ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ένα εκλεκτό κλαμπ


Μπαίνουμε σιγά σιγά σε ρυθμούς Ευρωλίγκας και φάιναλ φορ με άρθρα που θα είναι αφιερωμένα στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που έρχεται την Πρωτομαγιά.

Στο φετινό φάιναλ φορ θα έχουμε ένα ρεκόρ για την Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που έχει λάβει μέρος σε φάιναλ φορ και ως παίκτης αλλά και ως προπονητής. Μάλιστα, ο Γιαννάκης θα μπει σε ένα πάρα πολύ κλειστό κλαμπ, όπου βρίσκονται ήδη μόνο τέσσερις άλλοι προπονητές. Ο «Δράκος» κατάφερε να φτάσει στο φάιναλ φορ ως προπονητής στην πρώτη του πλήρη χρονιά στην Ευρωλίγκα, καθώς πέρσι είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό στα μισά της σεζόν.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, το πιο πρόσφατο μέλος του κλαμπ είχε φτάσει στο φάιναλ φορ ως παίκτης τρεις χρονιές με τον Άρη: το 1988 στη Γάνδη, το 1989 στο Μόναχο και το 1990 στη Σαραγόσα. Επίσης, ήταν εκεί δύο φορές με τον Παναθηναϊκό, το 1995 στη Σαραγόσα ξανά και το 1996 στο Παρίσι. Μάλιστα, στο Παρίσι σήκωσε και το τρόπαιο ως αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Ποιοι είναι οι άλλοι τέσσερις της λίστας; Μα βεβαίως ο αντίπαλος του Γιαννάκη και του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του Βερολίνου, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος ήταν στο φάιναλ φορ ως παίκτης το 1988 στη Γάνδη με τη φανέλα της Παρτιζάν και μετά το απότομο στοπ στην καριέρα του για τους γνωστούς (και λιγότερο γνωστούς) λόγους έχει βρεθεί εκεί 10 φορές (με τη φετινή) ως προπονητής. Η αρχή έγινε πάλι με την Παρτιζάν το 1992, όταν με τους Ντανίλοβιτς και Τζόρτζεβιτς έπαιρνε την κούπα, μετά το 1994 με την Μπανταλόνα, όταν και πάλι πήρε το τρόπαιο. Το 1995 και 1996 με τη Ρεάλ, κατακτώντας την κούπα μόνο την πρώτη φορά και το 1998 με την Μπενετόν. Από το 2000 και μετά φτάνει στο φάιναλ φορ με τον Παναθηναϊκό, και συγκεκριμένα το 2000, το 2002, το 2005, το 2007 και φέτος.

Οι υπόλοιποι τρεις της λίστας είναι ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, που έφτασε το 1988 με τη Φίλιπς Μιλάνο και το 1992 ξανά με τη Φίλιπς Μιλάνο, κατακτώντας τον τίτλο μόνο ως παίκτης.

Επίσης, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έφτασε ως παίκτης το 1989, το 1990 και το 1991 με τη Γιουγκοπλάστικα, κατακτώντας το τρόπαιο και τις 3 φορές! Ως προπονητής πήγε σε φάιναλ φορ 2 φορές, την πρώτη το 2005 όταν καθόταν στον πάγκο της Ταού Κεράμικα και τη δεύτερη το 2006 με την Μπαρτσελόνα. Καμία από τις δύο φορές ως προπονητής δεν μπόρεσε να πάρει το τρόπαιο.

Ο τελευταίος του γκρουπ είναι ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που έφτασε ως παίκτης με τη… συνήθη ύποπτη Γιουγκοπλάστικα το 1989, το 1990 και το 1991 παίρνοντας, όπως προείπαμε και τις τρεις φορές το τρόπαιο. Ως προπονητής οδήγησε την Ταού το 2006 στην Πράγα, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει τον τίτλο.

Από τα παραπάνω μπορούμε να δούμε ότι κανείς από τους 4 που ήταν μέχρι φέτος στο κλαμπ δεν έχει μπορέσει να πάρει τρόπαιο και ως παίκτης και ως προπονητής. Ο Ομπράντοβιτς το έχει καταφέρει μόνο ως προπονητής, ενώ οι Ντ’ Αντόνι, Ιβάνοβιτς και Περάσοβιτς μόνο ως παίκτες. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το τρόπαιο ο Γιαννάκης θα γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο και ως παίκτης και ως προπονητής.

by Rasheed.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τους θυμαμαι και τους 4 ως παικτςε

οι Ιβανοβιτς,Περασοβιτς ήταν εκτπληκτικοι σκορερ(στιλ Eddie Johnson) και σκοτωνανε οποια ομαδα εβρισκαν

πολυ καλυτεροι των αλλων δυο ως παικτες για ΕΚΕΙΝΗ την εποχη(τωρα δε θα μπορουσαν να σταθουν)

ο Γιαννακης ήταν play maker οχι οπως εχουμε συνηθισει τους τωρινους
περισσοτερο επαιζε το 1-2 με το αλλο γκαρντ ,εξοντωνε αμυντικα τον αντιπαλο και ειχε καλο σουτ τριων ποντων(οταν ηταν ψυχραιμος)

ο Ομπραντοβιτς ηταν ΠΟΛΥ εγκεφαλικος(κατι σαν τους σημερινους για αυτο και πιστευω θα μπορουσε να σταθει)
δεν ειχε φοβερο σουτ ή εξαιρετική τρίπλα
αλλα ΜΟΙΡΑΖΕ
το παιχνιδι τελεια
οπως επισης εβλεπε γηπεδο

Ανώνυμος είπε...

Ήταν και οι 5 σπουδαίοι παίκτες (και ο Ντ'Αντόνι), απλώς ο Ομπράντοβιτς σταμάτησε νωρίς.Νομίζω καλύτερος ήταν ο Γιαννάκης, ήταν ηγέτης,ενώ οι υπόλοιποι ρολίστες.

Ανώνυμος είπε...

pedia xerete pio ine to orio ilikias gia na gini kapios draft sto nba?

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=a-IOePwg1aY

ενα βιντεακι να θυμηθουμε τα παλια

Age of Basketball είπε...

Φίλε το όριο για το ντραφτ φέτος είναι τα 19 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 85-95 ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ ΚΑΘΩΣ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

LOYKMOSH