ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Περιμένοντας το... χειμώνα


Έγινε η κλήρωση της Ευρωλίγκας την Τετάρτη και να πω την αλήθεια, κάτι που δεν το περιμέναμε… δεν το είδαμε. Απ’ την άλλη, τι είναι αυτό που δεν περιμένεις σε μια κλήρωση; Μόνο κάποια ακραία αντίδραση από εκπρόσωπο ομάδας.

Το πρώτο που θα παρατηρήσω είναι αυτό που με… έτρωγε εδώ και καιρό. Δυστυχώς, από τα τερτίπια της κληρωτίδας δεν θα δούμε 4 ομάδες στους ομίλους, αλλά μόνο 3 στην καλύτερη περίπτωση, αφού Άρης και Μαρούσι κληρώθηκαν να παίξουν μαζί στον πρώτο γύρο των προκριματικών. Η όλη συμπεριφορά των ανθρώπων του Άρη (η… ασθένεια επεκτάθηκε και πέραν του Ματσόν) με έχει τουλάχιστον ενοχλήσει. Αναφέρομαι στη «λύσσα» να κληρωθούν με το Μαρούσι και στις αρλούμπες περί «μοίρας» και «πεπρωμένου» μετά. Η Ελλάδα χρειαζόταν 4 ομάδες στην Ευρωλίγκα και αυτό θα έπρεπε να προκρίνει ο Άρης (αν ήθελε να… λέει κάτι τόσο καιρό) και όχι το πώς θα κερδίσει στην Ευρώπη την ομάδα που τον έχει στείλει σπίτι του δύο συνεχόμενες χρονιές στα ελληνικά πλέι οφς. Τέλος πάντων, η τύχη τα έφερε έτσι ώστε οι δυο τους να αναμετρηθούν στον πρώτο γύρο των πλέι οφς. Αν ο Άρης θα… έπρεπε να μασούσε παρά να μιλούσε, αν θα έπρεπε να προσέχει τι εύχεται ή αν θα πάρει την εκδίκηση που μας έχει πιπιλήσει το μυαλό τόσο καιρό (την οποία εγώ δεν καταλαβαίνω πώς θα την πάρει σε άλλη διοργάνωση και άλλη σεζόν, αλλά τέλος πάντων) θα το μάθουμε τον Οκτώβριο μετά το δεύτερο ματς. Η ουσία είναι μία: οι δύο από τις 4 ισχυρότερες ομάδες των προκριματικών (θεωρητικά) κοντράρονται μεταξύ τους στον πρώτο προκριματικό γύρο και η Ελλάδα χάνει μια θεωρητική θέση στους ομίλους. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι μετά, όποιος περάσει, θα κάνει το χρέος του απέναντι στην Άλμπα (πιθανότατα) και θα μπει στους ομίλους.

Εκεί, όπου περιμένουν ήδη 22 ομάδες. Οι δύο όμιλοι ελληνικών ομάδων δεν είναι ούτε βουνά, ούτε εύκολοι. Λογικά αμφότερα, αφού οι «αιώνιοι» ήταν επικεφαλής, αλλά και λόγω του γενικότερου πολύ υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης. Όμως, παρουσιάζουν αρκετές διαφορές.

Ο όμιλος του Παναθηναϊκού (καλοκαίρι είμαστε, οπότε μιλάμε πάντα θεωρητικά και με βάση τα ως τώρα δεδομένα που έχουμε) θα έχει μια ομάδα ισοδύναμη που θέλει το τρόπαιο, άρα μεγάλη κόντρα για την πρωτιά (η οποία στην τελική δεν σημαίνει και πολλά, το απέδειξαν αμφότεροι οι αιώνιοι φέτος), ενώ ο όμιλος του Ολυμπιακού, ουσιαστικά δεν έχει αδύναμη ομάδα, αλλά ούτε και μεγαθήριο.

Ποιος είναι πιο δύσκολος θα το ξέρουμε καλύτερα τον Οκτώβρη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει μερικές εύκολες βραδιές απέναντι σε Προκόμ και Όλντενμπουργκ, ενώ ο Ολυμπιακός δεν προβλέπεται να έχει εύκολες βραδιές. Απ’ την άλλη, η Αρμάνι θα είναι σαφώς καλύτερη από φέτος, το ίδιο και η Ρεάλ, ενώ η Κίμκι θα ανανεωθεί και θα ενδυναμωθεί πάρα πολύ. Οι Ρώσοι έχουν στόχο το φάιναλ φορ, μπορεί να μην το φωνάζουν, αλλά προς τα εκεί κινούνται. Άρα, μπορεί να είναι η έκπληξη του ομίλου για τη μάχη για την πρωτιά.

Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την καλύτερη ομάδα από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας και κάτω, καθώς η Εφές φέτος σκοπεύει να ανέβει πολύ ψηλά. Θα μου πείτε, και θα συμφωνήσω, ότι κάθε χρόνο τα ίδια κάνει, αλλά μετά την αδικαιολόγητα (για το ρόστερ της) καταστροφική φετινή χρονιά, η Εφές θέλει εκδίκηση και ήδη κινείται θεαματικά στο μετεγγραφικό παζάρι.

Μπορεί από τον «ερυθρόλευκο» όμιλο να λείπει το μεγαθήριο, αλλά ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει σε 5 δύσκολες έδρες, αφού θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις Μάλαγα, Παρτιζάν, Λιέτουβος, Εφές και (λογικά) Μπενετόν. Η Μάλαγα είναι σταθερή αξία στην Ευρώπη, η Παρτιζάν είναι δύο συνεχόμενες χρονιές στα πλέι οφς, για την Εφές τα είπαμε, η Λιέτουβος είναι πρωταθλήτρια Eurocup, ανανεώνεται, αλλά πριν προλάβει κάποιος να την ξεγράψει θυμηθείτε τα όσα έλεγαν οι «γνώστες» πριν τη φετινή σεζόν, όπου η Λιέτουβος τα σάρωσε όλα, σηκώνοντας κάθε κούπα σε κάθε διοργάνωση που συμμετείχε. Πάλι για ανανέωση μιλούσαν, αποδυνάμωση, μεταβατική σεζόν και λοιπά κουραφέξαλα. Απλώς, οι Λιθουανοί φαίνεται πως θα αναγκαστούν να αλλάξουν τον κορμό τους, οπότε μένει να δούμε αν θα πετύχει η νέα εξίσωση.

Στους άλλους ομίλους, η ΤΣΣΚΑ δεν στάθηκε τόσο εύκολη φέτος (όπως πέρσι που όλες οι κληρώσεις της… έκατσαν για να βρεθεί χωρίς να ιδρώσει στο Βερολίνο), αφού θα αντιμετωπίσει Ταού, Μακάμπι και Ρόμα, αλλά και τη δική μας ομάδα αν περάσει, σε έναν όμιλο δύσκολο, αλλά με τις ελληνικές ομάδες να βάζουν στόχο να περάσουν Ολίμπια και Ρόμα για να προκριθούν.

Αντιθέτως, η… ΤΣΣΚΑ του 2009-10 είναι η Μπαρτσελόνα, αφού ο δικός της όμιλος είναι μακράν ο καλύτερος. Εκτός της Σιένα, δεν θα προβάλλει άλλος αξιώσεις για πρωτιά, καθώς Τσιμπόνα και Φενέρ είναι ένα σκαλί πιο κάτω (με τους Τούρκους να πρόκειται να εμφανιστούν καλύτεροι από φέτος όπως φαίνεται), ενώ Ζαλγκίρις και Βιλερμπάν να είναι… δύο σκαλιά πιο κάτω.

Τέλος, η κλήρωση για τον Πανελλήνιο είναι βατή και επιβάλλεται να προκριθεί στους ομίλους του Eurocup. Μην μπερδεύετε τη VEF Ρίγα που θα παίξει ο Πανελλήνιος με την ASK Ρίγα που είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Ευρώπης. Άλλο η μία άλλο η άλλη, που ψιλοδιαλύθηκε κιόλας λόγω οικονομικών προβλημάτων φέτος. Πάντως, αμφότερες από την ίδια πόλη.

by Rasheed.

9 σχόλια:

χ. είπε...

οι δυο όμιλοι των ελληνικών ομάδων έχουν τελείως διαφορετική δομή. είναι σαν όμιλοι διαφορετικών διοργανώσεων.. στο μεν όμιλο του παο είναι εξαιρετικά πιθανό η δεύτερη ομάδα (που κατά τη γνώμη μου θα είναι η ρεάλ) να έχει δυο γιατί όχι και μια μόνο ήττα. κατά τα άλλα η τρίτη ομάδα θα είναι περιζήτητο λαχείο για την κλήρωση της φάσης των 16.
από την άλλη πλευρά, στον όμιλο του ολυμπιακού είναι πολύ πιθανό η πρώτη ομάδα (που ελπίζω να είναι ο οσφπ) να έχει ως και τρεις ήττες. για τον ολυμπιακό ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολος αφού πήρε λαχείο από το δεύτερο γκρουπ και δυσκολότερα ή ευκολότερα θα τερματίσει πρώτος (αν η ομάδα έχει και φέτος αξιώσεις φ4). αλλά για τις άλλες ομάδες μπορεί να χαρακτηριστεί κόλαση.. φανταστείτε πως θα σκέφτονται οι οπαδοί της παρτιζάν όταν μπήκαν στην κληρωτίδα ως δεύτερη ομάδα και βγήκαν «χρεωμένοι» με την εφές τη ρίτας και τη μάλαγα!! ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ότι και οι πέντε ομάδες έχουν πολύ καλές έδρες.
όλα αυτά φυσικά με το ρίσκο της μη ολοκλήρωσης του ρόστερ των ομάδων.. γιατί η ρεάλ δεν έχει πάρει ακόμα ούτε τον κριστιάνο ρονάλντο ούτε τον κακά. η μάλαγα επίσης έχει χάσει καμπέθας, χάισλιπ και ν'ντογκ και δεν ξέρω αν έχει βάλει στη μηχανή της κάποιος άλλον παίκτη πέραν του πριντεζη. πάραυτα είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιαστεί σε υψηλό επίπεδο. η παρτιζάν από την άλλη έχει αποδείξει ήδη αυτή της δυνατότητα! να χάνει του καλύτερους παίκτες της (πέκοβιτς, παλάτσιο αλλά και λίγο πιο πίσω κέτσμαν) και να εμφανίζεται δυνατή. οπότε δε θα σχολιάσω την αποδυνάμωση της.


ο πρώτος όμιλος, κατά τη γνώμη μου είναι πολύ εύκολος.. αλλά όχι τόσο για την μπαρτσελόνα όσο για τη σιένα!η περσινή (κατά τη γνώμη μου) καλύτερη ομάδα της ευρώπης, η μπάρτσα, έχει χάσει τρεις κοινοτιούς παίκτες μέσα στη ρακέτα της. ιλιάσοβα αλλά κυρίως ο καλύτερος (και σίγουρα "ομορφότερος") ψηλός στην ευρώπη, ο άντερσεν αλλάζουν επίπεδο σε μια ομάδα. και η αγορά της ευρώπης είναι φτωχή φέτος σε παίκτες ρακέτας, οπότε το τεράστιο κενό είναι δύσκολα να αναπληρωθεί..

στον όμιλο της τρίτης ελληνικής ομάδας η τέταρτη θέση είναι εφικτή (αυτό φυσικά δε σημαίνει και εύκολη) οτιδήποτε παραπάνω είναι απαγορευτικό! το μαρούσι ο άρης και η άλμπα μπορεί να είχαν δύσκολη κλήρωση για την είσοδο τους στη λίγκα (αφού το άλλο "πόδι" είναι σαφώς ευκολότερο) αλλά η ομάδα που τελικώς θα προκριθεί πρέπει να νιώθει τυχερή που γλύτωσε τον όμιλο του ολυμπιακού που θα της εξασφάλιζε την έκτη θέση στον όμιλο, όπως λίγο πολύ έχει γίνει με την μπενετόν.

τέλος το μαρούσι μπορεί να νιώθει η πιο αδικημένη ομάδα στην ιστορία της ευρωλίγκα! έφτανε στον τελικό της α1 και έπεφτε μπροστά στα συμβόλαια! φέτος έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο όνειρό της και της ανακοίνωσαν ότι πρέπει να ξανά-αποκλείσει μια ομάδα που την κέρδισε μέσα στο σπίτι της.. αν ήμουν ο καιμακόγλου δεν ξέρω με τι αποθέματα θα πήγαινε να παίξω.. αλήθεια πιστεύει κάποιος ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν απαξιώνει την α1;; ποιο ακριβώς κίνητρο δίνει στις «μικρομεσαίες» ελληνικές ομάδες;; το επιχείρημα για τον κόσμο και την εμπορικότητα είναι κατανοητό αλλά αν γίνει και δεκτό, ας κατασταλάξουμε και ας μην γίνονται πλέυ οφφ. ας γίνεται η σειρά τελικών και ας παίρνει το τρίτο εισιτήριο όποια ομάδα έχει κόσμο...

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

κΡΙΜΑ ΓΙΑ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΑΙ ΑΡΗ. ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Οσο δυσκολότερος ο πρώτος όμιλος,τόσο το καλύτερο.
Η ομάδα δένεται και καλύτερα να φάει τα στραπάτσα οταν δεν παιζει ρόλο παρά μετά.

aba είπε...

To sosto gia mena tha itan na exoume 3 omades stous omilous kai mia sta prokrimatika.

Esto kai etsi opos einai i katastasi me 2 omades sta prokrimatika, thelo na pisteuo oti tou xronou kai oi 2 omades mas tha einai stous isxurous tis klirosis, opote den tha tithetai thema proorou apokleismou tis mias ek ton duo.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι πολυ απαισιόδοξος για την τρίτη ελληνική ομάδα στην Λίγκα.Φοβάμαι πως θα δούμε την Αλμπα στη θέση της.

Unknown είπε...

Ολοκληρώθηκε η αδικία για το Μαρούσι. Η αλήθεια είναι πως ως έλληνας φίλαθλος δε θα το έβλεπα και με μεγάλη χαρά να παίζει ευρωλίγκα, σε ένα άδειο γήπεδο και με ένα ελλειπές κατά πάσα πιθανότητα ρόστερ. Αλλά είναι εντελώς άδικο να πρέπει να ξαναπέρασει τον Άρη, όταν τον έχει κερδίσει ήδη.

Ως αρειανός, επίσης δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την ιστορία για την εκδίκηση, συμφωνώ δηλαδή με αυτά που γράφεις στο άρθρο. Εννοείται πως όταν πάω στο γήπεδο θα βγάλω για άλλη μια φορά το λαρύγκι μου, αλλά ψύχραιμα σκεπτόμενος θα περιμένω πρώτα να δω ότι το Μαρούσι έχει όντως ελλειπές ρόστερ και μετά να πω ότι όντως ήταν καλή κλήρωση. Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αλλά καθαρά συμφέροντος. Αν έψαχνα εκδίκηση, θα ήθελα να πάρω από την περσινή ομάδα. Η φετινή θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό μάλλον. Και προτιμώ τις καλές πιθανότητες για πρόκριση, παρά το δικαίωμα στην... εκδίκηση.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι δύο πιο ευνοημένες ομάδες (Άλμπα και Άρης) θα παίξουν για τη μία θέση...Θα αγωνιώ πολύ για το παρασκήνιο αυτού του αγώνα (εφόσον με το καλό γίνει).

Πλέον τα κουκιά είναι μετρημένα πάντως και ο Άρης οφείλει να φτιάξει καλή ομάδα...Και όχι να πάει να κλέψει (και με τη δεύτερη ευκαιρία) την πρόκριση.

Καλό το όνομα, αλλά χρειάζεται ρόστερ και χημεία.
Arisff

Unknown είπε...

ΥΓ. Ο κυριότερος λόγος που μου κακοφαίνεται η ιστορία με την εκδίκηση του Άρη, είναι ο τρόπος που παίρνει το εισητήριο των προκριματικών. Ναι μεν έχει φανέλα, κόσμο και ιστορία, αλλά στο γήπεδο την κρίσιμη ώρα δεν τον πήρε.

Συνεπώς ένα γερό πάτημα, είναι ότι η ελλάδα δικαιούται και τέταρτη θέση, και όχι να δίνονται τόσες θέσεις πχ στη γαλλία. Λογικό επιχείρημα, ο Άρης μπορεί να σταθεί στην ευρωλίγκα και το'χει αποδείξει, ο κόσμος και η ιστορία πουλάνε και όλα αυτά είναι πολύ ωραία, αλλά το να λες πως θες να παίξεις στη θέση της ομάδας που ΔΙΚΑΙΑ* σε απέκλεισε, υποσκάπτει το ίδιο σου το επιχείρημα και σε κάνει να φαίνεσαι μικρός.

ΥΓ2. Το πάθος για εκδίκηση και ρεβανς, καλό είναι αν το έχεις, να το βγάζεις στο γήπεδο και μόνο εκεί. Οι δηλώσεις είναι για τους φαφλατάδες..

*και με μάλλον εχθρική διαιτησία.

Age of Basketball είπε...

Παιδιά, μας συγχωρείτε για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των σχολίων σήμερα, έχουμε κάτι προβληματάκια, ελπίζω να μην δυσκολέψαμε πολύ τη συζήτηση.

Συμφωνώ με όσα λέτε και για τους ομίλους και για το Μαρούσι και τον Άρη. Άλλωστε, τα λέω και στο άρθρο.

Όσον αφορά την Άλμπα, όντως έχει το ισχυρότερο λόμπι στο παρασκήνιο και θα είναι δύσκολο να μείνει εκτός. Ας μην ξεχνάμε ότι αγώνες με διαφορά πόντων πάντα έχουν ιδιαιτερότητες και παγίδες.
Rasheed.

nemo είπε...

Όσον αφορά τις δηλώσεις περί "εκδίκησης". Ο αθλητισμός έχει ένα ισχυρό στοιχείο δραματισμού και θεατρινισμού. Δεν είναι κακό.
Όποιος έχει δει τον Ματζόν στον πάγκο καταλαβαίνει ότι την παίρνει πολύ σοβαρά την δουλειά του. Δεν αποκλείεται να έχει θηχτεί και προσωπικά από τον αποκλεισμό. Ούτε αυτό είναι κακό.
Βλέποντας τις ομάδες των προκριματικών, ο Άρης έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να παίξει με το Μαρούσι. Τώρα, αν έπεσε και λίγο σάλτσα από πάνω δεν έγινε και τίποτα. Στο κάτω-κάτω η πόλωση πουλάει.