ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Οικονομική πολιτική ή πολιτική οικονομίας...


Οι οικονομικές συνθήκες της εποχής έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτονται πλέον οι ευρωπαϊκές ομάδες. Το μετεγγραφικό παζάρι του καλοκαιριου του 2009 θα είναι τελείως διαφορετικό από άλλες χρονιές. Αυτό ίσως επιτρέψει πολλές και σημαντικές κινήσεις από διάφορες ομάδες, ή ίσως δώσει σημαντικό προβάδισμα σε δύο-τρεις ομάδες που δεν θα εφαρμόσουν αυτή την τακτική.

Στα μέρη μας, η οικονομική κρίση ουσιαστικά αφορά δύο ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αμφότεροι δείχνουν ανεπηρέαστοι και λογικά θα κάνουν τις κινήσεις που είχαν προγραμματίσει ούτως ή άλλως να κάνουν. Όμως, ξεκινούν από τελείως διαφορετική βάση. Και λογικό είναι.

Θα έχετε προσέξει ότι ουσιαστικά μετά τη λήξη του πρωταθλήματος δεν έχουν βγει ονόματα για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν κάνει ήδη δύο προσθήκες, η μία σημαντική, η άλλη μελλοντική και πλέον περιμένουν να δουν τι θα γίνει όταν τελειώσουν με τις ανανεώσεις και λύσεις συμβολαίων. Η λογική μιλάει για 1-3 παίκτες, ανάλογα με το ποιοι θα φύγουν. Ακόμη υπάρχει μικρή κινητικότητα, καθώς οι προτεραιότητες (π.χ. παραμονή Σάρας) για μια ομάδα που έχει πάρει triple-crown και είναι απόλυτα επιτυχημένη έχοντας κάνει ήδη και 2 κινήσεις, είναι διαφορετικές από το να ξεχυθεί στο μετεγγραφικό παζάρι.

Απ’ την άλλη, στον Ολυμπιακό παρελαύνει κάθε καλό όνομα της Ευρώπης. Έτσι είναι, έτσι ήταν κι έτσι θα είναι πάντα στην ομάδα που τερματίζει δεύτερη. Προς το παρόν, ο Ολυμπιακός έχει ρίξει βάρος στις περιπτώσεις των Μπουρούση-Πρίντεζη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν… κοιτάζει τι γίνεται γύρω του (Χόλντεν). Το μεγάλο θέμα του καλοκαιριού για τον Ολυμπιακό είναι οι ανανεώσεις των δύο αυτών παικτών. Πάνω στο θέμα υπάρχουν δύο οπτικές και απ’ ότι φαίνεται η διοίκηση της ομάδας είναι σε… δίλημμα και γι’ αυτό καθυστερεί από την πλευρά του Ολυμπιακού το θέμα.

Οι παίκτες καθυστερούν γιατί περιμένουν την 1η Ιουλίου, αλλά ο Ολυμπιακός μάλλον κάνει σκέψεις. Η μια πλευρά του διλήμματος (βγάζοντας για την οικονομία της συζήτησης τελείως εκτός κουβέντας το δέλεαρ του NBA αυτό καθ' εαυτό) λέει ότι δεν γίνεται να τινάξει στα ύψη τα συμβόλαια των δύο παικτών, τη στιγμή που απέτυχαν παταγωδώς. Γενικώς η σκέψη να μην υπάρχει δημοσιοϋπαλληλική πολιτική στην αποπληρωμή των συμβολαίων εμένα με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Όχι για τον Ολυμπιακό, για όλους τους επαγγελματίες παίκτες. Το μπάσκετ ως επαγγελματικό σπορ υπάρχει για τον κόσμο, δεν μπορείς αν απογοητεύεις τον κόσμο ή αν τον ευχαριστείς (μέσω της κατάκτησης στόχων) να πληρώνεσαι το ίδιο, αφού και ο κόσμος θα αντιδρά διαφορετικά. Άρα, τη γενική σκέψη του συμβολαίου «x+στόχοι» τη βρίσκω καθόλα σωστή. Αυτό που κάνει ο Ολυμπιακός με τον Μπουρούση, στο συγκεκριμένο θέμα, που του προσφέρει 1,2 καθαρά και μετά αυτά ανεβαίνουν ανάλογα με τους στόχους που θα υλοποιήσει η ομάδα. Αυτό ξεκινά από τη λογική ότι και χωρίς τον Μπουρούση, ο Ολυμπιακός… μπορεί να βγει δεύτερος, οπότε δεν γίνεται να πληρώνεται 2 εκατομμύρια αν δεν κάνει τη διαφορά.

Όμως, εδώ έρχεται η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο Ολυμπιακός εδώ και 3 χρόνια (επί Αγγελόπουλων) ακολουθεί την ίδια υπερβολική οικονομική πολιτική. Τα ποσά στα συμβόλαια ανεβαίνουν απίστευτα και δεν βάζω καν στην εξίσωση τον Τσίλντρες, ο οποίος πληρώθηκε όσα πληρώθηκε για συγκεκριμένους λόγους (βέβαια το γεγονός ότι τα πήρε, δείχνει τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας, γιατί κι άλλοι έκλεισαν τέτοια συμβόλαια, αλλά Πάργκο, Ντελφίνο, Νάχμπαρ και Κρστιτς τελείωσαν τη χρονιά μισοπληρωμένοι). Ο Παπαλουκάς παίρνει «τρελά» λεφτά, ο Βούισιτς το ίδιο, ο Βασιλόπουλος όταν ανανέωσε υπέγραψε ένα πολύ καλό συμβόλαιο, ο Σχορτσανίτης για την προσφορά που έχει πληρώνεται καλύτερα από οποιονδήποτε παίκτη στον κόσμο (στην ιστορία του μπάσκετ), και, βέβαια, κανείς τους δεν έχει υπογράψει «συμβόλαιο με μπόνους στόχων». Επίσης, ο Μπουρούσης πλέον είναι ο καλύτερος Έλληνας διεθνής σέντερ (ο Παπαδόπουλος πια δεν είναι διεθνής) κι ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη, ενώ ο Πρίντεζης είναι διεθνής και το δεύτερο καλύτερο «τεσσάρι» στη χώρα πίσω από τον Φώτση. Οπότε ρισκάρεις τη στιγμή που έχεις χτίσει αξιόπιστο κορμό με διεθνείς παίκτες με μέλλον (λόγω ηλικίας) να τον γκρεμίσεις και να πάρεις ξένους στις θέσεις τους;

Επίσης, όταν αλλάζεις οικονομική πολιτική, είναι σωστό να την εφαρμόσεις επιλεκτικά; Είναι δυνατόν του χρόνου από όλη την ομάδα του Ολυμπιακού να έχει «συμβόλαιο με μπόνους στόχων» μόνο ο Μπουρούσης και ο Πρίντεζης (γιατί οι Αμερικανοί δεν θα υπογράψουν τέτοιο συμβόλαιο); Μπορούν να σταθούν τα αποδυτήρια μετά και η ισορροπία στην ομάδα όταν οι 10 θα παίζουν για τον εγωισμό τους και οι 2 για το μισθό τους; Πώς θα μπορεί ο Μπουρούσης (και ο κάθε Μπουρούσης) να μην προσβληθεί αν δει έναν συμπαίκτη του να έχει λιγότερη όρεξη από αυτόν (ή να νομίζει ότι έχει λιγότερη); Δεν θα έρθουν γκρίνιες στην ομάδα; Και η ΤΣΣΚΑ άλλαξε οικονομική πολιτική (πηγαίνοντας σε διαφορετική από αυτή του Ολυμπιακού βεβαίως), αλλά κάλεσε όλους τους παίκτες της και τους είπε ότι θα τους κάνει μείωση. Όλους όμως. Όχι μόνο τους 2-3 που τελείωναν τα συμβόλαιά τους.

Γρίφος άλυτος μοιάζει το πρόβλημα, καθώς από τη μία ο Ολυμπιακός δεν μπορεί αν πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ αγωνιστικό μπάτζετ για να τερματίζει δεύτερος, απ’ την άλλη, δεν μπορείς να κάνεις επιλεκτικά αλλαγή πολιτικής. Όμως, κανείς στην ομάδα δεν φαίνεται διατεθειμένος να «πειράξει» τα υπάρχοντα συμβόλαια, που η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν «σπάνε» με τίποτα, οπότε κανείς παίκτης δεν είναι τρελός να δεχτεί μείωση και «συμβόλαιο με μπόνους στόχων» χωρίς λόγο. Άρα, ή ο Ολυμπιακός θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει χτίσει τόσα χρόνια (ανεβάζοντας συνεχώς τις αμοιβές), ή θα πρέπει να επιμείνει ρισκάροντας να χάσει τους δύο παίκτες, που είναι νεαροί Έλληνες και διεθνείς. Ένας συνδυασμός που εξαντλείται… σε 14 άτομα (πολύ λιγότερα αν λάβουμε υπόψη τους περιορισμούς, τον Παναθηναϊκό και την αξία όλων των διεθνών).

by Rasheed.

Υ.Γ.: Τα παραπάνω αποτελούν μια ανάλυση της κατάστασης (από πλευράς οικονομικής πολιτικής). Σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχουν το αν θεωρώ ή όχι καλές τις οικονομικές προτάσεις που έχουν γίνει από την ομάδα προς τους παίκτες.

Υ.Υ.Γ.: Στο επόμενο άρθρο θα τα πούμε για τον Άρη, την ΑΕΚ και την κατάσταση με τα εισιτήρια στο πρωτάθλημα.

7 σχόλια:

Χ. είπε...

βέβαια όταν ο μπουρούσης έπαιρνε 400 χιλιάρικα και βοηθούσε στο μέγιστο για να πάει η ομάδα στο final4 (και αυτός είναι ένας στόχος που επετεύχθη όσο κι αν μηδενίζουμε τη φετινή χρονιά), όντας πρώτος σε ριμπάουντ σε όλη τη λίγκα και πρώτος σκόρερ της ομάδας, δε θυμάμαι να τον κάλεσαν οι αγγελόπουλοι και να του είπαν ότι δε θέλουν να έχουν δημοσιοϋπαλληλική σχέση, οπότε πάρε και σαν πριμ ένα χ ποσό... με λίγα λόγια μια αναπροσαρμογή συμβολαίου στον πιο αδικημένο παίκτη της ομάδας (ίσως και της ευρώπης). αυτό που θα κάνει ο παο τώρα με τον πολύ κατώτερο περπέρογλου ή αν το θέλετε αυτό που κάνει κάθε χρόνο ο κόκκαλης στη μπάλα με αποτέλεσμα να μη χάνει ποτέ παίκτη του ως ελεύθερο. αν είχε γίνει αυτό το αυτονόητο πράγμα τώρα όλα θα ήταν πιο απλά, και ο ίδιος οπαίκτης θα έβλεπε με λιγότερη καχυποψία τις προτάσεις της διοίκησης

υ.γ. όταν μιλάω για αναπροσαρμογή εννοώ αύξηση του μισθού και όχι επέκταση του χρόνου του συμβολαίου.. και το δεύτερο ωστόσο θα έπρεπε να έχει γίνει από πέρσι το καλοκαίρι και για τους δυο

pdiablo είπε...

Πολύ καλή προσέγγιση του θέματος.

Επί της ουσίας συμφωνώ με την πρώτη οπτική, αλλά μόνο εφόσον έχουν κρατηθεί οι ισορροπίες στην ομάδα. Αυτό δείχνει την απειρία της διοίκησης του Ολυμπιακού. Και πιστεύω το πρόβλημα δεν είναι ο Βούισιτς και ο Παπαλουκάς. Παίκτες με τεράστιο βιογραφικό, που όπου αλλού και να ήταν πάνω κάτω τα ίδια παίρνανε. Και για μένα, αν δεν ήταν ο Βούισιτς, ο Ολυμπιακός δύσκολα θα ήταν φφ.

Το πρόβλημα είναι ο Τζος. Καλό το μάρκετινγκ ρε παιδια, καλός παίκτης και ο ίδιος, αλλά δεν είναι π.χ. Ντόμινικ. Δλδ παίκτης, τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα οι παίκτες του Ολυμπιακού θα τον αντιμετώπιζαν με δέος, ακόμα και αν η προσφορά του δεν ήταν η ανάλογη. Το πρόβλημα είναι ίσως ο Γκριρ, που είχε μέτρια χρονιά. Το προβλημα ήταν ο Τσακαλίδης, το πρόβλημα είναι ο Σχορτσιανίτης, ο οποίος πέρα από το ότι δεν αξίζει ούτε τα μισά λεφτά, είναι και ο αγαπημένος της κερκίδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση είναι ψιλοαδιέξοδη. Αν φύγει ένας το πλήγμα είναι καίριο, αν φύγουν και οι δυο ο ΟΣΦΠ ίσως να δώσει παραπάνω λεφτά για τους αναπληρώσει. Αν μείνουν και τα πάρουν χοντρά, με δεδομένο ότι οι πιθανότητες να υποσκελίσουν τον ΠΑΟ θα είναι εις βάρος τους, μέχρι να φύγει ο Ομπράντοβιτς, όταν αυτό συμβεί, θα βρεθούν οι καλοθελητές δημοσιογράφοι να αρχίσουν το παραμυθάκι της απαξίωσης.

Το ΝΒΑ φαντάζει καλή λύση, ειδικά για τον Μπουρούση. Άμα κάνει και καμια καλούτσικη χρονιά, όταν θα γυρίσει πίσω, θα μπορεί να ζητάει (δικαίως) τον ουρανό με τα άστρα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ Παναθηναικός είμαι, οπότε δε μου πέφτει και πολύ λόγος αλλά όσο αφορά το Μπουρούση πιστεύω ότι σαν επαγγελματίας παίχτης με τη χρονιά που έκανε έχει δίκιο να ζητάει τον ουρανό με τ'άστρα. Άλλωστε, απ'όσα ακούμε υπάρχει ζήτηση από το ΝΒΑ και πιστεύω ότι θα έπρεπε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Το ΝΒΑ είναι γεμάτο Ευρωπαίους ψηλούς που αμφιβάλλω κατά πόσο είναι καλύτεροί του. Αν π.χ. υπογράψει όπως λέγεται τώρα 3ετες για περίπου 4 εκ δολ μικτα (1,5 εκ ευρώ καθαρά) στο Σαν Αντόνιο θα μαθητεύσει δίπλα στους Ποποβιτς και Ντάνκαν και αν είναι επιτυχημένος όπως ας πούμε οι 2 Γκασόλ ή ο Σκόλα ή ο Νενέ μπορει να υπογράψει ένα δεύτερο συμβόλαιο 5 ετές για τουλάχιστον 8-10 εκ. δολάρια μικτά.

Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να την κάνει, να γλιτώσει από την καφρίλα των ελληνικών γηπέδων και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Και για να μη σας μπαίνουν ιδέες, τα γραφόμενα δεν έχουν να κάνουν με την αποδυνάμωση του αιώνιου αντίπαλου, αλλά με τις φιλοδοξίες του ίδιου του παίχτη. Για μένα θα είναι απαράδεκτος να συμφωνήσει στον Ολυμπιακό με τα ίδια λεφτά που μπορεί να βρεί στο ΝΒΑ.

the glove είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με των ανώνυμο από πάνω.

Να προσθέσω μόνο ότι τώρα είναι απαράδεκτος ο Ολυμπιακός* που του κάνει τις προτάσεις που του κάνει.

* Ολυμπιακός = Αγγελόπουλοι που δίνουν όσα δίνουν + Μπαναγιώτης που (μάλλον) δεν έχει απαιτήσει να μείνει ο Μπουρούσης

Αφορμώμενος από το τελευταίο, είμαι ο μόνος που βλέπω ότι ο σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος; Γλυνιαδάκης σίγουρος, Μαυροκεφαλίδης μάλλον επιστρέφει, Καϊμακόγλου στα υπόψην, Χόλντεν στα 34 του, ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ ΔΑΝΕΙΚΟΣ...

Δηλαδή πού είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιαμός;

pdiablo είπε...

Να προσθέσω ότι ο φίλος Χ. έχει χίλια δίκια για την αναπροσαρμογή και αυτό καταδεικνύει και την απειρία της διοίκησης. Αν πριν από το φφ είχαν επιβραυεύσει και τους δύο παίκτες (διπλασιάζοντας π.χ. τις αποδοχές για το δεύτερο εξάμηνο του '09), τώρα οι ίδιοι δεν θα αισθανόντουσαν τόσο αδικημένοι και θα ήταν ίσως πιο συναινετικοί.

Age of Basketball είπε...

@the glove: Ο Γιαννάκης έχει απαιτήσει να μείνουν οι Μπουρούσης Πρίντεζης. Αλλά δεν είναι από την τσέπη του τα λεφτά, οπότε δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω.

Το όλο θέμα εν μέρει υπάρχει και από το γεγονός ότι ο Αγγελόπουλος έχει "στραβώσει" που δεν πήρε τίτλο. Θα μου πεις... και ξεσπάει στον Μπουρούση; Θα σου απαντήσω, μην το λες σε μένα, θα τον κρατούσα, αλλά δεν έχω λεφτά...
Rasheed.

the glove είπε...

Τί στράβωμα είναι αυτό που τον οδηγεί να κρατάει τον Μπαναγιώτη και να "τα βάζει" με Μπουρούση και Πρίντεζη;