ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Και έμειναν...8


Ξέρουμε πλέον κι επισήμως τις 8 ομάδες που θα συνεχίσουν στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, αφού την 5η αγωνιστική του Top-16 ξεκαθάρισε ποιοι θα προκριθούν. Ποιοι προκρίθηκαν, για να το πούμε πιο σωστά.

Τα 6 φαβορί από την αρχή της χρονιάς θα είναι στα πλέι οφς: Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Σιένα, Ταού και ΤΣΣΚΑ επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι περιμέναμε. Να περάσουν από τις δύο φάσεις ομίλων. Από τις 4 ομάδες που θεωρούσαμε ότι πάλευαν για τις άλλες δύο θέσεις, πέρασε η μία: η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς Μακάμπι, Μάλαγα και Ρόμα αποκλείστηκαν. Οι δύο τελευταίες, μάλιστα, έπεσαν θύματα της μοναδικής, θα λέγαμε, «έκπληξης», της Παρτιζάν. Βέβαια, οι Σέρβοι πλέον πρέπει να συγκαταλέγονται στις πλέον σταθερές ομάδες, τουλάχιστον όσο έχουν τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό παικτών. Οπότε από τώρα ζούμε στον πυρετό των νοκ άουτ αγώνων, best-of-5 φέτος για πρώτη φορά.

Και τι θα κριθεί την 6η αγωνιστική; Όσο κι αν φαίνεται πως όλα έχουν ξεκαθαρίσει, δεν είναι έτσι. Γιατί την 6η αγωνιστική θα ξεκαθαρίσει η πρώτη και η δεύτερη θέση σε κάθε σχεδόν όμιλο. Μοναδικές που ξέρουν από τώρα πώς θα τερματίσουν είναι η Σιένα και η ΤΣΣΚΑ, με τους Ρώσους να είναι σίγουρα πρώτοι και τους Ιταλούς δεύτεροι.

Όμως, η 6η αγωνιστική θα έχει 5 αγώνες (από τους 8), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν μια, τουλάχιστον, ομάδα που θα «καίγεται» για τη νίκη. Μακράν καλύτερο όλων το παιχνίδι Ταού-Ολυμπιακός, καθώς είναι το μόνο ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν περάσει και που θα παίξουν την κατάταξη του ομίλου μεταξύ τους. Ο Παναθηναϊκός θέλει νίκη επί της Μάλαγα για να είναι 1ος, την ώρα που η Παρτιζάν θα πρέπει να κερδίσει τη Ρόμα για να ελπίζει, ενώ η Μπαρτσελόνα πρέπει να περάσει από το Ισραήλ, με τη Ρεάλ να θέλει να καθαρίσει την Αλμπα για να περιμένει το δώρο από τη Μακάμπι.

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός επικράτησε της Αρμάνι παίζοντας καλύτερο μπάσκετ από τους Ιταλούς, είναι η αλήθεια. Μόλις 7 λάθη, 16 ασίστ (4 οι Ιταλοί) και απίστευτες εμπνεύσεις από τον Νικόλα Βούισιτς. Βούισιτς και Μπουρούσης πήραν ουσιαστικά το ματς μόνοι τους, παίρνοντας λίγη βοήθεια από Παπαλουκά και Χαλπερίν. Οι δύο ψηλοί του Ολυμπιακού συνθέτουν αυτή την περίοδο το καλύτερο δίδυμο ψηλών στην Ευρώπη από πλευράς φόρμας.

Η περιφέρεια του Ολυμπιακού ήταν πολύ κακή και εκτός από τον Τσίλντρες, κανείς άλλος δεν έχει δικαιολογία για τα τόσα ελεύθερα χαμένα σουτ, αλλά και για την παντελή έλλειψη μπλοκ στο πρώτο ημίχρονο. Τα ριμπάουντ ισορρόπησαν στην επανάληψη (16-7 για να πάμε στο τελικό 33-34) και προφανώς σε αυτό μέτρησαν και οι φωνές του Γιαννάκη στα αποδυτήρια. Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν κακή, αλλά με τόσα επιθετικά ριμπάουντ των Ιταλών πάει χαμένη όλη η προσπάθεια. Πρόκριση, λοιπόν, και πλέον Ταού. Ο Ολυμπιακός αν θέλει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς θα πρέπει να περάσει από τη Βιτόρια. Βέβαια, αν θέλει να πάει στο Βερολίνο θα πρέπει να φέρει ένα μεγάλο διπλό, ή στη Βιτόρια ή στη Βαρκελώνη. Εκτός κι αν η Μπαρτσελόνα αυτοκτονήσει στο Ισραήλ, που δεν το… βλέπω να έρχεται. Αν, πάντως χάσει η Μπαρτσελόνα στο Ισραήλ οι δύο ομάδες θα πρέπει να διαλέξουν είτε Μπαρτσελόνα με πλεονέκτημα είτε Ρεάλ με μειονέκτημα έδρας… δύσκολο δίλημμα! Τα ματς των δύο ομίλων είναι όλα την ίδια ώρα, στις 21:15 την άλλη Πέμπτη.

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στο Βελιγράδι, αλλά αφού μπόρεσε να προφυλάξει τη διαφορά των 18 πόντων, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερα κακό. Το ματς πήγε να ξεφύγει μετά το 35-40, όταν η Παρτιζάν έκανε σερί 22-4 για να πάει στο 57-44, αλλά ευτυχώς για τους «πρασίνους» μίλησε η εμπειρία και η ποιότητα της ομάδας, ώστε να μείνει το ματς κάτω από τους 10 πόντους.

Το ευρωπαϊκό ρεκόρ που σημειώθηκε ήταν μοναδικό, αφού 22.567 φίλοι του μπάσκετ βρέθηκαν στο γήπεδο για να δουν το ματς και ήταν και ο βασικός λόγος που η Παρτιζάν κέρδισε, αφού ο κόσμος έδινε φτερά στα πόδια των παικτών και αυτό φαινόταν ξεκάθαρα. Διαμαντίδης και Σπανούλης (επιτυχημένα μόνο ο πρώτος) πήραν το ματς στα χέρια τους όταν έφτασε στο -13 με τον Διαμαντίδη να πετυχαίνει τα κρίσιμα καλάθια που η ομάδα του ήθελε για να μην έχει άγχος στο τέλος. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Αντώνη Φώτση, που βοήθησε αρκετά στη ρακέτα τη μέρα που ο Μπατίστ ήταν άποντος.

Πριν κλείσω το άρθρο θα πάρω αφορμή από το 22.567 της Παρτιζάν να σχολιάσω ένα δυσάρεστο γεγονός που δείχνει πόσο πίσω είναι το δικό μας μπάσκετ. Στο Μάλαγα-Ρόμα, ένα ματς αδιάφορο με δύο ομάδες αποκλεισμένες και τη Μάλαγα μέσα σε μια εβδομάδα να έχει χάσει Κύπελλο και Ευρωλίγκα, πήγαν 6.400 άνθρωποι για να δουν μπάσκετ. Στο Πανελλήνιος-Ντιναμό τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν… 35, και στον αγώνα βρέθηκαν 200 άτομα, μαζί με διαρκείας και προσκλήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στα ματς του Πανιωνίου. Δεν ανέφερα τυχαία τις δύο αυτές ομάδες, αλλά γιατί είναι οι δύο των οποίων οι πρόεδροι σκέφτονται να αποχωρήσουν επειδή πήραν εγγυημένα συμβόλαια στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Για μένα, Πανιώνιος και Πανελλήνιος δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα με τόσο λίγο κόσμο. Και εξηγούμαι: το επαγγελματικό μπάσκετ δεν υπάρχει για να υπάρχει, υπάρχει απλώς και μόνο επειδή υπάρχει ο κόσμος που το βλέπει. Από αυτό ζει. Άρα ομάδες που δεν έχουν κόσμο δεν θα έπρεπε να υφίστανται επαγγελματικά, τουλάχιστον όχι σε αυτό το επίπεδο. Μπορεί να ακούγεται σκληρό για την ιστορία κάποιων συλλόγων, αλλά έτσι είναι. Τα 200 άτομα σε αγώνα Eurocup ή τα λιγότερα από 1.000 σε αγώνα Ευρωλίγκας είναι μόνο άξια προβληματισμού και σκέψης για τις ομάδες.

by Rasheed.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

4 τριποντα συνολο ο ΠΑΟ αποκλειεται να ξαναβαλει φετος.
Ευτυχως για αυτον που εσπασε τα στεφανια.
Αλλα και ο ΟΣΦΠ μπορει να κερδισε αλλα εκανε κακη εμφανιση.Με τετοιες εμφανισεις το πλεονεκτημα εδρας στους τελικους της Α1 ισως να μην μεινει για πολύ.

σο για τον κοσμο πιστευω ειναι συσσωρευμενα λαθη ετων.
Τι εννοω;
Αφου δεν εχει κοσμο ο Πανιωνιος γιατι δεν στελνει προσκλησεις και εισιτηρια σε σχολεια;Να βγαλει ειδικο εισιτηριο για αυτους;
Αν πει οσοι ειναι πχ κατω των 17 στα ταδε λυκεια γυμνασια της περιοχης αν δωσουν 100 € θα μπαινουν σε ολους τους αγωνες θα παιζει παλι με 100 ατομα;
Χωρια που θα δημιουργησει και κοινο
Αλλα δυστυχως στην Ελλαδα λειπει η λογικη...
Μια απο τα ιδια και ο Πανελληνιος
προτιμα να δινει προσκλησεις απο το να πει "πολυτεκνοι 150€ ολη η οικογενεια ολο το χρονο" ή "σήμερα αυτό το γυμνάσιο θα μπει τζάμπα".
ΚΑι αν το κανει αυτο πχ για 2 χρονια τον τριτο θα παιζει παλι με 200 ατομα?
Η θα έχει κανα 500 αμεσα αμεσα και αν συνεχισει την πολιτικη θα βγαλει 700 ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΟΙΝΟ;
τωρα εδω χωραει κατι περι αλεξιπτωτιστων προεδρων που μπηκαν στο αθλημα για αλλον λογο αλλα αυτα τα κραταων για τον εαυτο μου

Ανώνυμος είπε...

Εμένα δε με προβλημάτισε σήμερα ο Ολυμπιακός. Και εξηγούμαι:

Πρίντεζης εκτός, Βασιλόπουλος εκτός (δύο φάουλ για πλάκα στο 1ο δεκάλεπτο), Γκριρ ντεφορμέ, Πάργκο ψάχνεται, Τεόντοσιτς τον ψάχνουμε, Τσίλντρες εκτός, Σχορτσανίτης εκτός

Άρα η περιφέρεια κουτσουρεμένη και στο 3-4 έλειψη παικτών. Τί μένει επιθετικά; Οι δύο ψηλοί.

Συν το ότι Χώκινς και Χωλ οργίασαν διότι τον μεν πρώτο τον μάρκαραν παίκτες σε κακή μέρα, τον δε δεύτερο ο Μπουρούσης και ο...Έρτσεγκ (αφήνω τον Πελεκάνο και τον Βασιλόπουλο απ'έξω).

Χάθηκαν επιθετικά ριμπάουντ λόγω έλειψης ενέργειας (Πρίντεζης-Βασιλό), χάθηκαν αρκετές βολές, μπήκαν και 4-5 τρελά σουτ, λογικό να πάει έτσι το ματς.

Ανώνυμος είπε...

Ξαναγυρισαμε στις παλιες "καλες" προ διμηνου εμφανισεις.
Μα 16/58 σουτ?? ετσι δεν παμε ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ!! οκ το καταλαβαινω υπαρχει οπως παντα καποιος πνευματικος αποπροσανατολισμος μετα απο καθε παιχνιδι με τον οσφπ, αλλα το σημερινο εκτρωμα δεν υφισταται...

Νομιζω οτι μετα και την 2η συνεχομενη ασχημη εμφανιση, τα του φορμαρισματος πανε περιπατο...

Ανώνυμος είπε...

O ΠΑΟ υπάρχει περίπτωση να τα βρει σκούρα με τη Μάλαγα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι Ισπανοί σίγουρα δεν θα έρθουν για βόλτα και η πρώτη θέση δεν θα έρθει άκοπα.

Νομίζω για τον Ολυμπιακό τα λες πολύ "light" τα πράγματα. Για μένα νικητής του ντέρμπι έπρεπε να ευχαριστήσει και λίγο τον κόσμο. ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η ομάδα, με αεράμυνα και μεγάλη τύχη αφού στα ελεύθερα σουτ από τα πάμπολα επιθετικά ριμπαουντ οι ιταλοί έβγαζαν σέντρες! Και μην ξεχνάτε ότι η Armani είναι 9η αυτή τη στιγμη στην Ιταλία, κάτι σαν και εμας ο Κολοσσος καλή ώρα.

Γιάννης Μπουρούσης τελεία και παύλα. Ο μπαρμπα-Βούσιτς πολλές φορές είναι ο αδύναμος κρίκος στην άμυνα.

Ανώνυμος είπε...

αναμενόμενες και οι δυο εμφανίσεις των ομάδων. ύστερα από δυο τελικούς μέσα σε μια εβδομάδα η σωματική κούραση χτύπησε κόκκινο, το ίδιο και ο ψυχολογικός αποπροσανατολισμός. παραδείγματος χάριν, ποιός περίμενε να παίξει ο παπαλουκάς μετά τα 35 λεπτά της κυριακής;; έπαιξαν με τη φωτιά και οι δύο, αλλά έχουν το ειδικό βάρος να μην καούν.

κατά τα άλλα...βούισιτς!! όταν άλλοι έκαναν υπερπαιχνίδια το φθινόπωρο, αυτός ήταν συνταξιούχος! τώρα που δεν μπορεί να τον σταματήσει κανείς τους έχει προβληματίσει λίγο! αν μετά από το κυριακάτικο ντέρμπι και την πολύ καλή εμφάνιση, διαλύει και την αρμάνι με τον πιο εμφατικό τρόπο, τότε δείχνει οτι εκτός από πολλά κιλά μπάσκετ (πράγμα που ελπίζω οτι δεν το αμφισβητεί κανείς) έχει και τη φυσική κατάσταση να πάει μέχρι τέλους έτσι!!

η ανάδειξη του κορυφαίου σε κάθε φάση της ευρωλίγκα περνάει μέσα από ψηφοφορία ή βγαίνει από το ranking;; ξέρει κανείς;;

Age of Basketball είπε...

Απαντάω συνολικά: Δεν θεωρώ ότι πρέπει να προβληματίσουν οι εμφανίσεις των δύο αιωνίων τόσο πολύ.

Σίγουρα το ματς με τη Μάλαγα δεν ειναι περίπατος, αλλά θα είναι απαράδεκτο να χαθεί.

Ο Βούισιτς αυτή την περίοδο είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη (για μένα είναι γενικά ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη και το γράφω στο blog εδώ και 2 χρόνια). Πλέον δεν υφίσταται θέμα φυσικής κατάστασης ή καλής υγείας. Είναι αστείο να το λέει κάποιος μετά από 5 γεμάτους μήνες στη χρονιά.

Κάποιες φορές ορισμένοι χαρισματικοί παίκτες κάνουν απίστευτες εμφανίσεις. Τότε όποια άμυνα κι αν βρεθεί απέναντί τους δεν σταματιούνται. Αυτό έκανε και ο Χολ.

Όσο για τα όσα λέει ο φίλος για τον κόσμο, έχεις απόλυτο δίκιο. Απλώς εγώ ανέφερα μόνο το θέμα λόγω των διαμαρτυριών των προέδρων. Λυσεις υπάρχουν, διάθεση δεν υπάρχει.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Μόνο το ματς του ΠΑΟ είδα. Νομίζω ότι όλα άρχισαν όταν ο Ομπράντοβιτς έδωσε το OK στο Χατζηβρέττα να σουτάρει και στους συμπαίκτες του να του δίνουν την μπάλα. Κάποια στιγμή είχε 0/3 συνεχόμενα ελεύθερα σουτ. δεν είναι τυχαίο ότι μετά κανείς δεν μπορούσε να σταυρώσει καλάθι... :-)

Η είδηση της βραδιάς, όμως, είναι άλλη. Προκρίθηκε στον τελικό...
Ρε Άνθο, κάνε κάτι, σε παρακαλώ δηλαδή, μην αφήσεις να γίνει το έγκλημα. Δε θα το αντέξω!!!

Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους 2-3 αγώνες παίζει καλά και αξίζει να πάει στον τελικό, αλλά αν ξέρατε τι απίθανους παίκτες είχε μαζέψει τον προηγούμενο καιρό και πως πορεύτηκε μέχρι τα προημιτελικά...

ΥΓ Ο Άνθος δεν προκρίθηκε? Γιατί αυτό δεν το έχω τσεκάρει, απλά το υπέθεσα...

Age of Basketball είπε...

Συγγνώμη, ξέχασα πριν να απαντήσω στην ερώτηση του Χ. για τον κορυφαίο στην Ευρωλίγκα.

Μέχρι το 2004 υπήρχε mvp κανονικής περιόδου και mvp top-16. Αυτό έχει αλλάξει πια. Υπάρχει ένας μόνο mvp για όλη τη χρονιά μέχρι το φάιναλ φορ. Και είναι με ψηφοφορία και όχι με ranking.

Με ranking αναδεικνύονται μόνο οι mvp κάθε εβδομάδας. Κάτι το οποίο είναι σωστό εν μέρει (είναι δύσκολο να οργανωθεί πανευρωπαϊκή ψηφοφορία κάθε εβδομάδα), απλώς για μένα θα έπρεπε να υπάρχει ο περιορισμός του να είναι από ομάδα που κέρδισε τον αγώνα της.

Εν τέλει. Μετά τα πλέι οφς θα αναδειχτεί ένας mvp όλης της Ευρωλίγκας μέχρι το φάιναλ φορ με ψηφοφορία.
Rasheed.