ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Το Ευρωμπάσκετ στο AoB: Οι μεγάλοι απόντες...


Όπως και προφανώς θα έχετε καταλάβει εδώ και μερικές ημέρες, έχουμε αρχίσει το αφιέρωμα στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μιλήσουμε για τους απόντες της διοργάνωσης. Τους μεγάλους απόντες, όχι όποιους κι όποιους.

Ένα τέτοιο κείμενο οφείλει να ξεκινάει και να τελειώνει, σε κάθε διοργάνωση στην οποία μπορεί θεωρητικά να είναι παρών, από τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο μεγάλος Γερμανός αποφάσισε φέτος να ξεκουραστεί για πρώτη χρονιά από το 1999 και δεν θα κοσμήσει τα γήπεδα της Ευρώπης. Βέβαια, αμέσως το Ευρωμπάσκετ έχασε αρκετή από τη λάμψη του, μιας και ο καλύτερος παίκτης που θα μπορούσε να βρεθεί εκεί, θα λείπει. Θα πρέπει να μάθουμε… να ζούμε και χωρίς τον Ντιρκ στις μπασκετικές διοργανώσεις. Μαζί του, η Γερμανία, θα στερηθεί κι άλλον έναν, εσχάτως Γερμανό, τον Κρις Κάμαν. Ο Κάμαν έπαιξε μόλις μια σεζόν για τη Γερμανία, αλλά είναι στα σημαντικά ονόματα που απουσιάζουν. Έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παίζει μόνο όταν παίζει και ο Νοβίτσκι (χαζός είναι να κάνει αλλιώς;), και έβγαλε την ουρά του απ’ έξω. Και ο Μπάουερμαν… πονοκεφαλιάζει.

Η αναφορά μας θα συνεχίσει με τη δική μας ομάδα, καθώς από εδώ λείπουν 3 πολύ σημαντικοί παίκτες. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει κάνει το όνομά του συνώνυμο των τίτλων στην Ευρώπη και όλη η μπασκετική ήπειρος του έχει υποκλιθεί (Θοδωρής Παπαλουκάς), για τον… τύπο που έχει αναγάγει ένα ολόκληρο βραβείο σε προσωπική υπόθεση σαρώνοντάς το κάθε χρόνο στην Ευρωλίγκα (Δημήτρης Διαμαντίδης) και για εκείνον που έχει αναγκάσει τον Καζλάουσκας 5 μέρες πριν το Ευρωμπάσκετ να μην μπορεί ακόμη να διαλέξει ποιους 12 θα πάρει μαζί του (Παναγιώτης Βασιλόπουλος).

Και δεν σταματάμε εδώ. Ο Χοσέ Καλντερόν δεν θα είναι στην Πολωνία, αφού ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να βοηθήσει την εθνική ομάδα της χώρας του. Για πολλούς ο πιο σημαντικός παίκτης της Ισπανίας, καθώς από εκεί ξεκινούν όλα, για άλλους… απλώς ένας γκρινιάρης λιγότερο. Όπως κι αν το δούμε, μεγάλη απουσία από τον γαλαξία των αστέρων.

Και ο Αντρέι Κιριλένκο προτίμησε φέτος να κάνει «διακοπές NBA», δηλαδή… τετράμηνες. Μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 2007, οι Ρώσοι είχαν μεγάλες προσδοκίες, αλλά μάλλον με αυτές θα μείνουν. Ο Κιριλένκο ξέρει ότι αυτή η ομάδα δεν μπορούσε να πάει το ίδιο καλά, πιο ψηλά… δεν γίνεται εκ των πραγμάτων, οπότε προτίμησε τις διακοπές του και την πανέμορφη Μάσα. Σε διακοπές και ο Τζ. Ρ. Χόλντεν, αλλά και αυτός τα έχει βγάλει και με το παραπάνω… τα χρωστούμενα με το προπέρσινο τρόπαιο. Οι δύο σημαντικότεροι παίκτες των Ρώσων, πάντως, απουσιάζουν.

Τον Σμόντις είχαμε θεωρήσει πιθανό για να… πλαισιώσει τον Σάνι Μπετσίροβιτς στις λαμπερές απουσίες των Σλοβένων, ο Σάσα Βούγιατσιτς μας την έκανε. Πρώτη χρονιά με όρεξη για μπάσκετ με την εθνική, αλλά… δεν του έκατσε. Ένας τραυματισμός ανάγκασε τον Ζντοβτς να τον κόψει. Και μην ακούω κακίες γιατί είναι στη λίστα: δικαιωματικά, είναι πρωταθλητής NBA!

Διστάζω τόση ώρα να πάω στη Λιθουανία, γιατί είναι να σε πιάνει απελπισία. Περονόσπορος έπεσε τους Λιθουανούς, με τον συνήθη ύποπτο, Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά, παρότι όλο το χειμώνα δήλωνε πως θα παίξει. Μαζί του και ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, που πλέον έχει να παίξει μπάσκετ σχεδόν τρία χρόνια και στο τέλος θα ξεχάσει τι χρώμα έχει η μπάλα. Και πάμε στις πιο σοβαρές απουσίες: Ο Ραμούνας Σισκάουσκας και ο Ντάριους Σονγκάιλα ανακοίνωσαν οικειοθελή αποχώρηση από την εθνική το χειμώνα. Σε αντίθεση με άλλους καλούς παίκτες που το έκαναν (άλλων χωρών), αμφότεροι θα ήταν βασικά και αναντικατάστατα μέλη της ομάδας φέτος. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους το πήγε πιο… μαλακά. Δήλωσε διακοπή ενός έτους για ξεκούραση, ώστε να αποχωρήσει… του χρόνου. Εκτός κι αν τον πιάσει ξαφνικά όρεξη το 2010. Πάντως, το Μουντομπάσκετ είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό ίσως βοηθήσει. Απών και ο Ριμάντας Καουκένας, για να δέσει το γλυκό. Ο Μπουτάουτας ψάχνει πλέι μέικερ με το κιάλι και οι Λιθουανοί σκέφτονται ότι θα είναι φαβορί… κάθε φορά που θα καταφέρνουν να περνάνε το κέντρο.

Αίφνης, απών και ο Ιμπραήμ Τζάαμπερ από τη Βουλγαρία, που ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το Ραμαζάνι, την ημέρα που αυτό άρχισε. Ως τότε είχε φάει την προετοιμασία στη μάπα και όλα τα συστήματα περιστρέφονταν γύρω του. Και ο Γκέρσον… τρελάθηκε.

Στην Τουρκία δεν θα δούμε τον Μεχμέτ Οκούρ, που προτίμησε να απέχει, αλλά ούτε και τον Μιρσάντ Τουρκσάν, που… προτίμησαν να απέχει, παρά την εκπληκτική χρονιά που έκανε. Ο Τουρκσάν, πλέον, θα υπολογίζεται στην εθνική μόνο ναρκωμένος, αλλά έτσι εγείρονται ερωτήματα για την απόδοσή του.

Δεν τελειώσαμε, καθώς θα πρέπει να θεωρήσουμε απόντες και τους Λούολ Ντενγκ και Μπεν Γκόρντον για την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας. Κι αν ο Γκόρντον είναι Βρετανός… μόνο στα λόγια, ο Ντενγκ πέρσι ενίσχυσε την εθνική. Ο Μένσα Μπόνσου είπατε; Θα παίξει, προπονήσεις δεν ήθελε να κάνει το παλικάρι…

Άφησα για το τέλος τη Σερβία, όχι επειδή οι απώλειές της είναι λιγότερο σημαντικές, απλώς και μόνο γιατί οι μισές περιπτώσεις είναι… ιδιαίτερες. Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς είναι ο μόνος που οι Σέρβοι παρακαλούν κάθε καλοκαίρι να παίξει. Η ιστορία λέει ότι σε όσες διοργανώσεις ο Πέτζα έχει παίξει από την αρχή ως το τέλος, η Σερβία πήρε το χρυσό. Όμως, φέτος δεν θα είναι εκεί. Απόντες και οι Ντάρκο Μίλιτσιτς και Μάρκο Γιάριτς, καθώς ο Ίβκοβιτς αποφάσισε να κόψει τις βεντέτες. Απών και ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, που μέχρι να αποφασίσει αν θα πάει… τραυματίστηκε και κόπηκε.

Και για να φανώ συνεπής στην εισαγωγή του κειμένου (περί αρχής και τέλους)... από το Ευρωμπάσκετ θα λείπει και ο μεγαλύτερος αστέρας του, Ντιρκ Νοβίτσκι.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι απουσίες του Ευρωμπάσκετ αυτού, κάνουν ιδιαίτερα φτωχή τη διοργάνωση. Όμως, μην απελπίζεστε. Υπάρχει πολλή «λάμψη» ακόμη στα ρόστερ και το Age of Basketball θα την αποκαλύψει τις επόμενες ημέρες.

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν ένα πράγμα δείχνουν όλες αυτές οι απουσίες αστέρων, αυτό είναι επιτακτική ανάγκη το ευρωμπάσκετ να γίνεται ανά τέσσερα χρόνια και όχι ανά δύο, ώστε να ξεκουράζονται οι αθλητές μια φορά στην τετραετία

Ανώνυμος είπε...

Να βάζετε και τον Βασιλόπουλο στους μεγάλους απόντες του φετεινού ευρωμπάσκετ θεωρώ ότι είναι μέγιστη υπερβολή.

Το ότι υπάρχουν δυσκολίες στο να καλυφθεί η θέση του Βασιλόπουλου στην εθνική να το δεχθώ, αλλά να μπαίνει το ονομά του μαζί με όλους αυτούς τους πράγματι μεγάλους παίκτες που αναφέρετε στο άρθρο σας τι να πω ιεροσυλία!

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος1: Μπορώ να πω ότι συμφωνώ με αυτό και πως επιβάλλεται οι παίκτες να ξεκουράζονται ένα καλοκαίρι.

@ανώνυμος2: Διαφωνώ μαζί σου και ιδιαίτερα με την επιλογή της λέξης ιεροσυλία που απλώς θεωρώ ατυχή για να μην πω κάτι πιο βαρυ. Το αν ο Βασιλόπουλος είναι μεγάλ απώλεια φαίνεται από το πώς παίζουν οι ομάδες του όταν λείπει, όχι από τη γνώμη μου.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε λίγο ούτε πολύ 25 άτομα γράφεις. Πολλά αστέρια θα λείπουν. Ας ελπίσουμε να μας αποζημιώσει το θέαμα και ίσως ένα δικό μας μετάλλιο.