ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Σε ώρα... Βερολίνου


Το Βερολίνο έζησε μεγάλες στιγμές από την Παρασκευή ως την Κυριακή φιλοξενώντας αυτό που θεωρώ ως το καλύτερο φάιναλ φορ όλων των εποχών. Και θα το εξηγήσω. Πρώτον, οι δύο ημιτελικοί ήταν καταπληκτικά ματς. Στο ένα είχαμε την απίστευτη ανατροπή του Σισκάουσκας στο τέλος που με προσωπικό σερί 13 πόντων έφερε τα πάνω κάτω, ενώ στο άλλο απλώς είδαμε τον καλύτερο ίσως ημιτελικό όλων των εποχών. Δεύτερον, ο πρωταθλητής πήρε το τρόπαιο κερδίζοντας όλο το φάιναλ φορ στο τελευταίο σουτ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Τρίτον, ο πρωταθλητής ήταν εκείνος που στον τελικό έκανε αρνητικά ρεκόρ, γεγονός που δείχνει πόσο ισορροπημένη ήταν η διοργάνωση (αρνητικά ρεκόρ για τελικό είναι οι 8 πόντοι σε μια περίοδο και τα 10/23 δίποντα). Τέταρτον, η ατμόσφαιρα στις εξέδρες ήταν καταπληκτική, αν εξαιρέσουμε τον μικρό τελικό, όταν σχεδόν όσοι «πράσινοι» πήγαν, πήγαν για να βρίσουν και όχι να δουν μπάσκετ. Αυτά δεν τα χρειάζεται το άθλημα. Πέμπτον, είχαμε εμφύλιο που κρίθηκε σε σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Έκτον, οργανωτικά το φάιναλ φορ ήταν τέλειο. Έβδομον, δεν ξέφυγε η κατάσταση σε κανένα σημείο, αλλά αυτό δυστυχώς δεν τιμάει τους δικούς μας οπαδούς που ήταν… «κυρίες», αλλά τη γερμανική αστυνομία που ήλεγχε τα πάντα στην εντέλεια και με απίστευτο τρόπο. Οι δικοί μας θα δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο στην πατρίδα για να μας κάνουν να ντρεπόμαστε πάλι που είμαστε Έλληνες στο τέλος των τελικών.

Μιας και το φάιναλ φορ τελείωσε και μιας και ορισμένοι το ζητήσατε, ας περάσουμε τη βραδιά μιλώντας για κάποια σημεία/παρασκήνια του φάιναλ φορ, που δεν τα «είδαν» οι κάμερες. Το Βερολίνο είναι μια πανέμορφη πόλη, καταπράσινη και ιδιαίτερα ανθρώπινη (καμία σχέση με τη δικιά μας πρωτεύουσα δηλαδή…). Οι Γερμανοί απ’ την άλλη, χαμπάρι δεν είχαν πάρει για το φάιναλ φορ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η μόνη ουσιαστικά γιγαντοαφίσα που το διαφήμιζε ήταν μία κοντά στο αεροδρόμιο και όχι μέσα στην πόλη.

Μοναδική άσχημη για τους διοργανωτές στιγμή ήταν όταν ένας οπαδός (κοινώς κάφρος) του Παναθηναϊκού μπήκε στο γήπεδο με πλαστή διαπίστευση και όρμησε να προπηλακίσει τον Γιάννη Μπουρούση στη φυσούνα μετά τον μικρό τελικό. Τελικά, Παπαλουκάς και Γιαννάκης τον έσωσαν (προφανώς όχι… τον Μπουρούση). Αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνεται η αστυνομία, αλλά η ασφάλεια του γηπέδου, εφόσον αυτή τσέκαρε τις διαπιστεύσεις στην είσοδο.

Βραβείο… βλακείας θέλουν οι δύο Έλληνες οπαδοί (ένας πράσινος κι ένας κόκκινος) που σπρώχτηκαν έξω από την O2 την Κυριακή με αποτέλεσμα μέσα σε 20 δευτερόλεπτα να βρίσκονται σε κλούβα με χειροπέδες. Αν δοκίμαζαν την ετοιμότητα της γερμανικής ομοσπονδίας, μπράβο τους, απέδειξαν ότι ήταν έτοιμη…

Εκνευρισμός επικρατούσε στον Παναθηναϊκό στη μεικτή ζώνη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, κυρίως λόγω του λάθους τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού, που ανακοίνωσαν επιστροφή πράσινων στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Δευτέρας. Αμέσως έπεσαν οι απαραίτητες… επιπλήξεις ώστε να προλάβουν τους φίλους του τριφυλλιού που θα έφευγαν μέσα στη μαύρη νύχτα για αεροδρόμιο. Γενικώς, κάτι η τελευταία ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου προς τον Ομπράντοβιτς («Μήπως ήσασταν τυχερός;»), κάτι το… επεισόδιο με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ αμέσως μετά, κάτι το περιστατικό με τον Θανάση Γιαννακόπουλο και τα λεφτά που πέταξε στον Αρτεάγκα, υπήρχε αρκετός εκνευρισμός στον Παναθηναϊκό για ομάδα που μόλις είχε πάρει την κούπα.

Χοντρό καυγά είχαμε στο κέντρο τύπου ανάμεσα σε δύο από τους διασημότερους τηλεοπτικούς σχολιαστές/παρουσιαστές το Σάββατο. Μπροστά σε περίπου 50-60 άτομα (οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα) οι δυο τους αντάλλαξαν βαριές κουβέντες (ονόματα πάντως δεν θέλω να πω).

Εκτός τόπου και χρόνου ο συνάδελφος από το NBC, απέδειξε πόσο μακριά ήταν από το πνεύμα του φάιναλ φορ, όταν το Σάββατο μετά τον αποκλεισμό στο ανοικτό μέρος της προπόνησης του Ολυμπιακού πλησίασε τον Γκριρ και άρχισε να τον ρωτάει για το… Temple University και τις διαφορές ΝΒΑ και Ευρωλίγκας και την καριέρα του σε κολέγιο και Ευρώπη. Κόκκαλο ο Γκριρ, γέλια οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που περίμεναν να ρωτήσουν για την τελευταία επίθεση και τον αποκλεισμό, αλλά όταν τελείωσαν οι Αμερικάνοι, ο Πολωνός συνάδελφος… έπαιξε τα ρέστα του στην πρώτη ερώτηση: «Έχεις κρατήσει επαφή με τους παλιούς σου συμπαίκτες στη Σλάσκ;». Πάρ’ τον κάτω τον Γκριρ…

Πρωταθλητής… και στις καρδιές μας ο Ομπράντοβιτς έβαλε Εγγλέζους και Αμερικανούς δημοσιογράφους στη θέση τους όταν τον ρώτησαν αν θέλει να πάει στο NBA και πόσο καλύτερο είναι από την Ευρώπη. Το «εκεί στην κανονική περίοδο δεν παίζουν μπάσκετ, δεν ενδιαφέρονται να κερδίσουν, αλλά τους νοιάζει μόνο το θέαμα, ενώ εμείς εδώ κάθε μέρα θέλουμε να νικάμε», ως λόγος για να μην τον ενδιαφέρει καθόλου η πιθανότητα να περάσει τον Ατλαντικό ξένισε μερικούς, αλλά… μας δικαίωσε. Νωρίτερα, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να «βγάλουν είδηση» κατωτερότητας της Ευρώπης και από τον Μεσίνα, ρωτώντας τον για τους κανονισμούς και αν πρέπει να γίνουν όπως του NBA, για να πάρουν κι αυτοί την απάντηση του Ιταλού: «Εμένα μου αρέσουν πολύ οι κανονισμοί της FIBA με τους οποίους παίζουμε. Και τώρα που θα πάει το τρίποντο στα 6.75 οι Αμερικάνοι θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όταν αντιμετωπίζουν ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες». Γενικώς, πολλούς ξένισε το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι (με τη βοήθεια μερικών Ισπανών συναδέλφων είναι η αλήθεια) προσπαθούσαν να αποδείξουν σε όλο το φάιναλ φορ πόσο καλύτεροι είναι. Με συγχωρείτε αλλά θα έβλεπα κάθε μέρα αυτό το φάιναλ φορ πάνω από κάθε αγώνα πλέι οφς στο φετινό NBA. Και το γεγονός ότι δεν είμαι ο μόνος δείχνει ότι απλώς εμείς έχουμε άλλη σχολή.

by Rasheed.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι?Πέφτω από τα σύννεφα.Οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για το φ4?Μα το άθλημα έτσι πως το έχουν κάνει γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον και κάθε χρόνο απορείς ποιές ομάδες θα πάνε στο φ4.Μπα,αποκλείεται.Τώρα ειδικά με τα συμβόλαια όλη η ευρώπη ασχολείται με το μπάσκετ.

Μέχρι και άδειες εξέδρες είδαμε στον 1ο ημιτελικό.

ΚΑΤΑΝΤΙΑ..

Ανώνυμος είπε...

Rasheed δεν ξέρω αν εισαι μονος σου ανάμεσα στους δημοσιογράφους που δεν γουστάρεις το νβα και προτιμάς την ευρωπη, αλλα στην παρεα μου ολο και περισσοτεροι δεν μπορουμε να δουμε νβα γιατι βαριομαστε και προτιμαμε Ευρωλιγκα.

Ανώνυμος είπε...

NAI NAI KAI PALI FILE Rasheed!!!!ta eipes os exoun ta pramata..
Zeliko kai Mesina ekleisan polla stomatakia ap'oso katalava.
alithia,ontos tha pei kai stin Europi to 3ponto sta 6,75??kati mou leei,oti tha vlepoume pera apo basketara kai polu perissotero theama(logiko,tha uparxoun oi xoroi).
pantos gnomi mou einai,oti prepei na ginontai perissotera match stin Euroliga..isos na auksithoun kai oi omades.alla OPOS KAI DIPOTE na exoume standard omades.se vathos xronou mou fainetai tha apodosei.
meshuggener