ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Μια Ζωή από ρεκόρ!


Είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά πάμε στοίχημα… όχι για πολύ! Η Ζωή Δημητράκου (22, 1.88) έχει μπει από την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009 σε ένα απίστευτα κλειστό κλαμπ στο παγκόσμιο μπάσκετ, γράφοντας μάλιστα ένα μεγάλο ρεκόρ, που είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει το όνομά της στην ιστορία.

Η Ζωή Δημητράκου έγινε η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια που έκανε quadruple-double, η 1η Ευρωπαία επαγγελματίας παίκτρια στην ιστορία του μπάσκετ που έκανε quadruple-double και η 3η επαγγελματίας παίκτρια σε όλο τον κόσμο που το καταφέρνει ποτέ!

Στον αγώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Άρη Χολαργού, η Δημητράκου είχε σε 34 λεπτά 49 πόντους (3/7 βολές, 23/27 δίποντα), 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 12 κλεψίματα! Μπορεί ο Άρης να κατεβαίνει με παίκτριες μικρότερης ηλικίας, αλλά ας μην γελιόμαστε: αυτό το ρεκόρ απλώς… δεν γίνεται! Και το γεγονός ότι δεν έχει ξαναγίνει από καμία Ευρωπαία παίκτρια στην ιστορία, το αποδεικνύει εύγλωττα!

Απίστευτο ρεκόρ για την πολυτάλαντη Ζωή, που πριν από λίγα χρόνια παράτησε το μόντελινγκ για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ. Περιττό να πούμε ότι… κι εμείς και το μπάσκετ την ευχαριστούμε για την απόφασή της αυτή, καθώς ήδη στα 22 της έχει κάνει το άθλημα πιο πλούσιο. Φέτος με τη φανέλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει 22.0 πόντους, 8.9 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και 2.3 κλεψίματα σε 21 ματς και είναι 1η σκόρερ, 5η ριμπάουντερ, 5η στα κλεψίματα και 4η πασέρ του πρωταθλήματος, ούσα μάλιστα 1η ριμπάουντερ ανάμεσα στις Ελληνίδες και 2η σε ασίστ και κλεψίματα.

Έχει κάνει παρόμοιο ρεκόρ άλλη παίκτρια στην Ευρώπη; Ναι, η Αμερικανίδα Εντουίνα Μπράουν που σε αγώνα του Ισραηλινού πρωταθλήματος είχε 22 πόντους, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 κλεψίματα σε 40 λεπτά συμμετοχής τον Δεκέμβρη του 2008.

Εκτός από την Δημητράκου και την Μπράουν, μόνο μία άλλη επαννγελματίας αθλήτρια έχει καταφέρει να κάνει quadruple-double στο γυναικείο επαγγελματικό μπάσκετ. Το 1996 η Ντέμπι Μπλακ στο ABL με 10 πόντους, 14 ριμπάουντ, 12 ασίστ και 10 κλεψίματα.

Στο γυναικείο NCAA, στην πρώτη κατηγορία έκανε η Αν Μέγιερς (20π. 14ρ. 10ασ. 10κλ.) το 1978, ενώ στην 3η κατηγορία η Εβίτα Εστέβες (10π. 11ασ. 10ρ. 13κλ.) το 2004, η Ντάνα Περνέλ (14π. 13κλ. 11ασ. 10ρ.) το 2007 και η Λάτικα Ουίλιαμς (21π. 13ρ. 10ασ. 11κλ.) το 2008.

Όμως, η Ζωή Δημητράκου είναι η πρώτη Ευρωπαία στην ιστορία και μία από τις μόλις τρεις στην ιστορία του γυναικείου επαγγελματικού μπάσκετ.

Και μιας και την πιάσαμε την κουβέντα… ξέρετε πόσο μας αρέσουν τα στατιστικά. Στους άντρες έχουν κάνει μόνο (επίσημα αναγνωρισμένα) οι Νέιτ Θέρμοντ (22π. 14ρ. 13ασ. 12κ.) το 1974, Άλβιν Ρόμπερτσον (20π. 11ρ. 10ασ. 10κλ.) το 1986, Χακίμ Ολάζουον (18π. 16ρ. 10ασ. 11κ.) το 1990 και Ντέιβιντ Ρόμπινσον (34π. 10ρ. 10ασ. 10κ.) το 1994. Αυτοί στο NBA. Εκτός NBA έχουν τους Ζερμέν Μπλάκμπερν στο CBA το 2008, Τζαμέλ Στέιτεν στο ABA το 2007 και Λέστερ Χάντσον στο NCAA το 2007.

Συνολικά, μιλάμε για 9 επαγγελματίες παίκτες και παίκτριες στην ιστορία του μπάσκετ, με την Ζωή να είναι η μόνη Ευρωπαία στο μοναδικό αυτό κλαμπ! Ας δούμε το ρεκόρ της μέσα από τα λόγια της και ας τη γνωρίσουμε μέσα από τις φιλοδοξίες της που δεν φαίνεται να έχουν ταβάνι, στη συνέντευξη που έδωσε στο Age of Basketball:

Το κυνήγησες το ρεκόρ; Το είχες καταλάβει κατά τη διάρκεια του αγώνα ότι ήσουν κοντά;
Να σου πω την αλήθεια, δεν το πολυκατάλαβα. Δεν έχανα τίποτα και πίστευα ότι είχα πολύ πιο λίγους πόντους. Και βασικά δεν ήξερα ότι είχα τόσα ριμπάουντ και τόσες ασίστ.

Δεν σου είπε δηλαδή κανείς ότι πλησιάζεις και τι πρέπει να κυνηγήσεις; Ρωτάω επειδή βλέπω ότι είχες 10 ασίστ…
Όχι, όχι. Δεν μου είπε κανένας τι είχα.

Και πότε το είδες ότι είχες κάνει το εξωφρενικό αυτό ρεκόρ;
Μετά το παιχνίδι στο φύλλο αγώνα.

Και πώς ένιωσες;
Βασικά, δεν ένιωσα τόσο καλά που έβαλα τόσους πόντους, γιατί δεν παίζαμε με τόσο καλή ομάδα. Ήταν πιο μικρά τα κοριτσάκια. Αλλά εντάξει, δεν μπορώ να κάνω και κάτι όπως κατεβαίνουν…

Επιλογή του σωματείου τους είναι, δεν μπορεί να φταίνε οι αντίπαλες παίκτριες επειδή παίζουν.
Ναι αυτοί τις κατεβάζουν, εγώ δεν φταίω! Δεν μπορώ να φταίω εγώ. Η ομάδα φταίει που κατεβάζει μικρές κοπέλες για να πάρει χρήματα από τις παίκτριες μέσω των μεταγραφών. Οι παίκτριες δυστυχώς δεν θα πληρωθούν καθόλου.

Είσαι μόνο 22 χρονών και έχεις κάνει απίστευτα πράγματα.
Ε, όχι κι απίστευτα.

Καλά, αφού δεν θες εσύ, θα τα πω εγώ! Είσαι πρωτοκλασάτη παίκτρια με τον Μέγα Αλέξανδρο από 18 χρονών, από το 2005. Έχεις πάρει πρωτάθλημα με τον Πανιώνιο όπου είχες ουσιαστικό ρόλο στην ομάδα. Για να μη φτάσω… στο ρεκόρ της Κυριακής! Τι φιλοδοξίες έχεις από εδώ και στο εξής;
Αν μπορώ να παίξω και WNBA, θα πάω! Θα προσπαθήσω.

Με πρόλαβες! Αυτό θα ήταν το επόμενο που θα ρωτούσα.
Εννοείται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά θέλω. Θέλω πολύ.

Το σκέφτεσαι ήδη, ή θες να περάσουν κάποια χρόνια πρώτα;
Το σκέφτομαι από τώρα. Βέβαια, μάλλον πρέπει να πάω σε μια καλύτερη ομάδα το καλοκαίρι και του χρόνου ίσως…

Με την εθνική; Στις γυναίκες παίζεις από το 2006…
Ναι, δεν παίζω και πολύ. Αλλά, έχω πολύ αξιόλογες παίκτριες μπροστά από εμένα και κάνω προπόνηση και υπομονή.

Ο Μέγας Αλέξανδρος φέτος δεν πάει ιδιαίτερα καλά. Μου είπες ήδη ότι σκέφτεσαι να πας σε καλύτερη ομάδα του χρόνου;
Εννοείται. Βεβαίως.

Ακόμη και σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα εκτός Ελλάδας;
Ναι, το σκέφτομαι. Δεν ξέρω αν θα γίνει φέτος ή αν θα γίνει του χρόνου. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Βέβαια με έχουν ζητήσει ήδη ομάδες και θα το σκεφτώ.

Από τη φετινή χρονιά τι θα κρατούσες;
Την εμπειρία ουσιαστικά. Ότι δεν είχαμε παίκτριες και έπρεπε να κάνω περισσότερα πράγματα στο γήπεδο απ’ ότι κάνουν οι υπόλοιπες παίκτριες. Θέλω να κρατήσω μόνο όσα πράγματα μου έκαναν καλό, παρά τα άσχημα διοικητικά.

Έχεις κάποιο πρότυπο; Κάποια παίκτρια ή παίκτη που θαυμάζεις;
Πρότυπο όχι, δεν έχω. Μου αρέσει όμως ο Κόμπι!

Σε τι θέση σου αρέσει να παίζεις;
Μου αρέσει ο άσος πιο πολύ, αλλά μου αρέσει και το «τρία». Στην ομάδα «τρία» παίζω.

Όμως, τα στατιστικά σου λένε ότι έχεις έφεση και στις ασίστ, ενώ παίρνεις και ριμπάουντ, σκοράρεις… Είσαι πλήρης παίκτρια!
Ναι, μου αρέσει να δίνω ασίστ. Άμα πρέπει να τα κάνεις, ας τα κάνεις όλα!

Νίκος Κουσούλης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο της! Άντε και σ'ανώτερα!

Vangel Greko είπε...

Makari na ipirxe perissoteri provoli tou athlimatos.. ;)

Bravo sou ZWH!