ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Big Baby reloaded!


Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μπαράζ μετεγγραφικών κινήσεων από τις περισσότερες ομάδες της Α1, αλλά όλες επισκιάστηκαν από την… ανανέωση το συμβολαίου του Γκλεν Ντέιβις με τους Μπόστον Σέλτικς. Ο Big Baby θα φοράει και του χρόνου πράσινα γιατί το πράσινο είναι το χρώμα του, φωτίζει τα μάτια του, δείχνει την επιδερμίδα του λάμπει και τον δείχνει τουλάχιστον 1,5 κιλό πιο αδύνατο. Άπαντες στο Age of Basketball χαιρετίζουμε την κίνηση και αγοράζουμε courtside διαρκείας στη Βοστόνη (ένα όλοι μαζί).

Προσπαθώντας να σοβαρευτούμε όντως τις τελευταίες ημέρες είχαμε δυνατές κινήσεις από τις ελληνικές ομάδες. Θα ξεκινήσω από τον Ολυμπιακό, που με την απόκτηση του Κλέιζα ανεβάζει τις θέσεις των ψηλών του ένα επίπεδο πάνω σε σχέση με πέρσι, ενώ υπό προϋποθέσεις ο Λιθουανός μπορεί να παίξει και στο «3». Φίλος μου είπε προχτές «θέλει μεγάλα κότσια από τον Ολυμπιακό να πάρει τον Κλέιζα», εννοώντας ότι οι Λιθουανοί… δεν του βγαίνουν του Ολυμπιακού. Ακόμη και ο… Αρτούρας Καρνισόβας που για να τον βρούμε πρέπει να πάμε 11 χρόνια πίσω, τραυματίστηκε στα κρισιμότερα παιχνίδια της χρονιάς στην Ευρώπη τότε. Ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις, αν και ήρθε ως φέρελπις και δεν βασιζόταν η ομάδα πάνω του άρα δεν είναι το ίδιο, επίσης έπαθε σοβαρό τραυματισμό, ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας έχασε όλη τη χρονιά και κρέμασε τον Ολυμπιακό τότε, ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας… ουσιαστικά κατέστρεψε την καριέρα του με απανωτούς τραυματισμούς. Στο λιμάνι ελπίζουν ότι ο Κλέιζα θα είναι ο πρώτος που θα βγάλει τη χρονιά σώος. Κι εμείς μαζί τους, καθώς το ίδιο ευχόμαστε για κάθε αθλητή (και μαζί μας κάθε νοήμων άνθρωπος).

Μαζί με τον Κλέιζα, ο Ολυμπιακός πήρε και τον Βον Ουέιφερ. Ο Ουέιφερ είναι ένα στοίχημα για τους «ερυθρολεύκους». Ουσιαστικά έχει παίξει μια χρονιά στο ΝΒΑ. Μόνο μία. Όλες τις άλλες σκούπιζε πάγκο και δεν μπορεί να κριθεί. Όμως, δίνεις τόσα πολλά λεφτά σε έναν παίκτη μετά από μια και μόνη χρονιά; Είναι αλήθεια (για όσους τον είδαν) ότι ο Ουέιφερ πέρσι έδειξε πάρα πολύ καλά στοιχεία, αλλά φτάνει αυτό; Έδειξε συνεπές σουτ από το τρίποντο μεταξύ άλλων αλλά απέχει μακράν από το χαρακτηριστεί καθαρόαιμος σουτέρ (για συγκεκριμένους λόγους). Δεν είναι δικό μου κόλλημα αυτό, από τον Ολυμπιακό μας έχουν τρελάνει από τον Ιούνιο ότι η ομάδα ψάχνει καθαρόαιμο σουτέρ στο «2», εξ ου και ο Κελάτι. Ο Ουέιφερ δεν είναι τέτοιος (τουλάχιστον όχι δοκιμασμένος στο χρόνο και στις συνθήκες αυτές), ενώ θα κληθεί να αποδείξει και ότι είναι καλύτερος του Γκριρ, αφού η σύγκριση θα είναι ευθεία τώρα που ο Ολυμπιακός δεν πήρε παίκτη-σουτέρ. Ο Ουέιφερ, βέβαια, μένει να δούμε και πώς θα αντιδράσει στο λιμάνι. Όχι στον καιρό του Πειραιά, αλλά στον χρόνο που θα παίζει. Πέρσι αγωνιζόταν 19,5 λεπτά ανά αγώνα και αυτά ήταν τα περισσότερα στην καριέρα του, μάλλον για να γίνω πιο συγκεκριμένος υπερτριπλάσιος χρόνος από κάθε άλλη χρονιά στην καριέρα του. Φάνηκε να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί στην Ευρώπη και να αντέξει σε πολύ πολύ υψηλότερες απαιτήσεις από αυτές; Όσο για το τρίποντο που ανέφερα πριν, επίσης είναι ερωτηματικό. Όταν ένας παίκτης παίζει 19,5 λεπτά και έχει 39% με 2,6 τρίποντα ανά ματς, τότε μπορεί να ρίχνει μόνο 2,5 τρίποντα, αλλά τα ρίχνει σε 20 λεπτά, όχι σε 40. Και αν και δεν θεωρείται σουτέρ θα πρέπει να δούμε με τι ποσοστά θα σουτάρει όταν ρίχνει 6 και 7 τρίποντα ανά ματς (όπως θα του δοθεί η ευκαιρία στο ξεκίνημα της προετοιμασίας να κάνει). Πάντως, θεωρείται παίκτης με καλό σουτ.

Πολύ σημαντική και η μετεγγραφή του Πανελληνίου με τον Ντεβίν Σμιθ. Ο Σμιθ, που πέρσι έπαιζε στη Φενέρ, θα ανεβάσει επίπεδο τον Πανελλήνιο, καθώς είναι παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας.

Και τελειώνουμε για σήμερα με τον Άρη. Μέσα σε 1,5 μέρα ο Άρης έκανε δύο ακόμη κινήσεις ολοκληρώνοντας το ρόστερ του (με μία υποσημείωση σε αυτό, όπως άφησαν οι άνθρωποι της ομάδας). Ο Άιρα Νιούμπλι και ο Τζέρεμι Ρίτσαρντσον θα ανεβάσουν τον Άρη ένα επίπεδο από πέρσι. Προφανώς κι εδώ μιλάμε με άλλους όρους απ’ ότι πριν για τον Ουέιφερ. Θεωρώ ότι ο Άρης έκανε πολύ καλή κίνηση και με τους δύο αυτούς παίκτες, οι οποίοι θα τον ενδυναμώσουν αρκετά. Ο Ματσόν καλείται να εντάξει στο ροτέισον και τον Παπανικολάου, αλλά και ο μικρός καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Για μένα το ρόστερ δεν θα έπρεπε να κλείσει εδώ, αλλά παίζει ρόλο και το μπάτζετ του Άρη, το οποίο είναι περιορισμένο και όχι… ανεξάντλητο. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε ξανά σύντομα για τις κινήσεις στο μετεγγραφικό παζάρι.

by Rasheed.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες να αναφερθείς και στον χαρακτήρα του Ουέιφερ.Εχει ρίξει μπουνίδια σε συμπαίκτη του,πέρσι πλακώθηκε με τον προπονητή του γιατί λέει δεν τον έβαζε πολύ(!) κτλ..

Στον ΑΡΗ είναι προφανές ότι λείπει θεωρητικά κάποιος παίκτης πίσω από τον Χατζηβρεττα απλά καλά κάνουν και δεν παίρνουν κάποιον (πόσο μάλλον κάποιον επιπέδου Ταπούτου) ώστε να να μην χαθεί ο χρόνος του μικρού.

Δλδ παίκτες σαν τον Τσαλδάρη-Καλαμπόκη τα κλασικά 2/3 δηλαδη θα πάρουν αρκετό χρόνο από τον Παπ που θα βρεθεί στην τελική να σκουπίζει τον πάγκο.

Στους ψηλούς αν κάτσει ο Νιουμπλ στο 4 (που έχω ακούσει τα καλύτερα για αυτόν) είναι καλυμμένος και αριθμητικά και ποιοτικά (γνώμη μου)

Unknown είπε...

Εφόσον έπιασες τα μεταγραφικά και το κλείσιμο μάλλον του ρόστερ του Άρη, θέλω να σου κάνω δύο ερωτήσεις.

Πιστεύεις ότι ο Άρης είναι πλήρης στον άσσο (Στίνσον, Κλαρκ (?), Αργυρόπουλος) και σε καλό επίπεδο;

Οι μεγάλης ηλικίας ψηλοί (Μπετς, Ντικούδης, Νιουμπλ) μπορούν να καλύψουν τις θέσεις και ειδικά το πέντε (μαζί με το Σκορδίλη);

arisff

ΥΓ. Ο Άρης είχε πάντα τα τελευταία χρόνια πληρότητα στις θέσεις 2-4 και σπανίως αντιμετώπιζε πρόβλημα εκεί. Όπως και φέτος φαίνεται πλήρης σε αυτές τις θέσεις. Αλλά παραδοσιακά είχε πρόβλημα στον άσσο και ενίοτε στο πέντε (4-5άρια κάλυπταν πάντα τη θέση) κι αυτό νομίζω πως ήταν το στοίχημα της φετινής χρονιάς. Εξού και οι ερωτήσεις.

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Το βασικό μειονέκτημα του Ουέιφερ, όπως παρουσιάζεται στο σκάουτινγκ ριπόρτ είναι ο χαρακτήρας του. Αλλά όπως και πέρσι διαβάζαμε παντού ότι ο Τσίλι είναι καλό παιδί γιατί... δεν έχει τατουάζ, αλλά εμείς δεν γράψαμε τίποτα πριν τον δούμε, έτσι και φέτος προτίμησα να τον δούμε πρώτα και μετά να πούμε περισσότερα. Πάντως, έχεις δίκιο.

@arisff: Το υπονόησα και στο άρθρο ότι δεν θεωρώ πλήρη τον Άρη. Πιστευω ότι πρωταρχικά λείπει παίκτης στην περιφέρεια, καθώς ένας από τους Κλαρκ-Στίνσον θα παίζει στο "2" αρκετά. Ένα ακόμη πλέι μέικερ θα μπορούσε να βρει θέση στην ομάδα.

Όσο για τους ψηλούς (για να απαντήσω μαζί και στον άλλο φίλο) δεν είμαι βέβαιος, πρέπει να το δούμε. Ο Ντικούδης παίζει στο "5" πλέον, ενώ από το στήσιμο της ομάδας φαίνεται ότι ο Νιούμπλι θα παίζει σχεδόν αποκλειστικά στο "4". Ανάλογα με το χρόνο που θα πάρει ο Σκορδίλης (όχι αναγκαστικά, αλλά με το χρόνο που θα θέλουν να του δώσουν) θα φανεί αν λείπει ένα κορμί, καθώς 4 ψηλοί είναι οριακό.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλες μεταγραφες απο τον Αρη
μακαρι να παει ευρωλιγκα για να κανει και του χρονου ακομα καλυτερες

οσο για τον οσφπ,θα δουμε για τον ουειφερ
γιατι αν τον βαλουν στα "παπουτσια του Γκριρ" μαλλον δεν βλεπουν κατι που βλεπουμε οι υπολοιποι
οσο για τον Κλειζα,καλος παικτης αλλα το πως θα παιξει ενας παικτης εξαρταται απο την ομαδα
θα παιζει παλι ο οσφπ στα 24 δευτερολεπτα;
ο κλειζα θα παιζει στο 3 με βουισιτς μπουρουση(εδω γελαω μονο που το σκεφτομαι);
θα παιρνει μπαλα για επιλογες;
ή κυριο επιθετικο ρολο θα αναλαμβανουν οι Ουειφερ Μπορουσης τσιλντρες χαλπεριν και τον φερανε για αμυνα και ριμπάουντ;
οψομεθα

aba είπε...

Gia ton Ari, tha ithela na po oti noiotho apogoiteumenos pou kanoume pali mia omada Herbert. Pali pixame stous Amerikanous...

Pisteueis oti ontos itan kales oi prosthikes pou kaname? Sunolika, alla kai eidikotera oi 2 teleutaies.

Opos to eblepa ego elega oti anti gia tous 2 Amerikanous eprepe na kleisoume ton Tsaldari, na prosthesoume ton Tapouto kai enan akoma Amerikano sto 5-4. Ton Francis gia paradeigma. Kai Elliniko kormo tha eixame kai tha eimastan exisou plireis. Diladi tora tha exoume kaluteri omada? Ti nomizeis?

Age of Basketball είπε...

@aba: Φίλε ο Άρης κάνει καλές προσθήκες. Ιίδως για τον Νιούμπλι, που είναι πολύ καλός παίκτης. Ο Ρίτσαρντσον λιγκά θα βγει πιστεύω.

Φαντάζομαι στον κορμό υπολογίζεις τους Ντικούδη, Χατζηβρέττα και απλώς προσθέτεις τους άλλους. Για τον Τσαλδάρη δεν είναι ευθύνη του Άρη, περιμένει τον Ολυμπιακό. Όσο για τον Ταπούτο, θα μπορούσε να τον πάρει.

Πάντως, 2 Αμερικάνοι μπορούν υπό συνθήκες να σου προσφέρουν περισσότερα από 2 Έλληνες. Το ταβάνι ανεβαίνει, όπως και τα σκαμπανεβάσματα απ' την άλλη. Να περιμένουμε να δούμε αν ολοκλήρωσε τις κινήσεις του ο Αρης.
Rasheed.