ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

NBA draft: Η απίστευτη ιστορία του Μαρκ Χέντρικσον


Σε κλίμα… ντραφτ και σήμερα θα ασχοληθούμε με μία από τις πιο απίστευτες ιστορίες αθλητών, αυτή του Μαρκ Χέντρικσον (Mark Hendrickson) που αποτελεί έναν από τους, μόλις, 11 αθλητές στην ιστορία που έχουν παίξει επαγγελματικά τόσο μπάσκετ (στο NBA) όσο και μπέιζμπολ (στην MLB)!

Ο Μαρκ Χέντρικσον, από μικρός ψηλό παιδί, δεν είχε αποφασίσει στο σχολείο ποιο άθλημα προτιμούσε. Έτσι, ασχολείτο με το μπάσκετ, το μπέιζμπολ και το τένις! Ως μπασκετμπολίστας, στα μαθητικά του χρόνια τράβηξε το ενδιαφέρον αφού οδήγησε δύο φορές το σχολείο του στο πρωτάθλημα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, ανακηρυσσόμενος και τις δύο χρονιές MVP του τελικού τουρνουά και μέλος της καλύτερης πεντάδας του πολιτειακού πρωταθλήματος. Ως «πίτσερ», κέρδισε επίσης τη δεύτερη χρονιά του το πρωτάθλημα μπέιζμπολ της πολιτείας, ανακηρυσσόμενος, μάλιστα, καλύτερος παίκτης μπέιζμπολ της περιοχής του, του Skagit Valley! Ενώ και στο τέννις, έφτασε μέχρι το τελικό τουρνουά της Ουάσιγκτον.

Στο κολλέγιο του Washington State, ήταν το αστέρι του πανεπιστημίου και στο μπάσκετ και στο μπέιζμπολ! Συμπεριλήφθηκε δύο φορές στην καλύτερη πεντάδα της Pacific-10 Conference και είναι δεύτερος στην ιστορία του κολλεγίου σε ριμπάουντ, με συνολικούς μέσους όρους, κατά τις τετραετείς σπουδές του, 13.9 πόντους και 8.6 ριμπάουντ. Παράλληλα, επιλέχθηκε δύο χρονιές στην καλύτερη ομάδα της περιφέρειας στο μπέιζμπολ!

Βλέποντας την κλίση του και το ταλέντο του στο μπάσκετ, το μπέιζμπολ προσπάθησε να τον προσελκύσει νωρίτερα. Έτσι, 6 χρονιές (1992, 1993, 1994, 1995, 1996 και 1997!) υπήρξε μέσα στις επιλογές ομάδων στα ντραφτ της MLB (Major League Baseball), όπου το σύστημα είναι λίγο διαφορετικό απ’ ότι του NBA. Δεν ήταν σίγουρος ποτέ ότι ήθελε να ασχοληθεί τελικά με το μπέιζμπολ και γι’ αυτό δήλωνε διστακτικός στο να αποδεχθεί κάποια από τις προτάσεις που του έρχονταν, γιατί έπειτα θα ήταν αναγκασμένος να ακολουθήσει πάντα αυτό. Έτσι, δεν εγκατέλειψε ποτέ τις σπουδές του και τελειώνοντας το κολλέγιο αποφάσισε να συνεχίσει επαγγελματική καριέρα μπασκετμπολίστα παίζοντας για τους Φιλαδέλφεια Σίξερς που τον επέλεξαν στο νούμερο 2 του δεύτερου γύρου του εκπληκτικού ντραφτ του 1996.

Τη σεζόν 1996-97 έπαιξε 29 παιχνίδια με τους Σίξερς έχοντας 2.9 πόντους, ενώ την επόμενη σεζόν τον υπέγραψαν ως free agent το Δεκέμβρη οι Σακραμέντο Κινγκς όπου έπαιξε 48 αγώνες με 3.4 πόντους και 3 ριμπάουντ μέσο όρο. Από το 1998 μέχρι το 2000 πέρασε από τους Νετς, τους Καβαλίερς και το CBA, χωρίς να βρει τις ευκαιρίες που ήθελε. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι παράλληλα και κατά τη διάρκεια των off-season έπαιζε ημιεπαγγελματικά μπέιζμπολ τα καλοκαίρια!

Το καλοκαίρι του 2000, απογοητευμένος από τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής που έβρισκε στο NBA, αποχώρησε από το μπάσκετ (έχοντας παίξει συνολικά 114 αγώνες και κάτι παραπάνω από 1500 λεπτά) και στα 26 του άρχισε να «κυνηγάει» μια επαγγελματική καριέρα στο μπέιζμπολ! Τελικά, και αφού έπαιξε σε κάποιες ημιεπαγγελματικές ομάδες, βρήκε συμβόλαιο στην MLB τον Αύγουστο 2002, όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα, στα 35 του πια ως αναπληρωματικός.

Ο Μαρκ Χέντρικσον είναι στο κλειστό γκρουπ των 11 αθλητών που έχουν παίξει και στο NBA και στην MLB, ενώ όντας 2.06 στο ύψος αποτελεί τον 5ο ψηλότερο παίκτη που έπαιξε ποτέ στην επαγγελματική αμερικανική λίγκα του μπέιζμπολ!

Όσο για το τι του προσέφερε το μπάσκετ στην καριέρα του στο μπέιζμπολ; «Ωριμότητα και φυσική κατάσταση», αλλά και τη μοναδική εμπειρία μιας προσωπικής μονομαχίας με τον Σακίλ Ο’Νιλ για τον οποίο έχει δηλώσει: «Είναι ο πιο μεγαλόσωμος άνθρωπος που με έχει ποτέ πλησιάσει. Η δύναμή του σε τρομοκρατεί»!

Το νόημα της απίστευτης ιστορίας του Μαρκ Χέντρικσον, ωστόσο, δεν είναι ούτε τα ρεκόρ που αφήνει, ούτε το αξιοπρόσεκτο ταλέντο του σε δύο, ίσως και τρία, αθλήματα. Το νόημα το γράφει ο ίδιος σε μία δήλωσή του το 2004, όταν τον ρώτησαν για το αν έχει σκεφτεί πόσο καλύτερος pitcher θα μπορούσε να ήταν εάν είχε παίξει κατευθείαν μπέιζμπολ και όχι στα 26 του: «Δε μετανιώνω για τίποτα. Πάρα πολλοί άνθρωποι εύχονται να είχαν κυνηγήσει κάποιους στόχους τους λίγο περισσότερο. Εγώ το έκανα.»

“Good night, and good luck”

by BEN

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οντως πολλοι θα παρακαλουσαν για να εχουν την ευκαιρια να κανου ενα τους ονειρο πραγματικοτητα. ο χεντρικσεν εκανε δυο. μπραβο του.