούλης και ο Σκέλε) που κάνει 5 λάθη σε ένα ματς, ο Ίβκοβιτς απέδειξε γιατί απέχει παρασάγγας από το 99% των Ευρωπαίων προπονητών και οι Σέρβοι ψήλωσαν πιο πολύ κι απ’ τον Κρστιτς με το «καλημέρα». Οι Σέρβοι έδειξαν στην Ισπανία ότι θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ πριν θεωρηθεί φόβητρο και οι αντίπαλοί της κομπλάρουν, αλλά κυρίως της έδειξαν ότι κανείς δεν θα της χαρίσει το τρόπαιο αν δεν ματώσει. Αλλά ποιο τρόπαιο; Πρώτα ο αγώνας… «do or die» με τους Βρετανούς!

ΠΟΛΩΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 90-78
Η διαφορά κλάσης ήταν εμφανής ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι Πολωνοί είχαν μια πεντάδα (και τίποτε άλλο) που έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ, με ηγέτη τον τρομερό Ντέιβιντ Λόγκαν που πήρε 22 σουτ (μόλις 8 τρίποντα όμως) και είχε 23 πόντους, 9 ασίστ, 4 κλεψίματα και 3 ριμπάουντ. Η λογική λέει ότι οι Πολωνοί κλείδωσαν ήδη θέση στη δεύτερη φάση, ενώ οι Βούλγαροι σε 2 ματς αποχαιρετούν.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 84-76
Σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, από τα καλύτερα που θα δούμε στον πρώτο γύρο, γεμάτο πάθος και δύναμη, οι Τούρκοι επικράτησαν των Λιθουανών, κυρίως χάρη στην ολοκληρωτική ανωτερότητα του Τάνιεβιτς έναντι του Μπουτάουτας. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα δύο μεγαλύτερα όπλα τους, Τούρκογλου και Ιλιασόβα, την ώρα που οι Λιθουανοί έριχναν τον καλύτερο τους επιθετικό, Κλέιζα (που στην επίθεση είχε μπροστά του καλά νταμπλ-τιμ), πάνω στον Τούρκογλου!

by BEN & Rasheed.

Υ.Γ.: Από τη Δευτέρα το Age of Basketball συνεργάζεται με την εταιρεία Stan James. Όσοι από εσάς θελήσετε να ανοίξετε λογαριασμό στην εν λόγω εταιρεία (είτε για αθλητικά στοιχήματα, είτε για παιχνίδια πόκερ και καζίνο) μπορείτε να το κάνετε μέσα από τα banners στην ιστοσελίδα μας, ενισχύοντας έτσι και το AoB, χωρίς προφανώς εσείς να επιβαρύνεστε περισσότερο με κάποιον τρόπο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιοι οι Σερβοι.Αλλα μπορεί αυτή η ήττα να βοηθήσει περισσότερο τους Ισπανούς.Στο κατω κατω σιγα μην ξαναχουν τετοιο ποσοστο στα τριποντα...

Unknown είπε...

Με τις υγείες τους. Αποδείχτηκε περίτρανα και άμεσα ότι δεν είναι άτρωτοι -επιμένω στην απουσία του Καλντερόν, πιστεύω ότι με αυτόν να κουμαντάρει δε σταματάνε εύκολα κάτω από τους 60. Περισσότερα δε λέω γιατί δεν είδα το παιχνίδι.

Πάντως παραμένουν το φαβορί και καλό είναι όπως πήραν τα δικά τους μυαλά αέρα, να μην πάρουν των υπολοίπων. Συν τοις άλλοις η νεανική ομάδα των Σέρβων είχε το πλεονέκτημα της παντελούς έλλειψης άγχους (παιχνίδι ομίλων έναντι στο φαβορί της διοργάνωσης). Αν μπορούν να το διατηρήσουν αυτό, μάλλον είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα...Αλλά δε βάζεις και το χέρι σου στη φωτιά γι'αυτό.

Και κάτι τελευταίο. Πέρα από θέμα γοήτρου, δεν ξέρω πόση σημασία έχει η πρωτιά στον όμιλο. Καθώς στα κρίσιμα νοκ άουτ οι ομάδες του απέναντι ομίλου εκτιμώ ότι πάνω κάτω θα είναι ισοδύναμες. Κυρίως το να μη βγεις στην τελευταία (προβιβάσιμη) θέση θεωρώ βασικό, αν θα βγεις 1 ή 2 νομίζω είναι
μικρό το κακό...Στο ματς της πρεμιέρας θα μπορούσαν να γίνουν δυνατές εκπλήξεις (Ισραήλ έναντι Κροατίας, Γερμανία έναντι Γαλλίας)

arisff