ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Πάσχα με ταινίες για μπάσκετ


Το Πάσχα έρχεται και το Age of Basketball σας προτείνει μερικές μπασκετικές ταινίες που άφησαν εποχή, αν θέλετε να περάσετε βραδιές… βιντεοθεραπείας περιμένοντας την Ανάσταση. Η λίστα έχει 10 ταινίες, εννοείται ότι δεν είναι εξαντλητική, αλλά θα σας κρατήσει συντροφιά. Επιφυλασσόμαστε για επέκτασή της…

Hoosiers (1986)
Από τις κλασικότερες ταινίες με θέμα το μπάσκετ με τον μεγάλο Τζιν Χάκμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δίπλα του η Μπάρμπαρα Χέρσεϊ και ο Ντένις Χόπερ. Ταινία εμπνευσμένη από την πορεία των Ίντιανς το 1954 μέχρι τον τελικό της πολιτείας της Ιντιάνα. Ο Νόρμαν Ντέιλ (Χάκμαν) φτάνει σε μια πόλη της Ιντιάνα και προσπαθεί να στρώσει την ομάδα μπάσκετ, μαζί με τον αλκοολικό πατέρα (Χόπερ) ενός από τους παίκτες. Η ταινία είναι ουσιαστικά μια διαδρομή προς την εξιλέωση της ομάδας, του προπονητή, αλλά και ολόκληρης της πόλης μαζί του μέχρι τον τίτλο της πολιτείας. Προτάθηκε για δύο Όσκαρ, δεύτερου αντρικού ρόλου (Ντένις Χόπερ) και καλύτερης μουσικής.

White men can’t jump (1992 – Οι λευκοί δεν μπορούν να πηδήξουν)
Από τις γνωστές μπασκετικές ταινίες, με πρωταγωνιστές τουw Γούντι Χάρελσον και Γουέσλι Σνάιπς. Μια ματιά στο streetball, με διασκεδαστική αντιπαράθεση των μπασκετικών ικανοτήτων λευκών και μαύρων αλλά και ειλικρινείς στιγμές για τη σημασία για αυτά τα παιδιά των στοιχημάτων που παίζονται στα μονά στα playgrounds.

Hoop dreams (1994)
Η καλύτερη ίσως ταινία όλων των εποχών για το μπάσκετ. Ουσιαστικά πρόκειται για ντοκιμαντέρ, καθώς η ταινία παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη ζωή και την πορεία δύο νεαρών παιδιών από το Σικάγο στην προσπάθειά τους να γίνουν σουπερστάρ του μπάσκετ. Η ταινία δεν έχει ηθοποιούς, αλλά τους αληθινούς πρωταγωνιστές στη ζωή τους (εξ ου και ο χαρακτηρισμός ντοκιμαντέρ), αλλά ξεφεύγει τελείως από τα πλαίσια του ντοκιμαντέρ. Οι δύο νεαροί έχουν τον Αϊζάια Τόμας ως είδωλο, αλλά οι πορείες τους είναι τελείως διαφορετικές. Το ταλέντο δεν τους λείπει, όμως μόνο ο ένας φτάνει ψηλά, την ώρα που ο άλλος βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην φτωχή ζωή του. Δεν είναι συνηθισμένη ταινία, όμως μέσα από το ξετύλιγμα του μίτου της βλέπουμε τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τον πόνο και την αγωνία των δύο παιδιών. Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ, απαραίτητη στη συλλογή κάθε μπασκετόφιλου.


Blue chips (1994)
Ταινία για την αθέατη πλευρά της προσπάθειας των κολλεγίων να εντάξουν τα καλύτερα ταλέντα στο δυναμικό τους. Εκτός από τον πρωταγωνιστή Νικ Νόλτε, στην ταινία σημαντικό ρόλο έχουν οι Σακίλ Ο’Νιλ και Πένι Χαρνταγουέι, τον καιρό της συνύπαρξής τους στο Ορλάντο. Παίζει ακόμη ο θρυλικός Μπομπ Κούζι και εμφανίζεται μια πληθώρα γνωστών αθλητών.

Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault (1996)
Ταινία για τη ζωή του μεγάλου Ερλ Μάνιγκολτ, τον οποίο στην ταινία υποδύεται ο Ντον Τσιντλ. Βασίζεται σε πολλά αληθινά περιστατικά της ζωής του Μάνιγκολτ, δίνοντας βάση στο πώς βγαίνοντας από την φυλακή, καθαρός από ναρκωτικά, αφιερώνει τη ζωή του στο να βοηθήσει τα παιδιά του Χάρλεμ. Το 1996 που γυρίστηκε ήταν η 25η επέτειος του πρώτου τουρνουά που πήρε το όνομά του. Στην ταινία παίζουν ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και ο Κέβιν Γκαρνέτ (στο ρόλο του… Ουίλτ Τσάμπερλεν).

Space jam (1996)
Γνωστή και δημοφιλής ταινία κινουμένων σχεδίων με τον Τζόρνταν (και τον Μπιλ Μάρεϊ) να περιβάλλεται από τους ήρωες της Warner Bros οι οποίοι τον καλούν για να τους βοηθήσει σε αγώνα απέναντι σε τερατώδεις εξωγήινους που έχουν κλέψει το ταλέντο των Μάγκσι Μποκς, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Λάρι Τζόνσον, Πατ Γιούιν και Σον Μπράντλεϊ. Πολλές φιλικές συμμετοχές από μπασκετμπολίστες και καρτούν. Διασκεδαστικό, πετυχημένο και μπασκετικό.

Eddie (1996 - Έντι)
Διασκεδαστική ταινία με την απολαυστική Γούπι Γκόλντμπεργκ να υποδύεται τη φανατική οπαδό των Νικς που καταλήγει… προπονητής τους! Ρικ Φοξ, Τζον Σάλεϊ, Μαλίκ Σίλι, Μαρκ Τζάκσον, Γκρεγκ Όστερταγκ και ακόμη ο Φρανκ Λανγκέλα που προτάθηκε φέτος για Όσκαρ Α΄ αντρικού ρόλου αλλά και πολλοί ακόμα… celebrities από το χώρο του μπάσκετ και της Νέας Υόρκης εμφανίζονται.

He got game (1998)
Από τις καλύτερες ταινίες μπάσκετ, σε σκηνοθεσία του «μάστορα» Σπάικ Λι, με τον Ρέι Άλεν να στέκεται αξιοπρεπέστατα, δίπλα στο σπουδαίο Ντένζελ Ουάσιγκτον. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία προς την καταξίωση ενός ταλαντούχου νεαρού αποκαλύπτοντας παράλληλα τις «βρωμιές» και τα παιχνίδια που παίζονται στο χώρο. Εκτός από την ερμηνεία – έκπληξη του Άλεν, στο έργο εμφανίζονται οι Τράβις Μπεστ, Ρικ Φοξ, Τζον Ουάλας, Ουόλτερ ΜακΚάρτι και με φιλική συμμετοχή οι Μάικλ Τζόρνταν και Σακιλ Ο’Νίλ. Από τα… must-see.

Coach Carter (2005)
Ο Κεν Κάρτερ (Σάμουελ Τζάκσον) δέχεται τη δουλειά του προπονητή στο παλιό του Λύκειο, με το οποίο είχε κερδίσει το πρωτάθλημα. Πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμό και δύστροπο προπονητή, που με απίστευτη αυστηρότητα (ακόμη και με γραπτά συμβόλαια συμπεριφοράς) προσπαθεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των παικτών του. Η ομάδα αρχίζει να αποδίδει σταδιακά και να είναι ανίκητη, αλλά όταν ο Κάρτερ αποκαλύπτει ότι οι παίκτες του δεν αποδίδουν στα μαθήματά τους κοντράρεται με το σχολείο και ολόκληρη την πόλη καθώς κλείνει το γυμναστήριο και «κόβει» την ομάδα μέχρι να βελτιωθούν οι ακαδημαϊκές επιδόσεις των παικτών του. Τελικά, μαθαίνει στους παίκτες του ότι η ζωή είναι περισσότερο από το μπάσκετ και τους «αγγίζει» τις ζωές. Στην ταινία παίζει και η Ασάντι.

Glory Road (2006)
Η ταινία αναφέρεται στον Ντον Χάσκινς που το 1965-66 στην προσπάθειά του να βρει τα καλύτερα ταλέντα στις Η.Π.Α. έφτιαξε την πρώτη ουσιαστικά μεικτή ομάδα κολεγίου σε «άσπρη» πόλη. Επτά μαύροι και 5 λευκοί ήταν στους Τέξας Μάινερς εκείνη τη σεζόν, μια ομάδα που άφησε ιστορία, με 5 μαύρους στη βασική πεντάδα της. Παρά τις αντιξοότητες και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι Μάινερς του Χάσκινς (Τζος Λούκας) φτάνουν μέχρι τον τελικό του NCAA όπου αντιμετωπίζουν το παντοδύναμο Κεντάκι του Άντολφ Ρουπ (Γιον Βόιτ). Πέρασμα από την ταινία κάνει και ο Πατ Ράιλι.

by Rasheed
& BEN.

Υ.Γ.: Μαζί με τις ταινίες το Age of Basketball κάνει δώρο κι ένα wallpaper με πόστερ ταινιών, που θα το βρείτε στη φωτογραφία του άρθρου.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ταινιαρα το He got game.
Πιστευω η καλυτερη...

Vangelis -da mayor είπε...

Hoop dreams (1994)
"Η καλύτερη ίσως ταινία όλων των εποχών για το μπάσκετ."

Συμφωνώ απόλυτα, must see για μπασκετόφιλους!

Πολύ καλό και το He Got Game to αγαπημένου μου Spike Lee, με soundtrack από Public Enemy ;-)

Bobos είπε...

Πολύ ωραίο post ...
Μακράν η καλύτερη το Hoop Dreams...

Στην λίστα μπορούν να προστεθούν και το Above the rim με τον 2pac και το Coach Carter με τον Samuel Jackson...

Καλό Πάσχα :-)

Ανώνυμος είπε...

The Fish That Saved Pittsburgh

Ανώνυμος είπε...

αυτο που συνεβει σημερα στα Τρικαλα απαραδεκτο
τους ευχομαι με ολη μου την καρδια του χρονου να υποβιβαστουν γιατι τετοιοι βρωμικοι τροποι για παραμονη ειναι απαραδεκτ0ι