ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Το Ευρωμπάσκετ στο AoB: Ο 4ος όμιλος


Αρχίζουμε σήμερα την ανάλυση των ομίλων του Ευρωμπάσκετ. Αποφασίσαμε να την κάνουμε… ανάποδα, ώστε να αφήσουμε τον όμιλο της εθνικής μας ομάδας κοντά στο άρθρο με την ανάλυση της Ελλάδας. Οπότε ξεκινάμε με τον 4ο όμιλο:

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο ηγέτης: Λέγε με Ντέιβιντ Λόγκαν. Ο Αμερικανός έγινε Πολωνός σε μια τελετή που μόνο… το κλειδί της πόλης δεν του έδωσαν και παίζει με την εθνική. Σε κάθε φιλικό αποδεικνύει αυτό που ξέραμε ήδη: θα είναι ο πρώτος σκόρερ της Πολωνίας, ίσως και του Ευρωμπάσκετ και καμία άμυνα δεν μπορεί να τον κρατήσει σε μονοψήφιο αριθμό πόντων.
Το κλειδί: Πιθανότατα ο Μάρτσιν Γκόρτατ. Μπορεί από μπάσκετ να λέει λίγα, αλλά έχει το ύψος και τη δύναμη να σταθεί. Μέχρι στιγμής στα φιλικά κατεβάζει διψήφιο αριθμό ριμπάουντ συνεχώς και μοιράζει αβέρτα τάπες. Ο άνθρωπος που κρατάει τις ελπίδες των Πολωνών στις πλάτες του, καθώς θεωρείται ο καλύτερος γηγενής τους παίκτης.
Το ερωτηματικό: Ο Ματσιέι Λάμπε. Ο σέντερ της Μακάμπι, ο… ιντελεκτουέλ του Ευρωμπάσκετ, θα μπορούσε να έχει θέση σε οποιαδήποτε από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες. Όμως, στα περισσότερα παιχνίδια, αντί για το πλούσιο ταλέντο του, δείχνει να ασφυκτιά στο σύστημα δίπλα στον Γκόρτατ. Μένει να δούμε αν οι Πολωνοί βρουν χημεία μέχρι το Ευρωμπάσκετ.
Οι υπόλοιποι: Λίγα πράγματα, αλλά όχι και… άμπαλοι. Σκληροί, υπάκουοι, αποφασισμένοι και γηπεδούχοι. Ό,τι πρέπει δηλαδή για τη φετινή χρονιά.
Ιγκνέρσκι, Κοτσάρεκ, Τσιλίνσκι, Ρότσικ, αλλά και ο αειθαλής Άνταμ Βόιτσικ στα 40 του.
Θέλει... πρώτα απ’ όλα να περάσει τον πρώτο γύρο. Μετά θα κοιτάξει ψηλότερα.
Πρέπει... να πάρει το ματς με τους Βούλγαρους οπωσδήποτε, καθώς εκεί θα κριθεί η πρόκριση λογικά.
Θα... τη δούμε να προβληματίζει ομάδες που δεν περιμέναμε, να μάχεται πιο σκληρά απ’ όσο έχουμε συνηθίσει και να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση.
Δεν θα... τη δούμε να μαγεύει με το μπάσκετ που παίζει, να φτάνει στην τετράδα τρελαίνοντας κόσμο ή να επιβιώνει όταν ο Λόγκαν θα είναι σε ρηχά νερά.
Πού πάει; Πιθανότατα στις θέσεις 9-12. Οι Πολωνοί βέβαια ονειρεύονται οκτάδα, αλλά δεν…

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ηγέτης: Με διαφορά ο Χέντο Τούρκογλου. Μετά την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, ο Τούρκογλου μπαίνει στο Ευρωμπάσκετ ως ένα από τα 5 καλύτερα αστέρια της Ευρώπης (ανεξαρτήτως απουσιών). Θα είναι ο παίκτης στον οποίο θα αρχίζουν και θα τελειώνουν όλα στην ομάδα.
Το κλειδί: Ο Ερσάν Ιλιασόβα. Θα πρέπει να βρει ρόλο δίπλα στον Τούρκογλου, με τον οποίο μοιάζουν ως παίκτες. Θα πρέπει αυτός να μπορέσει να συνυπάρξει με τον Χέντο και όχι το ανάποδο. Αν τα καταφέρει μιλάμε για δύο απίστευτα φόργουορντ.
Το ερωτηματικό: Το επερχόμενο Μουντομπάσκετ. Μπορεί να μην παίζει (το… Μουντομπάσκετ), αλλά οι Τούρκοι θα πρέπει να μην φύγουν από μεγάλη διοργάνωση ξανά πλακωμένοι και χωρίς να μιλιούνται. Φέτος, επιβάλλεται να επικρατήσει λογική και ηρεμία. Θα γίνει όμως;
Οι υπόλοιποι: Καλό ρόστερ, με καλό προπονητή. Παίκτες με εμπειρία και ρολίστες πολυτελείας. Δυνατή ομάδα που δεν θα χάνει εύκολα. Ερωτηματικό η ευκολία στο σκοράρισμα.
Θέλει... τετράδα. Οι Τούρκοι έχουν θέσει το Ευρωμπάσκετ ως πρόβα τζενεράλε για το δικό τους Μουντομπάσκετ. Πιστεύουν στην τετράδα, παίζουν χωρίς άγχος (έχουν… προκριθεί στο Μουντομπάσκετ ως γηπεδούχοι) και σκέφτονται μετάλλιο.
Πρέπει... να πάρουν τουλάχιστον δύο ματς στον όμιλο και να μην… σκοτωθούν στα αποδυτήρια μετά την πρώτη ήττα.
Θα... παλέψουν για μετάλλιο, καθώς έχουν αστέρι, ταλέντο, ρολίστες και εμπειρία.
Δεν θα... μας πείσουν ότι θα πάρουν μετάλλιο μέχρι να το δούμε. Κάθε φορά κάτι βρίσκουν για να αυτοκαταστραφούν.
Πού πάει; Θα έλεγα στο 5-8, καθώς δεν έχει πείσει ότι μπορεί για παραπάνω. Βέβαια στη διασταύρωση των ομίλων, κάποιος πρέπει να μείνει εκτός οκτάδας εκτός της Πολωνίας…

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ο ηγέτης: Μετά τις πολλές απουσίες, το βάρος των Λιθουανών πέφτει στη φροντ λάιν. Όμως, ηγέτης είναι κάποιος που μπορεί να παίξει στο «4», αλλά στην εθνική αναγκαστικά παίζει εξ ολοκλήρου (σχεδόν) στο «3». Ο λόγος για τον Λίνας Κλέιζα. Από αυτόν περνά η μπάλα συνεχώς, αυτόν ψάχνουν οι συμπαίκτες του, αυτός θα την πάρει όταν «καίει», αυτός έχει ασυλία όσες προσπάθειες κι αν πάρει. Με μια λέξη: ηγέτης.
Το κλειδί: Οι αδερφοί Λαβρίνοβιτς. Δεν τους ξεχωρίζω γιατί κανείς δεν μπορεί αν δεν φορούν τα περιβραχιόνια με άλλο χρώμα. Ο Ντάριους και ο Κσιστόφ θα παίρνουν φέτος πάνω από 15 σουτ στο ματς και θα είναι εκείνοι που θα εναλλάσσονται στο «4» παίζοντας ακόμη και μαζί στους ψηλούς. Μέχρι στιγμής τραβάνε το κουπί με επιτυχία. Όμως, η φετινή Λιθουανία θέλει κάτι παραπάνω.
Το ερωτηματικό: Ο πλέι μέικερ. Ποιος; Ο όποιος. Ο Μαζούτις, ο Ντελινινκάιτις, ο Καλνιέτις (θα έχει την ευκαιρία της καριέρας του φέτος), ακόμη και ο Γιομάντας που στην απόγνωση του Μπουτάουτας έχει κληθεί να κατεβάσει την μπάλα. Φέτος είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της ομάδα, ανοιχτή πληγή που τρέχει αίμα. Αν αντέξουν στην ασφυκτική πίεση που θα δεχτούν από όλες τις ομάδες, τότε η Λιθουανία πάει για βάθρο. Αλλιώς…
Οι υπόλοιποι: Στους ψηλούς δεν φοβούνται κανέναν. Τα δύο αδέρφια, αλλά και οι Πετραβίτσιους, Γιαφτόκας συνθέτους μία από τις καλύτερες φροντ λάιν του τουρνουά. Στην περιφέρεια, πέραν του Κλέιζα… προσεύχονται. Λουκάουσκις, Γιομάντας και Γιασάιτις είναι καλοί αλλά ασταθείς, με τον τελευταίο να είναι και παίκτης που κρύβεται στα δύσκολα. Ο Μασιούλις είναι μικρός και δεν παίζει ιδιαίτερα, οπότε όλοι οι αντίπαλοί τους ξέρουν πού θα πέσει το βάρος.
Θέλει... μετάλλιο. Και η πεντάδα δεν θα τη χαλούσε, αλλά ξεκινάει με στόχο το μετάλλιο. Ξέρει ότι πολλοί θα έχουν απουσίες, οπότε ελπίζει να στηριχτεί στο… «3» και πάνω και να πάει ψηλά.
Πρέπει... να αντέξουν οι άσοι της, να πάρει αήττητη τον πρώτο γύρο και να κάνει μια νίκη στον δεύτερο. Αλλιώς το διασταύρωμα στην οκτάδα δεν θα της αρέσει καθόλου… Επίσης, όλοι να βοηθήσουν τα πλέι μέικερ.
Θα... δούμε να βγάζει δεκάλεπτα με σκορ μόνο από τους ψηλούς.
Δεν θα... δούμε την ομάδα που ξέραμε και που μπορούσε να σε διασύρει σε ένα πεντάλεπτο. Μαζί με τους Γιασικεβίτσιους και Καουκένας λείπει και το μυαλό στην οργάνωση.
Πού πάει; Στην τετράδα; Στις θέσεις 5-8; Η λογική λέει ότι θα είναι οκτάδα, αλλά τώρα αν θα περάσει το νοκ άουτ είναι άλλο θέμα. Πάντως, φέτος τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος της και το μετάλλιο θα είναι έκπληξη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο ηγέτης: Ο Πίνι Γκέρσον. Μετά την απώλεια του Ίμπι Τζάαμπερ, είναι ο μόνος που φέρνει ελπίδα στους Βούλγαρους. Έμπειρος, έχει οδηγήσει ξανά αουτσάιντερ σε υπέρβαση, αλλά μήπως η υπέρβαση ήταν η πρόκριση;
Το κλειδί: Ο Φίλιπ Βιντένοφ είναι ο πιο σημαντικός παίκτης της Βουλγαρίας. Από τα δικά του τρίποντα οι Βούλγαροι ελπίζουν να επιβιώσουν, αλλά και από τις δικές του προσπάθειες στη ρακέτα, καθώς αθλητικός αν και 1.95 σε ύψος. Από κοντά και ο νεαρός Τσάβνταρ Κοστόφ, τον οποίο ο Γκέρσον πιστεύει πολύ.
Το ερωτηματικό: Ο Αμερικανός που θα παραταχθεί στο τουρνουά. Είτε είναι ο E.J. Ρόουλαντ (το πιο πιθανό) είτε ο Αντρέ Όουενς (δύσκολα), θα κληθεί να γίνει ηγέτης εν μία νυκτί για τους Βούλγαρους.
Οι υπόλοιποι: Ποιοι υπόλοιποι; Σκληροί, υπάκουοι (θυμίζει κάτι;) και δουλευταράδες. Αλλά δεν φτάνει αυτό.
Θέλει… να κάνει μια νίκη. Να κερδίσει το πρώτο της ματς σε Ευρωμπάσκετ από το 1989.
Πρέπει… να πάρει την Πολωνία. Ας είμαστε σοβαροί, άλλο ματς δεν μπορεί να χτυπήσει.
Θα… παλέψει με ό,τι έχει και δεν έχει για μια νίκη, για την υπέρβαση και για να «σπάσει» το ταβάνι της.
Δεν θα… μπορέσει να κάνει αισθητή την παρουσία της.
Πού πάει; Πουθενά. Στις θέσεις 13-16, καθώς το μόνο ματς που μπορεί φαινομενικά να χτυπήσει είναι απέναντι στη γηπεδούχο. Που είναι και καλύτερη.

by Rasheed.

1 σχόλιο:

sato είπε...

Μπράβο.. Ανάλυση καλύτερη απ'τις περισσότερες εφημερίδες..