ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ένα βήμα μπρος κι ένα πίσω...


Ανάμεικτα προφανώς τα συναισθήματα μετά τους 2ους προημιτελικούς. Η μία ομάδα μας είναι πια μια ανάσα από το Βερολίνο, αφού είναι πολύ δύσκολο να χάσει 3 ματς σε μία εβδομάδα, ενώ η άλλη απώλεσε το πλεονέκτημα έδρας και πια καλείται να γυρίσει τούμπα τη σειρά της. Ας δούμε τα ματς:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΑΛ 79-73

Έκανε το δύο στα δύο ο Ολυμπιακός, έστω και αν δυσκολεύτηκε και ο συνδυασμός μιας αποφασισμένης Ρεάλ με το άγχος του παραλίγο να του κοστίσει. Η πλάστιγγα έγειρε τελικά προς το κόκκινο για δύο βασικούς λόγους: 1ον, το κρεσέντο του Βούισιτς περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος που μπήκε από τον πάγκο και μέσα σε τρεις επιθέσεις είχε μία εξαιρετική ασίστ, μία άμυνα στον Ρέγιες και ένα καλάθι, όλα καθοριστικά. 2ον, η παρουσία του Γκριρ, που για μια ακόμη φορά ήταν εξαιρετικός, οδήγησε τον Ολυμπιακό στο σκορ και απέδειξε ότι είναι αυτός στον οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να στηρίζεται ο Γιαννάκης για να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι.

Παράλληλα ο Βασιλόπουλος έδωσε βοήθειες σε άμυνα και επίθεση και ο Πρίντεζης έκανε ένα πολύ καλό ματς. Τα έχετε ξαναδιαβάσει από εμάς, ο Παπαλουκάς και ο Βούισιτς βρίσκονται στο λιμάνι για αυτά τα ματς και αυτό αποδεικνύουν περίτρανα τέτοια εποχή. Το μπασκετικό τους μυαλό κάνει τη διαφορά σε αυτά τα παιχνίδια.

Η Ρεάλ ήταν και πάλι πολύ αξιόμαχη, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το άγχος του γηπεδούχου (φαίνεται ανάγλυφα στο χαμηλό ποσοστό στις βολές), έδωσε την μπάλα στα ατού της που βρίσκονταν σε καλή μέρα, τους Ρέγιες και Μπούλοκ, ήταν ξανά πολύ προσεκτική στα ριμπάουντ, αλλά έχασε αφενός γιατί δεν είχε το χαρακτήρα να κερδίσει στα τελευταία δευτερόλεπτα, αφετέρου γιατί δεν είχε (όπως πάντα θα έλεγα) τον πλουραλισμό για να… μπερδέψει την άμυνα του Ολυμπιακού.

Στην πράξη, η Ρεάλ ουσιαστικά κυνηγούσε σχεδόν σε όλο τα ματς και δεν έχει δείξει ότι έχε το κάτι παραπάνω για να πάρει τη νίκη στο τέλος. Κάτι που αντίθετα δείχνει να διαμορφώνει ο Ολυμπιακός, που μέσα από το κίνητρο και τη δίψα για διάκριση, ο Γιαννάκης του έχει εμφυσήσει τη γνωστή του ψυχολογία του νικητή στα τελευταία λεπτά.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΣΙΕΝΑ 79-84

Ο Παναθηναϊκός έκανε την Πέμπτη όλα όσα δεν έπρεπε να κάνει. Ο BEN την Τρίτη το βράδυ μετά το ματς μου είχε πει: «όταν η Σιένα παίζει έτσι και φτάνει μια ανάσα χωρίς Λαβρίνοβιτς, τότε φοβάμαι ότι είναι πολύ πιθανό να σπάσει την έδρα και να πάρει τη σειρά». Του απάντησα ότι θα επέστρεφε ο Διαμαντίδης στη συνέχεια και δεν θα γινόταν εύκολα αυτό, στο κείμενο της Τρίτης έγραψε «η Σιένα χωρίς τον Λαβρίνοβιτς, με ανύπαρκτη φροντ-λάιν, με τον Σάτο να παίζει συνέχεια στο «4», με μόνο 2 παίκτες σε καλή μέρα, με μόλις 28.5% στα τρίποντα, κατάφερε και πήρε τα ριμπάουντ και έφερε το ματς στους 5 πόντους […]. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σιένα, θεωρητικά, είναι κοντά στην ανατροπή». Τελικά, δυστυχώς, μόλις 2 ημέρες μετά έμελλε να δικαιωθεί απόλυτα.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ κακό μπάσκετ μετά το 58-42 και ήταν φυσικό ότι έχασε το ματς. Ο Διαμαντίδης ήταν ανέτοιμος (ο dr.Ball είχε πει ότι θα ήταν καλύτερο να μην παίξει) και δεν βοήθησε, καθώς δεν ήταν επιθετική απειλή, ενώ το πρόβλημα και η μία εβδομάδα εκτός προπονήσεων τον ώθησε σε αρκετά λάθη. Ο Πέκοβιτς ήταν καλός στην αρχή, αλλά είναι φυσιολογικό με τέτοια πίεση και σε τόσο μικρή ηλικία να μην μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του στο τέλος. Έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του δύο φορές, ενώ έχασε και δύο λέι απ. Ο Φώτσης κυριαρχούσε στις ρακέτες στον αέρα, αλλά δεν έβρισκε το δρόμο προς το καλάθι, ενώ τα φάουλ που κέρδιζε κατά κόρον ο Μπατίστ (10 στο σύνολο) πήγαν χαμένα όταν ο Πιανιτζάνι έριξε στο ματς τον Λαβρίνοβιτς.

Ο Λιθουανός μπήκε στο πρώτο μέρος και σε 4 λεπτά δεν άγγιξε καθόλου έχοντας μόνο ένα λάθος και ένα κερδισμένο φάουλ. Όταν ο Πιανιτζάνι είδε ότι έχανε το ματς, στο 53-40, τον πέρασε μέσα και σε 12 λεπτά συμμετοχής στο δεύτερο ημίχρονο ο Λαβρίνοβιτς πήρε τον αγώνα έχοντας 9 πόντους (με 2/2δ. 1/1τρ. 2/2β.), 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ!

Το πιο ανησυχητικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι η Σιένα πήρε το διπλό και έσπασε την έδρα σε μία βραδιά που είχε 6/26 τρίποντα, ενώ για να το τραβήξω ακόμη παραπέρα, οι Ιταλοί γύρισαν το ματς από το 58-42 μέχρι το 68-66 και εκείνη την ώρα είχαν 5/23 τρίποντα! Για ακόμη μία φορά πήραν τα ριμπάουντ (27-30) με πιο σημαντική την κυριαρχία τους στα επιθετικά, όπου είχαν σχεδόν τα διπλάσια (7-13). Ο μοναδικός που έπαιρνε ριμπάουντ ήταν ο Φώτσης (είχε 10), ενώ όλη η υπόλοιπη φροντλάιν του Παναθηναϊκού (Μπατίστ, Πέκοβιτς, Τσαρτσαρής) είχε 5 ριμπάουντ. Μπορεί Σπανούλης και Διαμαντίδης να είχαν 9 ριμπάουντ μαζί, αλλά στις μάχες της ρακέτας ο Παναθηναϊκός έχασε πολλά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για δεύτερο αγώνα ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να περιορίσει τον ΜακΙντάιρ. Είναι το τρίτο συνεχόμενο των δύο ομάδων που ο ΜακΙντάιρ σκοράρει πάνω από 20 πόντους και το 2ο από τα 3 που χάνει ο Παναθηναϊκός.

Ο Παναθηναϊκός είχε και περισσότερα λάθη, μάλιστα λάθη σε κρίσιμα σημεία του ματς, που δεν τα συνηθίζει. Το 70-66 έγινε 70-73 με λάθος του Σπανούλη, λάθος του Πέκοβιτς και άστοχο λέι απ του Μαυροβούνιου. Το έχουμε πει από την αρχή της χρονιάς ότι όταν η Σιένα μπαίνει με προβάδισμα στα τελευταία λεπτά, είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει το ματς. Και το απέδειξε.

Δηλαδή έχει αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός; Εννοείται πως όχι. Με τον Διαμαντίδη σε σαφώς καλύτερη κατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα, οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει φέτος: να κερδίσουν στην έδρα της Σιένα. Οι Ιταλοί έχουν 12-0 στο πρωτάθλημα και 8-0 στην Ευρωλίγκα φέτος. Συνολικά η Σιένα έχει 14 συνεχόμενες νίκες στην έδρα της στην Ευρωλίγκα, σερί που επιβάλλεται να σπάσει ο Παναθηναϊκός, αλλά και σερί που δείχνει το πόσο δύσκολη είναι πια η αποστολή του.

Ο Παναθηναϊκός έχει το ρόστερ, έχει το ταλέντο, έχει την εμπειρία, έχει την ομάδα για να πάρει το μεγάλο διπλό και να φέρει τη σειρά ξανά στα μέτρα του. Όμως, πλέον, δεν είναι το φαβορί της σειράς.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ 77-50

Άκουσα πολλά για το ματς της ΤΣΣΚΑ με την Παρτιζάν. Για τη διαιτησία, για την ασυλία των Ρώσων, αλλά… είναι δυνατόν; Όταν δεν φτάνεις του 100 πόντους σε… δύο αγώνες δεν μπορείς να μιλάς καν. Κανονικά δεν θα έπρεπε να σου επιτραπεί… η είσοδος στα αποδυτήρια μετά το τέλος του δεύτερου αγώνα, ούτε να παρουσιαστείς στη συνέντευξη Τύπου. Γνωστό ότι τις δύο ομάδες χωρίζει χάος και οικονομικό και ταλέντου και επιρροής στο παρασκήνιο και παικτών, αλλά όχι και 97 πόντους σε 80 λεπτά στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ο Μεσίνα στέλνει μήνυμα ότι η ομάδα του χωρίς Παπαλουκά μπορεί να είναι χειρότερη στην επίθεση και στις εμπνεύσεις, αλλά στην άμυνα σπάει εξίσου κόκκαλα. Η Παρτιζάν είχε 70.4 πόντους μέσο όρο στη χρονιά, είχε 64.3 πόντους στις ήττες της και 75.1 πόντους στις νίκες της, αλλά στα προημιτελικά βάζει… 48.5 πόντους μέσο όρο. Ήταν 1η σε όλη την Ευρωλίγκα στα ριμπάουντ με 35.7 ανά αγώνα και στα προημιτελικά παίρνει 29.5 ανά αγώνα. Εντάξει, το ξέραμε όλοι ότι η ΤΣΣΚΑ θα περάσει, αλλά οι Σέρβοι δεν μπόρεσαν στα δύο πρώτα ματς να δείξουν ότι δικαιολογημένα βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Να δούμε στην αχανή Μπελγκρέιντ Αρίνα…

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΤΑΟΥ 85-62

Η Μπαρτσελόνα επανήλθε σήμερα στα γνωστά τα υψηλά στάνταρ και συνέτριψε την Ταού. Το σημερινό ματς δείχνει ότι η σειρά έχει πολύ «ζουμί» ακόμα, όχι μόνο γιατί οι Καταλανοί κέρδισαν για πρώτη φορά φέτος την Ταού, αλλά γιατί έδειξαν ότι μπορούν να το κάνουν με πολύ εμφαντικό τρόπο. Παράλληλα, δύο ακόμα λόγοι που έχει η Μπαρτσελόνα για να αισιοδοξεί είναι ότι έχει κλείσει τόσο τον Σπλίτερ και στα δύο ματς (πράγμα πολύ σημαντικό, 4/10 δίποντα στο πρώτο ματς, 2/6 δίποντα στο δεύτερο συνολικό ranking 0, με 4 φάουλ ανά αγώνα και μόλις 1 κερδισμένο!) όσο και τον Τελέτοβιτς (2/7 σουτ στο πρώτο, 3/8 στο δεύτερο, μόνο 1 κερδισμένο φάουλ και στα δύο ματς).

by BEN & Rasheed.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσο υπαρχει ο Σπανουλης, οχι Ευρωπαικο να πρει ο ΠΑΟ, ουτε απ'εξω απο το Φαιναλ Φορ δεν θα περασει!

Ανώνυμος είπε...

Τα συγχαρητηρια μου , σε οσα προβλεψατε πεσατε μεσα. Δεν κανετε κ μια προβλεψη για το τι θα κανουμε την Τριτη (νομιζω οποιος το παρει θα περασει). Νομιζω οτι αποκλειστηκαμε, κυριως για ψυχολογικους λογους. Δεν μπορω να καταλαβω τι εγινε, κ πως χαθηκε αυτο το ματς. Αντε να κανουμε διπλο τωρα στο πιο "ελληνικο" γηπεδο που υπαρχει στην Ευρωπη... ο νοων νοειτο.

ΥΓ. Αυτος ο Πιανιτζιανι εχει δει βιντεοκασσετες Ιωαννιδη και dvd Γιαννακη???
Κλαψε-κλαψε παντως κατι εμεινε... οπως φανηκε στο 2ο ημιχ.(ΔΕΝ ΧΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ)

Ανώνυμος είπε...

Δε θα το σχολίαζα, αλλά ο nosferatu (άθελά του) με τσιγκλάει:

Αυτό που έμεινε στο 2ο ημιχ. και δε θα έπρεπε να μείνει είναι ο Χατζηβρέττας...

enypnio είπε...

είστε άδικοι με τον σπανούλη ο μόνο που τήρησε τα προσχήματα αυτός και νίκολας

δεν έπρεπε να βάλει τον διαμαντίδη θα το έπερνε το παιχνίδι

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρωνω αυτο που ειπε ο προαναφερθεντας. Μεγαλος κοουτς ο Πιανιτζιανι και φανηκε οταν εβαλε εαυτον μπροσταρη για την μεγαλη ανατροπη. Γενικα, τετοια ματς δε χανονται, ο ΠΑΟ ειναι αξιος της μοιρας του και της υπεροξιας του. Καλημερα στα αδερφια wallace

Ανώνυμος είπε...

H αλήθεια είναι ότι μόλις είδα το Λαβρίνοβιτς ανησύχησα. Επίσης, για να δώσω τροφή στον Πατρικ, το φάουλ του Χατζηβρέττα στο Λαβρίνοβιτς ήταν απαράδεκτο, περισσότερο γιατί στο +10 δε ρισκάρεις να ξυπνήσεις το θεριό.

Για μένα η μεγαλύτερη αποτυχία είναι ο περιορισμός του Καουκένας. Ήταν γνωστό ότι ο Μακ, από τους πιο χαρισματικούς παίκτες στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να περιοριστεί, πόσο μάλλον όταν ο Διαμαντίδης δεν είναι καλά. Αλλά ο Καουκένας έκανε περίπατο.

Κρίμα... Αλλά από την άλλη είμαστε η μόνη ομάδα που φτάσαμε πιο κοντά στην άλωση της έδρας της στην κανονική περίοδο, αν λέει κάτι αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε παιδιά,γιατί όταν διάβαζα ότι βλέπατε ότι η Σιένα μπορεί να νικήσει είχα εκνευριστεί,αλλά τελικά μάλλον δεν είχα το καθαρό μυαλό να δω αυτά που είδατε εσείς.Να δούμε τώρα στην Ιταλία.Έχετε δίκιο όμως ότι τώρα η Σιένα είναι το φαβορί.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τα παιδιά παραπάνω στα περισσότερα που γράφουν. Αλλά θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα. Νομίζω ότι η ασυλία που έχουν δώσει οι Γιαννακόπουλοι στον Ομπράντοβιτσ κάνει κακό στον Παναθηναικό και θα το εξηγήσω με αριθμούς. Ο Παναθηναικός τα τελευταια 6 χρόνια (χωρίς την φετινή, δηλαδή απο 2003 εως 2008)έχει πάει σε μόλις 3 Final Four και έχει πάρει ΜΟΝΟ 1 (και αυτό στην έδρα του) κατα την γνώμη μου όλο αυτό που εξήγησα είναι αποτυχία για τον Παναθηναικό γιατι όλα αυτά τα χρόνια είχε πάντα ένα απο τα 3 μεγαλύτερα μπάτζετ. Προς θεού δεν λέω οτι ο Ομπράντοβιτσ δεν είναι καλός προπονητής (κατα την γνώμη μου είναι μεσα στους 3 καλύτερους όλων των εποχών) απλά αναφέρω ότι πρέπει οι Γιαννακόπουλοι να γίνουν ποιό πιεστικοί και να του ζητήσουν περισσότερα.
Όσο για τον Ολυμπιακό θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτο που γράψατε ότι πήρε τον Βούισιτσ κ τον Παπαλουκά για αυτά τα παιχνίδια (άλλωστε τέτοιοι παιχτες ελειπαν κ δεν πήγε ο Ολυμπιακός στο Final Four τα τελευταία 2 χρόνια).

LOUKMOSH

Ανώνυμος είπε...

ΓΙα λογους που δεν εχω χρονο να εξηγησω γραφω πως οποια ομαδα περασει απο το ΠΑΟ-Σιενα θα παρει και την κουπα.
Απλα μην φανταστειτε πως τελειωσε ο αγωνας εδω.
2 ματς στην Ιταλία είναι ΠΟΛΛΑ.

Age of Basketball είπε...

Παιδιά, ευχαριστούμε για τη συζήτηση. Για να απαντήσω σε γενικές γραμμές, ο Χατζηβρέττας ρίσκαρε πολύ, κανονικά θα έπρεπε να έχει χρεωθεί με αντιαθλητικό στη φάση με τον Λαβρίνοβιτς. Ο Πιανιτζάνι είναι τεράστιος προπονητής, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει μια από τις 6 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αλλά με μπάτζετ μικρότερο από το μισό των άλλων 5. Η σειρά δεν έχει τελειώσει. Όπως έχασε εδώ ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει έξω. Όσο για τον Ομπράντοβιτς, κάνει λάθη, σίγουρα, αλλά αυτά που μετράς για "λίγα" είναι πάρα πολλά και έχουν καθιερώσει τον Παναθηναϊκό ως μία από τις 3-4 καλύτερες ομάδες του 21ου αιώνα στην Ευρώπη. Δεν είναι λίγο αυτό.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά επειδή ήμουν στο γήπεδο και στα δυο ματς και κατά συνέπεια δεν έχω πλήρη εικόνα των επιμέρους φάσεων, υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για τον οποίο διαμαρτύρονται οι της real; εντάξει τα λόγια του πλάθα δε δίνω και μεγάλη σημασία αλλά μόλις διάβασα ένα ρεπορτάζ που με δηλώσεις του μπούλοκ, ο οποίος έλεγε οτι είναι ανώφελο και οτι στην ελλάδα συμβάινου περιέργα πράγματα;; θεωρείτε οτι υπάρχει κάποια αφορμή για αυτά ή μόνο για τη δημιουργία κλίματος;;

Age of Basketball είπε...

Για μένα είναι ξεκάθαρα δημιουργία κλίματος ενόψει της Μαδρίτης, όπου η Ρεάλ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει διαιτητική εύνοια. Τα περίεργα πράγματα μάλλον είναι οι 4-14 βολές υπέρ της Ρεάλ στα πρώτα 16 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και το 1 φάουλ των Ισπανών στην 4η περίοδο μέχρι που άρχισαν να τα κάνουν επίτηδες.
Rasheed.