ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Το Ευρωμπάσκετ στο AoB: Ο 1ος όμιλος


Φτάνουμε στο τέλος της ανάλυσης των ομίλων, με το γκρουπ της Ελλάδας, τον 1ο όμιλο:

ΕΛΛΑΔΑ
Ο ηγέτης: Ο Βασίλης Σπανούλης θα είναι ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής και θα κληθεί να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Εκρηκτικός, θρασύς, δυνατός, καλός σκόρερ και αμυντικός, μένει να δούμε αν έχει και το ειδικό βάρος να πάρει πάνω του την ομάδα.
Το κλειδί: Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δε μαρκάρεται και μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα. Λίγο πριν τη διοργάνωση, μοιάζει να είναι σε καλή κατάσταση.
Το ερωτηματικό: Εδώ που θα έπρεπε να είναι ο Καλάθης, θα βάλουμε το Στράτο Περπέρογλου, που στα φιλικά δείχνει εκτός κλίματος και κατώτερος των περιστάσεων. Είναι, όμως, το βασικό τριάρι και περιμένουμε να θυμηθεί την προσφορά που είχε στον Παναθηναϊκό.
Οι υπόλοιποι: Μπουρούσης, Ζήσης και Φώτσης θα «τραβήξουν» το περισσότερο κουπί. Οι υπόλοιποι μπορούν να προσφέρουν από αρκετά έως πολλά, ανάλογα με την κατάσταση: Πρίντεζης, Καλαμπόκης, Καϊμακόγλου. Ο Καλάθης πείθει ότι θα βοηθήσει, αλλά όχι στα τελευταία λεπτά, ενώ ο Κουφός θα χαρίσει ποιότητα στη γραμμή των ψηλών, αλλά είναι άπειρος.
Θέλει… το χρυσό, είναι κυρίαρχη χώρα εδώ και 5 χρόνια και, με την εμπειρία της, μπορεί να στοχεύει μόνο στην κορυφή.
Πρέπει… να μπορέσει να αποδώσει με το νέο ρόστερ και προπονητικό τιμ, ώστε να φτάσει σε ένα μετάλλιο.
Θα… φτάσει ψηλά, αλλά είναι ρίσκο το να προβλεφθεί το πόσο. Ελλείψει Γιαννάκη και των δύο άσων, είναι ένα ερώτημα το αν θα δείξει το χαρακτήρα που χρειάζεται στα νοκ άουτ.
Δεν θα… παίξει την εξαντλητική άμυνα του Γιαννάκη, οπότε σχεδιάζει καλύτερα συστήματα και αιφνιδιασμούς.
Πού πάει; Μπορεί να πάει όλο το δρόμο, αλλά η χρονιά μοιάζει μεταβατική. Είναι, ωστόσο, ηχηρό όνομα στο παγκόσμιο μπάσκετ και θα είναι έκπληξη αν μείνει χαμηλά.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Ο ηγέτης: Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ και έτοιμος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Εθνική. Ήταν ο καλύτερος στα φιλικά και πήρε και το MVP στο τουρνουά της Τουρκίας. Δεν είναι πλήρης παίκτης αλλά θα δώσει πολλά στους Κροάτες.
Το κλειδί: Ο «μπόμπερ» Μάρκο Πόποβιτς μπορεί να κάνει τη διαφορά αν είναι σε καλή μέρα και να φέρει την Κροατία σε θέση να χτυπάει τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.
Το ερωτηματικό: Ο Ρέπεσα περιμένει πολλά από τον Πρκάτσιν, ο οποίος είναι έμπειρος και έξυπνος, αλλά βραδύς και προέρχεται από τραυματισμό. Ερώτημα το πόσα μπορεί να δώσει.
Οι υπόλοιποι: Πολύ σημαντικό όνομα ο Πλάνινιτς που θα προσπαθήσει να κάνει πολλά για την ομάδα. Ο ευφυής Βούισιτς, ο δυνατός Κασούν, ο Νίσεβιτς και ο Μπάνιτς γεμίζουν τη φροντ-λάιν, ενώ στην περιφέρεια σημαντικό ρόλο θα έχει ο Κους. Μαζί και οι Ρόζιτς και Στόγιτς. Ο Ρέπεσα θα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή τον Μάρκο Τόμας.
Θέλει… να μπει στην τετράδα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μελών της ομάδας.
Πρέπει… να κερδίσει μία ή δύο ομάδες στο δεύτερο γύρο. Να προσπαθήσει για την πεντάδα για να πείσει ότι βρίσκεται σε άνοδο.
Θα… είναι ένας σκληρός αντίπαλος με αρκετές αξιόλογες λύσεις που θα χτυπάει όλα τα ματς μέχρι το φινάλε.
Δεν θα… μπορέσει να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει σε μετάλλιο. Θα έχει, όμως, αξιοπρεπή παρουσία και μπορεί να διεκδικήσει θέση στην πρώτη πεντάδα.
Πού πάει; Υπό συνθήκες μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη του τουρνουά.

ΙΣΡΑΗΛ
Ο ηγέτης: Ο Γιοτάμ Χαλπερίν θα βάλει και πάλι το «ένδυμα» του σκόρερ και θα προσπαθήσει να τραβήξει την εθνική της χώρας του.
Το κλειδί: Ο Λιορ Ελιάχου είναι πια στο επίπεδο των καλύτερων ψηλών στην Ευρώπη και μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Το ερωτηματικό: Ο Ταλ Μπουρστάιν ήταν απολαυστικός σε ορισμένα φιλικά και δείχνει έτοιμος να θυμίσει τον παλιό καλό εαυτό του.
Οι υπόλοιποι: Γιανίβ Γκριν και Ίντο Κοζικάρο στους ψηλούς, Πνίνι, Λιμονάντ και Μέκελ στην περιφέρεια συμπληρώνουν το παζλ. Ο Κάσπι προτίμησε να προετοιμαστεί για το NBA.
Θέλει… να είναι ξανά ανταγωνιστικό και δυναμικό. Να μπει στην οκτάδα.
Πρέπει… να κερδίσει τα Σκόπια για να περάσει στο δεύτερο γύρο.
Θα… είναι, όπως κάθε ομάδα του Σερφ, οργανωμένο αλλά και απρόβλεπτο.
Δεν θα… «πέσει» εύκολα αλλά δε θα φτάσει και πουθενά, αφού δεν έχει ουσιαστικά σέντερ.
Πού πάει; Μέχρι το δεύτερο γύρο λογικά. Εάν, όμως, εμφανιστεί, όπως το συνηθίζει, πιο αξιόμαχο απ’ ό,τι το περιμένουμε, ο άλλος όμιλος δεν έχει μεγαθήρια.

ΣΚΟΠΙΑ
Ο ηγέτης: Λέγε με Τζερεμάια Μάσεϊ. Θεωρητικά όχι ακόμα, αφού τα Σκόπια περιμένουν ως την τελευταία στιγμή για να δηλώσουν δωδεκάδα και υπάρχει περίπτωση ο Ντάριους Ουάσινγκτον να είναι ο νατουραλιζέ, καθώς αμφότεροι εναλλάσσονταν στα φιλικά. Πάντως, η λογική, η απόδοση και η αξία, όλα λένε ότι ο Μάσεϊ θα είναι στους 12 και μάλιστα θα είναι ο ηγέτης της ομάδας.
Το κλειδί: Στα τελευταία παιχνίδια της καριέρας του, ο Βρμπίτσα Στεφάνοφ θα πρέπει… να θυμηθεί τα νιάτα του. Έχει πλέον σταματήσει το μπάσκετ, το Ευρωμπάσκετ θα είναι το κύκνειο άσμα του, αλλά ο τραυματισμός του Βλάντο Ιλιέφσκι αίφνης τον κάνει βασικό στέλεχος της ομάδας. Με την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει πολλά. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά κάποτε ήταν στους καλύτερους και θα πρέπει… να το ξαναθυμηθεί.
Το ερωτηματικό: Ο Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι είναι μικρός (23) και άγνωστος στο ευρύ κοινό. Καλός ριμπάουντερ, πολύ καλός μπλοκέρ, θα έχει την ευκαιρία να δείξει σε όλη την Ευρώπη αν αξίζει της προσοχής μας.
Οι υπόλοιποι: Όχι αστέρες, αλλά όχι και ότι δεν την… παλεύουν. Οι Σκοπιανοί θα είναι δυνατοί κι έμπειροι. Καλό σκορ, καλούτσικη άμυνα, πρόβλημα στον άσο.
Θέλει… να περάσει γύρο για αρχή. Μετά, αγώνα αγώνα.
Πρέπει… να κερδίσει το Ισραήλ, κάτι καθόλου εύκολο για τη δυναμικότητα των Σκοπίων.
Θα… θελήσει να κερδίσει την Ελλάδα, καθώς αυτό το παιχνίδι είναι «όλη η διοργάνωση» για τους Σκοπιανούς σε εθνικιστικό επίπεδο. Πλην του Μάσεϊ βεβαίως, που εννοείται ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι, και ούτε έχει λόγο να το κάνει.
Δεν θα… το καταφέρει. Απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ομάδα επιπέδου.
Πού πάει; Η λογική λέει 13-16.

by BEN & Rasheed.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα παιξω στο στοιχημα 3 ομαδες που θα το σηκωσουν.Οι 2 θα ναι Γαλλια,Ισπανια.
Καμια προταση για την τριτη;
Σλοβενια,Λιθουανια ή Σερβία;

Ολες οι προτασεις δεκτες και καμμια γκρινια μετα whatsoever

Age of Basketball είπε...

Δεν είναι πρέπον να σου πούμε. Πάντως, BEN και Rasheed με πολλές ενστάσεις ψηφίζουν Ελλάδα για 3η που θες, καθώς έχει λιγότερα αρνητικά από εκείνες που αναφέρεις.

Οι Σέρβοι είναι άπειροι, οι Λιθουανοί δεν έχουν άσο και οι Σλοβένοι δεν έχουν καταφέρει ποτέ να προχωρήσουν. Και η Ελλάδα έχει και εύκολο πρόγραμμα.

Ανώνυμος είπε...

θενξ αλλα δεν θα βαλω λεφτα στην Ελλαδα γιατι ειναι η μονη ομαδα που αν το παρει και χασω τα λεφτα δε θα στεναχωρηθω :D
δεχομαι και σχολια υπολοιπων

Unknown είπε...

Αν είναι έτσι, βάλε τη Λιθουανία...

...και πες ότι δεν πειράζει που δεν την παλεύουν στον άσσο, καθώς και άλλοι βασικοί διεκδικητές έχουν ελλείψεις εκεί (Ισπανία, Ελλάδα).

Έχει βαριά φανέλα (που δεν έχει η Σλοβενία) και εμπειρία (που δεν έχει η Σερβία).

Ερώτηση: Θεωρείται η Γαλλία δεύτερο φαβορί μετά την Ισπανία;

arisff

the glove είπε...

Εγώ θα έβαζα (για την ακρίβεια σκέφτομαι να βάλω) Κροατία, Λιθουανία, Σλοβενία πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Τα Σκόπια έχουν καλύτερη ομάδα από το Ισραήλ, ενώ θα δυσκολέψουν και την Κροατία και εμάς. Ας ελπίσουμε να είμαστε έτοιμοι γιατί αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσουμε θύμα έκπληξης.

περιούσιος είπε...

Ισπανία (για την 1η Θέση), Γαλλία (για τη 2η) και Ελλάδα (για την 3η) είναι τα προγνωστικά μου. Επιφυλάσσομαι για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η Λιθουανία με πλεϊ μέικερ τύπου Μαζούτις και Καλνιέτις. Η άπειρη Σερβία ίσως κάνει την έκπληξη ελέω Ίβκοβιτς.

Stefanos είπε...

Στοιχηματικά η σειρά των φαβορί είναι Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία.

Εγώ προσωπικά δε βλέπω τρόπο να το χάσει η Ισπανία και αυτή η προσωπική μου εκτίμηση αποτυπώνεται γλαφυρότατα και στις προσφερόμενες αποδόσεις.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο.