ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ανακάτεμα της τράπουλας...


Βρισκόμαστε ακόμη στις 7 Ιουλίου, αλλά τα νερά στο NBA έχουν αναταραχτεί πάρα πολύ (έστω και ανεπίσημα ακόμη). Ήδη οι Αμερικάνοι θεωρούν το καλοκαίρι αυτό, το καλοκαίρι των μεγάλων μετεγγραφών. Οι Αμερικάνοι που πριν από 1,5 μήνα έλεγαν ότι φέτος θα ήταν… νέκρα λόγω της οικονομικής κρίσης και εν αναμονή της επόμενης σεζόν όπου μεγάλα ονόματα θα μείνουν ελεύθερα.

Πάμε να δούμε πόσο έχει αλλάξει το τοπίο στο NBA. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς απέκτησαν τον Σακίλ Ο’ Νιλ. Ο Ο’ Νιλ θα παίξει δίπλα στον ΛεΜπρον… μήπως ο Τζέιμς πάρει πρωτάθλημα, ώστε μετά να αρχίσει δεύτερος γύρος της περίφημης φράσης «δεν το έχει πάρει ποτέ χωρίς τον Σακίλ», αφού ο πρώτος γύρος με τον Κόμπι τελείωσε φέτος. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι με αυτή την κίνηση οι Καβαλίερς αυτομάτως γίνονται ένα από τα δυνατά χαρτιά για τον τίτλο.

Μετά τον Σακ, οι Καβς προσπάθησαν να πάρουν και κάποιον από τους Αρίζα, Βιλανουέβα, Αρτέστ, αλλά εις μάτην. Και οι τρεις επέλεξαν άλλες πολιτείες, παρότι μια ομάδα με Σακίλ-ΛεΜπρον και… μπόλικο διαθέσιμο χρόνο συμμετοχής είναι δέλεαρ. Γιατί το έκαναν; Θεωρώ επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι ο Τζέιμς θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Καβς του χρόνου το καλοκαίρι, οπότε θα επανέλθουν σε ανυποληψία. Ο ίδιος ο Τζέιμς δηλώνει ότι θα το κάνει, αλλά όπως λένε τα ρεπορτάζ στην περίπτωση του Αρίζα, ο οποίος τον πήρε τηλέφωνο και τον ρώτησε, «δεν τσίμπησε». Βλέπετε όλοι το… φαύλο κύκλο σε αυτό, έτσι; Πώς να χτίσεις το ρόστερ που θα κρατήσει τον ΛεΜπρον στην ομάδα, όταν κανείς δεν έρχεται επειδή όλοι πιστεύουν ότι θα φύγει;

Όμως, δεν ενισχύθηκαν μόνο οι Καβαλίερς. Οι Λος Άντζελες Λέικερς απέκτησαν τον Ρον Αρτέστ, μετεγγραφή που για μένα τους ανεβάζει επίπεδο. Ο Αρίζα μπορεί να είχε μεγάλα χέρια και έφεση στο κλέψιμο, ο Αρτέστ όμως είναι κλάσεις καλύτερος αμυντικός, πολύ πιο ταλαντούχος επιθετικά και, γενικά, πολύ καλύτερος παίκτης. Πλέον, σχηματίζουν τριάδα αστέρων με Γκασόλ-Κόμπι-Αρτέστ και περιμένουν να ανανεώσουν τον Όντομ για να γίνουν ακόμη πιο δυνατοί. Οι πρωταθλητές δυνάμωσαν ακόμη περισσότερο. Επίσης, με Αρτέστ στην ομάδα, ποιος θα τολμήσει φέτος να πει ότι είναι… σοφτ;

Όμως, ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος. Προσωπικά, η μετεγγραφή που με έχει εξιτάρει περισσότερο ως τώρα είναι αυτή του… συνονόματου στους Μπόστον Σέλτικς. Ο Ρασίντ Ουάλας πάει στους Σέλτικς για να βρει τους Γκαρνέτ, Πιρς, Άλεν, Ρόντο, Πέρκινς. Ποιος νομίζει ότι ο Ρασίντ θα χαλάσει τη χημεία; Με τον Ρίβερς προπονητή και τους Άλεν-Γκαρνέτ στην ομάδα, κανείς. Εκεί όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει και ο Γκραντ Χιλ, σχηματίζοντας μια απίστευτη επτάδα, μακράν την καλύτερη στο πρωτάθλημα. Βέβαια, η ομάδα αυτή δεν έχει πολύ μέλλον, καθώς όλοι σχεδόν είναι πολύ πιο κοντά στη… σύνταξη, παρά στην αρχή της καριέρας τους, με τα μεγαλύτερα αστέρια να είναι πάνω από 32 όλα (πλην του καλού Ρόντο και του Πέρκινς). Όμως, στη Βοστόνη είδαν την ευκαιρία και την άρπαξαν. Δύο χρόνια θα αντέξει η ομάδα αυτή; Ένα; Κανένα πρόβλημα. Είναι ομάδα φτιαγμένη για τίτλο. Για τίποτα άλλο. Ένα δαχτυλίδι ακόμη αξίζει τον κόπο της υπομονής για να ξαναφτιαχτούν οι Σέλτικς από την αρχή μετά. Και πλέον, μπαίνουν ξανά ως πρώτο φαβορί (όπως είναι τώρα τα πράγματα) στη νέα σεζόν.

Δυναμικά έχουν μπει και οι Πίστονς στο καλοκαιρινό παζάρι. Όλοι ξέραμε από τον Δεκέμβρη ότι θα διαλύσουν την ομάδα. Ουάλας και Άιβερσον έφυγαν και ήδη ήρθε ο Μπεν Γκόρντον και ο Τσάρλι Βιλανουέβα, αν και όχι επίσημα ακόμα. Δυνατές μετεγγραφές, μένει να δούμε αν με τους Πρινς, Χάμιλτον, Στάκι, οι Πίστονς θα γίνουν και πάλι διεκδικητές. Θεωρώ, πάντως, ότι ακόμη χρειάζονται έναν πλέι μέικερ.

Όμως, υπάρχουν και οι Σπερς. Εκεί που μιλούσαμε για γερασμένη ομάδα, με μια κίνηση οι Σπερς έγιναν ξανά μία από τις 2 καλύτερες ομάδες της Δύσης. Ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον μαζί με τους Ντάνκαν, Πάρκερ και Τζινόμπιλι, συνθέτουν φοβερή τετράδα, ενώ αν αυτή συμπληρωθεί με τον αρκετά καλό Γκλεν Ντέιβις (respect στον στρογγυλό Big Baby) τότε γίνεται ακόμη πιο δυνατή.

Και οι Τορόντο Ράπτορς αλλάζουν από πέρσι, καθώς προσθέτουν τον Χέντο Τούρκογλου στη μηχανή τους. Ο Τούρκογλου θα αντικαταστήσει μάλλον τον Μάριον που δεν έδεσε ποτέ με τους Μπος και Μπαρνιάνι. Οι περισσότεροι Αμερικάνοι θεωρούν ότι ο Τούρκογλου απέρριψε το Πόρτλαντ επειδή έχει τη φήμη… ρατσιστικής πόλης (με μικρό αριθμό μειονοτήτων, όπως και η Γιούτα), ενώ το Τορόντο είναι πολυπολιτισμό. Μπορείτε να καταλάβετε το… σοκ τους.

Κινήσεις ετοιμάζουν και οι Μάβερικς, αλλά θα μου επιτρέψετε… να μην μπορώ να τις καταλάβω απόλυτα. Ανανέωσαν τον Κιντ, κίνηση σωστή, αφού δεν βρίσκεις εύκολα τέτοιο πλέι μέικερ έστω και στα 36, ενώ τώρα κινούνται για τον Σον Μάριον. Είμαι ο μόνος που βλέπει εδώ και 5 χρόνια ότι τους λείπει σέντερ; Αν ξεπεραστούν οι δυσκολίες για τον Μάριον (οι Ράπτορς θα πάρουν μάλλον τον Στακχάουζ, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τα 2 εκατομμύρια του buy-out του) τότε οι Μάβερικς έχουν καλό υλικό με Κιντ, Τέρι, Χάουαρντ, Μάριον και Νοβίτσκι, αλλά και πάλι ο Ντιρκ θα παίζει μόνος του τους ψηλούς. Ο Νταμπίερ είναι πλέον ανύπαρκτος, αλλά με 2 χρόνια συμβόλαιο ακόμα (και συνολικά 23 εκατομμύρια δολάρια) δεν υπάρχει κανείς τρελός που να τον θέλει. Άρα, μάλλον μαζεύουν παίκτες, ώστε να πείσουν τον Ντιρκ να μείνει του χρόνου, που έχει αυτός την οψιόν ανανέωσης.

Μένει να δούμε πόσο θα ανακατευτεί η τράπουλα ακόμη ως το τέλος του καλοκαιριού, αλλά η επόμενη σεζόν στο NBA μοιάζει πιο υποσχόμενη. Τουλάχιστον… τότε που θα «καίει» η μπάλα.

by Rasheed.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μέσα σε όλα αυτά και ο Πάρκερ τον οποιο στο Κλίβελαντ τον θέλουν...

Patrick Star είπε...

Ξέχασες να πεις και για τον Κάρτερ στο Ορλάντο. Βέβαια, έχασαν τον Τούρκογλου αλλά και πάλι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργήσουν γιατί είναι άλλου τύπου παίκτης και γιατί ο Κάρτερ θα έχει την ευκαιρία να παίξει σε υψηλό επίπεδο μετά από καιρό.
Απλά ο πάγκος ξηλώθηκε τελείως...

Οι Lakers αν κρατήσουν τον Όντομ τότε θα είναι πρώτο φαβορί στη Δύση και αν πάρουν έναν άσο που να παίζει καλή άμυνα (πρωτίστως να είναι γρήγορος) και να έχει καλό σουτ (3pt) τότε για μένα μπαίνουν στην ίδια αφετηρία με τους Celtics.
Αν αλλάξει και ο Κόμπι συνήθειες ακόμα καλύτερα. Ελπίζω να τον προκαλέσουν και να του πούνε ότι πρέπει να τελείωσει τα play off με double - double μια φορά στην καριέρα του...

Οι Spurs αν είναι υγιείς, τότε θα είναι και πάλι πολύ επικίνδυνοι, ενώ οι Mavericks ίσως από του χρόνου, με το συμβόλαιο του Νταμπίερ να λήγει, να κάνουν ένα καλό trade αλλά Γκασόλ/Μπράουν...

Το Κλίβελαντ είναι και αυτό ομάδα μιας χρήσης, ειδικά τώρα που μάλλον φεύγει ο ΛεΜπρον και αν αναλογιστούμε και την ημερομηνία λήξεως των Celtics, βλέπω πως οι Lakers έχουν χρυσή ευκαιρία να πάρουν 2-3 πρωταθλήματα μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Patrick Star είπε...

Και μόλις τώρα είδα ότι οι Spurs πήραν και τον Μακ Ντάις. Πλέον νομίζω ότι είναι 50-50 με τους Lakers. Συγκριτικά με Ομπέρτο είναι σίγουρα upgrade.
Άντε Rasheed, γιατί έκανες παράπονα για το επίπεδο τελευταία :-)